Teknoloji severlerin beğenisine sunulduğu günden beri dünya çapında olay yaratan ve iyi satış değerlerine ulaşan iPhone ile ilgili gün geçmesin ki yeni haberler, iddialar ortaya çıkmasın. Bu süre içinde iPhone, kullanıcılar tarafından beğenildiği kadar eleştiri oklarının hedefi olmadı değil. Ancak cihaz, uzun bir süre daha gündemi meşgul edecek gibi. Şimdiki iddialar Apple firmasının bir kaç gün önce tanıtımını yaptığı iPhone 3G'nin üretim maliyetleriyle alakalı. Portelligent'taki bazı analistlerin tahminlerine göre iPhone 3G'nin üretim maliyeti sadece 100$. Eğer tahminlemeler doğruysa firmanın ilk nesile göre maliyetleri minimize ettiği söyleniyor. Apple yetkilileri tarafından resmi bir açıklama yapılmadıkça her ne kadar kesin bir yorumda bulunmak güç olsa da üreticilerin her cihaza ne kadar kar marjı eklediklerini anlayabiliyoruz.
Pentax K100D D-SLR / Tamron AF SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD Aspherical IF Macro / 67 mm B+W UV NC filtre / Pentax SMC DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL / 52 mm Hama UV filtre / Pentax AF-360FGZ TTL Flaş / 2 GB SanDisk Extreme III SD kart / Lowepro Nova II AW / Samsung Digimax S500
eee adamlar kalkıpta 150 usd çivarında satmayacaklardır elbet ürünün belirli bir tasarım ve arge masrafı vardır bunlar esas maliyeti tutanlardır ham maliyete bakıp kimse iş yapmazki zaten şimdi şöyle bir örnek te verebiliriz gidiyorsun bir ayakkabı alıyorsun armaniden 1500 usd diye iyimser bir fiyat ayakkabının en kaliteli deri kullan felan filen tabanını en manyak şekilde yap 200 usd yi geçmez maliyeti ki bu bile çok bir rakkam ama adam o ayakkabı stilini bulana kdar belki 1 sene boyunca onun üzerinde çalıştı ee o arad kazanmadığı parayı üzerine koyuyor gibi diye biliriz
bi model çıkarıp 10 sene yatacak kadar kar koyuyolar demek hhl olsun ayrıca üretim maliyetlerini de bu derece minimize etmişler bu konu için de tebrik etmek lazım
apple'in politikası bu değil mi zaten? zamanında bilgisayarlarını kol gibi fiyatlandırmadımı? bu yüzden apple uçan telefon yapsa almam. nefret ettiğim bir kuruluştur kendileri.
Asus EEE pc örneği aklıma geiyor bitek. 200 dolardan oldu 400 dolar. Kımbilir belki kaç paraya üretiyorudr Ausu o laptopu? Bide tabi arz-telep meselesi var - hep gıcık olmuşumdur
bi model çıkarıp 10 sene yatacak kadar kar koyuyolar demek hhl olsun ayrıca üretim maliyetlerini de bu derece minimize etmişler bu konu için de tebrik etmek lazım
apple'in politikası bu değil mi zaten? zamanında bilgisayarlarını kol gibi fiyatlandırmadımı? bu yüzden apple uçan telefon yapsa almam. nefret ettiğim bir kuruluştur kendileri.
e mikroşaft çok mu farklı? apple sana donanımını kendi yaptığı yazlımını kendi geliştirdiği stabil kolay kola göçmeyen bir bilgisayar sözü verip bunn arkasında duruyor. diğer yanda birbiriyle uyumu sana kalmış parçalardan topladığın bilgisayara her an göçme ihtimali olan bir işletim sistemi yükleyip gözünün içine bakıyorsun aletin.
e adamalar da bu farkın, farkını talep etmekte haklılar... zaten serbest piyasa isteyen alır mal piyasada fiyat bulur.
Bu seri üretimle alakalı bir konudur. Bir ürünü seri üretimde ne kadar fazla üretirsen, birim başına düşen sabit masrafların o kadar azalacağı için üretim maliyeti düşer. Apple ında 3G den beklentileri doğrultusunda ne kadar fazla üretim yaptıklarınıda düşünücek olursak gayet normal bir rakam.
Bu konu 1. gen iphone içinde tartışılmıştı forumda, onun içinde yanılmıyorsam 150$ denilmişti. Ama bu 3G nin 1. gen den daha kalitesiz olduğu anlamına gelmez, sadece 3G nin 1.gen den çok daha fazla üretildiği anlamına gelir o kadar.