Evet arkadaşlar,başlıktan da anlaşılabileceği gibi ekran kartımda bir sorun var. 2003 yılında aldım kartı,128 mb belleği var.Beni uzun süre idare etti ancak son zamanlarda oyun sırasında donmaya(ya da takılma) başladı.Örnek vermek gerekirse;
Counter Strike 1.6 oyununda sorun çıkarıyor.Daha önceden çalıştırdığı 3D oyunları da çalıştırmıyor.Format attım 10-15 kere(bu sayıya 2-3 yılda eriştim,bu süre zarfında bu sorunu çoğu kez yaşadım)
Sorun nedir?Nasıl çözümleyebilirim?
Konuyu açmadan önce yaptıklarım; -Çalıştır'dan dxdiag yapıp 3d,directdraw vs. test ettim hepsi başarılı. -Son sürüme güncelledim kartı.Bu sefer iyice azıttı.Donmakla kalmadı oyundan çıkıp nVidia4.dll türü bir hata verdi.Normal çalışmasını durdurdu diye.
büyük bir ihtimal kart çok ısınıyor.fan tozdan veya pislikten tam dönmüyo olabilir.Yapıcağınız fanı pinlerinden tırnaklarından kurtarıp güzelce bi temizlemek.daha sonra fanı kenarlarından ve önündeki etiketi hafif sıyırarak makine yağı ile yağlamak.Yada uygun sıfır bir fan almak. yada 30-50 lira aralığında 256 mb bir ekran kartı alabilirsiniz.örn : nvidia 6200 agp , ati 9250 veya 9550 modelleri.
Hmmm.Evet,böyle bir sorunum olduğunu tahmin ediyordum.Bu yüzden çok kısa bir süre önce bu seçeneği denedim.Yağ kısmını tam hatırlamıyorum ancak verdiğiniz çözümü deneyeceğim.Ancak eminim ki işe yaramayacak.
Tüm fanları temizledim.Elima yumuşak bir fırça alıp(küçük boy)girebildiğim ve zarar vermeyeceğim her yeri güzelce sildim.2 fanı + işlemci (ya da e. kartı olabilir)üzerindeki bakır telli soğutmanın aralarını ve üzerindeki fanı da sildim.Ancak bunlar da fayda etmedi.
sürücü güncellemesinde daha çabuk sorun vermesi power supply in tam randımanlı çalışmadığı şıkkınıda aklıma getirdi.çünkü sürücü güncellemesinde ekran kartına daha fazla güç gereksinimi yaptırabiliyor.power supply yılların kullanımıyla, kandastörlerin şişmesiyle iyice eskiyebiliyor.Eğer bu ihtimali biraz ortadan azaltmak istiyorsanız ,kullanmalık bir başka power supply denemenizi öneririm.birde fx serisinin eski bir sürücüsünü kurmanızı önerebilirim.mesela hala duruyorsa orjinal cd sindeki.. ayrıyetten ekran kartı soğutucusunun fanı temizliği ile tam çözüm getirmeyebilir.fanı eliniz ile döndürdüğünüzde hemen zınk diye duruyorsa fan ömrünü yitirmiştir.bir şekilde bir fan uydurmanız gerekir. + termal macun bulabilirseniz soğutucu ile chip arasına sürmenizde fayda var.
Öneriler için sağolun.Şimdi (yani yaklaşık 1 saat önce) kasanın yan tarafını açtım.Aradım,taradım ve ekran akrtımı buldum.Ne yazık ki kendisini baş aşağı takmışlar buda üzerindeki fanı göremememe neden olmuş.Kartı çıkarıp fanını temizledim.Sonra taktım pc yi açtım derken her şey hazır oldu.kart soğuk (PC 23.6 saat çalıştığı için kart hep sıcakmış) olduğu için girdiğim tüm 3D oyunlar mükemmel çalıştı.Kısacası sorun ısınmaymış.Ayrıca fan çalışıyor/çalışmıyor arası bir şey.Dönüyor ancak gıcırdıyor ve tökezliyor (yoksa tekliyor mu demelydim :) ) Yani fanı yağlayıp tekrar deneyeceğim.Sorun çözülmüştür.Ancak önerilerinizi bir yere not ettim.İlerde yine aynısı olursa deneyeceğim (ne de olsa uzman önerisi,uygulamaktan zarar gelmez :) )