Şimdi Ara

Asus P5Q Deluxe İnceleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
0
Favori
6.131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Öncelikle P5Q serisinin tartışıldığı konuya arada kaynayıp gitmesini istemediğim için yeni konu açmak istedim.. Ben size Intel'in P45 chipsetine sahip P5Q serisinin şu anda türkiyedeki DDR2 destekli en üst modeli olan Deluxe serisini inceleyeceğim..

Bu kartı yaklaşık 10 gün önce aldım ve yeterince inceleyecek vaktim oldu.. Ancak kurulumunu ben yapmadığım için kurulum konusunda size faydam olamayacak maalesef.. Size özelliklerini ve deneyimlerimi teker teker açıklamaya çalışacağım:

1) Bu kartı aldığınız zaman yapmanız gereken en önemli şey, BIOS'u güncellemek olmalıdır.. %99 ihtimalle eski bios ile gelecek ve bu bios ile OC yaparsanız stabilite sorunları yaşarsınız.. Şu an için en güncel bios v0704, ve stabilite problemini çözmektedir, çok daha iyi FSB değerlerine ulaşılabilmektedir.

2) İşlemci soketinin çevresindeki bakır soğutucular yüzünden, eski işlemcimde kullandığım Zalman marka modelini tam hatırlayamadığım fanımı kullanamadım.. Onun yerine Asus Artctic Square fan aldım ve çok memnunum.. Eğer siz de böyle bir problem yaşadıysanız bu fanı kesinlikle tavsiye ederim, forumda incelemesi de mevcut ztn..

3) Sistemi ilk çalıştırdığım zaman ilk ilgimi çeken Express Gate özelliği oldu.. Bu özellik sayesinde işletim sistemini açmadan, 5 sn içinde anakart bünyesindeki bu sistemi çalıştırarak internette surf yapabilir, MSN, Skype, Yahoo Messenger gibi programları kullanabilir, hatta youtube'dan video izleyebilirsiniz (tabi youtube'u açık bulabilirseniz ) Başta bana çok gereksiz geldiyse de arada bir bilgisayarı açmaya üşendiğim için hemen buradan internete girebiliyorum ve çok kolay oluyor.. Ancak tek eksik yanı türkçe klavye desteği olmaması, ileride yeni bioslar ile bu problemin çözüleceğini düşünüyorum..

4) Belki de OC yapacakların en büyük kurtarıcısı, mevcut olan DUAL BIOS özelliği olacaktır diye düşünüyorum.. Bu özellik sayesinde bios'u çökertmek için çok uğraşmanız gerekecektir Bu 10 günlük süre içinde OC denemelerim yüzünden 3-4 kere bilgisayar açılmadı, ancak yedek bios'daki yani kurtarıcı olan 2. bios'daki ayarlar sayesinde default ayarlara otomatik olarak döndü ve sistem açıldı.. Ne yaptığımı bildiği için de "overclock denemeniz başarısız oldu" mesajı ile karşılaştım..

5) Anakart üzerinde 3 adet Pci-Ex 2.0 portu bulunmakta.. Crossfire ile ilgilenmediğim için size bu konuda yardımcı olamayacağım.. Ama eğer 2 adet ekran kartı bağlayacaksanız 8x - 8x olarak çalışacaktır.. (P35'de bu 4x - 8x oluyordu) 3 ekran kartı bağlandığında ise nasıl işlediğini bilemiyorum.. Ancak eğer ben crossfire yapacağım ve maximum performans istiyorum diyorsanız 16x - 16x çalışabilen X38 ya da X48 almanızı tavsiye ederim..

6) Bios'da OC yapmak için işlemci ve ram ayarlarının ayarlandığı kısıma geldiğiniz zaman, çok geniş seçeneklerle karşılaşacaksınız.. Burdan da bu kartın OC'ye tam destek verdiğini anlayabilirsiniz.. Nerdeyse bütün ayarlarla oynayabiliyorsunuz.. İster OC konusunda profesyonel ister amatör olun çok rahat kullanabileceğinizden eminim.. Ben bu ayarların 4'te 1'i ile oynayabildim, çünkü gerisinden hiç bişey anlamadım

7) En çok hoşuma giden özelliklerden biri de çeşitli OC ayarlarınızı kaydedip, bu ayarlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz.. Şahsen benim şu an 3 tane OC profilim var, bir tanesi maximum hıza çıkabildiğim ayar, bir tanesi hep kullandığım ayar, diğeri de voltaj vermeden max. hıza çıkabildiğim ayar.. Bu özellik sayesinde her seferinde uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz.

8) Bu kartta karşımıza çıkan Asus'un geliştirdiği "EPU-6 Engine" özelliğinden de biraz bahsetmek istiyorum.. Anakartla birlikte gelen CD içindeki EPU programını yüklediğiniz zaman (ya da Asus'un sitesinden de indirebilirsiniz), o anki işlem yoğunluğuna göre CPU, ekran kartı (eğer Asus marka EPU'yu destekleyen bir ekran kartına sahipseniz), memory, chipset, harddiskler ve mevcut fanları kontrol ederek minimum güç tüketimini sağlıyor.. Hatta program üzerinde çevreye toplam ne kadar daha az CO2 verdiğinizi bile gösteriyor.. Özellikle elektriğin %22 zamlandığı şu dönemde, bazı arkadaşlarımız için çok işe yarayacağını düşünüyorum.. Ancak OC yaptığınız zaman bu özellik devre dışı oluyor, dolayısıyla ancak default ayarlarda geçerli..

9) Şimdi geldik en çok merak ettiğiniz konu olan OC performansı.. Ancak şunu da belirtmek isterim ki OC performansında anakartla birlikte ramlerin ve işlemcinin de büyük rolu olduğunu unutmamak gerekiyor.. Dolayısıyla size benim mevcut işlemci ve ramlarim ile aldığım değerler konusunda bilgi vericem.. Bu değerler aynı işlemci ve ram'e sahip olsanız bile aynı olmayabilir.. Q6600 işlemci ile voltaj arttırmadan, hatta voltaj azaltarak 3,0 Ghz'e çıktım Size şimdi hangi voltaj değerleri ile hangi değerlere kaç FSB ile çıktığımı yazacağım:

-1,25v => 266 FSB => 266x9 = 2,4 Ghz (Standart değer)
    -1,23v => 333 FSB => 333x9 = 3,0 Ghz
    -1,30v => 355 FSB => 355x9 = 3,2 Ghz
    -1,38v => 378 FSB => 378x9 = 3,4 Ghz
    -1,45v => 400 FSB => 400x9 = 3,6 Ghz

Bu değerlerde stabil olarak sistem çalıştı, yoksa daha az volt vererek de windows açıldı ancak stabilite testlerinde problem yaşadım.. Ancak size biraz sonra vereceğim değerler, sadece sistemi açabildiğim değerler, stabilite testleri yapamadım çünkü bu testler sırasında 480W'lık güç kaynağım fazla yük karşısında yetersiz gelip kendini kapattı..

-1,5v => 422 FSB => 422x9 = 3,8 Ghz
    -1,6v => 444 FSB => 444x9 = 4,0 Ghz

Yukarıdaki tabloya baktığınız zaman, sizinde anlayacağınız üzere OC performansı yeterince yüksek, 450 FSB'den daha fazlasını denemedim, belki çarpan sayısını düşürerek deneyebilirdim ancak bunun da hız olarak bi artısı olmazdı.. Ben X serisi kartlar arasında bir fark bulamadım OC konusunda, yüksek fsb'ye çok rahat çıktım, keşke psu'um izin verseydi de yüksek değerlerde daha çok yardımcı olabilseydim sizlere, ancak elimden ancak bu kadarı geldi..

Benim aklıma şimdilik bunlar geldi, eğer başka öğrenmek istedikleriniz olursa yardımcı olmaya çalışacağım.. Bence şu andaki fiyat perormans olarak en iyi kartlardan biri.. X48'lerle arasında 160 ytl gibi bir fark olduğunu düşünürseniz, çok cazip geliyor.. Benim bu kartta gördüğüm tek dezavantaj (ki benim için değil) crossfire olarak 16x -16x değil de 8x - 8x çalışabilmesi.. Ama ben crossfire yapmıcam diyorsanız kesinlikle tercihiniz bu kart olmalı.. Bu modelin kırpılmış versiyonu olan P5Q Pro'da bakır soğutucu kısımlar daha az ve dolayısıyla yüksek FSB değerlerinde daha az stabil olacağını düşünüyorum.. Eğer OC ile uğraşmayı seviyorsanız biraz daha para verip bu kartı alın derim.. Ben zamanında çok araştırmıştım bu kart hakkında bilgi alabilmek için ama yeterli bilgi bulamamıştım, umarım ben size yardımcı olabilmişimdir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtreme55 -- 5 Temmuz 2008; 1:03:54 >

• çok güzel bir inceleme, deluxe olsun olmasın, tüm p5q sahiplerine hitap ediyor

• arkadaşım eline sağlık yaaa bide şu bios update'i SSlerle açıklayan biri olsa ve raid olayınıda nsl yapılıyor(bilgim yok öğrenmek istiyorum)
  • quote:

Orjinalden alıntı: lapry

arkadaşım eline sağlık yaaa bide şu bios update'i SSlerle açıklayan biri olsa ve raid olayınıda nsl yapılıyor(bilgim yok öğrenmek istiyorum)

Ben bios üzerinden update yapmıştım ama çok daha kolay bir yolu var.. SS'lere bile gerek yok.. Öncelikle güncel bios dosyasını asus'un sitesinden indiriyorsun.. Daha sonra aşağıda linkini de verdiğim Asus Update programını indiriyorsun:

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/misc/utils/ASUSUpdt_V71402_XPVista.zip

Bu program ile aslında güncel bios dosyasını indirmene bile gerek yok, internetten otomatik buluyor, ancak ben dosyayı senin indirmeni tavsiye ederim ne olur ne olmaz bios işi önemli.. Ordan "update bios from file" gibi bir seçenek olacak, indirdiğin dosyayı seçeceksin ve bekleyeceksin.. Bu kadar basit..

• tek ekran kartı takıldıgında x16 mı calısıyor?
  • quote:

Orjinalden alıntı: cinlaral1

tek ekran kartı takıldıgında x16 mı calısıyor?

Evet..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Q6600 ve Asus P5K-SE ile overclock
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Çok güzel bir seçim yapmışsın. LGA775 formunda en son alınılası anakartın bu olduğunu düşünüyorum. Gerek ayrıntıları, gerek güç besleme özellikleri ile overclock ile yakından ilgilenen bir insan olarak bu anakart benim çok ilgimi çekiyor.

Güle güle kullan
  • quote:

Orjinalden alıntı: SeVeRaL

Çok güzel bir seçim yapmışsın. LGA775 formunda en son alınılası anakartın bu olduğunu düşünüyorum. Gerek ayrıntıları, gerek güç besleme özellikleri ile overclock ile yakından ilgilenen bir insan olarak bu anakart benim çok ilgimi çekiyor.

Güle güle kullan

Teşekkür ederim
  • Hayırlı olsun. Bende kartı yeni aldım. Daha önce aldığım p5wd2 ve p5b deluxe gibi bu kartta hoşuma gitti. Özellikle epu 6 engine olayı ve asus express gate ssd olayı çok hoşuma gitti.
  • quote:

Orjinalden alıntı: xtreme55

quote:

Orjinalden alıntı: lapry

arkadaşım eline sağlık yaaa bide şu bios update'i SSlerle açıklayan biri olsa ve raid olayınıda nsl yapılıyor(bilgim yok öğrenmek istiyorum)

Ben bios üzerinden update yapmıştım ama çok daha kolay bir yolu var.. SS'lere bile gerek yok.. Öncelikle güncel bios dosyasını asus'un sitesinden indiriyorsun.. Daha sonra aşağıda linkini de verdiğim Asus Update programını indiriyorsun:

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/misc/utils/ASUSUpdt_V71402_XPVista.zip

Bu program ile aslında güncel bios dosyasını indirmene bile gerek yok, internetten otomatik buluyor, ancak ben dosyayı senin indirmeni tavsiye ederim ne olur ne olmaz bios işi önemli.. Ordan "update bios from file" gibi bir seçenek olacak, indirdiğin dosyayı seçeceksin ve bekleyeceksin.. Bu kadar basit..

usta saol yaa yöntem kolay gibi duruyor.Ehh asus yapmış

• bende bu karttan sipariş verdim pztesi gelicek.Kutu içeriğinde pc labsa göre bi adet Mosfet Soğutucu fan geliyorumus doğrumudur?
  • quote:

Orjinalden alıntı: SeraphiM

bende bu karttan sipariş verdim pztesi gelicek.Kutu içeriğinde pc labsa göre bi adet Mosfet Soğutucu fan geliyorumus doğrumudur?

doğru kardeş
  • quote:

Orjinalden alıntı: SeraphiM

bende bu karttan sipariş verdim pztesi gelicek.Kutu içeriğinde pc labsa göre bi adet Mosfet Soğutucu fan geliyorumus doğrumudur?

Evet doğru, ancak ben cpu fanım yüzünden takamadım..
  • 945 çipsetli anakartı bile sorunsuz bir şekilde windowstan bios güncelliyor. Bu p45 ler havada karada günceller.
  • quote:

Orjinalden alıntı: darel-x

945 çipsetli anakartı bile sorunsuz bir şekilde windowstan bios güncelliyor. Bu p45 ler havada karada günceller.

Evet bencede, bu güncelleme işi biraz abartıldı galiba, nerde okusam p5q'yu güncellemekten korkuyorlar.. Tamam riskli bir iş ama o kadar da korkulacak bişi değil..
  • hocam birşey soracağım,Cpu güç girişi 4+4 sanırım ama +4 kısmı plastikle kapalı şeklinde yazılar okudum,Quad işlemcilerle direk 8pin kullanmak stabiliteyi arttırır diye okudum birçok yerde,sen nasıl kullanıyorsun ?
  • p5q ana konusunda son yazımda bunu soru olarak sordum, cevabını alırsam ben de memnun olacam, ben de pci-x 2.0 ile ilgili birşey o 8 pin diye duydum?? nedir ne değildir
  • Bildiğim kadarıyla Pci Express II için o giriş.. Neden diğer 4 pin'in kapalı olduğunu bilmiyorum, ama çoğu psu 4 pin desteklediği için olabilir belki..
  • express gate özelliğini ne yazıkki raid kullanan arkadaşlar kullanamıyor..Oda benden olsun..:) Asus PQ5 serisi bence çok başarılı bir seri..Bios konusuna gelince..Ben anakart la gelen bios u kullanıyorum ..Yeni bios u indirdiğim zaman bazı bios sorunları oluştu..Mesela pc yi fişten çekip 2 dk bekleyip yeniden açtığınızda bios recovery moduna giriyordu..Gerçi eksen bilgisayara teşekkürler anında anakart değiştirdiler ama açıkcası P45 chipsetleri çok yeni ve bir sorun olmadığı için yeni bios yüklemeyi istemiyorum..Biraz otursun bioslar..Deluxe dışında P5Q-E modelini de düşünebilirsiniz daha düşük fiyat ve aralarında inanın hiç bir fark yok..Hele hele performans farkı...
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.