Arkadaşalr su soğutması almak sitiyorum ama terimlerde dahil olmak üzere hiç birşey bilmiyorum bu konu hakkında sistemim imzamda yazılı işlemciyi 3.5 ghz yapmak istiyorum su soğutması istiyorum bana kesinlikle Hava soğutmalarını tavsiye etmeyin zira KAFAM FAN SESİNİ KALDIRMIYOR ARTIK !!! müzik dinlerken bile bazen miziğin sesini bastırıyor bıktım bu seslerden ekran kartının ki ayrı işlemcininki ayrı bıktım artık sesizlik istiyorum parası neyse önemli değil anladığım kadarıyla su suğutmalarında pompaların 1 saatteki devirdaim edilen su miktari nekadar fazlasa okadar iyi olurmuş ben şunu buldum http://www.thermaltake.com/product/Liguid/DIY/cl-w0187/cl-w0187.html sizce nasıl bir soğutma zaten kasada benim imzamdaki kasayla aynı öndeki yuvalara takılması gerçekten çok iyi bu soğutma hem işlemciyi hemde ekran kartına yetermi ? yetmezse benim için sadece işlemcide yeter birde Türkiyede varmı acaba ? olmazsa arkadaşalrımdan sipariş ederim Amerikada filan kesin vardır :D yada Avrupada :) bütçe olarakta 250 geçmesin veya benim gösterdiğim sistem kaç lira acaba bilen varsa yazsın lütfen linkteki sistemi ciddi ciddi düşünüyorum artık parası neyse verip almak derdindeğim okadar bıktım fan sesinden
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacano -- 27 Haziran 2008; 21:08:58 >
Linkini verdiğin su soğutma sistemi olan TT 770 nispeten performanssız bir sistem. Ama senin asıl işinin gürültü olduğunu düşünürsek şunu bilmende fayda var: sus soğutma sistemlerinde pompalar belli bir titreşim yaratırlar. Linkini verdiğin ürün gibi giriş seviyesi ürünlerde, özellikle ThermalTake ürünlerinde pompa başlı başına bir kafa ütüleyici oluyor ne yazık ki. Ben de zamanında TT markalı su soğutma kullanmış biri olarak sana şunu söyleyebilirim: ilk etapta sessiz gibi gelse de zamanla oldukça titreşim yaratmakta TT pompaları.
Bu sebeple daha farklı bir sisteme yönelmeni önerebilirim. Özellikle sessizlik konusunda aşağıdaki ürünü öneririm. Bu sistemini pompasını bizzat denemişliğim bulunmaktadır. Şu ana kadar gördüğüm en sessiz pompadır kendisi.
Genelde komple sistemlerden uzak durulması, su soğutmanın parça parça alınması önerilir. Fakat durum öyle olduğunda çok daha pahalıya geliyor su soğutma. Çünkü istekler arzular bitmiyor
sesiz olduğunu söylüyorsun ama performans nasıl 210 ytl cüzi bir ücreti var sesizlik derken sıcaklıkta gözle görünür bir değişim kaç derecelerde gezer kullnadıysan baya tecrübeleirn olmuştur birde bu ürün aynı anda işelmci ve ekran kartını soğutabilirmi ? birde son soru olarak imzamdaki TT kasa ile problem çıkartırlarmı montaj sırasında benim aklıma takılan kasanın tabanında 2 tane HDD yuvası var bunları sökebilirmiyim montajını kendim yapmak istiyorum ilk defa yapıcağım elim yatkındır böle işlere kendim ilk defa yapcağımdan dolayı herhangi bir problem olurmu ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacano -- 27 Haziran 2008; 22:53:56 >
Bunun yanında kasan olan THERMALTAKE ARMOR VH6000BWS oldukça geniş bir kasa. İçine rahatlıkla bu sistemi sığdırırsın. Su soğutmaları kasalara konumlandırırken en büyük sıkıntıyı radyatörler çıkarır. Fakat bu sistemdeki radyatör 120mm'lik bir radyatör. Yani 120mm'lik bir fanın yuvasına vidalanabiliyor.
Su soğutma sistemi kurarken şunları göz önünde bulundurmalısın:
-İlerde su soğutmayı genişletip farklı bileşenleri (ekran kartı, anakart vs) soğutacak mısın? -Su soğutmadan beklentin performans mı yoksa sessizlik midir? -Overclock ile ilgileniyor musun? -Maddi olarak bu konuya ayıracak bütçen sınırlı mı?
Bu soruların cevaplarına göre sana daha farklı bir toplama sistem de önerilebilir. Şunu peşinen belirteyim: su soğutma bir hastalık unsurudur ve zaman geçtikçe insana parçalar yetersiz gelir. Bunun sonucunda başta düşündüğünden çok da fazla para harcarsın su soğutmaya
Bunun yanında kasan olan THERMALTAKE ARMOR VH6000BWS oldukça geniş bir kasa. İçine rahatlıkla bu sistemi sığdırırsın. Su soğutmaları kasalara konumlandırırken en büyük sıkıntıyı radyatörler çıkarır. Fakat bu sistemdeki radyatör 120mm'lik bir radyatör. Yani 120mm'lik bir fanın yuvasına vidalanabiliyor.
Su soğutma sistemi kurarken şunları göz önünde bulundurmalısın:
-İlerde su soğutmayı genişletip farklı bileşenleri (ekran kartı, anakart vs) soğutacak mısın? -Su soğutmadan beklentin performans mı yoksa sessizlik midir? -Overclock ile ilgileniyor musun? -Maddi olarak bu konuya ayıracak bütçen sınırlı mı?
Bu soruların cevaplarına göre sana daha farklı bir toplama sistem de önerilebilir. Şunu peşinen belirteyim: su soğutma bir hastalık unsurudur ve zaman geçtikçe insana parçalar yetersiz gelir. Bunun sonucunda başta düşündüğünden çok da fazla para harcarsın su soğutmaya
hemen sorularına cevap vereyim
1- şimdilik sadece CPU için düşünüyorum ama ileride ekran kartına takabilirim anakartı düşünmüyorum ki zira kendi soğutucusu yeterli olcaktır zaten armorda 25 cm dev bir faz board da taze hava üflüyorki bu büyük bir avantaj bir nevi board fanı görevi görüyor yani :) 2- ikisinin ortası ne çok sesli nede az soğutan bir sistem 3-evet 4-imzamdaki sistem 2.250 lira ediyor bundan sonra çok fazla bir bütçe ayıramıcam ama forumda sadece CPU için TT BW 735 yeterlidir diye bazı yorumlar okudum nekadar doğru bilmiyorum
birde galiba senin imzandaki sistem kaça mal oldu galiba sadece CPU bloğu 70 ytl güzele benziyor galiba sadece CPU soğutuyorsun ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacano -- 28 Haziran 2008; 0:34:33 >
İlerde ekran kartını da soğutmayı düşünüyorsan, radyatörün 240mm olmasını öneririm en az. Pompa olarak da yukardaki sistemde bulunan aşağı yukarı 300 lt'lik bir pompa yetersiz kalır. Bu sebeple nispeten güçlü bir pompa kullanman gerekiyor.
TT BW 735'i bizzat kullanmıştım. Bu sistem uzun vadede iyi bir sistem değil ve genişlemeye çok da müsait değil. Boru çapı ve rekorları dar. Fakat dediğim gibi en iyi hava soğutmadan daha iyi performans verir. Nihayetinde bir su soğutma sistemi.
Sonuç olarak ürünler şu şekilde olursa iyi olur;
- Radyatör: 2400mm radyatör. Extreme serisi kalın radyatörler daha fazla soğutma performansı verirler. - Pompa: aşırıya kaçmadan aşağı yukarı 500-600 lt/s basabilen bir pompa. - Blok: Bu konuda olay aslında sana kalmış, bütçeye göre fiyatlar 100 küsür YTL'den başlamakta. - Fan: 2 adet fan kullanılır 240mm rad'larla. Sessiz ve performanslı fan araman gerekmekte.
Radyatör ~85 ytl, pompa ~135 ytl, blok ~100 ytl, fanlar ~50-60 ytl. Toplam 300-350 ytl'yi aşan bir fatura çıkartır böyle bir sistem sana.
İlerde ekran kartını da soğutmayı düşünüyorsan, radyatörün 240mm olmasını öneririm en az. Pompa olarak da yukardaki sistemde bulunan aşağı yukarı 300 lt'lik bir pompa yetersiz kalır. Bu sebeple nispeten güçlü bir pompa kullanman gerekiyor.
TT BW 735'i bizzat kullanmıştım. Bu sistem uzun vadede iyi bir sistem değil ve genişlemeye çok da müsait değil. Boru çapı ve rekorları dar. Fakat dediğim gibi en iyi hava soğutmadan daha iyi performans verir. Nihayetinde bir su soğutma sistemi.
Sonuç olarak ürünler şu şekilde olursa iyi olur;
- Radyatör: 2400mm radyatör. Extreme serisi kalın radyatörler daha fazla soğutma performansı verirler. - Pompa: aşırıya kaçmadan aşağı yukarı 500-600 lt/s basabilen bir pompa. - Blok: Bu konuda olay aslında sana kalmış, bütçeye göre fiyatlar 100 küsür YTL'den başlamakta. - Fan: 2 adet fan kullanılır 240mm rad'larla. Sessiz ve performanslı fan araman gerekmekte.
Radyatör ~85 ytl, pompa ~135 ytl, blok ~100 ytl, fanlar ~50-60 ytl. Toplam 300-350 ytl'yi aşan bir fatura çıkartır böyle bir sistem sana.
300 350 ytl aklımdaki rakamdan biraz fazlaya mal oluyor bukadarını karşılayamam bütün sınırlarımı kasa için harcadıen erken 6 ay sonra alabilirim ki ozamana pc nin taksitleri bitiyor of ya çokta heveslenmiştim kursapımda kaldı valla aklımada şöyle bişey geldi senin linkte verdiğin sistemi alıp kursam şimdi ileride param olunca ekstradan GPU bloğu 240 lık radyatör ve fanları alsam olurmu yani bu sistem buna olanak sağlıyormu birde bu linkteki sistemin pompası 700L/H galiba bu pompa yaterli olurmu ?
birde http://www.hepsiburada.com/department.aspx?categoryID=1125&sp=brand=magicool linkteki aynı markanın UV li radyatörleri var kalite olarak 240 lık radyatör alacağım zaman bunaları tercih etsem yanlışmı yapmış olurum ayrıca GPU bloğuda var ama sapphire 4870 e uyarmı bilemiyorum birde şunu sormak istiyorum 120 radyatöre 1 tane 120 fan 240 lığa 2 tane 360 lığa 3 tane 120 mm fan konuor böyle gidiyor dime aynı fandan 3 tane ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacano -- 28 Haziran 2008; 1:36:56 >
Öncelikle; linkteki sistemin pompası 280 lt/s. Yani ekonomik bir pompa. 240mm radyatörlü + 1'den fazla bloklu bir sistem için tavsiye etmem böyle bir pompayı. Fakat bu sistemi şimdi kurabilir ve ilerde uyulu parçalar kullanarak sistemi daha iyi hale getirebilirsin. Tabii sistemi iyileştirirken pompayı da değiştirmen şart.
Verdiğin linkteki UV radyatörü alırsan yanlış yapmış olmazsın. Ama eğer bu işlere biraz meraklıysan, yerinde olsam extreme versiyon bir radyatör alır, bunu daha sonra uv boyalarla boyama yolunu tercih ederim. Çünkü extreme serisi rad'lar daha geniş olduklarından dolayı, suyun temas yüzeyi genişliyor ve su daha iyi soğuyor.
HD4850 için blok uyumluluğu konusunda hiçbir bilgim yok.
Son olarak kurduğun orantı doğru, fan sayıları aynen belirttiğin gibi.
Öncelikle; linkteki sistemin pompası 280 lt/s. Yani ekonomik bir pompa. 240mm radyatörlü + 1'den fazla bloklu bir sistem için tavsiye etmem böyle bir pompayı. Fakat bu sistemi şimdi kurabilir ve ilerde uyulu parçalar kullanarak sistemi daha iyi hale getirebilirsin. Tabii sistemi iyileştirirken pompayı da değiştirmen şart.
Verdiğin linkteki UV radyatörü alırsan yanlış yapmış olmazsın. Ama eğer bu işlere biraz meraklıysan, yerinde olsam extreme versiyon bir radyatör alır, bunu daha sonra uv boyalarla boyama yolunu tercih ederim. Çünkü extreme serisi rad'lar daha geniş olduklarından dolayı, suyun temas yüzeyi genişliyor ve su daha iyi soğuyor.
HD4850 için blok uyumluluğu konusunda hiçbir bilgim yok.
Son olarak kurduğun orantı doğru, fan sayıları aynen belirttiğin gibi.
arkadaşım sen yanlış pompaya baktın orda sayfanın en altında sıvı hazneli bir pompa görüceksin benim kastettiğim pompa oydu herneyse ben şöyle bir karar verdim ekran kartından vaz geçtim zira ekran kartı olduğunda masraf baya fazlalaşıyor ben kafama göre bir sistem kurum tavisyelerine uyarak parça parça alıyorum sistemi :)
pompa olarak bunu şeçtim MAGICOOL SIVI HAZNELİ POMPA LC-Pump700
radyatör fanı olarak şöyel birşey düşündüm armor kasada zaten egzos fanı olarak standart 120 mm lik bir fan geliyor fan almıcam onun yerine bu fanı kullanacağım hem fan parasından tasarruf etmiş oluruz :)
borular konnektörler soğutma sıvısı ıvır zıvır dahil 350 çıkıyor maksimum eyer fiyatı daha aşağı çekebilirsem
1 tanede 40 ytl ye şöyle bir ekran alamak istiyorum nasıl olur sence ?
Sadece gpu'ya su basmak, diğerlerini ramsinklerle soğutmak istersen 4850 'n için MCW60 öneririm.. http://www.sidewindercomputers.com/swmcvgacowim.html Şuana kadar 4850 için fullcover blok görmedim.. Biraz beklersen fullcover blokta alabilirsin