Daha önceki aylarda yine bu sorunla ilgili konular açmıştım fakat kimse sorunumun neyden kaynaklandığını çözememişti, 3 aylık uğraşlarım sonucu sorunun ne olduğunu bulabildim.
Sorun XFI XTREMEMUSİC ses kartımın yeni aldığım ECS A780GM-A anakart üzerinde sürücülerini kurarken kilitlenmeye sebep olmasıdır(gerçi 3 ay olduya sorunlarıyla uğraşmaktan zamanın nasıl geçtiğini anlayamamışım), yani kart çalışmaya başladığı an bilgisayar kilitleniyor, ses kartımı başka bilgisayarda denedğimde hiçbir sorun çıkarmıyordu fakat bu anakart üzerinde çalışmamak için diretiyordu, tek umudum yeni bios veya sürücü çıkmasıydı, çünkü 2 defa anakartımı garantiye gönderdim 1 aydan fazla bir süre garantide kaldı, sorun yok dediler, üstelik sorunu tam bir sayfa dolusu anlatmıştım sorunumu(BURADAN ECSNİN NE KADAR .OKTAN BİR TEKNİK SERVİSİ OLDUĞU ANLAYABİLİRSİNİZ HERALDE), bios update veya sürücü çıktığında hemen kurup deniyordum ama sonuç yine aynı, inanın bunu çözebilmek için yapmadığım birşey kalmamıştı diyebilirim, buraya yazmaya kalksam inanın okumaktan sıkılırsınız.
Ve en son başından beri tekrar eden olayın üzerinde durdum, bu kilitlenmelerden 2 saniye sonra ekran görüntüsü gidiyordu ve mantık olarak ekran kartıyla(onboard hd3200) IRQ çakışması olabileceğini düşüdüm, denemek için gittim bir harici ekran kartı buldum ve taktım, aygıt yöneticisinden ses kartını etkinleştirdim oda ne kilitlenme olmamıştı artık ağlasammı sevinsemmi karar veremiyordum, böyle iğrenç bir sorun olabilirmiydi, onboard ekran kartının başka bir donanımla çakışması ne kadar aptalca birşey, harici bir ekran kartıyla veya pci aygıtlar ile çakışma yapsa neyse diyeceğim.
Evet arkadaşlar sorun Xfi XtremeMusic ses kartı ile HD3200 gpu ikilisinin IRQ çakışması, bu çakışmanın olmaması için ne yapabilirim, tavsiyesi olan varmı acaba, tekrar garantiye göndersem çözüm olabilir mi? Sorun donanımsalmı yoksa sürücü veya BİOS kaynaklımı? tavsiye veYA fikirlerinizi yazarsanız çok sevinirim.
(bu arada harici ekran kartıyla kullan demeyin, sadece deneme amaçlı aldım bu kartı ve ileride crossfire yapacağım için yine çakışma yapacaktır)
Teşekkürler...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakuza283 -- 18 Haziran 2008; 15:56:08 >
All of my life I have lived by a code and the code is simple: honor the gods, love your woman and defend your country. Troy is mother to us all. Fight for her!
Gigabyte p35c ds3rE2200@3,4 ghz+ Zerotherm Nirvana Sparkle 8800gt (730-2200) 512mb coolpipe3+2500rpm 8cm fan Ocz Vista 2*1gb 800@905 mhz High Power 500 watt
ilk önce ses kartını çıkarıp pc ni aç.aygıt yöneticisinden onboard ekrankartının irq suna bak. dahasonra ses kartını ve harici ekran kartını takıp pcyi aç bak bakalım irq lar aynı mı? eğer aynı ise seskartını irq sunu boşbir irq ile değiştir.bildiğim kadarıyla bu işlem bios üzerinden yapılabiliyordu
Hocam sendeki sorun anakartta değil Ses kartında anakartın sürücülerini ne kadar yüklersen yükle sorun düzelmeyecktir. Ama ses kartının driveri güncellenir 780G ye destek verirse sorunun da kalmaz. Bahsettiğin konuya yakın bir sorun bir dönem C2D destekli anakartlarda yaşanmış ve ozaman da çok tartışılmıştı olay Creative in sürücü güncellemesi ile aşıldı.
Şey yap Biostan HDMİ Disable yap anakart üstündeki...
Vallaha bende kendi ses kartını yüklerken bile uğraştırıyo Biostan kapattım HDMİ audi'yi ve Aygıt Y.'den Ati HDMİ Audi yi devre dışı bıraktım sorunsuz şu anda.
biostan ve aygıt yöneticisinden bütün donanımları kapattım daha önce işe yaramadı.
2.hd3200 normal windowsta IRQ 18 de çalışıyor.
3.harici ekran kartı ve xfi ses kartı sırasıyla normal windowsta IRQ 18, IRQ 21
güvenli modta kilitlenme olmadığı için IRQ ları görebiliyorum, yani güvenli modta aynı IRQ ları alıyorlar, normalde ses kartı IRQ 21 alıyor ama hd3200 devreye girdiğinde aynı IRQ almaya çalışıyolar gibi görünüyor.
biostan IRQ ayarı yok, başka nasıl değiştirebiliriz?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakuza283 -- 18 Haziran 2008; 18:02:37 >
"From the result you show,there should be a compatibility issue between voice card and motherboard,I cann't get what you got here since I haven't the audio card you used.I suggest you to use the audio card on our motherboard,it's a well one as well."
çevirisi: bize anlattığın sorunda ses kartı ile anakart arasında uyumsuzluk olabilir, aynı ses kartı bizde olmadığından sorunu göremeyebiliriz, onboard ses kartını kullanmanı öneririm, oda diğeri kadar iyidir.
bu nedir ya, uyumsuzluk olmasa zaten ben senden yardım istemezdim, ikinicisi ses kartı bizde yok ama sorunu bulabilmek için elimizden geleni yapacağız der insan, en sondaki ukalaca öneriye bakabilirmisiniz, onboard ses kartını kullan diyor sanki bizim onu düşünecek kadar kafamız basmıyo, aptalızya sizin anakartınızı aldığımız için, onboard ses kartıda xfi kadar iyimiş
Tüm dünyaya hizmet veren müşteri hizmetlerinin kalitesi böyle ise teknik servislerinin kaliteside ancak "3D MARK ile test ettik kilitlenme yok" diye teknik servis raporu yazmalarına hiç şaşırmamak gerek.
Aynı anda creative müşteri hizmetleri ile de haberleşiyoruz, adamlar yalvarıyor resmen tekrar bize dön sorun hakkında, başına gelenleri en ince ayrıntısına kadar anlat, bunu için kesinlikle tereddüt etme falan sanki msnde yazışıyoruz anında cevap geliyor. CREATİVE
Arkadaşlar yok mu bir babayiğit şu IRQ çakışmasını çözebilecek? yardımlarınız bekliyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakuza283 -- 19 Haziran 2008; 12:31:04 >
"From the result you show,there should be a compatibility issue between voice card and motherboard,I cann't get what you got here since I haven't the audio card you used.I suggest you to use the audio card on our motherboard,it's a well one as well."
Çok komik valla, adamlara bak yaw, yuhhh bu kadar olur ancak...
Sayın yakuza bende adamlara mail attım, hala ses seda yok. Cevaplayabileceklerinide sanmıyorum.
Arkadaşlar buradan bir kez daha söylüyorum, 15-20 YTL daha ucuz diye gidipte bu marka alınmaz. Bana işyerimde hardware konusunda uzman bir arkadaşım söyledi bak sakın ECS alma diye, bende alıcam dedim. Keşke dinleseydim onu. Sorunlu ankart kesinlikle. Ama napalım "Kendi düşen ağlamaz." derler...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Matchbox -- 19 Haziran 2008; 13:48:47 >
sorun bence 780g de bulunan ati hd audionun açık olması , onboard ekran kartını kullanırken hdmi açık olduğu için cretaive ile çakışma yapmış olabilir. Diğer arkadaşlarında dediği gibi biostan onboard audio ve hdmi desteğini kapatman gerekli. Harici ekran akrtı taktığınızda sorununuzun gittiğini yazmışsınız. Biostan onboard ve ati hdmi ı "disable "olarak ayarlamanız gerekli.
Bende ecs üzerinde ses codec çipinden memnun değilim "idt" (integrated device tecnology) diye bir firma üretmiş. Ses kalitesi realtek kadar bile iyi değil ama sonuçt çalışıyor. Bende aynı kartı internet kafe için aldım bios update ile klavye donma sorunun giderdim.
Guvenlı kipte cakısmaması suruculerının dısable olmasıyla alakalı olabılır. Surucu cakısması yasıyor olabılırsın. Sımdı elınde bu var dıye kullanmak zorunda kalabılırsın ama Biostan irq atamalarını manuel yap en azından sımdılık ve suruculerını sıl bu aygıtların. Ses akrtını kur restart at ve sonra ekran kartını kur. Restart atmadan 2 sını bırden kuruyorsan sorun yasıyabılırsın. Boylede cakıyor sa o ecs boardı enlemesıne olacak sekılde teknık servıse sok gitsin..