Şimdi Ara

AMD'nin Puma platformu tablet bilgisayarlara da girdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.972
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • AMD geçtiğimiz günlerde yaptığı resmi açıklama ile Puma kod adını taşıyan yeni mobil platformunu duyurmuştu. Firmanın uzun bir sessizlik döneminin ardından mobil pazara yönelik olarak gerçekleştirdiği en önemli hamle diyebileceğimiz Puma platformu sahip olduğu özellik ve avantajların yanı sıra AMD'nin ATi'yi neden satın aldığı sorusuna verilen önemli yanıtlardan da biri olarak ta değerlendirilmekte. Geliştirilmiş mobil işlemciler, entegre grafik işlemcili yeni yonga seti ve mobil kullanıcıların oyun ve çoklu ortam beklentilerini karşılamak üzere hazırlanan grafik çözümleriyle iddialı olan yeni platform, sistem üreticileri arasında da hızlı bir şekilde yaygınlaşacak gibi görünüyor.

    Geçtiğimiz günlerde Tayvan'da gerçekleştirilen ve donanım dünyasının en büyük etkinliklerinden biri olarak kabul gören Computex fuarında dizüstü bilgisayar dünyasının önde gelen bazı oyuncuları Puma platformunu baz alan yeni modellerini katılımcıların beğenisine sunmuşlardı. Tabi Intel'in Atom kod adlı işlemci ailesini duyurması ve ultra-taşınabilir çözümlerin giderek yaygınlaşması AMD'nin yeni mobil platformunun alacağı pozisyon için de son derece önemli. Çünkü günün gereksinimlerine göre değişen kullanıcı ihtiyaçları ve oluşan pazar koşulları çerçevesinde standart dizüstü bilgisayarlara göre daha kompakt ve hafif sistemlerin hızla yaygınlaşacağı son derece net bir tablo.

    Intel'in küçük ve hafif bilgisayarlar için hazırladığı Atom işlemcili yeni platformu aldığı olumlu tepkiler kadar yapılan eleştriler ile de donanım dünyasının öncelikli gündem maddelerinden biri olmayı başarmıştı. Kullanılacağı segmentin beklentileri doğrultusunda geliştirilen ve 45nm üretim teknolojisi ile hazırlanan Atom işlemcileri ilgi görürken, Intel'in entegre grafik işlemcisinin oyun ve video uygulamalarında ciddi anlamda yetersiz kalması tartışılmıştı. AMD cephesinde ise firma henüz Atom gibi daha çok umpc odaklı spesifik işlemciler kullanıma sunmuş olmasa da firmanın yeni mobil platformu kompakt yapıdaki sistemlerde de kullanılmaya başlandı.

    HP, Puma platformu üzerine yapılandırılan en dikkat çekici dizüstü bilgisayarlardan birini kullanıma sundu. Firmanın tablet pc formunda hazırlanan yeni modeli Pavilion tx2500z, sahip olduğu özellikler ile segmentine yeni bir soluk getirecek gibi görünüyor. 12.1" boyutunda döndürülebilir diyagonal ekrana sahip olan olan yeni bilgisayarın desteklediği çözünürlük ise 1280x800. Döndürülebilir ekranı sayesinde öğrencileri, profesyonel kullanıcıları, ve akademisyenleri öncelikli olarak hedef alan yeni sistem, kullandığı platform itibariyle AMD'nin en yeni mobil işlemcileriyle konfigüre edilebilirken Turion X2 Ultra ZM-80 (2,1 GHz), ZM-82 (2,2 GHz) veya ZM-86 (2,4 GHz) işlemcilerinden herhangi birini kullanıcılar bütçeleriyle doğru orantılı olarak tercih edebilirler.

    Tablet PC formundaki yeni dizüstü bilgisayarın dikkat çeken detaylarından biri de sahip olduğu entegre grafik işlemcisi. Puma platformu ile gelen RS780M yonga seti dahilinde kullanıma sunulan Radeon HD 3200 IGP'si DirectX 10 desteğinin yanı sıra yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırma da sağlayabiliyor. Bu sayede yüksek çözünürlüklü videoların oynatılması tablet pc için problem olmaktan çıkıyor. 4GB'a kadar arttırılabilir sistem belleği ile ufak kasasının içerisinde büyük işler yapacağınınn işaretini de veren Pavilion tx2500z, depolama alternatifi olaraksa kullanıcılarına 160GB'dan 320GB'a kadar farklı opsiyonlar sunabilirken şu an için katı halli disk (SSD) opsiyonu ufukta görünmüş değil.

    Optik sürücü olarak 8x kayıt yapabilen dvd yazıcısının kullanıldığı yeni sistem kablosuz iletişim için Wireless LAN 802.11a/b/g/n ve Bluetooth teknolojilerine destek te sunmakta. 360 derece döndürülebilir ekranı ile dikkat çeken HP'nin yeni bilgisayarı entegre kamera, dahili mikrofon ve parmak izi okuyucusu gibi ekstralara da sahip. 22,4 x 30,6 x 3,1cm boyutlarında ve 2Kg ağırlığında olduğu belirtilen ürün, Windows Vista işletim sistemi ve 6 hücreli pil ile desteklenmiş durumda. Sahip olduğu teknik özellikleri itibariyle tablet pc pazarına yeni bir soluk getirmesi beklenen ayrıca Puma platformunda hazırlanan kompakt yapılı iddialı modellerden biri olan Pavilion tx2500z 1050$'dan başlayan ve konfigürasyona göre değişen fiyatlar ile kullanıma sunulmuş durumda.


    Sayfanın Linki : http://www.shopping.hp.com/series/category/notebooks/tx2500z_series/3/computer_store








  • AMD Puma'ya çok güveniyor. Dizüstünde oyun keyfi AMD ile yaşanacak gibi görünüyor. AMD'ye başarılar diliyorum...
  • fx57, AMD'de Atom benzeri bi teşebbüs var mı, hiç geliyo mu dedikodusu sizlerin kulağına
  • quote:

    Orjinalden alıntı: saidakkas

    fx57, AMD'de Atom benzeri bi teşebbüs var mı, hiç geliyo mu dedikodusu sizlerin kulağına


    AMD'nin geçtiğimiz aylarda Bobcat kod adlı işlemciler üzerinde çalıştığı konuşuluyordu ki bizde forumda haberlerini paylaşmıştık. Fakat Fusion projesi firmanın mikro ve makro planlarında ciddi değişiklikler yapmış durumda. Bu sene içerisinde olmasa bile 45nm sürecine geçiş ile birlikte AMD'den segment bazlı ve ihtiyaç odaklı farklı cpu çözümleri de görebiliriz.
  • Hmm, o da var. Tegra gibi SoC olmasa da, Fusion ile yine ucuz çözümler gelebilir, belki sadece çok düşük güç tüketimli CPU yerine, hepsi tek seferde, CPU+GPU düşünüyorlardır. Bu alanda rekabet, tek başına CPU da rekabetten daha kolay olurdu. Intel'in cevap verebileceği birşeyi yok çünkü grafik işlemelerinde, Larrabee deniyor ama, onunla da nVidia CEO'su makara yapmıştı, powerpoint sunumu, şimdiden gündem yapıyorlar olmayan şeyden diye.
  • zaten bu platforma güçlü igp çözümü olmadan tek başına bi cpu en hızlısı da olsa yetersiz kalır...

    asıl başarıyı 45nm turion ultra ve 780GM getirecek gibi

    AMD nin elindeki cpu teknolojisini 45nm ye taşıdııında çok büyük bi başarı yakalayacaıına inanıyorum
  • amd bu platfomla iyi iş yapabilir ve bunun üstüne oynamalarıda iyi bakalım ne gibi sonuçlar cıkaracak!!!
  • -1

    Katılmıyorum. AMD yeni bir mimariye geçmesi şart. Zira Nehalm ile şu an için başetmesi mümkün görünmüyor.

    Ama bir konu da ha var. nanometrik küçülmenin sonuna gelmiş bulunuyoruz. .045, 0.22 son. belki 0.18. daha ilerisi yok.

    Artık farklı bir şeyler yapma zamanı geliyor.
  • Chipsetler sağlam birde 45nm olsa bizim istediğimiz olur...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: max975

    amd bu platfomla iyi iş yapabilir ve bunun üstüne oynamalarıda iyi bakalım ne gibi sonuçlar cıkaracak!!!

  • ister inan ister inanma ama fusion gümbür gümbür geleiyor bunlar onun ayak sesleri
  • Görüntüsünü beğendim
  • Ati bu igp ile voleyi vuracak
  • Asıl büyük değişim Füzyon ile olacak. CPU+GPU çok daha az tüketip daha performanslı olacak. Nvidia nın da Via ile birlikte geliştirdikleri platformun da gelmesi yakın gelecek için umpc lerde rekabetin ve piyasanın gelişimini getirecek.
  • AMD den yine güzeL iş çıkmış. Tebrik ediyorum ama Intel 4ever
  • Atomdan üstün birçok yanı var , fiyat olarakda makul olursa iyi iş yapıcak gibi
  • Puma gelebilse çok ses getircek, bekliiyoruz..
    edit: Ayrıca AMD Doğu Avrupa ,Rusya, Türkiye satış sorumlusu Pierre Brunswick ile görüşme
    Link



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WinteR -- 17 Haziran 2008; 10:44:19 >
  • Pavilion TX 1000 kullanmıştım. Kurtulduğuma şükrediyorum. İğrenç bir ekranı var hemen çiziliyordu kendi kalemiyle bile.
    Bir daha Pavilion tablet mi... ASLA !
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.