Şimdi Ara

RADYATÖR TEMİZLİĞİ NASIL?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
1
Favori
62.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yeni aldığım radyatörleri kullanmadan önce temizlemek gerekir mi? Zira bağlantı yerlerinden içlerine baktığımda prinç aksamda az da olsa oksitlenme gördüm. Yer yer yeşillenme mevcut. Dolayısı ile bu oksit parçaları sisteme su bastığımızda zamanla tutundukları yerden kopup sistem içinde dolaşmaya başlamazlar mı? Ve dolaşırken korozyona neden olabilecek partikül taşınmasına da neden olabilirler mi?

    Sisteme bağlayıp kullanmadan önce, temizlik babında içlerinde bir sıvı dolaştırmak ve iyice temizlenmelerini sağlamak yararlı olur mu? Yoksa boşa takıldığım ve hiçbir farka neden olmayacak bir uğraş mı olur?



  • Evet temizlemeniz gerekmektedir.

    Sisteminizi takmandan önce kaynar su ile radyatörde suyu dolaştırın.Veya kaynar suyu rad içine döküp çalkalayın bunu 5-6 kere yapın kaynar suyu bekletin ilk önce rad içinde.

    Daha sorna temizlendikten sonra su sogutmanızı bırbırıne herseyıyle bağlayıp dışarıda sisteminize takmadna 1 saat çalıştırın.

    Su soğutmanız kullanıma hazır olucaktır.
  • Muhakkak görmüşsündür; geçenlerde yurtdışından bir arkadaş aldığı sıfır radyatörü beyaz sirke ile doldurup bir süre bekletmiş ve içinden renk değişmiş bir halde suyu boşaltmıştı. Bunu gören ileri düzey deneyimli kullanıcılar da doğru olanı yaptığını söylemişlerdi.

    Eğer Türkiye'de temin edilebilen bir şeyse beyaz sirke kullanılabilir gibi. Yine de net cevap bulmak lazım buna.

    Bu arada rad'ları sıfır mı aldın? Oksit olayını çözemedim ondan soruyorum.
  • Beyaz sirke şart değil kaynar su ile çalkalayın birazda porçöz koyun temizlenir.
  • aman baran porçöz deme, duyan şişesiyle falan boşaltacak içine

    beyaz sirke, hatta sirke dediğimiz şey, aslında asetik asit, çok zayıf bir asit. porçözde ise HCl kullanılıyor, kat kat kuvvetlidir sirkeden. 1 kapak porçöz alıp 1 lt suya ekleyin, ondan sonra radyatörün içine koyup çalkalayın. gaz çıkışı olabilir, solumayın ve radyatörün rekor yerlerini parmağınızla kapatıyorsanız arada bir parmağınızı çekip gazı boşaltın, yoksa fışkırabilir. elinizde de eldiven olursa iyi olur cildin tahriş olmaması açısından.
  • Merak etme bilal o kadar gaz çıkışı vs.. olmuyor ama el tahriş oluyor dikkat edin.

    Ayrıca 1 kapaktan fazla kullanmayın gerçekten kuvvetli çünkü.
  • Herhangı bır klımacıdan alacagız allbrıght yada allflash denen klıma temızlık malzemesı ıle radyatorlerınızı ılk gunku durumuna getırebılırsınız.Sıvıyı aldıktan sonra 1/10 (1 çay bardagına 10çay bardağı mısal) ölçek ile karıstırıp radyatöre püskurtun sonra su ıle durulayın radyator sıfırmıs gıbı temız ve parlak olurPası bıle soken bır maddedır bunlar olcegı abartmayın radyator delınebılır
  • Radyatörleri sıfır aldım evet (Firebal'dan). Ama dediğim gibi havadaki nemden dolayı oluşan oksitlenmeler gözüme çarptı rekor deliklerinden içine bakınca.

    Peki iç temizliğini bahsettiğiniz sıvılar ile yaptıktan sonra bu sıvılardan dolayı kimyasal atık kalmasın diye de ayrıca temizlemek gerekir diye düşünüyorum; daha doğrusu çalkalamak dediğimiz son temizlik... Bunu Rockford Fosgate, kaynar su ile yapmamı söyledin. Daha sonra sudan atık kalmayacak mı geride? Saf su kaynatıp onunla yapsak son durulamayı nasıl olur?
  • Gayet güzel olur ben son durulama olarak sisteminizi komple bağlayıp çalıştırın demiştim ondan sonra geriye bişey kalmaz zaten.
  • Değerli görüş ve öneriler için hepinize teşekkür ederim... Olay çözülmüştür.
  • Ben İşim Geregi Sanayideyim.. Pas Sökücüyü Sıkıyorum İçine.. 2 3 Dakika Bekletiyorum.. Sonra Kompresörle Bir Veriyorum Havayı İçinde Ne VAr Ne Yok Cıkıyor..!!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eSqUaLl -- 14 Haziran 2008; 8:59:37 >
  • PAs sökücüyü bende düşündüm başta ama sprey olduğu için sadece rekor bağlantı uçlarının çevrelerine ulaşır ancak. İç bölmelere, tani kalay olan bölmelere ulaşmayacaktır. Gerçi kalay oksitlenmez ama gene de üretimden var olan atıkların temizlenmesi gerekiyor.

    Peki o kadar kuvvetli hava basmak sağlıklı mı? Sonuçta araba radyatörü değil bunlar.
  • Hocam Son Temizlik Kısmını esquali hocamında dedigi gibi kompresorle yada bildigimiz musluğa takılı hortumlada yapabilirsin
  • quote:

    Orjinalden alıntı: grafiqer

    PAs sökücüyü bende düşündüm başta ama sprey olduğu için sadece rekor bağlantı uçlarının çevrelerine ulaşır ancak. İç bölmelere, tani kalay olan bölmelere ulaşmayacaktır. Gerçi kalay oksitlenmez ama gene de üretimden var olan atıkların temizlenmesi gerekiyor.

    Peki o kadar kuvvetli hava basmak sağlıklı mı? Sonuçta araba radyatörü değil bunlar.
    Yok Arkadaşım.. Hiç Bişi Olmaz..!! Yıllardır 12 Cm`lik Bigwater Radyatörü Var, 6 Ayda Bir Temizliyorum, Elime Ne Gecerçe Pas Sökücü Yağ Sökücü Sıkıyorum İçine Sonra Basıyorum Havayı, Canavar Gibi Oluyo




  • Eğer radyatörünüz saf bakır ise,içine hidroklorik asit basın,yani HCl,tertemiz çıkarır cihazı.Hidroklorik asit olarak da tuz ruhu kullanabilirsiniz,%60 ~ %80 felan olması lazım derişimi.

    Bütün saf bakır ürünlerinizi hidroklorik asit ile sorunsuzca ve hızlı bir biçimde temizleyebilirsiniz.Fazla bekletmenize de gerek kalmaz,5 dakikada ayna gibi olur hepsi.

    Yalnız,aliminyum v.s bloklarda radyatörlerde kullanmayın,elinizde kalabilir parçalar.
    Ayrıca,kısa vadede cilde zarar vermez o kadar,en azından bana zarar vermedi.

    Son olarak da,temiz suyla bol devir daim edip temizlemeyi unutmayın,musluktan hortum çekip az bi debiyle temizleseniz iyi olur,radyatör içinde asit kalmamalı.




  • Peki dostum; ben bu radyatörlerin bakır olduğundan şüpheliyim. Alphacool NexXxoS Xtreme II - Rev.2 radyatör bunlar. Zannedersem prinç kullanılmış malzeme olarak. Ve gözlemlediğim kadarıyla da su dolaşan kanalların içi de kalayla kaplanmış. Peki dediğin uygulama prinç + kalay alaşımına da uygulanabilir mi ne dersin?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: grafiqer

    dediğin uygulama prinç + kalay alaşımına da uygulanabilir mi ne dersin?


    Sakın deneme, bakır soymetal olduğu için asitle tepkimeye girmez ama diğerlerinin
    sonunu düşünmek bile istemiyorum.
  • Hadi yaw! Hmmm... O zaman kimyasal olarak hangi asitlerden zarar görmediklerini araştırmak lazım. Ne inciği boncuğu varmış şu su soğutma işinin yahu...
  • Ya beyaz sirke iyi guzel de ben bulamadım hicbir yerde nerde satılır bu bir de onun yerine limon suyu kullanılabilir mi zannedersem asit dereceleri birbirine yakın. yada elma sirkesi fln ama o da rengini bırakıyo temizledikten sonra
  • Asitlerle uğraşıp, ürünü riske atmayın arkadaşlar.. En güzel yöntem, bir yemek kaşığı çamaşır sodasını biraz suda kaynatıp, bir gece radyatörün içinde bekletin.
    Kolay gele..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.