selam arkadaşlar sistemim imzamda görüldügü gibi x38-dq6 ve Q6600 go medelli işlemci kullanmaktayi oc için biraz yeniyim fakat çok saglam ilerledigimi düşünüyorum bir kaç arkadaşımız var saaolsun yardımcı oluyorlar onlarında yardımıyla sadece işlemcimi test ediyorum belli oranda yavaş yavaş degeri yükselterek saglıklı sonuç almak istiyorum stabil çalışması için her yükseltmiş oldugum degerlerim için sistemimi 2-3 saat testte tutuyorum.şimdiye kadar çok saglıklı ilerledim. saglıklı ilerlemek için arkadaşlardan ögrendigim şekilde hep kademeli kademeli ilerleme en iyi yol çünkü bi sıkıntı çıkmadı:) Bu yazımda vurgulamak isedigim durum şu hızaşırtma işine (o/c) yeni başlayan (yani ben) ve diger arkadaşlar için bu işin ezbere olmadıgını ve ciddi bir iş oldugunu göstermek Şuana kadar yapmış oldugum işlemleri yavaş yavaş anlatacam tabi her olumlu sonuçlarımı bu konuya sürekli ekliyecemki benim gibi ilerlemek isteyen arkadaşlar için çok yararlı olacaktır bundan eminim en azından benim için çok yararlı bu paylaşmış oldugum bilgiden çogu sorularınızı yanıtlıyacagıma eminim.Eeeee artık yavaş yavaş bir kaç bilgi vermenin sırası geldi degilmi :)
İlk başta şunu söylemek istiyorum benim yapmış oldugum uygulama benim sistemim içindir.
Burda işlemcim,Anakartım ve Ramlerimi için yapılmış bir uygulamadır.
Öncelikle arkadaşlar kullanmış oldugum programları size yazayımki sonrasında bir sıkıntıyla karşılaşmayın..
İŞLEMCİ DEĞERLERİNİ GÖRMEK İÇİN----> CPU-Z İŞLEMCİ ISISINI ANLIK GÖRMEK İÇİN--> CORE TEMP İŞLEMCİ 1 MİLYON DENİLEN TEST PROGRAMI-->SUPER_PI_MOD İŞLEMCİ VE RAM TEST YAPMAK İÇİN----> ORTHOS (ARKADAŞLAR BEN BU PROGRAMI KULLANMIYORUM) (SEBEBİ İSE 4 ÇEKİRDEKLİ İŞLEMCİLERİ AYNI ANDA TEST ETMİYORMUŞ)
İŞLEMCİ VE RAM TEST YAPMAK İÇİN----> PRiME95(BU PROGRAMI KULALNIYORUM SÜPER BİR PROGRAM)
Evet arkadaşlar öncelikle bu programları sizin için tek bir linkte topladım aramanıza taramanıza gerek yok :)işte inidirim
Şimdi yavaş yavaş bios ayarlarına geçelim degilmi:)
şimdi ilk önce bilgisayarımıza ilk açıldıgında DELETE tuşuna basıyoruz bir kaç kere Sonra Karşımıza alttaki ekran geliyor.Bu arada yaptıgınz herişlemden sonra F10 tuşuna basıyor ve karşınıza yapmış oldugunuz işlemi kaydetsinmi sorusu geliyor sizin "Y" tuşunu basip sonrasında ENTERE basmak
BÖLÜM-1 ( " Advanced Bios Features " )
İlk yapacagımız iş windows ortamında kullanmış oldugumuz test programlarında hızaşırtma(o/c) yapmış oldugumuz işlemci degerlerini saglıklı görmek için "Advanced Bios Features" bölümüne giriyoruz sonra gösremiş oldugum resimdeki degerlerin aynı şekilde uygulayınız. bu degerleri uyguladıktan sonra klavyenizin ESC tuşuna basıp ilk bios ana menü bölümüne geliyorsunuz .
BÖLÜM-2 ( " MB Intelligent Tweaker (M.I.T.) " )
Evet arkadaşlar şimdide gelelim yavaş yavaş hızaşırtma(o/c) dedigimiz durumlara azda olsa girelim:) Ana menüye dönüp Ctrl+F1 tuşlarına aynı anda basınız Ram ayar bölümü aktif edilmiş olacak. sonra bios anamenüsünden "MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)" denilen yere giriş yapalım. giriş yaptıgımızda aşagıdaki gibi bir ekran önümüze gelecektir.Biraz bu menüler hakkında size azda olsa bilgilendiriyim bildigim ve ögrendigim kadarıyla :)
*Robust graphics booster Anlamı Nedir? Cevap: Üç ayarı var. Amacı ekran kartı performansını artırmak. (ŞU DURUMDA BİZİM İÇİN LAZIM DEGİL)
*CPU Clock Ratio Anlamı Nedir? Cevap: İşlemci Çarpanı anlamına gelir.(Q6600 işlemcileri 9 çarpanı bulunmaktadir bu çarpanlar işlemciden işlemciye degişir) ÖRNEGİN: Her işlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır (x9 , x10, x15 gibi) Örnek olarak kendi işelmcimi vereyim INTEL Q6600 CORE 2 QUAD 2.4 GHz için bu değer FSB 266x9 olduğundan 2400MHz'dir.
*CPU Host Clock ControlAnlamı Nedir? Cevap: Normalde disabled haldedir. Hızaşırtma için FSB fekansımızı değiştireceğiz.Bu durumda burayı Enabled yaparak kontrolü elimize alacağız.
*CPU Host Frequency(MHZ) Anlamı Nedir? Cevap: Kontrolü elimize aldığımızda FSB frekansını değiştireceğimiz bölüm burasıdır. 800 MHz FSB CPU için , bu değer 200 MHz. 1066 MHz FSB CPU için , bu değer 266 MHz. 1333 MHz FSB CPU için , bu değer 333 MHz. Standart değerler yukarıdaki gibidir.
*PCI Express Frequency(MHZ) Anlamı Nedir? Cevap: Bu bölüm PCI Express frekansınının ayarlandığı bölümdür. Standart (hızaşırtmasız) halde Auto (100MHZ) olmalıdır. Hızaşırtma yaparken Auto değerini manuel olarak 100 MHZ yapmalısınız.(BEN AUTO OLARAK KULLANDIM ŞUANA KADAR)
*C.I.A.2 (CPU Intelligent Accelator 2 ) Anlamı Nedir? Cevap: CPU frekansını otomatik olarak % mertebesinde arttırarak performans artışı sağlar. Default hali Disabled olmalı ve öyle kalsın.
*PERFORMANCE ENHANCE Anlamı Nedir? Cevap: Bilmiyorum :(
*System Memory Multiplier(SPD) Anlamı Nedir? Cevap: Ram çarpanınızı ayarlayabileceğiniz bölümdür. Buradan Ram�lerinizin desteklediği oranda değişiklik yaparak hızaşırtma yapabiliriz. Örneğin 800 MHZ bir DDR2 düşünürsek; FSB 266 ise Ram çarpanımız 3 olacaktır. Standart halde Auto olarak durur.(BEN ŞUAN RAMLERİMİ DEGERİNDEN DÜŞÜK TUTUYORUM)
*Memory Frequency(MHZ) Anlamı Nedir? Cevap: Ram çarpanı ve FSB frekansı�nın çarpımı sonucu ortaya çıkar. Size bellek frekansınızın durumunu gösterir. Yukarıda verdiğim örnek gibi FSB 266 ve Ram çarpanı 3 olursa 800 MHZ�I elde ederiz. Burada da 800 MHZ görünecektir. Resimde henüz Ram�lerimizle ilgili ayarları yapabileceğimiz bölümü göremiyorsunuz. Bu bölüm gizlenmiş.Ana menüye dönüp Ctrl+F1 tuşlarına aynı anda bastığınızda ve tekrar M.I.T. bölümüne girdiğimizde Ram ayar bölümü aktif edilmiş olacak. O menüyü daha sonra inceleyeceğiz.
*DRAM Timing Selectable (SPD) Anlamı Nedir? Cevap: Ram zamanlamalarını deneme yanılma yoluyla düşürmeye çalışıyoruz. Dediğim gibi ne kadar düşük değer o kadar performans. Tabi her ramin kaldırabileceği timingler farklıdır. Benim buradan şu ayarlarda olsun demem mümkün değil. Deneyerek bulacaksınız. Bulabildiğimiz en düşük ram zamanlaması beraberinde stabiliteyide sunuyorsa ram lerimizide azami derecede overclock etmişiz demektir.
Arkadaşlar bu bilgiler ilk aşamada çok gerekli ve çok güzel bilgiler ben sadece X38-dq6 içindeki bilgileri açıklamaya çalışıyorum.Diger bilgileri zamanı geldikçe konuya eklemeler yapmaya çalışacam.Yukarıdaki bilgileri azda olsa kafanızdaki " MB Intelligent Tweaker (M.I.T.) " bölümüdeki sorulara cevap bulmuşsunuzdur :)
Eeeeveettt şimdi benim yapmış oldugum kademeli hızaşırtma(o/c) durumuna gelelim.
Ben ilk başta hiç voltaj vermeden ne kadar hızaşırtırım dedim aşagıdaki resimlerdeki uygulamaları yaptım.
Arkadaşlar tam olarak 330 fsb de dayandı durdu artık voltaj verme vakti gelmişti tabi artık 5'er 5'er fsb arttırıyordum ve her fsb arttırdıgımda testlerimdeki duruma göre voltajı bir kademe arttırıyordum.Tabi ramlerimin degerlerinin altında çalışmasını saglıyordum buna nasıl yapıyordum diyeceksiniz. System Memory Multiplier(SPD) gelip ordaki degerle oynuyorum benim ramlerim 1066 mhz ben bunun altına çekiyordum atıyorum 917 mhz çalıştırıyordum neden ramlerimin ayarıyla oynuyorum diye soracaka olursanız öncelikle işlemcimin stabil bir hızaşırtmayla nereye kadar gelebilecegimi bulup sonra ramlerime hızaşırtma denemek en saglıklı hızaşırtma yöntemi oldugu için :)Eger ramlerinizin gerçek ızının altında kullanmayıp hep işlemci hem ram için hızaşırtma kulanmaya kalkarsanız o zman işin içinden çıkamazsınız emin olun ben bu yönetemide denedim ve sorunları bu yöntemle çözmek neredeyse imkansız en iyisi işlemciyle hızaşırttırma sonra ram için hız aşırttırma:) artık arkadaşlar yavaş yavaş hiç bir degere dukunmadan FSB ile birlikte voltaj vererek işlemcinize hızaşırtma yapabilirsiniz.
Not: Test yaparken PRiME95 adlı programda "1 thread kırmızı" oldu işlemcinize voltaj vereceksiniz voltajı ise "CPU Voltage Control" gelip en son ne kadarlık bir voltaj yaptıysanız onun bir kademe üsttünde voltaja getirin ve bidaha windowsa geçin test yapın prime95 programıyla:)
Aşagıdaki hızaşırtma degelerimi yazacagım kaç voltajla ne kadar yaptıgımı tabi ben 350 den sonrasını yazıyorum önceki durumları yazmak istemiyorum çünkü diger durumları siz kendiniz deniyerek bulmanızı istiyorum.ilk başta zaten 266 kendi degeri siz 276 dan 10 ar 330 den sora 5 er 5 er fsb arttırın :)
FSB : 350 VOLTAJ :1,3875OV 3 SAAT TESTTEN GEÇİRİLDİ.( 3,15GHZ STABİL OLARAK ÇALIŞTI.
FSB: 355 VOLTAJ : 1,40625V 3 SAAT TESTTEN GEÇİRİLDİ.(3,19GHZ STABİL OLARAK ÇALIŞTI.
FSB: 360 VOLTAJ : 1,40625V(BU VOLTAJDA OLMADI) 1,41250V(BU VOLTAJDA OLMADI) 1,41875V(BU VOLTAJDA OLMADI) 1,42500V(BU VOLTAJDA OLMADI) 1,40000V(EVET BU VOLTAJDA OLDU :) ( 3,24GHZ STABİL OLARAK ÇALIŞTI.
Evet bazı arkadaşlar şunu düşüne bilir.Neden En son verdigim hızaşırtmadaki olmayan voltaj degerlerini verdigımı.Hemen cevaplayım arkadaşlar hızaşırtmanın ne kadar basit olmadıgını belli bir yerden sonra birden fazla kademe voltaj yükseldigini örnegin en son vermiş oldugum degerlerde 4 kere voltaj arttırdıgımı görebilirsiniz.Bu yüzden hemen yapamıyorum edemiyorum demeyin birde biraz araştırmak lazım bu işleri ARMUT PİŞ AĞIZIMA DÜŞ demekle olmuyor emek harcanması lazım işin açıkcası:)
Şimdi ben test yaparken öncelikle ne yapıyorum bu kadar anlattık ve bu kadar yazdık bunlarıda anlatmadan olmaz tabi:) Öncelikle test yaparken ilk olması kesinlikle gereken programları söyleyim CPU-Z,CORE TEMP,SUPER_PI_MOD VE PRİME95 programları yüklemelisiniz ve masa üsttüne kısa yolllunu ekleyin çok lazım olacak bu programlar size:) zaten yukarıda verdigim siteden hepsini zipledim sadece siz bilgisayarınıza indirip çalıştırmak kalıyor:)
Artık arkadaşlar benim yaptıgım işlemleri sizlerde yavaş yavaş uygularsanız hem olayın mantıgını daha iyi kavrar ve çok güzel sonuçlar elde edeceginize inanıyorum...
---PRATİK YOL-----
Arkadaşlar her seferinde PRİME95 programını açıp test yapmayın biraz zaman kazanmak için hemen core temp ve super_pi_mod programını çalıştırın super_pi_mod programının 1M testtinden işlemcinizi geçirin eger orda hata verirse voltajı yükselmek gerekmektedir eger orda hata vermez sayım gerçekleşirse bu işlemcinizin stabil çalıştıgı anlamına gelemez sadece voltajın ilk aşama dogru olabilecegini prime95 programını her seferinde çalıştırmadan burdan pratik şekilde işlemcinizi test edebilir super_pi_mod programından olumlu sonuç aldıktan sonra Prime95 programını çalıştırıp sonra gerçek testtinize başlıyabilirsiniz.
-------ÇOK ÖNEMLİ NOTLAR BU YAZDIKALRIMI KESİNLİKLE OKUYUN----------
-HIZAŞIRTMADAN ÖNCE İYİ BİR İŞLEMCİ SOGUTUCUSUNA SAHİP OLMALISINIZ -BU YAZ AYLARINDA HIZAŞIRTMA DURUMU YAPACAK OLURSANIZ GECE YAPMANIZI TAVSİYE EDERİM GECE DAHA SERİN BİR ORTAMDA YAPIYORSUNUZ VE GÜNDÜZE ORANLA EN AZ 8-10 DERECE DAHA DÜŞÜK DEGERLER ALIYORSUNUZ. -VOLTAJ VERİRKEN KESİNLİKLE BİRDEN 3 KADEME YÜKSELTMEYİN YOKSA İŞLEMCİNİZ YANABİLİR -İŞLEMCİ DERECESİNİ 75 DERECEYİ GEÇİRMEMEYE DİKKAT EDİN GEÇİYORSA BANA KALIRSA HIZAŞIRTTIRMA YAPAMYIN VE BULUNDUGUNUZ ORTAMIN BİRAZ SOGUK OLDUGU ZAMAN YAPIN. -TEST ESNASINDA CPU-Z ,CORE TEMP PROGRAMI AÇIK OLSUN İŞLEMCİ DEGERLERİ VE ISI DERECELERİNİ KONTROL EDERSİNİZ HERHANGİ BİR ANORMAL DURUMDA MÜDAHALE EDEBİLİRSİNİZ. -TESTLERİ 3 SAAT SÜRMESİNE DİKKAT EDİN FSB ÖZELLİKLE 360 DAN SONRA BU SÜREYİ DAHA UZUN TUTUN. -BİOS AYARLARINI KAYIT EDİP SONRA BİLGİSAYARINIZ ELEKTRİK KESİP DAHA SONRASINDA AÇILIYORSA HİÇ BİR SIKINTI YOK DEMEKTİR FAKAT AYNI ANDA İKİNCİ ELEKTİRİK KESİP BİLGİSAYARINIZ AÇILIRSA O ZMAN VOLTAJINIZ YETERSİZ BİRAZ DAHA VOLTAJ YÜKSELTMELİSİNİZ SIKINTI VAR DEMEKTİR.
ARKADAŞLAR UMARIM BİRAZDA OLSA BU ANAKART VE İŞLEMCİ HAKKINDA YARDIMCI OLMUŞUMDUR SİZLERE BÜTÜN PAYLAŞIM KENDİME AİTTİR VERDİGİM BÜTÜN YAZILARIMIN TARİHLİ VERECEGİM GÜNCELLEDİGİM BİLGİLERİ DAHA İYİ AYIRT ETMEK...PAYLAŞIM GÜZELDİR BİLGİ PAYLAŞTIKCA GELİŞİR:) İYİ GÜNLER.....
SAAT SABAH 5:58 DE HAZIRLADIM UMARIM EMEGE SAYGI GÖSTERİRSİNİZ ARKADAŞLAR
04 temmuz 2008 cuma
arkadaşlar bir kaç gündür başka işlerle ugraştıgım için hızaşırtma(o/c) durumuna ara verdim bu gün aslında sabaha dogru yapmış oldugum sonuşları sizlerle paylaşıyorum.şimdi anlatacaklarıma çok dikkat edelim dostlar çünkü bu gün çok tuhaf bir durumla karşılaştım gece saat 2 gibi hızaşırtmaya başladım 365*1,45625 ile hızaşırtma işlemine başladım.Hiç bir sıkıntı yoktu sabh 6 gibi hata aldım ve voltajı bir kademe daha arttırdım ve en son voltajda gayet güzel çalıştı cuma namazına kadar test yaptırdım hiç bir sıkıntı yoktu bu degerle site içerisinde kişilerin hızaşırtma degerlerine bakıyorum bu hava koşullarında kullanmış oldugum Q6600 işlemci ve aynı anakartla hava sogutmayla stabil olarak 3.8 ghz ve 4 ghz olarak çalıştırıyouruz diyorlar bana sorarsanız.hiç gerçegi yanıtmıyor diye düşünüyorum neden diyeceksiniz bütün o degerleri alan arkadaşlar sadece super_pi_mod progrtamıyla 1M testtinden geçirip stabil oalrak kulalnıyorum diyorlar.Sizce ne sonuçları saglıklıdır? bana sorarsanız hiç bir saglıklı tarafı yok bende denedim 400fsb ile 1.8voltaj vererek gayet güzel çalıştıgını ama prime95 programıyla test edeyim dedim bi bakayım dedimde çekirdek ısısıları 85 derece oldu. buna ben şimdi çıkıp stabil diyebilirmiyim arkadaşlar dersem sizleri kandırmış olurum benim artık her hızaşırttırma testlerim 6 saattir dahada bu saat artacaktır en gerçek stabil degerini yakalayana kadar en saglıklı sonuçları alana kadar.bu gün yaşadıgım durumu sizlere aktardım aşagıdaki degerlerde nelerla karşılaştım 3 saatlik test bile yetmiyor stabil deger yakalamak için sakın 1 saatlik testten geçirip işlemcim stabil çalışıyo demeyin bende çalışmadı umarım bu günkü paylaşımım sizleri birazda olsa tecrübelendirmiştir iyi günler
FSB: 365 VOLTAJ : 1,43125V(BU VOLTAJDA OLMADI) 1,43750V(BU VOLTAJDA OLMADI) 1,44375V(BU VOLTAJDA OLMADI) 1,45000V(BU VOLTAJDA OLMADI) 1,45625V(BU DERECEDE 4.SAATTE HATA VERDİ 1,46250V(EVET BU VOLTAJDA OLDU :) ( 3,28 GHZ STABİL OLARAK ÇALIŞTI.
Hocam o genel bir anlatım ben sadece bir anakarttı ele alarak anlattım ve üzerinde yapmış oldugum çalışmayı sizlerle paylaştım eger yazımın tam oarak içerigini okursan üst tapic ile hiç alakası olmadıgını anlarsın