Core 2 duo e8400 işlemci ve 2 x 1 gb Kingston 800 ram ile kullanabileceğim bir anakart tavsiyesi istiyorum. Grafik kartına henüz karar veremedim. Orta seviye bir grafik kartı alacağım. Şimdilik anakart için önerilerinizi alabilir miyim?
Crossfire'a gerek yok. Hatta iki grafik kartını bırakın, belki onboard grafik kartı ile idare ederim bir süre. Bir iki arkadaşıma daha sordum. Gigabyte iyidir diyorlar. SanalKabus'un gösterdiği modeli kullanıp da memnun olan tanıdığı da varmış hatta bir tanesinin.
Öyleyse şu kart (p35-ds3r), burada hangisi? Model numarasını tam olarak bulamadım. Bir iki harf değişiyor ki bu da full değişiklik demek olabilir. Gözü kapalı bir seçim yapmış olmayalım.
Bunun yanısıra, p35 serisinin önemi nedir? Ayrıca dikkat ettim, kartta 1000 mbps ethernet var. 8.1 kanal ses özelliğine diyecek yok fakat sanki biraz düşük bir kart mı? Ve şimdi gördüm, onboard vga da yokmuş. E o halde grafik kartı alacağız eğer bu karta kesin gözüyle bakacak olursak. -ki pek ısınamadığımı belirtmek isterim.
Şimdi şöyle açıklayayım.Gigabyte anakartlardakartlarda E İfadesi economy den gelir,güç tasarrufu sağlayan mekanizmaya sahiptir. R İfadesi raid den gelir çoklu harddisk kullanımı için daha gelişmiş raid desteği sunar. C İfadesi combo dan gelir hem ddr2 hem ddr3 ram kullanımına olanak sağlar. Düz olan P35-DS3 modellerde raid yapılamaz ancak L ekli modeller de mümkündür.
http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=32848 Vatanda olan E modeli.Eksiği yok fazlası var güç tüketimi yönünden fayda sağlar.P35 Chipsetin yeni olmasından dolayı tavsiye ediyoruz.Ne kadar yeni olursa üzerine takacağınız parçaların uyumluluğunda o kadar az sorun yaşarsınız.Ayrıca onboard çözümü istiyorsanız gene Gigabyte'ın http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=32583 bu anakartına bakabilirsiniz ancak Intel in onboard çözümleri berbat olduğundan 720p film bile izlemeniz zor olacaktır.En iyi çözüm amd nin 780g yongasetidir ancak amd sizin işlemciniz için uygun değil tabii.
p35 muhabbetini anladım. Açıklama için teşekkürler.
Şimdi bu kartın (G33M-S2L), E serisinden olan şu karttan (EP35-DS3R) ne eksiği var? Gördüğüm kadarıyla G'de fazladan VGA var, E'de SATA II x8 özelliği var fakat G'de bu özellik yok. Benim alacağım HDD'in (Seagate 500 gb SATA2 NCQ)ve DVD RW'ın (Samsung Lightscribe D. Layer) SATA oluşu, anakartta "SATA II X8" denen zamazingo olmadığı zaman soruna dönüşür mü? (Sanıyorum ki dönüşecek.)
Ek olarak, "E" modelinde (O/C) ifadesi var bazı özelliklerin yanında, bu OverClock sonrası performansı vurguluyor galiba. Eğer ki G'yi alırsam overclock yapamayacak mıyım? Şimdiye kadar hep "overclock yapmayacağım" üzerine yoğunlaştık. Öyle de zaten. Fakat yapılamayacak mı?
G33 de 1066 Mhz ram kullanamazsınız,raid yapamazsınız daha önemlisi p35 değildir farklı bir chipsettir.VGA olmasına vardır ancak sadece mönitöre görüntü gelmesini sağlar vasat bir vga dır.G33 üzerinde 4 adet sata 2 mevcutken EP35-DS3R da 8 adet vardır.Sata II olması sata birimleri kullanmanızı engellemez , sorun yaşamazsınız. E modelinde OverClock yapıldığında kartın ekonomi avantajı devre dışı kalır ve normal P35-DS3R kart kullanıyor gibi olursunuz.
Tamam grafik kartı şart yani. Pekala biraz "cebimde akrep var" açısından bakacak olursak, Gigabyte'ın diğer anakartlara oranla fiyatı daha yüksek. Gigabyte'a bağımlı kalmamızın sebebi nedir? Mesela daha yüksek özellikli bir kartı başka bir markadan daha ucuza bulmak mümkün. Birkaç farklı modele gözattım. Örneğin; MSI P31 Neo2 modeli kart, EP35'in yarı fiyatına olmasına rağmen gözle görülür pek büyük farkları yok gibi.
Gördüklerim: EP35; Çipset p35, IDE 133, CPU bus hızı: 1066 (O/C'suz)
NEO2; Çipset p31, IDE 100, CPU bus hızı: 1333
Ses çıkışı, ethernet, PCI çıkışı, ram slot sayısı aynı. NEO2'de Sata II görünmüyor, sadece IDE 100 var, çok büyük bir eksik mi?
Neden iki katı ücret ödeyip Gigabyte EP35'i almalıyım? Ya da almalı mıyım? Veya Gigabyte'ın benim henüz görmediğim farklı bir yeteneği daha mı var? :)
E8400 aldığınız için bütçenizin biraz daha rahat olacağını düşünmüştüm :) P35 ile P31 arasında overclock peroformansı dışında pek fazla fark bulamazsınız zaten.Gigabyte önermemin sebebi kaliteli malzeme kullanılması ve kullananların %90 ının sorun yaşamaması.Overclockla uğraşmayacaksanız zaten P31 almanın bir zararı olmaz.Ayrıca Vatan bilgisayarın saçma sapan özellik tablosuna bakmayın.Kendi sitesinden spesifacations bölümünden karşılaştırın.P31 NEO2 de de sata II portu mevcuttur.IDE 100 sata dan önceki bağlantı sistemidir.Yani anakartta sadece IDE çıkışı olsaydı siz dvd okuyucunuzu ve harddiskinizi bağlayamazdınız.
Ayrıca EP35-DS3R sizin gösterdiğiniz kartlara göre bir üst seviyede yer almakta.Gösterdiğiniz anakartların muadili olarak Gigabyte'da http://www.gigatek.com.tr/urun.php?id=2185 bu anakart mevcuttur ve fiyatı muadillerine göre daha ucuzdur.
Açıkçası P31 veya P35 olduktan sonra overclock,raid gibi çok spesifik ayrıntılarla uğraşmayacaksanız.En ucuzunu almanız bütçesini düşünen biri için en yararlısı olacaktır.Bu nedenle gösterdiğiniz markaların ayrıntılarına değinmiyorum :)
eger overclock yapmayacaksanız anakarta fazla para vermenin bir mantığı yok ama overclock yapacaksanız e8400 le bu linkte verdiğim anakartı kullanabilirsiniz p35 ds3r den daha iyi bir kart olduığunu bu markayı kullananlardan örenebilirsiniz http://www.hepsiburada.com/productdetails.aspx?categoryid=152&productid=bd50651
@meraklı genç, böylesine karmaşık karar aşaması içerisindeyken bir de DFI ile cebelleşmeyelim :D Teşekkür ederim öneriniz için.
SanalKabus, bütçe mesele değil aslında, gereksiz harcama yapmayı sevmiyorum. Yani uygun bir fiyata mümkün olabildiğince iyi bir sistem toplayabilme çabasındayım.
Madem o/c'suz olarak yazdığım kartlar kullanılabiliyor ve uyum sorunu çıkarmayacak, onlardan birini tercih edeyim. P35-DS3L modeli Vatan Topkapı'da olmadığı için onu esgeçiyorum ve diğer kartları karşılaştıran bir ss koyuyorum.
Son kararımı vermeden önce iki cümle ile yardımcı olursanız memnun olurum. Karşılaştırılan ürünler birbirine yakın ürünler, göze batan en büyük özellik olarak bir tanesinde ekstradan VGA var. Onun haricinde kayda değer bir fark göremedim ben. PCI sayıları farklı bazısının. O da o kadar önemli değil. Bir tanesinde de onboard'da e-sata var, buna da ihtiyacım yok. Olmasa da olur.
Şu kartı almalısın: ...? Çünkü: ...?
Bir de MSI'ın AMD için ürettiği giriş seviyesi anakart modellerinde dahi FireWire olmasına rağmen bu sıraladığım kartlarda neden yok? En az USB kadar önemli benim için. Gerek video kamera, gerekse external hdd için. Anakartta olmadığından ayrıca satın alacağım mecburen. Bir PCI slot kolay bulunmuyor, dolacak gereksiz yere. :)
Evet kartlar arasında fark yok.FireWire konusuna gelince , bu ek özellikler : sata,usb,e-sata portlarının sayısı üretici firmaya göre değişir.Ancak hiçbir p35 modelinde firewire özelliği yoksa bu p35 çipinin firewire a olanak sağlamamasından ileri gelir.
Zorla insanı o/c yaptırırsınız. :) sp@wn'ın imzasına bakıp e8400'ü 4.0 ghz görünce bir ışık parladı gözümde. Yahu cidden o kadar fark ediyor mu ve o/c bir kereye mahsus yapılan birşey mi?
O anakart üzerine yukarıda konuştuk epeyce, seçtiğim MSI karta da kötü dediler. Kafam karışık.