Merhaba, Yaklaşık iki aydır kullandığım Blackberry 8120 hakkında düşündükleimi paylaşmak istedim, cihaz KVK dan alınma ve Turkcell logoludur.
1-Görünüm:
Gayet şık, hafif ve materyal son derece kaliteli ve sağlam.Tuş ve düğmeler yerli yerinde,işçilik tatmin edici hatta nokia ve sonyericsson a fark atar.
2-Donanım:
Tam qwerty tuşlar yer darlığından dolayı bir tuşa iki harf şeklinde düzenlenmiş.Alışması zor ancak sonrası zevkli.Daha çok mesaj okuyan ama az mesaj yazanlar için ideal.RIM firması cinlik yapmayıp sağlam temellere oturtmuş cihazı.Örneğin şarj cihazı tuhaf ve hassas bağlantılar yerine usb girişi ile halledilmiş.Yine 3,5 mm kulaklık girişi bu küçük cihaza adapte edilerek her türlü kulaklık bağlantısı ile kullanılabilmesi sağlanmış. Cihazın en güzel yönü, çok şık ve sağlam bir "trackball curser" denilen "top joystick" bulunması.Bana göre cep telefonlarında joystick büyük avantaj ancak günümüzde joystickler hassas ve çabuk bozulduğu için yerini 5 yönlü düğmelere bırakmış durumda.Bu da hiç pratik değil.Blackberry bu işi top joystick ile çözmüş.Üstelik hassasiyeti menüden ayarlanabiliyor,şeffaf topun altında beyaz led yandığı için gerçekten inci gibi duruyor.Yani sadece bu curser için bu cihazlar alınır diyorum. Tuşlar soft tuş ve çok güzel-sağlam. Pil şarzı normal kullanımda 3 gün gidiyor,tatmim edici. Yanlarda bulunan düğmelere değişik görevler atayabiliyorsunuz, çok kullanışlı oluyor.Mesela ben bir düğmeyi telefon defteri, diğerini fotoğraf makinesi düğmesi yaptım. Ekran çözünürlüğü çok iyi.Ekranı 65000 renk ancak 262000 gibi gereksiz pil sömürücü ekrana gerek görmemiş firma,isabetli de olmuş çünkü önemli olan çözünürlük.En güzeli cihazde ışık sensörü var.Parlak güneşin altında güneş gözlüğü ile bile çok rahat görüntü veriyor, düşük ışıkta otomatik kısıyor ve mükemmel çalışıyor. Sağ üstte bulunan led kullanışlı ve hoş,değişik görevleri var.Led, menüden kapatılabiliyor. Harici microsd kartını çıkarıp takmak için zahmet çekmiyorsunuz, yanda mini kapağını açıp cihaz açık iken bile çıkartıp takabiliyorsunuz (hotswap).Cihazın üstünde 1 gb kart çıkıyor, 4 gb a kadar kart takabiliyorsunuz.
3-Fotoğraf-Video:
2 mp foto mükemmel çekiyor ancak elinizi titretmemeniz kaydıyla.Flaşı otomatik yapabiliyorsunuz ve flaş tatmin edici.Ancek video kaydı için aynı şeyi söylemek zor.3GP formatında idare eder video çekiyor (hafıza kartına bağlı olarak sınırsız)
4-WI-FI
Mükemmel çalışıyor,kullanımı ve menüsü çok kolay.
5-Yazılım:
Yıllardır Sonyericsson ve Nokia kullanırım, ancak bu kadar sağlam bir işletim sistemi görmedim.Cihazda çok hızlı intel işlemci bulunuyor ve yazılım Linux temelli.Açma düğmesine basar basmaz 1 saniyede cihaz açılıyor.Menülerde gezinmek de ona keza.Çok akıllıca yazılmış bir yazılım.Cihazla gelen bilgisayar için desktop manager da gerçekten çok kullanışlı ve işini basit ve sessizce hallediyor.Alışılagelmiş telefon yazılımlarından farklı, bu sisteme alışan birisi tekrar ericsson,nokia,samsung gibi telefonlara dönüş yapmak çok zor, açıkçası tatmin etmez. Kullanım kitapçığı çok yetersiz ve tüm özelliklerini anlatamıyor.Cihaza destek veren Turkcell den bile bazı özelliklerini zor öğreniyorsunuz. herhangi bir kişiyi aramak istediğinizde isim ve numara yazmaya başladığınızda size önerilerde bulunuyor.Zaten istediğiniz kişin isim veya numarasını birkaç tuş girdiğinizde ekranda sadece o kişi kalıyor.Cihazı öğrenmek için gerçekten çok zaman lazım.Ancak yüzlerce özellik ve kısa yol bir anda öğrenilemiyor.Kısa yollara alıştığınızda kullanması çok zevkli.
6-Diğer:
Şebake destekli satıldığı için e-mail mesajlarını ancak şebeke aboneliği ile sağlayabiliyorsunuz.Turkcell de bu iki farklı seçenekte.Aylık sınırlı BIS aboneliği ya da sınırsız ve kurumsl da kullanılabilen BES aboneliği.Bende BIS var, on adet e-mail hesabı tanımlayabiliyorsunuz.Cihazı almaya niyetlenenler buna hazırlıklı olmalı.Ayrıca MMS ayarları da şebekeden ayarlı yani MMS ayarları diye bir şey yok, mesajı MMS olarak gönder diyorsunuz,gidiyor. Enteresan özellikler var.Kutusundan çıkan deri kılıfı bir şeye benzetememiştim ilk başta.Ancak tesadüfen farkettim ki; cihazı kılıfa soktuğunuzda tuş kilidi aktifleşiyor, çıkardığınızda açılıyor.Ne gibi bir teknoloji var çözemedim.Örneğin çağrı geldi ve cihazı kılıfından çıkardınız, sesi kesip sizin ne yapacağınızı bekliyor. Örneğin şebeke sinyalinin değerini DB olarak gösteriyor, bu özelliğe başka yerde rastlamadım. Kutusundan çıkan stereo kulaklık ile müzik kalitesi mükemmel.Handsfree modunda ses müthiş (arka kapak açıldığında 2 adet hoperlör-yani stereo- bulunuyor)
SONUÇ:
Aldığım için son derece memnun ve mutluyum.Kesinlikle kendimi ifade eden çok kaliteli bir cihaz.Bundan sonra başka marka kullanabileceğimi zannetmiyorum.Bundan önce S.Ericcsson P990 kullanıyordum, iyi bir cihaz olmasına rağmen bunun yanında yavan ve hantal kalıyor.Ancak klasik telefonlara alışmış ve teknik olmayan insanları bu cihaz tatmin etmez, biraz deneyip almaları menfaatlerine olacaktır. Tuş takımına da alışmak ilk başta zor.Birde e-mail için şebeke aboneliği zorunlu.KVK dan ücretsiz olarak sim-lock şifresi alınabiliyor ve diğer tüm yurtiçi-yurtdışı şebekelerde kullanılabiliyor. Sonuç olarak tekniğe meraklı arkadaşlara tavsiye ediyor, "sadece konuşurum,cihaz cicili-bicili olsun" diyenlere önermiyorum.
Bilgiler için teşekkürler arkadaş. Bende P990 kullanıcısıyım ancak cihaz okadar büyük ve hantal ki her durumda yanıma alamıyorum.En kısa zamanda bir tane alacağım.
BlackBerry alıyorsanız mutlaka sınırsız abonelik yaptırın. Abonelik yaptığınız taktirde, -10 taneye kadar mail hesabınızı kontrol edebilir , e-postalarınızı anında alablirsiniz. -Cihaz tarayıcısından sınırsızca internete bağlanabilirsiniz. -Gtalk , MSN , Yahoo Messenger'dan sınırsız olarak yararlanabilirsiniz. -Haritalar üzerinden navigasyon kullanabilirsiniz. (Dahili GPS yoksa bile harici GPS destekliyor. Üstelik gördüğüm en detaylı İstanbul haritasına sahip. İzmir de detaylı gibi gözüküyor.) -Kamera , mp3 player , vs. gibi özellikleri saymıyorum bile.