Arkadaşlar merhaba; Sistemi bir kaç ay öncetoplarken 4 slotta doldu malesef (X38 gigabyte) şu an sistemde 4x1 gb DDR2 Corsair Dominator 1066mhz ram mevcut.Ben 2 slot kullanmak istiyorum ve toplamda 8 gb ram olmasını arzu ediyorum.Yurt dışında var fakat ülkemizde mevcutmu bu özelliklerde/boyutta ram ler?Bir çok yerli siteye baktım fakat bulamadım. Fikirlerini yazarsanız sevinirim.
Selam; Tüm slotlar dolu olmasın diye denemedim.Şu an OC lu stok voltaj ile 3.2 ghz de kullanıyorum Q6600 ü ama voltajda versem ne yapsam bunun üstüne 2 ram modülünüde sökmeden çıkamıyorum (5.5.5.18).Ana nedenim bu yoksa satın alırım 4x2gb ama mantıken şu andaki aynı problem ile karşılaşacağim sonucuna varıyorum.
Selam; Tüm slotlar dolu olmasın diye denemedim.Şu an OC lu stok voltaj ile 3.2 ghz de kullanıyorum Q6600 ü ama voltajda versem ne yapsam bunun üstüne 2 ram modülünüde sökmeden çıkamıyorum (5.5.5.18).Ana nedenim bu yoksa satın alırım 4x2gb ama mantıken şu andaki aynı problem ile karşılaşacağim sonucuna varıyorum.
nu kadar ram i ne işte kullanıcaksınız 2. elden uygun fiyata süper tarent satan bi arkadaş vardı (satılmış)
4 adet bellek ile kullanımda anakartın kuzey köprüsüne çok ağır yük biner. Üstelik quad core işlemci kullanıldığında bu yük çok fazla olur ve genelde kuzey köprüler bu yükü kaldıramayabilir. Burada çözüm kuzey köprüsü voltajını arttırıp sistemi daha stabil hale getirmektedir. Ayrıca 4x2GB belleklerde tRFC bellek zamanlama değerinin de rahatlatılması çok önemlidir, bilginize
Bu arada tek modül olarak 4GB bellek yurt dışında nerede var bir link verebilir misiniz?
HWA Overclock & Modding Intel Cedarmill 641 - Asus P5KE-Wifi P35 - 2Gb Mushkin DDR2 800 Cl5 - 256Mb Leadtek 7600GT X-Spice Kira 530Watt - A+ Black Pearl - Seagate 2x250Gb SATA2 - Western Digital 500Gb SATA2 16x Pioneer DVD - 16x BENQ 1650 DVD-RW - Pioneer KEH-7250 & TS-A6956 (150Wx2) EK Supreme Acetal - EK NF4 - Magicool Extreme II-240mm - Magicool Extreme I-120mm - Laing DDC - Magicool Silindirik Hazne - 150mm
4 adet bellek ile kullanımda anakartın kuzey köprüsüne çok ağır yük biner. Üstelik quad core işlemci kullanıldığında bu yük çok fazla olur ve genelde kuzey köprüler bu yükü kaldıramayabilir. Burada çözüm kuzey köprüsü voltajını arttırıp sistemi daha stabil hale getirmektedir. Ayrıca 4x2GB belleklerde tRFC bellek zamanlama değerinin de rahatlatılması çok önemlidir, bilginize
Bu arada tek modül olarak 4GB bellek yurt dışında nerede var bir link verebilir misiniz?
tRFC yi biosdan auto olarak bırak istemediğin kadar rahatlatıyo kendini 4 belleğin aynı anda kullanılmasının ilk defa böyle bi yük binmesine yol açtığını duydum 4x1gb kullanan arkadaşlarım var Q serisi işlemci kullanıyolar böyle bi yük söz konusu değil
Photoshop ve video kurgulamada ciddi faydalarını görüyorum yüksek miktarda ram kullanmanın.Gerçi Mac Pro (ayrı cihaz ) da kullanıyorum 8gb ama Windows Vista bazlı bu desktopta da olsun istiyorum.
Bakayım web sitelerine bulursam linkini gönderirim burayada.
Not: Mac lerim için hep yurt dışından Crucial marka ram almışımdır çok memnun kaldım bu markadan sanırım ülkemizede getirmeye başladılar.
İşletim sisteminin OC ye etkisi çok fazla. Mesela Vista64 Ultimate SP1, 4 slotu da 2GB lık ramlerle dolu sistemimde(Q6600) 2.4 den 3.0GHz e OC yaptığımda stabil çalışmıyordu. Geçenlerde bir başka aynı özellikte Vista yükleyip kurdum. 3GHz e OC yaptım ve sorunsuz bir şekilde çalıştı. Her ikisi de aynı versiyon ve aynı yamalar yüklendiği halde stabilitede fark olması garip.
İşletim sisteminin OC ye etkisi çok fazla. Mesela Vista64 Ultimate SP1, 4 slotu da 2GB lık ramlerle dolu sistemimde(Q6600) 2.4 den 3.0GHz e OC yaptığımda stabil çalışmıyordu. Geçenlerde bir başka aynı özellikte Vista yükleyip kurdum. 3GHz e OC yaptım ve sorunsuz bir şekilde çalıştı. Her ikisi de aynı versiyon ve aynı yamalar yüklendiği halde stabilitede fark olması garip.
İşletim sistemiyle bir alakası yoktur zaten bu durumun.
Anakartın kuzey köprüsü ve belleklerle alakalı tamamen Kullanılan parçalar farklı olunca uyum ve stabilitede de farklılıklar olmuş oldu... Aslında bahsettiğim ayarları siz de denerseniz büyük olasılıkla 3.0GHz ve üzerine çıkma şansınız olacaktır
HWA Overclock & Modding Intel Cedarmill 641 - Asus P5KE-Wifi P35 - 2Gb Mushkin DDR2 800 Cl5 - 256Mb Leadtek 7600GT X-Spice Kira 530Watt - A+ Black Pearl - Seagate 2x250Gb SATA2 - Western Digital 500Gb SATA2 16x Pioneer DVD - 16x BENQ 1650 DVD-RW - Pioneer KEH-7250 & TS-A6956 (150Wx2) EK Supreme Acetal - EK NF4 - Magicool Extreme II-240mm - Magicool Extreme I-120mm - Laing DDC - Magicool Silindirik Hazne - 150mm
Sadece 2 bellek veya tek bellek ile işlemciyi overclock etmeyi denediniz mi?
Öncelikle işlemcinin limitlerini bulmanız gerekir, işlemci hangi ayarlarda stabilse sonradan belleklerle birlikte o hale getirmeye çalışın...
Tabii bellekleri 800 civarına sabitlemeyi de unutmayın, çünkü fazla overclock potansiyeli olmayabilir. Bir de bellek zamanlamalarını elle girin, ayrıca tRFC, vb. gelişmiş zamanlama değerlerini de mümkün olduğunca rahatlatın, staibliteye etkileri yüksektir