Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
Uzun radyo dalgaları hakkında

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Elektronik >> Uzun radyo dalgaları hakkında Sayfa: [1]
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
omarr35

30 Haziran 2008; 18:20:58 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Merhaba arkadaşlar

Evdeki kileri karıştırırken bir radyo buldum. Pek eski sayılmaz bir el radyosu FM/AM/MW Bantlarını tarayabiliyor. Eh kurcalayacağız ya tüm 7 adet sw yazan yerdeki bantları baştan sona taradım ve izmirde olmama rağmen birçok iran radyosu ile karşılaştım

Şimdi merak ettiğim eğer taa irandan yayın yapan bir radyo bu kadar uzağa sinyal gönderebiliyorsa bu nasıl oluyor. Evde dinlediğim FM BANT Okulda çekmezken irandaki uzun bant nasıl çekiyor tam olarak çalışma mantığı nasıldır (Basit RLC Devresi ile uzun dalga boylu frekans mı yaratılıyor sadece farklı olarak)

Aydınlatabilirseniz sevinirim ben baya merak saldım bu işe. Tabi sadece merak ve lise fiziği yetmediği için herşeyi kavramaya eksta çaba da gerekiyor sanırım.

Teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omarr35 -- 30 Haziran 2008; 18:22:35 >

IMZANIZ KURAL DIŞIDIR | | YA KURALLAR İMZA DIŞIYSA
dhan000

30 Haziran 2008; 18:50:27 

fm/am/mw bantları tarayabiliyor yazmışsınız ama sw bandında rama yaptım demişsiniz bu altte sw varmı onu bilmek lazım...sorunuza gelince uzudalga yayınlar atmosferden yansıyabildikleri için çok uzun mesafeler katedebilirler..iran radyolarını duyabilmeniz mümkün ..fm bandı 88-108 mhz seviyesindedir oysa uzun dlga orta dalga denilen yayınlar 600-1800 khz seviyesindedir.. frekansa arttıkça yayınların ulaşabilecegi mesafe kısalır..

imac 20" mac os x 10.5.3 Leopard
omarr35

30 Haziran 2008; 19:05:56 

ya dediğim gibi tam bilgili olmadığım için yanlış yazmış olabilirim ama dediğim gibi cihaz (pek iyi birşey değil ama)
5.98mhz dan 18.48mhz a kadar ve
520khz dan 1666khz a kadar
ve fm de de 86.5mhz dan 109.7mhz a kadar tarayabiliyor anlayabildiğim kadarıyla

atmosferden yansımayı biliyordum ama bu cok daha guzel birsey :)

aklıma gelen bir fikir daha
uzun dalgada çalışan bir telsiz yapılarak uzun mesafede iletişim sağlanamaz mı? sonuçta benzer bir mantık olacak. tabi düşük frekans yaratmanın da zorlukları olmalı yoksa bunu benden önce düşünen olmuştur zaten. sanırım uzun anten kullanmak gerekiyormuş böyle birşey varmı ve düşük frekans çalışan telsiz yapılarak birşeyler yapılabilir mi diye düşünüyorum açıkçası

dhan000

30 Haziran 2008; 19:10:53 

frekans düştükçe anten boyu uzar..anten boyunun frekansla ters dalga boyuyla dogrusal orantısı vardır..düşük frekanslarda atmosferin etkileri daha çok görülüp parazit kapma olsılıgı çok daha yüksektir bu yüzdendir ki radyo yayınlarında fm vede yüksek frekansalar geçilmiştir..şimdierde ise dijitale geçip atmosfer etkilrinden tamamen kurtulunmak isteniyor. nekadar başarılı olunur bilinmez..

imac 20" mac os x 10.5.3 Leopard
PHaLaNX.

30 Haziran 2008; 21:16:24 

Kısa dalga yayınlar dediğiniz gibi çok uzak mesafe yol alabilirler. Bunun da en önemli nedeni atmosferin iyonosfer tabakasının yerden gelen dalgaları yansıtarak tekrar yere göndermesidir. Bu yansıyabilen frekansı ise çeşitli etkenlere göre değişir.

Örneğin Güneş'ten gelen radyasyon bu yansıma üzerinde çok ciddi bir etkiye sahiptir. Güneş'in manyetik alanının yön değiştirmesi sonucunda yıldızın üstündeki Dünya'ya doğru bakan siyah lekelerin sayısı artar veya azalır. Bu lekeler ne kadar fazla olursa iyonosferdeki iyonlaşma derecesi de o kadar artar. Bu da Dünya'ya geri yansıyabilen dalgaların üst frekans sınırını belirler.

Yapılan gözlemler sonucunda Güneş lekelerinin 11 yılda bir en fazla sayıya ulaştığı biliniyor. Şu anda neredeyse 0 olan leke sayısı yaklaşık olarak 2011 yılında en yüksek seviyeye çıkacak ve kısa dalga yayınların katettiği mesafe de buna bağlı olarak önemli derecede bir artış gösterecek.

Sonuç olarak bir kısa dalga sinyali iyonosfer ile yeryüzü arasında birkaç kez gidip gelebilirken, FM bandındaki bir sinyal frekansının yüksek olmasından dolayı direk olarak uzaya kaçıyor. Bu da yayının ulaşabildiği mesafeyi hayli kısıtlamakta. İkisinin de kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcut tabii. Kısa dalga konusu çok zevklidir ayrıca sorularınız olursa daha ayrıntılı bilgi verebilirim...

Ekleme: Elinizdeki cihaz da 49 metreden başlayarak yaklaşık olarak 15 metreye kadar olan kısa dalga bantlarını kapsıyor. Yine Yukarıda bahsettiğim iyonosferin özelliklerinden dolayı gece 10 MHz ve altını, gündüz ise bu frekansın üstünü dinlerseniz daha çok sayıda ve daha uzak mesafelerden yayın yakalama şansınız olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 30 Haziran 2008; 21:26:27 >

ASİL01

Bu kullanıcının bu kategori altındaki blog mesajlarına git Bu kullanıcının DH Blog sayfasina git

30 Haziran 2008; 21:38:22 

Bende izmirde oturuyorum arkadaşım evde oyuncak telsiz vardı çin malı satılan şeyler yaklaşık 1 metre çubuk anten bağladım yunanistan yayınını dinleyebiliyordum

sonra uydu alıcısının canaklarından gelen kabloyu bağladım
şimdi ise memleketteki konuşmaları dinliyorum

2 kişi konuşurken dinlemek çok eğlenceli oluyor söyleyim sucu, tüpçü, taksici filan bazen küfürlü konuşmalara şahit oluyorum

son olarak birşey sorucam telsizin içini açtığımda kristal bulamadım kristalin yerine mercimek kondansatör koymuşlar ne alakası var?

İzmir Karşıyaka E.M.L
PHaLaNX.

30 Haziran 2008; 21:59:45 

ASİL01:

Rezonans devresi illa kristalli olmak zorunda değil tabii ki, bobinli-kapasitörlü bir devre de olabilir. Oyuncak telsizin 27 MHz civarında çalıştığını tahmin ediyorum. Zaten bu 27 MHz bandı dünyanın genelinde 'halk bandı' olarak kullanılır ve düşük güçte lisanssız yayın yapmak mümkündür. O nedenle de taksicisi, sucusu, tüpçüsü, sütçüsü bu bandı kullanır.

Aslında 27 MHz kısa dalga özelliklerini fazla taşıyan bir bant değildir, zaten kısa dalga dediğimizde anlaşılan 3-30 MHz arasıdır. Bu halk bandındaki en uzun mesafeli haberleşmelere yukarıda bahsettiğim 11 yıllık döngünün en tepesindeyken rastlanır. Tabii bazı günlük olaylar bile yayılımı çok etkileyebildiği için bir gün kendi mahalleniz dışında kimseyi duyamazken ertesi gün Avrupa'yı bile dinleyebilmek mümkün olabilir.

omarr35

30 Haziran 2008; 22:28:29 

Tam da bu sıralar okuduğum bir kitapla da denk gelince (HAARP Hakkında) heyecanlandım açıkçası.

Antrak'ın sitesinden birkaç sey de okudum hosuma gitti. Bu konu beni iyice meraklandırdı bu konuda (özellikle alıcı ve vericileri nasıl yapılabilir vs şeklinde) tabi yüksek bilgi gerektiren şeyler olabilir ama amatör olarak kendi çapımda ilgilenebilirim bu konuda.

Bu arada bende de o dandik walkie talkie lerden vardı uzun olan antenini demir bir şeye (balkon parmaklığı mesela) dokundurduğumda ntv radyoyu dinleyebiliyordum
Ayrıca bir keresinde duyduğuma göre finlandiyadan biri istanbuldan yayın yapan alem fm (FM BANDI) yayınını fm radyodan kaydedip radyoya göndermiş bir mektupla beraber buradan bile çekiyor radyonuz diye. Demekki tesadüfi de olsa fm bant bile uzaklara gidebiliyor. Ben de bugun acem diyarının şarkılarını dinledim biraz. Ama öyle bir yer ki şu anda bulunduğum evde fm bandından iki yerel radyo+trt fm+1 istasyon daha çekiyor ama kısa dalgada 10un üzerinde istasyon buldum tabi anlayamadığım bir dilde

tr-ex

1 Temmuz 2008; 10:47:29 

arkadaşlar frekanslar üzerinde devlet denetimi var uzun yada kısa dalga fark etmez yayın yaparsanız korsan radyo hükmü görürsünüz ve buda yasal değil bir zamanlar kısa dalga ve fm bandında radyo amatörleri için serbest bırakılmış frekanslar vardı ancak şimdi tüm frekanslar yasak iletişim için ise 2 watt ı geçmemek kaydıyla halk bandını kullana biliyoruz bence yayın yapmak istiyorsanız bir kere daha düşünün çünkü bu belediyelerin anons sistemleri için bile frekans tahsisi diye bir olay var lisans alıp parasını ödüyorlar para verirkende reklamlımı reklamsızmı yayın yapıyorsunuz diye sorulup ona göre ücretlendiriliyorlar Bir diğer konuda telsiz genel müdürlüğü tüm frekansları denetleme hakkına sahiptir bir örnek vereyim bu senao marka telsiz telefonlar var 20 km çaplı alanda görüşme yapabiliyorsunuz bu telefondan kullanan Erciyes Üniversitesi İletişim faskültesinin telefonlarına el konularak ikazda bulunulmuştur bilginize

paylaştıkça artan tekşey bilgidir
omarr35

1 Temmuz 2008; 20:35:24 

peki amatör telsizci belgesi alsak???

Öğrendiğim kadarı ile sınavları oluyormuş 50 ve üzeri puan alanlar B sınıfı
75 ve üzeri puan + mors bilmek ile A sınıfı belge alınabiliyormuş.
Bunun herhangi bir getirisi olur mu? Bu geçerli bir belge midir ve tam olarak ne işe yarar?

quote:

A sınıfı amatör telsizcilik belgesinin size sağlayacağı önemli bir avantaj ise hf ( high frequency ) kullanarak dünyanın çeşitli yerlerindeki çeşitli insanlarla konuşabilmenizdir. B sınıfı belge ile hf frekanslarını kendi istasyonunuzda kullanmanız , bazı istisnalar dışında mümkün değildir.

şeklinde birşey var. Bu belgeyi alanlar yasak frekanslar dışındaki frekanslarda yayın yapabilirler mi demek oluyor şimdi?

Hobi ve eğlence amaçlı uğraşırken bir de yasal engele takılmayalım değil mi?

PHaLaNX.

1 Temmuz 2008; 21:29:58 

Amatör radyoculuk belgesi tabii ki geçerlidir. Sınav sonucunda alacağınız çağrı işaretini kullanarak amatör bantlar dahilinde yayın yapmak mümkün. Bunun dışında lisanssız olarak amatör bantlarda yayın yapmak yasak.

Ama dinlemek serbest.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 1 Temmuz 2008; 21:34:50 >

skoylu

2 Temmuz 2008; 8:35:00 

Tek mesele iyonosferden yansıma değildir..

Uzun dalgalar (kısa dalga bandındaki dalgalar da dahil) dağları, duvarları vs. aşabilir, köşeleri dönebilir,böylece her yere ulaşabilir.. Zira, dalganın bir engelde takılması için, engelin dalga boyundan daha büyük olması gerekir. Bu nedenle frekans düşüp dalga boyu uzadıkça, dalganın ulaştığı mesafe artar..

Fakat dalga boyu arttıkça, anten derdi başlar.. Gürültü artar ve shannon derki, gürültünün veriye oranı artarsa, veri alınamaz olur. O nedenle, uzun dalgalar ile iletilebilecek bilgi miktarı bellidir. Genelde konuşmadan fazlası için elverişli değillerdir.

PHaLaNX.