Şimdi Ara

InstaPort teknolojisiyle HDMI geçişlerindeki gecikmeler sona eriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.531
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Teknoloji dünyasında yaşanan yeni gelişmelerin hızlı bir şekilde hayatımıza yansıdığı şu günlerde kullanıcılar yüksek çözünürlükte kayıt yapabilen sayısal fotoğraf makinelerine, yüksek görüntü kalitesine sahip yeni nesil televizyonlara, çok amaçlı medya oynatıcılarına ve gelişmiş pek çok cihaza kolay ve hızlı bir şekilde erişebiliyorlar. 2003 yılında duyurulan ve sektör standardı olma yolunda emin adımlar ile ilerleyen HDMI (High Definition Multimedi Interface) arabiriminin tüketici elektroniği pazarında yaygın olarak kullanılmaya başlandığını söyleyebilmek mümkün.Yüksek tanımlı görüntü ve sesin veri kaybına uğramadan, tek kablo üzerinden aktarılabilmesi için geliştirilen HDMI arabirimine destek veren ürün, cihaz ve donanımların sayısı hızla artıyor.

    Modern ekran kartlarının çok büyük bir kısmı HDMI desteği sunarken yeni nesil televizyonlar, monitörler, multimedya sistemleri ve oyun konsollarında da HDMI arabirimine yer verildiğini görmek mümkün. 2006 yılı ile birlikte yüksek tanımlı video desteği sunan kameraların ve sayısal fotoğraf makinelerinin de HDMI arabirimine destek vermesiyle birlikte kullanıcılara çok daha yüksek kalitede görsel ve işitsel deneyim yaşatmayı hedefleyen arabirim teknolojisinin yavaş yavaş çevremizi sarmaya başladığını söylemek mümkün. HDMI desteğine sahip olan çok sayıda kaynak cihazın ve dolayısı ile içeriğin tek bir televizyon üzerinden görüntülenmek istenmesi önemli bir sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Zira televizyona bağlı farklı HDMI cihazları arasında geçiş yaparken kullanıcıların yaşanan rutin gecikmeden ötürü malesef beklemesi gerekiyor.

    Belirttiğimiz gibi DVD/Blu Ray oynatıcıları, PC'ler ve oyun konsolları gibi çok sayıda cihazın HDMI desteği sunmasına paralel olarak kullanıcılar pek çok kaynak cihazı HDMI portu üzerinden destek veren "HD Ready / Full HD" televizyonlarına bağlıyorlar. HDMI teknolojisinin arkasındaki isimlerden biri olan Silicon Image'in üzerinde durduğu sorun da işte tam bu notkada başlıyor. Zira yeni nesil büyük ekran televizyonunda Blu Ray filmi izleyen kullanıcı oyun oynamak istediğinde kumandasında yer alan input tuşuna basarak hemen konsola geçmek ve oyuna başlamak istiyor. Fakat HDMI teknolojisinin mevcut yapısı gereği bağlı mevcut cihazlar arasında kanal değiştirir gibi geçiş yapabilmek pek mümkün değil.

    HDMI portu üzerinden televizyona bağlı cihazlar arasında hızlı geçiş yapamamanın ve geçiş sırasında kaybedilen zamanın arkasında yatan en önemli neden olarak yüksek tanımlı içeriği korumak için geliştirilen HDCP (High Definition Content Protection) protokolünün gereksinimleri gösterilebilir. Çünkü kullanıcı televizyona bağlı yeni bir HDMI cihazına geçmek istediğinde içeriğin sağlanacağı ilgili linkin HDCP protokülü gereği doğrulanması gerekmekte. Tabi rutin olarak gerçekleştirilen HDPC yetkilendirmesi doğal olarak zaman kaybına neden olmakta ve kullanıcıların cihazlar arası her geçişte 5-6 saniye(üretici ve cihaza göre süre değişebilir) beklemesi gerekmekte. HDMI teknolojisinin arkasındaki en önemli isimlerden biri olan Silicon Image firması geliştirdiği InstaPort adlı yeni teknoloji ile bu durumu aştığını belirtiyor.

    Peki Silicon Image'in geliştirdiği InstaPort teknolojisi HDMI geçişleri arasında yaşanan zaman kaybının üstesinden nasıl geliyor. Firmanın açıklamasından yolar çıkarsak eğer televizyona HDMI portu üzerinden bağlı olan cihazlar seçilmeden yani kumandaya hakim olan kullanıcı kaynak cihaza ekranda görüntülemek için talep yollamadığı sürece HDCP doğrualama işlemi ilgili kaynak için başlamıyor. Tabi kaynağın seçilmesine paralel olarak başlayan rutin HDCP işlemi de doğal olarak kullanıcıların 5-6 saniye kadar beklemesine neden oluyor. SI'ın InstaPort teknolojisine sahip olan televizyonlarda ise bağlı olan fakat kullanımda olmayan cihazlar için de HDCP doğrulaması hemen yapıldığı için aygıtlar hazır bir şekilde bekliyor ve kullanıcı geçiş yaptığında HDCP kaynaklı bekleme olmadan içerik görüntülenmeye başlıyor.

    Silicon Image firmasının açıklamalarına göre InstaPort teknolojisi kullanıcıların çoklu ortam deneyimlerini daha eğlenceli bir hale getirmek için hazırlandı. Televizyona HDMI üzerinden bağlı olan cihazlar arasındaki geçişlerde yaşanan 5-6 saniyelik bekleme süresini ortadan kaldıran yeni teknolojinin başta DTV yani sayısal televizyonlar olmak üzere A/V alıcıları ve diğer çoklu ortam odaklı cihazlar için geliştirildiği bildiriliyor. HDMI destekli pek çok kaynak cihaz ile uyumlu olan Instaport teknolojisinin mevcut televizyonlara uyurlanmasının ise zor olduğu ifade ediliyor. Silicon Image firması InstaPort teknolojisi için PinnaClear SiI925 kod adlı özel giriş işlemcisini hazırlamış durumda.

    Silicon Image firmasının InstaPort destekli ilk işlemcisi olan PinnaClear SiI925 ile üreticilere HDTV platformlarına, esnek, hızlı ve maliyet odaklı bir çözüm sunulması hedefleniyor. 1080p @ 60H çözünürlük desteği sunan yeni işlemci 4x HDMI 1.3 girişine de destek sağlıyor. Öte yandan yüksek kalitede 12-bit ADC ve AVI arayüzüne ek olarak HD desteğine sahip mobil cihazlar için geliştirilen MHL (Mobile High-definition Link) arayüzüne de destek veriliyor. Tabi InstaPort teknolojisi ile öne çıkan işlemcinin DTV'lerin yanı sıra HDTV, Plazma, CRT ve projeksiyon ekranlarda kullanılabileceğini de belirtelim. Peki InstaPort teknolojisine sahip ürünleri pazarda ne zaman görebileceğiz?

    Yüksek tanımlı içeriğin korunması amacıyla HDCP şifrelemesinin kullanılması ve dolayısıyla şifrelemenin onaylanarak güvenli bağlantının sağlanabilmesi için geçen süreyi ortadan kaldırmak için HDMI üzerinden bağlı olup aktif olarak kullanılmayan cihazların HDCP doğrulamasını gerçekleştirerek yayına hazır hale getiren InstaPort teknolojisi SI'ın 3 yeni işlemcisinde kullanılacak. Yeni teknolojinin kullanılacağı SiI9287 kodlu port işlemcisi ve SiI9251/SiI9261 kod adlı giriş işlemcilerinin bu ay içerisinde örneklendirilmesi beklenirken uyumlu cihazların gelecek yılın ilk yarısı içerisinde hazırlanması bekleniyor.

    Kaynaklar; http://www.siliconimage.com/technologies/instaport.aspxhttp://www.cepro.com/article/instaport_reduces_painful_lag_in_hdmi_switching/

    id="msg">







  • Biz daha Analog lara talim.Adamlar nerelere geldiler.
    ATI bu portuda kartlarına sunarsa hiç şaşırmam.
  • böyle bir sorun olduğunu bilmiyordum.. ne kadar da gıcık bir durummuş...
  • ya ben pc yi lcd tv ye bağlıyorum hdmi üzerinden evet belli bir bekleme süresi var ama bu kadar uzun değil yani 2-3 saniyelik bişi .birde insanlar bu kadar sabırsız mı yani bu bekleme süresine. bu teknolojiye diyeceğim bişi yok ama eğer bu teknolojiyi firmalar satın alırsa maliyet biraz daha artacaktır. bence gereksiz bir uygulama 5-6 saniye beklemek için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi menem -- 4 Temmuz 2008; 8:37:54 >
  • ATi'nin alıp vereceği birşey yok bu teknoloji ile. TV üreticilerinin derdi
  • BÖYLE BİR SİSTEM İÇİN 1 YIL BEKLENECEK... HABER İÇİN TEŞEKKÜRLER..
  • daha o günlere çok var (kendi açımdan)
  • İyi ki HDTV almamışım henüz diye züğürt tesellisi diyen çıkmamış henüz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.