GPGPU (General Purpose Computation on GPUs) konusu yeni yükselmekte olan bir konu bilindiği üzere, güzelliği ise GPU'nun özelleşmiş bir işlemci olması nedeniyle bazı uygulamalarda CPU'ya nazaran büyük oranda hız artışı sağlaması. Bu konuda da finans matematiğine ilişkin yayınlanmış bir program sayesinde, CPU ile GPU'ların hesaplama yeteneklerini karşılaştırarak, işlemcilerin ve GPU'ların hem bir karşılaştırmasını elde etmek hemde finans matematiği anlamında hangi işlemcilerin daha performanslı olduğunu bulmayı amaçladım.
Bunun için, http://www.gpucomputing.eu/download/GPUQuantENG.zip adresinden GPUQuant programını indiriyoruz ve hiçbir ayarıyla oynamadan compute butonuna basıyoruz. Bu hesaplama sonucu elde edilen Gigaflop değeri sistemimizdeki GPU'nun gigaflop olarak hesaplama gücü oluyor. Daha sonra compute butonunun yanındaki işareti kaldırarak tekrar compute dediğimizde bulduğumuz ise CPU'nun gigaflop olarak hesaplama gücü. Hem Black-Scholes hemde Monte Carlo seçeneklerinde aynı testi yineliyoruz. Programın hiçbir ayarıyla oynamıyoruz ve gigaflop olarak elde ettiğimiz en büyük değerleri hem CPU hemde GPU, ekran görüntülerini alarak, thumbnail olarak bu konuya yapıştırıyoruz ve alınan değerleri işlemci ve GPU ismiyle birlikte belirtiyoruz. Uygulama RAM bağımlı olmadığından diğer sistem özelliklerini belirtmeye şimdilik gerek yok. Ben örnek olması açısından ilk değeri veriyorum.
imageshack den thumbnail olarak yapıştırmayı bilmiyorsanız benim mesajımdaki formatı kullanabilirsiniz. İşlemcisi ve GPU'su O/C lu olan arkadaşlar hem O/C'lu hemde default değerleri verirse daha iyi olur böylelikle O/C'un bu uygulamalara etkisinide tespit etmiş oluruz. Değerler biriktikten sonra karşılaştırma için bir grafik yayınlayacağım. Böylelikle CPU-GPU performans karşılaştırması bu uygulama kapsamında daha net ortaya çıkmış olacak.
Program çalışmak için DX9 istiyor ama bende Vista 64 SP1 var ve dolayısıyla Directx10.1 var ama sorunsuz çalışıyor. Bilimum sürücüleri güncelleyin isterseniz ya da DX9 yüklemeyi deneyin, belki işe yarar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 22 Haziran 2008; 14:15:22 >
Üff farka bak bu kadar olacağını sanmıyordum. Benim merak ettiğim acaba sadece gpu cpu arasında ki güç farkındanmı yoksa mimari farkıylamı açıklamak lazım?