Xerox, dijital baskı makineleri ile plastik, karton, jelatin veya folyo gibi malzemelerin üzerine baskı yapabilmeyi sağlayan yeni bir mürekkep teknolojisi geliştirdi.
Fıstık ezmesi kıvamında bir buluş
''Jel mürekkep" adı verilen sızma, akma veya silinmeye dayanıklı Xerox''un yeni buluşu ile ambalaj sektöründe de dijital baskı sistemleri kullanılabilecek.
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, dijital baskı makinelerinin ambalaj ve kutulama sektöründe de kullanılmasını sağlayacak yeni bir mürekkep teknolojisi geliştirdiğini duyurdu. Xerox''un yeni mürekkep teknolojisi, plastik, karton veya folyo gibi çok farklı malzemelerin üzerine baskı işleminin kolaylıkla yapılmasını sağlayacak. Xerox''un jel mürekkep buluşu, yaklaşık 400 milyar dolarlık ofset baskı pazarında, dijital baskı makinelerine yeni bir pazar fırsatı ve rekabet alanı yaratacak. Konu uzmanları geliştirilen jel mürekkebi, baskı dünyasında çığır açacak yeni bir dönemin habercisi olarak yorumluyor.

Xerox''un ''jel mürekkep (cured gel ink)" adını verdiği ve halen geliştirilme aşamasında olan bu teknoloji, Xerox''un Kanada''daki Araştırma Merkezi''ndeki bilim insanları tarafından bulundu. Dijital baskı makineleriyle; bazı ofset baskı uygulamalarının gerçekleştirilememesi ve plastik, jelatin, folyo gibi malzemelerin üzerine baskı yapılamaması sorunu Xerox''u bu konuda çalışmalar yapmaya yöneltti. Jel mürekkep, Xerox''un patentine sahip olduğu katı mürekkep (solid ink) teknolojisinin bilgi birikimi ve uzmanlığı üzerine geliştirildi.
Geliştirilen mürekkep teknolojisi, geleneksel İnkjet makinelerde kullanılan su bazlı bir mürekkep olmadığından, uygulandığı her medya üzerinde katı ve kalıcı bir form tutabiliyor. İlk uygulandığında fıstık ezmesi kıvamında olan bu jel mürekkep, baskı esnasında üzerine yansıtılan ultra viole ışınlarla çok sert ve kalıcı bir forma dönüşüyor. Bu jel mürekkep, mevcut su bazlı mürekkepler gibi basıldıktan sonra buharlı özel ısıtıcılarla kurutulma ihtiyacı duymuyor. Böylelikle, canlı, keskin ve uzun ömürlü görüntüler elde edilebiliyor.
Xerox, jel mürekkeple birlikte bunu çeşitli medyalara aktaracak yeni baskı kafaları da (print head) geliştirdi. Damlatma miktarını otomatik belirleyen, daha güvenilir ve hızlı olan bu baskı kafaları, geliştirilen jel mürekkebin çeşitli medyalara uygulanmasını sağlayacak. Dayanıklı, paslanmaz çelikten yapılan yeni baskı kafalarının İnkjet baskı kafalarına göre 10 kat daha fazla bir ömrü bulunuyor. Her bir baskı kafası, 1 saniye içinde 40 milyondan fazla damla mürekkep damlatma hızına erişiyor. Birden fazla baskı kafasının yan yana kullanılmasıyla da, çok geniş medyalara ve malzemelere baskı yapılabiliyor.
Koyu kırmızı renkte olan Xerox''un yeni mürekkebi, geleneksel mürekkep teknolojilerindeki gibi su bazlı olmadığı için baskı işlemi, teorik olarak her yüzeye uygulanabiliyor. Xerox''un jel mürekkebi ayrıca, su veya solvent bazlı mürekkep sistemlerinin aksine, enerji harcayan ve karmaşık yapıda kurutucular gerektirmiyor. Böylece makinenin, hem baskı hızı artıyor hem de daha çevreci olması sağlanıyor.
Xerox''un Webster''daki AR-GE Merkezi Başkan Yardımcısı ve Direktörü Steve Hoover yeni teknolojik buluş ile ilgili açıklamasında, ''Halen geliştirme safhasında olan yeni jel mürekkep,
İnkjet gibi sıvı mürekkepleri mevcut uygulamaların ötesine taşıyacak bir teknoloji. Ayrıca bu teknoloji, uygulama alanı, performans ve görüntü kalitesi açısından yeni bir kıyaslama (benchmark) oluşturacak" dedi. Artık istenilen her yüzeyde baskı yapabilmenin imkansız olmadığını belirten Steve Hoover, ''Yenilikçi jel mürekkep teknolojisi; hız, düşük maliyet, kişiselleştirme ve uygulama zenginliği gibi önemli özellikler sunuyor" şeklinde konuştu.
Yeni mürekkep teknolojisinin düşük maliyetli kağıtlarda bile yüksek görüntü kalitesi vermesi, ''Transpromo''ya" (Fatura ve ekstre gibi baskılar üzerinde promosyonel uygulamalar yapılması) olan ilgiyi artıracak. Ayrıca plastik film, folyo ya da bir karton üzerine baskı yapılabilmesi sayesinde, ambalaj sektörü yeni bir boyut kazanırken, doğrudan pazarlamacılar daha hafif ağırlıklı kağıtlar kullanarak, postalama maliyetlerinden tasarruf edebilecek. Bu buluşun aynı zamanda, ambalaj sektöründe kişiye özel ambalajlama gibi doğrudan pazarlama uygulamalarının önünü açacağı vurgulanıyor.
Xerox, insanoğluna önemli yenilikler sunarken, sektördeki iş anlayışını değiştiren ve çevreyi koruyan ürünler ve teknolojiler üretme politikasındaki sürekliliğini, yeni jel mürekkep ile devam ettiriyor. Xerox''un bu alanda ilgi uyandıran önceki yenilikleri arasında ''E-Agent", ''kimyasal toner" ve ''katı mürekkep" teknolojileri bulunuyor. ''Emülsiyon Birleştirme (Emulsion Aggregation)" denilerek kısaca EA olarak adlandırılan kimyasal toner, daha az enerji kullanılmasını, daha az atık olmasını sağlayan, baskı kalitesini ve verimliliğini artıran bir toner teknolojisi. Şu an bir çok Xerox ürünü EA toner kullanıyor.
Toplam 59 bin 102 patenti bulunan Xerox, Uzak Doğu yapılanması Fuji Xerox''la beraber her yıl ortalama 1.5 milyar dolarlık bir kaynağı AR-GE çalışmalarına ayırıyor. Xerox''un bünyesinde yaklaşık 5.000 bilim adamı bulunuyor. Xerox, A.B.D, Kanada ve Avrupa''da yer alan AR-GE laboratuvarlarında, iş uygulamaları, elektromekanik sistemler, dijital görüntüleme, bilgisayar, renk bilimi ve baskı teknolojileri alanlarında araştırmalar yapıyor.