HD48xx serisi kartlarimiz icin henuz fan hizini kontrol edebilecegimiz bir yazilim bulunmuyor. Bu kartlarin sicak calistigini cok iyi biliyoruz. Programlar guncellenene kadar asagidaki yolu kullanabilirsiniz:
1- Catalyst i acalim. 2- "Profiles" menusunde "Profile Manager" i secelim. 3- "Create and Edit a Profile" altinda "Enter or select a profile name:" kismina "Default" yazalim. 4- "This profile includes" alaninda "all Catalyst Control Center settings" i isaretleyelim. 5- "Activation" tabina gelelim. 6- "Desktop Shotcut" i isaretleyelim. 7- "Save" tusuna basalim ve masa ustunde "Default" isminde bir ikon olusacaktir.
Bu ikon bizim istedigimiz anda standart ayarlara donmemizi saglayacak. Simdi sira geldi fan hizini degistirmeye:
1- Catalyst i acalim. 2- "Profiles" menusunde "Profile Manager" i secelim. 3- "Create and Edit a Profile" altinda "Enter or select a profile name:" kismina "Fan Hizi" yazalim. 4- "This profile includes" alaninda "all Catalyst Control Center settings" i isaretleyelim. 5- "Activation" tabina gelelim. 6- "Desktop Shotcut" i isaretleyelim. 7- "Save" tusuna basalim ve masa ustunde "Fan Hizi" isminde bir ikon olusacaktir. 8- Kullandiginiz isletim sistemine gore asagidaki dosyayi bulalim: (Gizli klasorleri ve Sistem dosyalarini gorunur yapmadan asagidaki yolu goremezsiniz...)
Windows XP >>> "C:\Documents and Settings\kullanici adiniz\Local Settings\Application Data\ATI\ACE\Fan hizi.XML" Windows Vista >>> "C:\Users\kullanici adiniz\AppData\Local\ATI\ACE\Fan Hizi.XML"
Catalyst 8.7 ile birlikte asagidaki yol kullanilmaktadir:
Windows XP >>> "C:\Documents and Settings\kullanici adiniz\Local Settings\Application Data\ATI\ACE\Profiles\Fan hizi.XML" Windows Vista >>> "C:\Users\kullanici adiniz\AppData\Local\ATI\ACE\Profiles\Fan Hizi.XML"
9- Bu dosyanin uzerine sag tusla basip "Edit\Duzenle" diyerek notepad ile acilmasini saglayalim. 10. Acilan dosyada asagidaki bolumu bulup kirmizi yazdigim yerleri asagidaki gibi yapalim:
11. "Automatic" yazan alani "Manual" olarak ve "0" yazan alani da fan hizi yuzdesi seklinde degistirdikten sonra masa ustunuzde bulunan "Default" yazan ikona basinca fan hizi normale donecek, "Fan Hizi" yazan ikona basinca bizim ayarladigimiz degere gelecektir.
Crossfire sistem kullananlar ayrica 2. GPU icin asagidaki alanlari da duzenlemelidir! Sonu sifirla biten satirlar 1. GPU icin, sonu 1 ile biten satirlar 2. GPU icin ayarlari gosterir:
Not: %65 nispeten az sesi duyulan ve serin yapan degerdir...
ÖNEMLİ NOT: Bu ayar fan hizini manual yapiyor ve bizim verdigimiz degere sabitliyor. Kesinlikle ama kesinlikle fan hizini %45 altina dusurup daha sonra unutup oyun falan oynamaya baslamayin, fan hizi otomatik yukselmeyecektir!
Herkese serin HD48xx'li gunler dilerim...
Hicks
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hicks -- 16 Ağustos 2008; 20:49:46 >
foreverkobe
Uzaklaştırılmış 7 gün cezanın 2 günü kaldı.
30 Haziran 2008; 20:22:11
quote:
Orjinalden alıntı: hicks
Merhaba Arkadaslar,
HD48xx serisi kartlarimiz icin henuz fan hizini kontrol edebilecegimiz bir yazilm bulunmuyor. Bu kartlarin sicak calistigini cok iyi biliyoruz. Programlar guncellenene kadar asagidaki yolu kullanabilirsiniz:
Ben de kaynağı belirtmek isterim ki mascaras'ın emeklerine yazık olmasın.Bu arada bu güzel yolu Türkçe'ye ceviren ve oldukça da detaylı bir acıklama yazan arkadaslarımıza da tesekkur etmemiz bir borctur.
teşekkürler üstad ellerine sağlık.%65 çok sesli oldu ben %40 yaptım bu bile çok fayda etti.boşta 56 derece yükte ise 65 dereceye düştü. benim asıl yapmak istediğim eski kartımda kullandığım zalman fatal1ty yi buna takmak ama remler ve arkadaki güç transistörleri boşta kalıyor.kısa bir süreliğine takıp denedim.sonuç müthişti gpu boşta 45 derece yükte 55 derece civarıydı.rem ve güç transistörlerine ramsink yapıştırmak yeterli olurmu acaba?
Yeterli olur ama su var, bu kartin OC olmamasinin nedeni sicaklik degil voltaj dusuklugu. Yukte 60 dereceyi saglamisken bile GPU 700 MHz. ye cikmiyor... Yani sogutucu masrafi su an icin gereksiz. BIOS editorlerle voltaji ayarlayabilirsek ya da VMod yapilirsa sogutucu degistirilebilir...
Arkadaslar yalniz sunu belirteyim, bu ayar fan hizini manual yapiyor ve bizim verdigimiz degere sabitliyor. Kesinlikle ama kesinlikle fan hizini %45 altina dusurup daha sonra unutup oyun falan oynamaya baslamayin, fan hizi otomatik yukselmeyecektir! Tesekkurler,
Arkadaslar yalniz sunu belirteyim, bu ayar fan hizini manual yapiyor ve bizim verdigimiz degere sabitliyor. Kesinlikle ama kesinlikle fan hizini %45 altina dusurup daha sonra unutup oyun falan oynamaya baslamayin, fan hizi otomatik yukselmeyecektir! Tesekkurler,
Hicks
usta fakat masaüstünde oluşturduğumuz defaulta tıklarsak tekrar fan hızı otomatik olarak değişir değilmi?
Hicks
usta fakat masaüstünde oluşturduğumuz defaulta tıklarsak tekrar fan hızı otomatik olarak değişir değilmi?
Merhaba,
Tabiiki otomatik hale gelir o zaman...
Tesekkurler,
Hicks
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hicks -- 30 Haziran 2008; 21:45:29 >
Birde bişey sorucam şimdi ille 2 profilmi oluşturmak lazım ben oyun oynamak icin sürekli degiştirmek istemiyorum mesala yüzde 65 sabit hep bıraksam oyle cokmu güc harcar o yüzdenmi degiştiriyoruz yoksa fan bosuna hızlı donmesin diyemi yani ben oyun oynadıgım deger kac ise masaüstündede oyle duramazmıyım gereksizmi olur yoksa baska sorun olabilirmi . ?
yav arkadaslar bir sey sorucam bu ati bu fan donme olayını otamaik olarak ısıya gore ayarlayamıyormu yani demek istedigim kart ne kadar ısınırsa fanın devri otomatik okadar artıcak
Şuan öyle yapıyor zaten aldıgında kartı ama 80 derece max deger var işte yani otamatik ayarlıyor oyunda flan max 90 görürsün ondan yüksek olmaz ama arkadaşlar daha aşagıda tutmak icin ugrasıyor suan otamatik zaten 70 boşta taklıyor hep
Bu fan olayinda farkli gelismeler de var, BIOS modlayarak gayet basarili bir sekilde fani otomatik istedigimiz gibi ayarlayabiliyoruz. Ayrica BIOS'tan GPU'ya 1.200v. (defaultu 1.1500v.) civari verilebiliyor sanirim, bunlari duzgun bir sekilde test ettikten sonra bir guide hazirlayacagim sizler icin. Su an 700/1100 hizlarinda sadece BIOS mod ile stabiliteyi sagladim gibi ama biraz daha test etmem lazim...
Hicks hocam, bayağıdırlı görmüyorduk sizi buralarda.. Yeniden görmek güzel..
Sadece bir şey farklı olsaydı; o ayakkabı bağı çözülmeseydi; o kamyon daha önce geçseydi; ya da o paket hazır olsaydı; ya da kız erkek arkadaşından ayrılmamış olsaydı; ya da o adam saatini kurup beş dakika önce kalksaydı; ya da o taksi şoförü kahve molası vermeseydi; ya da kadın mantosunu unutmasaydı ve bir önceki taksiye binseydi, Daisy ve arkadaşı karşıdan karşıya geçerken taksi de onları geçip gidecekti.
Hicks hocam, bayağıdırlı görmüyorduk sizi buralarda.. Yeniden görmek güzel..
ewt..forumda saygıda kusur etmeyen ender kişilerden biridir..bide her topiğin sonunda teşekkür etmesi ayrı bir incelik..forumda @hicks arkadaşımız gibi kişileri görmek isteriz..çünkü forumdaki üye sayısı arttıkça bence kalite düşmekte..eski kullanıcıları artık mumla aramaktayız..bende amma içimi döktüm..
Elinize sağlık, çok güzel ve anlaşılır bir anlatım olmuş. Uyguladım ve çok iyi oldu, bende izlenimlerimi aktarayım, %60-%65 civarı oyunlarda kullanılabilir ses seviyesinde yeterli oluyor, ses olayı tabi kişiden kişiye değişir deneyerek bulunabilir, masaüstünde %45 gayet sessiz ve soğutması iyi oluyor, ben böyle ayarladım ve kullanıyorum. Masaüstünde %45 fan hızıyla 55 derece, oyunlarda ise %60'ta 70 derece civarlarında kullanıyorum. daha önce kullandığım GT, GTX, Ultra kartlara göre daha soğuk ve aynı ses seviyelerinde çalıştığını söyleyebilirim.
Testlerde söylenildiği gibi yüksek sıcaklıkta çalışması tamamen fan hızının düşüklüğünden kaynaklanıyor, tabi testçiler nereden bilsin, Ati yazılımını daha özenle çıkarsa Catalyst'e fan ayar seçeneği koysa hiç böyle bir intiba bırakmayacaktı. Neyse, Ati'nin kötü yanı da yazılım desteği zaten, hep biliyoruz.
Bu arada kart çok iyi arkadaşlar, orta-üst seviye karışımı birşey olmuş, tam F/P ürünü, benden söylemesi, boşu boşuna da fazladan para verip değişik soğutmalılarını almaya gerek yok, kart sessiz ve soğuk bir biçimde çalışabiliyor Bende 4870 için farklı soğutuculu modelleri bekliyordum fakat 4850 böyle ise 4870 çift slot fan yapısı ile stok olarak da alınabilir gibi gelmeye başladı.
Neymiş; 4800'LERDE ISINMA SORUNU YOKTUR, FAN HIZI KONTROLU VARDIR