Elimde eski bir anakart var. Üzerinde bana lazım olan birkaç parça var ama havya kart üzerindeki lehimi eritemiyor. Parçaları karta zarar vermeden nasıl sökebilirim?
çok teşekkürler arkadaşlar. bunların fiyatları nerelerde peki ve iyi bir marka önerebilirmisiniz?
Şu hırdavat marketlerinde satılıyor. Bauhaus-koçtaş vb. Sanırım uygun fiyata alfatools un birkaç modeli var ve özelliğine göre fiyatı da değişiyor. Ama emin olki hatırlamıyorum. 40-50 YTL olabilir.
Bu cihaz bu amaca hizmet etmek için üretilmemiştir lakin olmayacak bir şey değil ama bu cihaz ile anakarttan bir şey sökmek ciddi tecrübe istiyor aksi halde anakarta yada sökmek istediğiniz parçaya zarar verebiliyorsunuz (eritebiliyor) ısı ayarı yok genelde iki kademeli oluyorlar 300 °C ile 600 °C arası üfleme yapabiliyor standart sıcak hava havyaları ile 100 - 150 °C fazlasıyla yetiyor orantıyı siz kurun kullanacak iseniz çok dikkatli olun .
o lehimlerde kurşun oranı yüksek olduğu ve ısı dağılımı fazla olduğu için havya eritmekte zorlanır. en iyisi sıcak hava tabancası ama ana kartta bir sürü taban direnci var onlarda yerinden çıkacaktır büyük ihtimal bir daha kullanılamaz hale gelmesi olası.
@Anarkin 100-150 derece ile hiçbirşey sökemezsin.söz konusu zaten 603-1206 kılıf smdler ise tweezer havyalar var onunla gider.onun dışında bga veya klasik sot tipi bir ic sökmek isterseniz 400 dereceden aşağısı kurtarmaz.bunun altında da sökersiniz , beraberinde yolları da sökersiniz. ne kadar fazla "süre" ısı , o kadar tehlike.yapmanız gereken sınırı çok çok aşmadan mümkün mertebe yüksek ısı vermek , elemanı söküp aniden çekmek...
TT-THECNI-C SM 702 sıcak havya cihazını kullanıyorum 200 °C ile gayet sorunsuz bahsettiğiniz hemen hemen tüm kılıfları sökebiliyorum inanın sorun olmuyor Süre & ısı orantısından bahsetmişsiniz benim belirtmek istediğimde bu sonuçta sadece IC sökmek gereği duymuyoruz zaman zaman çeşitli jumper lar olsun pin soketleri vs. sökmek gerektiğinde o yüksek sıcaklık kısa sürelide olsa lehimi eritene kadar üzerindeki plastiğin çoktan şekil değiştirmesini sağlayabiliyor ki yukarıda arkadaşında bahsettiği gibi kuvvetli bir üfleme sistemleri olduğu için sıcak hava birden çok noktaya nüfüz ettiğinden çevredeki elemanların lehimlerinide etkileyip tabiri caiz ise onlarında yerlerinden oynayip istenmeyen durumlar oluşmasına neden olabiliyor .