Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
ANAKARTTAN SÜRÜLEN FAN KONTROL DEVRESİ

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Elektronik >> ANAKARTTAN SÜRÜLEN FAN KONTROL DEVRESİ Sayfa: [1]
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
dark_lord

5 Temmuz 2008; 13:14:53 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Arkadaşlar ben aslında tam olarak anakart üzerinde bulunan otomatik hız ayarı yapan 1 adet 3 pinli fan soketini kullanarak 4 adet 12 cm 0.34 A fan sürmek istiyorum. tek pine sanırım bu dört adet fanı bağlarsam yüksek akım çekeceğinden anakartı yakarım. Bunun için:

devredeki pot yerine nasıl bir bağlantı yaparsam fanlar anakart kontrolünde çalışır. Umarım açıklayabilmişimdir. Yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ediyor. Cevaplarınızı bekliyorum..
kantırcı_1

5 Temmuz 2008; 15:19:46 

Her fanı ayrı ayrı bir transistörle sür hem basit hem ucuz hemde problem yaratmaz...

dark_lord

5 Temmuz 2008; 15:51:58 

quote:

Orjinalden alıntı: kantırcı_1

Her fanı ayrı ayrı bir transistörle sür hem basit hem ucuz hemde problem yaratmaz...

bd242c transistör var su an elimde bunun beyzine anakartın soketinden geleni bağlasam, ayrıca emiterine 12 v bağlasam 4 adet fanı sürebilirmiyim başka bir parça bağlamadan olurmu dersiniz. yardım bekliyorum arkadaşlar. Pek elektronik bilgim yok malesef!
necoinside

6 Temmuz 2008; 1:56:35 

tüm dirençleri iptal edebilirsin.. bc337 nin beyz(B) ucunu 4k civarı bi dirençle paralel portta data uçlarına(2-3-4-5-6-7-8-9. pinlere) bağlayabilirsin.. 8 tane fanı aç kapa yapabilirsin..
bu iş için kullanabileceğin kolay programın ismi de relais timer.. orada belirli süre aralıklarında hangilerin aktif hangilerin pasif olacağını da zamanlayabilirsin..

Güncel DH Modifiyeli Kasa Sergisi.. (katılım: 7 proje)

Yaptığın işi önce kendin beğenmelisin..
dark_lord

6 Temmuz 2008; 11:11:52 

quote:

Orjinalden alıntı: necoinside

tüm dirençleri iptal edebilirsin.. bc337 nin beyz(B) ucunu 4k civarı bi dirençle paralel portta data uçlarına(2-3-4-5-6-7-8-9. pinlere) bağlayabilirsin.. 8 tane fanı aç kapa yapabilirsin..
bu iş için kullanabileceğin kolay programın ismi de relais timer.. orada belirli süre aralıklarında hangilerin aktif hangilerin pasif olacağını da zamanlayabilirsin..

Sevgili Necoinside ilgin için teşekkür ederim. Lakin ben fanları aç kapadan ziyade anakarttan hız ayarlı olmasını istiyorum. Yani islemci fanı hızlanınca hepsi hızlansın yavaşlayınca hepsi yavaşlasın istiyorum. islemci soketi 4 pinli pwm sanırım yapısı.burada voltaj değişimi olmadığı için normal fanları buraya bağlayarak kullanamıyorum. Yani yukardan 1. ve 2. pine normal fanı paralel bağlasam bile islemci fanı yavaşlarken normal fan tam hızda devam ediyor.
necoinside

6 Temmuz 2008; 13:12:11 

o zaman en basit yolu programlanabilir bi kart yapmak.. ben bi süredir düşüüyorum biraz denemelerim de var.. paralel porttan verdiğim sayıya göre fanlara ayrı ayrı pwm değerleri verecek ve lcd de değişiklikleri gösterecek bi kart.. eğer programlamadan anlıyorsan geldiğim noktaya kadar bilgleri paylaşmaktan çekinmem..

dark_lord

6 Temmuz 2008; 13:18:50 

Sevgili Necoinside bu konularda bilgili olduğun açık, fakat benim istediğim pwm ye ve programlamaya hiç bulaşmadan standart fanları yani 12 v luk fanları islemcinin sıcaklığına göre otomatik olarak voltaj değişimi ile ayarlatabilmek. yani islemcinin4 pinli fan soketine nasıl bir bağlantı yaparsam normal fanlarda, islemcinin fanı gibi ısıya duyarlı olarak hızlanıp yavaşlar onu öğrenmek istiyorum anlayacağın. Yoksa normal fanları 5 v çıkısına bağlayıp kullanıyorum ama yeterli gelmiyor oyunlarda soğutma.
necoinside

6 Temmuz 2008; 13:32:18 

çok mümkün değil.. pwm eklentisi normal fanlar için.. ancak şöyle birşey olabilir paralel port çıkışından 5v 7v 12v şeklinde 3 kademeli hız ayarı yapabilirsin basitçe..

necoinside

6 Temmuz 2008; 13:33:06 

tabi 0 da olur hepten kapatmak için..

Liu Kang

6 Temmuz 2008; 14:01:16 

Bu fan kontrol devresi pwm ile mi çalışıyor?

necoinside

6 Temmuz 2008; 14:52:04 

yok oradaki voltaj azaltıyor yükseltiyor..

Liu Kang

6 Temmuz 2008; 20:32:55 

Pwm ise de değilse de emetör izleyici ile kolayca halledilebilir, ama pwm ise ortak emetörlü devre ile daha verimli olur.

Emetör izleyici dediğimiz bir tür gerilim kopyalayıcı ve empedans sıfırlayıcıdır. Emetör izleyici devreyi şöyle kur: Üç bd tipi npn transistör, orjinal fanı çalıştıran gerilim düğümünü her üç transistörün bazına bağla. Emetörlere fanların + uçlarını bağla. Fanların diğer uçları sıfıra tabi. Kollektörlere fanlar maksimum kaç voltta çalışıyorsa o gerilimi ver. (aslında 0.6 volt fazlası olmalı, birkaç volt daha fazla olsa da olur) Kolay gelsin.

dark_lord

6 Temmuz 2008; 23:25:54 

quote:

Orjinalden alıntı: Liu Kang

Pwm ise de değilse de emetör izleyici ile kolayca halledilebilir, ama pwm ise ortak emetörlü devre ile daha verimli olur.

Emetör izleyici dediğimiz bir tür gerilim kopyalayıcı ve empedans sıfırlayıcıdır. Emetör izleyici devreyi şöyle kur: Üç bd tipi npn transistör, orjinal fanı çalıştıran gerilim düğümünü her üç transistörün bazına bağla. Emetörlere fanların + uçlarını bağla. Fanların diğer uçları sıfıra tabi. Kollektörlere fanlar maksimum kaç voltta çalışıyorsa o gerilimi ver. (aslında 0.6 volt fazlası olmalı, birkaç volt daha fazla olsa da olur) Kolay gelsin.

Dostum gösterdiğim devrede anladığım kadarıyla giriş gerilimi emitere (+) verilmiş, (-)beyzde akım olusunca (-)collektöre bağlı fan harekete geçiyor. Senin anlattığını tam anlayamadım açıkçası sema verebilirsen belki yardımcı olabilir.
Liu Kang

8 Temmuz 2008; 10:26:46 

Senin şemada transistörler ters bağlanmış. Ona bakmamıştım zaten, şöyle bişeyden bahsediyordum:

Ekteki dosya (1)

necoinside

8 Temmuz 2008; 13:01:52