N'oldu çullandınız hemen yaw Aklı selim her adam 4870 gx2'yi geçer demek istemediğimi anlar oradan. Ben bu ikisini kıyaslarken çift gpu'ya rağmen fahiş fiyatlı gx2'nin ne kadar aptalca bir seçim olacağına dikkat çekmek istedim. Tabi biraz da fanatikleri sinirlendirmek için nazire Heleki 4850CF'nin yaptıkları video incelemede ortadayken 4870CF veya 4870x2 ile gx2 epey geçilir. Ezbere değil, DH testine göre konuşuyorum.
Uzun süredir ekran kartı dünyasına hükmeden NVİDİA artık yavaş yavaş erimeye başlıyor.Atinin geçtiğimiz ayın sonlarına doğru atağa kalkması ve bu atağının karşısında iki süper model (hd4850,4870) üretmesi Nvidia tarafında çok rahatsız gelişmeler yaşanmasına neden oldu.Fiyat performans bakımından giriş seviyesi olarak kabul edilen HD4850 modeli Nvidia nın orta segment kartlarını tokatlarken ileri seviye kartlarınıda Oc siz bir şekilde zorlamayı başarıyor..ve bunu yanlızca 159$ gibi bir maliyetle yaparken Nvidia nın malup duruma düşmüş kartları 300 ila 450$dolar arasında oynuyor. Bu haliyle Nvidia nın çok büyük bir yenilgi ile karşı karşıya kaldığını düşünen Nvidia mühendisleri ve ceoların fiyatları düşürmekten başka çareleri kalmıyor.. Bu durumda yakında kendini hissettirmeye başlar.Nvidianın yeni çıkarttığı ve 800ytl gibi bir fiyata satışa sunduğu 1gb bellekli 2 işlemcili 280gtx modeli sadece 2 adet hd4850 modeli kullanılarak (crossfire) yarış dışı bırakılabiliyor... Ati nin Hd4870 modeli ise tam bir hükümdar olma yolunda ilerliyor.Bellek veri yolu 3600Mhz olan bu kart tam 800 adet parelel işlemci ile desteklenirken windows ortamında 50-60derece olan sıcaklığı yük altındayken 90derecelere kadar çıkabiliyor..Öyleki bilgisayarınızı kapattıktan sonra bile 5 dakika kadar ekran kartınıza el süremiyorsunuz..Atinin mühendisleri bu durumdan şikayetçi değil. Çünkü öyle bir mühendislik örneği yapılmışki 120-130derece sıcaklığın bile ekran kartlarına zarar vermiyeceklerini savunuyorlar..Malum durum bundan ibaret arkadaşlar. Anlıyacağınız Nvidianın başı dertte.. Ati ise geçmişten gelen gücünü yavaş yavaş yansıtmaya başladı.Sonuç olarak :
Ati en iyisini yapana kadar;En İyisi Bu HD4870......
Arkadaşlar kısa bir zaman içinde ekran kartı almayı düşünüyorum.Yaklaşık olarak önümüzdeki 1-1,5 ay falan yoğun olarak kullanacağım.O yüzden zaman kaybetmeden almak istiyorum,ne kadar erken alırsam o kadar iyi benim için.
4850 almayı düşünüyorum,4870 biraz pahalı geliyor.Acaba diyorum önümüzdeki 1-2 hafta içinde daha iyi soğutucusu olanlar yada farklı markalar vs.. çıkabilir mi?Yani bir kaç hafta içinde keşke almasaydım diyeceğim bir durumla karşılaşırmıyım?En fazla 1-2 hafta bekleyebilirim.Sistemi bu yıl topladım,ekran kartını yazın güzel kartlar çıkar diye bilerek x1650pro almıştım.Şimdi değiştireceğim ama beklesem mi alsam mı kararsızım.
Ati ve nvidia'nın bitleri 256'ya sabitlemesini nasıl buluyorsunuz?Önceki serilerde 512bitlik kartlar görüyorduk ati'de neden vazgeçildi.Performansa etkisi az mı yoksa maliyetler mi çok artıyordu?
Ati ve nvidia'nın bitleri 256'ya sabitlemesini nasıl buluyorsunuz?Önceki serilerde 512bitlik kartlar görüyorduk ati'de neden vazgeçildi.Performansa etkisi az mı yoksa maliyetler mi çok artıyordu?
HD4800 serisinin GPU zar boyutu küçük olduğu için ve GPU dan çıkan pin sayısı sınırlı olduğu için, Ati kartları istese de 512 bit yapamadı.
Daha önceki kartlarda 384-512 bit gibi değerler görmemizin sebebi, GPU zar boyutlarının büyük olmasıydı.
Daha önceki kartlarda 384-512 bit gibi değerler görmemizin sebebi, GPU zar boyutlarının büyük olmasıydı.
Tşkler .Peki bunu zar küçüldükçe 256bit'i bile koruyamamaları gerekecek diye yorumlayabilir miyiz?Bit'ler gitgide küçülecek mi yani?
Tşkler .Peki bunu zar küçüldükçe 256bit'i bile koruyamamaları gerekecek diye yorumlayabilir miyiz?Bit'ler gitgide küçülecek mi yani?
Aslına bakarsan zar daha küçülmez.
Ati, HD4800 serisinde 55nm nin verdiği avantajla harika bir paketleme yaptı ve neredeyse 1milyar transistörü 256mm2 ye sığdırdı.
Bundan sonra çıkacak kartlar 40nm hatta 30nm olacak belki ama içinde 1.5milyar hatta 2milyar transistor barındıracaklar. Bu bakımdan zar boyutu, daha sonra çıkacak, HD4800 serisi gibi düşük maliyetli GPU larda bile büyüme eğilimi gösterecek.
Teknolojinin ilerlemesi iyi fakat üreticilerin her 3-5 ayda nerdeyse yeni GPU cıkarmaları bu işin suyunun çıktığını gösteriyor. Elbette teknoloji ilerleyecek dursun demiyorum fakat bence artık olay tamamen para tuzağına dönüşmüş durumda