Arkadaşlar bazı tvlerde statik, bazılarında dinamik oran yazıyor. Geneldede dinamik kontrast değerleri uçmuş oluyor 20.000:1 falan gibi. Burada hangisi daha önemli? dinamik kontrastı yüksek olanın statik oranıda kesin yüksekmidir?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi allaturcha -- 13 Haziran 2008; 22:53:01 >
ben de çok merak ediyordum, bir bilen subay yardımcı olur inş. tşkler
quote:
Orjinalden alıntı: allaturcha
Arkadaşlar bazı tvlerde statik, bazılarında dinamik oran yazıyor. Geneldede dinamik kontrast değerleri uçmuş oluyor 20.000:1 falan gibi. Burada hangisi daha önemli? dinamik kontrastı yüksek olanın statik oranıda kesin yüksekmidir?
Geçn gün başka bir topikte yazmıştım. Oradan alıntılıyorum.
Dinamik ve gerçek kontrast birbirinden farklı tabi.
Dış ışık kaynaklarından yalıtılmış bir yerde panelin aynı anda üretebildiği siyah ve beyaz arasındaki fark ölçülerek gerçek kontrast değeri bulunuyor. Lcd'lerin arkasında ışık kaynağı bulunması nedeniyle bu kontrast değeri plazmalar kadar başarılı olamıyor (geneli).
Dinamik kontrast ise ekran üzerindeki siyah ve beyaz değerleri aynı anda değilde, örneğin siyah bir sahnede siyah, beyaz bir sahnede beyaz değeri ölçülerek bu iki değer arasındaki fark hesaplanıyor. Dolayısyla bu rakamlar çok yüksek çıkıyor.
Bizim için asıl önemli olanın, aslında gerçek kontrast değeri olduğunu, bu yarım yamalak yaptığım tariften anlayabilirsin.
Kontrast(Karşıtlık) renkler arasındaki ışık miktarının oranıdır. Yani en parlak renk ile en karanlık renk arasındaki ısık oranıdır. Siyah ve beyaz arasında ölcülür. LCD teknolisinde kontrast oranı düşüktür sebebide aydınlatma ortak noktadan yapılmasıdır her bir piksel ayrı ayrı aydınlatılmaz genelde kenarlardan yapılan aydınlarma olduğunda ortalarda aydınlatma zor olur o yüzden lcd leri fazla büyük yapamıyor. Tabi yakın zamanda büyükleri yapıldı değişik tekniklerle. Neyse LCD ortak aydınlatma yüzünden aynı sahnedeki parlak ve aydınlık iki rengin konrastını yükseltemez iken faklı sahnelerde arka ışığın şiddetini ayarlayarak kontrast oranın dinamik olarak ayarlar. Şöyle özetlersek bembeyaz bir ekranda verilen ışık miktarı ile simsiyah bi ekranda verilen ışık miktarı arasındaki farkı arka ışığı açıp kısarak belirler, işte bu dinamik kontrast olur. Ama aynı ekranda siyah ve beyaz yan yana olduğu zaman bunu yapamaz asıl ozaman yapılan ölçüm gerçek kontrastı verir. O yüzden tv alırken siyahlara dikkat edin. Siyah la aynı sahnede olan diğer renkler varken ne oluyor. Siyahı parlak sahnederde takip edin , eğer kontrast düşük ise siyahlar simsiyah olamaz beyaza kaçar. Ama tamamen siyah sahlerden arka ışıkla olayı bitirirler. Umarım yardımcı olmuşumdur.