ben de konu kirliligi olmasını istemedim buraya yazmayı uygun gördüm ben bir müzelik gemim var kiprit çöpünden yapılma ona 12 led baglıyacagım geceleri güzel gözükmesini istiyorum da bunun için kullanacagım voltu ögrenebilirmiyim temelim yoktur bu konu hakkında
bunun bir hesabı var olmalı adaptör baglamam için teşekkür ederim
ben de konu kirliligi olmasını istemedim buraya yazmayı uygun gördüm ben bir müzelik gemim var kiprit çöpünden yapılma ona 12 led baglıyacagım geceleri güzel gözükmesini istiyorum da bunun için kullanacagım voltu ögrenebilirmiyim temelim yoktur bu konu hakkında
bunun bir hesabı var olmalı adaptör baglamam için teşekkür ederim
istersen adaptörle istersen aküyle istersen pil gurubuyla besleyebilirsin... tabiki hesabı var bunun için, bağlayacağın led in çektiği akımı ve voltajı bilmen lazım bir diğer hususta paralelmi yoksa serimi bağlayacaksın?
bu parça ile 88 adet 18mA akım çeken ledi bağyalabilirsin. 18 mA yazdığına göre akım sabit tir bu yüzden hepsini seri bağlayacaksın. (seri bağlamada voltaj paralel bağlamada ise akım çoğalır)
led ler 2ma ( yada ben bu şekilde biliyorum ) standart ve yeşil renk ve en az 2 kırmızı kullanabilirim
peki seri halde mi paralel halde mi daha az voltaj harcar çünkü şuan en fazla verebilecegim volt 12 v. bundan fazla veremicegim çünkü elimde yok ama sırf bunun için bir adaptör temin edebilirim
paralel bağlarsan daha az voltaj harcar ama akım düşer.. 12v vermeyeceksin ztn direnç kullanman gerek 2 ledleri bağlaman için 470 ohm luk 12v direnç lazım onlarıda bi yerden temin ettimi tamamdır
Her led çeşidinin kendine özgü bir gerilim düşümü oluyor. Led çeşitleri de genelde renklerine göre ayırdediliyor. Mesela mavi ledlerin gerilim düşümü 4.25 volt, uygun bir seri dirençle birlikte ancak iki tane yakabilirsin. Kırmızı ledin ise 1.8 volt dersek uygun seri dirençle 6 tane yakabilirsin. Bak şimdi direnci nasıl hesaplayacaksın. İki tane mavi bir tane kırmızı var diyelim. 4.25+4.25+1.8=10.8 volt ledlerde, yani seri direnç üzerinde 12-10.8=1.2 volt var. Ledlerden 15 mA geçmesini istiyorsun. Ohm kanununa göre 1.2/0.015=80 ohm eder. Bu kadar basit.