Şimdi Ara

VIA ve Albatron'dan yeni cep Herkülleri: Entegre işlemcili süper-kompakt anakartlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
2.321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ultra-taşınabilir bilgisayarların popüler olduğu şu günlerde donanım dünyasının boyut anlamında gittiği yönü işaret eden iki yeni ve önemli donanım üretici firmaları tarafından anons edilerek kullanıma sunuldu. Nano kod adlı yeni nesil işlemci ailesi, iştiraki olan S3'ün hazırladığı DirectX 10.1 destekli Chrome 400 serisi grafik kartları ve Nvidia ile giriştiği ortak platfom üretimine yönelik gelişmelerle son günlerde manşetlerden inmeyen VIA ve hazırladığı PCI uyumlu ekran kartları ile geride bıraktığımız Computex 2008 fuarında adından söz ettirmeyi başaran üreticilerden Albatron, süper-kompakt anakartlarını duyurdular. Haberimize konuk olan her iki çözüm de geleneksel anakartlardan farklı olarak kullanıcılara komple sistem alternatifi olarak sunuluyorlar.

    Kompakt boyutlu anakartlar hazırlama konusunda son derece deneyimli olan ve ürün gamında Nano ile PICO gibi farklı form faktörüne sahip olan çok sayıda model bulunan VIA'nın EPIA P700 adını verdiği Pico-ITX formundaki yeni anakartı firmanın boyut konusundaki iddiasını bir basamak daha yukarıya taşıyor.10cm x 7.2 cm ölçülerindeki dikkat çekici boyutuyla ilgiyi üzerine çekme konusunda sıkıntı yaşamayan anakart üzerinde yerden tasarruf edebilmek adına bir bilgisayarı oluşturan temel donanım ve komponentlere yer verilmiş durumda. Bu noktada üretici firma VIA'nın sahip olduğu önemli bir avantajın da altını çizmekte yarar var. Zira firma işlemci, yonga seti ve ekran kartı üretebildiği için hazırlayacağı anakartların tasarımı konusunda da esnek harekete edebiliyor.

    VIA EPIA P700'ün sahip olduğu donanımlara baktığımızda sisteme güç verecek işlemci konusunda iki farklı alternatifin sunulduğunu görüyoruz. İhtiyaca göre saat hızı 1.0GHz olan C7 veya daha düşük güç tüketimine sahip olan 500MHz'lik Eden ULV (Ultra Low Voltage) işlemcileri tercih edilebiliyor. Yonga seti olaraksa VIA'nın Unified Digital Media serisi dahilinde hazırladığı VX700'ün kullanıldığını görüyoruz. VX700 yonga setinin en önemli özelliklerinden biri olarak DirectX 9 desteği sunabilen entegre UniChrome Pro II grafik işlemcisine sahip olması üzerinde duruluyor. Günümüzde her ne kadar DirectX 10 destekli IGP'ler yaygınlaşmaya başlamış olsa da VIA'nın yeni çözümünün hitap ettiği segment ve kullanım alanları için yüksek grafik performansı öncelikli seçim kriterlerinden biri değil.

    VIA EPIA P700'ün diğer detayları arasında 1GB'a kadar DDR2 533/667MHz bellek desteği, depolama çözümlerinin kullanımı için UDMA 133/100 ve SATA 3.0 Gbps portları, ağ bağlantısı için Gigabit Ethernet, görüntü aktarımı için CRT ve DVI desteği, COM portu, ses konnektörü, harici donanım bağlantısı için 4x USB 2.0 portu ve PS/2 portuna ek olarak LPC/SM Bus/GPIO pinlerinin olduğunu görüyoruz. EPIA-P700-10L ve EPIA-P700-05LE kod adlarıyla iki farklı varyasyonu olan anakart son kullanıcılardan öte daha çok sistem geliştiricilerini hedef alıyor. Öncelikli kullanım alanları arasında ise gömülü sistemler ve endüstriyel çözümleri olduğu belirtiliyor.

    VIA kompakt boyutlu anakart pazarında sektörün lider isimlerinden biri olsa da tahmin edebileceğiniz gibi yalnız değil. Ülkemizde pek olmasa da hazırladığı anakart ve ekran kartlarıyla yurt dışında hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine sahip olan Albatron AMD tabanlı yeni anakartını kullanıma sundu. VIA'nın yukarıda bahsettiği yeni modeli EPIA P7000 ile boyut anlamında yarışacak kadar küçük olmasa da süper-kompakt yapısı ile firmanın KN800 adını verdiği yeni anakartları dikkatleri çekmeyi başarıyor. Yeni anakartın en dikkat çekici noktası olarak tercih edilen işlemci alt yapısını gösterebilmek mümkün. AMD'nin özellikle gömülü sistemler için hazırladığı Geode serisi işlemci ailesi dahilinde kullanıma sunulan LX 800 işlemcisi anakarta güç veriyor.

    Albatron'un yeni anakartı üzerinde kullanılan AMD'nin Geode LX800 işlemcisi 500MHz'de çalışıyor. Aynı seri dahilinde AMD, 433MHz ve 600MHz'lik iki farklı model daha kullanıma sunuyor. 0.9 watt'lık güç tüketimine sahip olan işlemcinin yanı sıra Albatron KN800 üzerinde Geode CS5536 yonga seti kullanılıyor. Komple çözüm olarak tasarlanan anakart 1GB'a kadar DDR-400MHz SO-DIMM bellek desteği sunabiliyor. 10.2cm x 14.6cm boyutundaki (Nano-ITX) anakart üzerinde görüntü aktarımı için bir adet D-SUB konnektörüne ek olarak 1x Mini-PCI slotu yer alıyor. Genişleme olanaklarına baktığımızda 4x SATA (Silicon Image kontrolcüsü) ve 1x IDE (Mini IDE) konnektörlerinin anakart üzerine konumlandırıldığını görüyoruz.

    Gigabit ethernet ve 2 kanal (her ikisi de Realtek çözümü) ses desteğine sahip olan Albatron KN800, pasif soğutucular ile desteklenmiş durumda. VIA'da olduğu gibi Albatron'ıun yeni anakartı da yine son kullanıcılardan ziyade düşük güç tüketimli kompakt sistemlere gereksinim duyan profesyonel kullanıcıları hedefliyor. VIA'nın kullanıma sunduğu EPIA P700 için herhangi bir fiyat bilgisi olmamakla birlikte Albatron'un KN800 modelinin ise Japonya'da yaklaşık 150$ seviyesinden kullanıma sunulduğu belirtiliyor.








  • Kullanım alanını merak ettim.
  • VIA iyi iş çıkaracak gibi
  • VIa AMD ye göre daha küçük alanda daha iiii iş çıkarmış!!!

    daha önce de dediiim gibi şu pico itx lerden 1 dene alıp sigara tabakasından kasa yaparaktan bi mod işine girmek lazım
  • Elektriğe %20 zam, 4 çekirdekler, 3-4 ghzler birdaha düşünmek gerek bunlarıda,elektrikten 1 yılda çıkartır kendifiyatını.
  • 150 dolar çok yahu
  • AMD'nin bu bilgisayarı Fusion destekli olsaydı, yani yapabilmiş olsalardı (ki, inşallah yaparlar en kısa zamanda), o makinada çok fena HD film izlenirdi. Yani Puma'nın haricinde, sokakta HD film güzelliği.
  • bu boyutta kart güzel
  • güzel bu gelişmeler sonunda gerçekten dişli rakip cıkabilecek mi?
  • Küçülde cebime gir.
  • güzlde gelmiyor memlekete
  • türkiye de bu tip ürünleri sunan firmalar varm ı ?
  • çok şugar olmuş yaw
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.