bazı arkadaşlar burda vumeter hakkında konuşmuşlar ama konu tamamen saptığı için burda sormak istedim..
bateri çalıyorum. bu devreyi yapmaktaki amacım da baterinin en büyük davuluna bağlayınca ben davula vurdukça ışık çıkacaktı.. LM3915 entegre ile yaptığım devreyi davuluma bağladım. kusursuz normal bir vumetre gibi çalışıyor.
ama normal vumetrelerde ses yükselince onun dalgalarından dolayı ışıklar birden sönmez ve aynen db yükselirken ışıkların çıktığı şekilde ses kesilince geri iner.
işte sorun burda başlıyor. benim yapmak istediğim devrede ses yükselecek bütün ışıklar yanacak ama ses kesilince ışıklar yeniden geriye doğru yanmayacak.
büyük davula vurduğumuzda ses saliselik bir hızla "bam" ederken ışıklarında birden yanıp sönmesi gerekiyor. bunu nası yapabilirim??
ama benim ses kaynağım bilgisayar gibi kendinden elektrikli bir alet değil. belki görmüştürsünüz, gitarların bağlamaların üstüne yapıştırılır böyle vantuz gibi.. ses alması için. sesi alır almasına da amfiye bağlamadan çalışmaz.
işte ben de amfiye bağlamadan direkt çalıştırmak istiyorum. o zaman bunn için bi de amfi devresi mi yapmam gerekecek??
bilgisayarın ses çıkışına bağladığım lamba 12v du ama benim şimdi bağlamak istediğim 110V halojen lamba.. bi de bu var önemli olan..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi devirsefa -- 25 Haziran 2008; 0:45:10 >
arkadaşım bence sen o konuyu iyice incelememişsin bakıp deneyip geçmişsin.. kimileri hepsi aynı anda yanıp sönsün istemişti kimisi neon ya da 1 den fazla led bağlamak istemişti o kısımda bu sorduğun sorunun cevabını vermiştim.. biraz daha incele istersen konuyu..
neco kardeş sorduğum sorunu cevabı o konunun içinde net olarak mevcut değil.
ben diyorum ki bilgisayarın hoparlörüne giden kabloya lamba bağladığımızda desibel e göre yanıp sönüyor.
şimdi ben de bilgisayara bağlamak değil de o vantuzlara bağlamak istiyorum. lm3915 devresi sapasağlam çalışıyor. orda da bu vantuzu kullanmıştım.
ama bu vantuzlarda bir elektrik akımı olmadığı için amfi ye bağlamadan çalışmıyor. işte ben de o zaman çalıştırmak için illa amfiye mi bağlayacam ve çalıştırmak istediğim 110V halojen lamba..
işte bunun için elinizde uygun bir devre şeması falan var mı? abi aslında basit yani eski bir kolonun amfisini söker kullanırım da onu 110V halojen lambaya nasıl bağlarım o sorun..
elektronikçi teyzeoğlulları var onlar daha önce biraz bahsetmişti ama adamları pek göremediğimden bilgi alamadım bu zamanlarda 12v role kullancan falan demişlerdi.. biraz bahsedermisin bu konuda?
kardeşim ufak biş amfi şart tabiiki ses ayarı olan eski bi pc hoparlörünün amfisini kullanabilirsin.. lambaiçin röle kullanırsan röleçekip bıraktıkça takırtukur sesler duyarsın onun yerine benim gösterdiğimdevredetek bi tanesine güçlü bir cihazbağlamak için transistörlü ek vardı rölebağlıydı röle yerine triyak bağlayarak sessizce sürebilirsin.. triyak da transistöre benzer birşeydir.. anahtar gibi bağlanır ekstra bi ucu da tetikleme gerilimi içindir..5v tetiklemeyeyeterli..
saolasın abi. yalnız ben devrelerimde hiç röle ya da triyak kullanmadığım için nasıl bağlanacağımı bilmiyorum. elimde triyak yok şu anda. 12V röle var. tiktak sesleri de o kadar sorun değil ama hangi ucuna ne bağlayacam orasını bilmiyorum.
kuzenler bi devre çizmişti bana ama röleyi detaylı anlatmamışlar..
konu detayında röleli çizim olması gerek birine detaylı anlattığımı hatırlıyorum.. ancak bence triyaklı daha iyi tepki süresi sonuçta seste bence önemli ve röleye göre triyakta çok daha yüksek hız var..ancak triyağın ömrü röle kadar değil o tarz da bi dezavantajı var.. yine karar senin..
abi konuyu sonuna kadar okudum öyle bi şeye rastlamadım..
ama bu gün elektronikçi kuzenler geldi. röleyi flan bağlamaya çalıştılar bayaa bi uğraştılar ama bi sorun varmış entegre sesi aldığı zaman gerilimi içe çekiyormuş. yani eksiyi çekiyor artı da zaten direkt bağlı olduğu için artıdan eksiye akım gidiyormuş. sonucunda röleyi bağlamak bu entegre ile olmadı.
kuzenler farklı araçlar ile yeni bir devre yapabilineceğini söylediler. benim istediğim de flash özellikli olması olduğu için ona göre bir devre yapacaklar.
yine de bilgilerin için çok saol..