Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
Tüm Adsl Modem Kurulumları Burada

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Harici Bileşenler >> Adsl Modem >> Tüm Adsl Modem Kurulumları Burada Sayfa: [1]
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
EneRGy.

9 Haziran 2008; 19:24:53 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

AdADSL USB Modem

AdaDSL USB Modem Konfigürasyonu

1. DONANIM KURULUMU

1.1 Paket İçeriği

AdAdsl USB Modem karton kutusunun aşağıdaki parçaları içerdiğinden emin olunuz.

AdAdsl USB Modem kutusunun içinde;

1 adet AdAdsl USB Modem
1 adet Hat Kablosu
1 adet USB Kablosu
1 adet Sürücü ve Kullanım Kılavuz CD si
1 adet Hızlı Kurulum Kılavuzu

bulunmalıdır.

1.2 AdAdsl USB Modem ve Özellikleri

Şekil 1. AdAdsl USB Modemin (a) Önden (b) Arkadan Görünüşü

AdAdsl USB Modemin çalışması ve bağlantı durumu ön panelde bulunan 3 adet LED gösterge ile izlenebilmektedir (Şekil 1a). LED göstergelerin anlamları ve açıklamaları aşağıdaki tabloda görülmektedir (Tablo 1).

Tablo 1. AdAdsl USB Modem LED Gösterge Özellikleri

AdAdsl USB Modemin arka panelinde ADSL hat bağlantı, telefon ve USB konnektörleri
bulunmaktadır (Şekil 1b).

Bu konnektörlerin açıklamaları aşağıdaki tabloda görülmektedir (Tablo 2).

Tablo 2. AdAdsl USB Modem Konnektör Özellikleri

1.3. AdAdsl USB Modem Kurulumu

AdAdsl USB Modemi kutudaki kablosu ile bilgisayarın herhangi bir USB arayüzüne takınız. Şekil 3’te görülen bağlantı şemasına göre gerekli kablo bağlantılarını yapınız ve bilgisayarınıza yazılım sürücülerini yükleyiniz.
Şekil 3. AdAdsl USB Modemin Kurulum Şeması

1.4. İşletim Sistemlerinde AdAdsl USB Modem Sürücülerinin Kurulumu

AdAdsl USB Modem, ürün CD si içindeki .inf dosyaları kullanılarak bilgisayarda kurulu işletim sistemine tanıtılmalıdır.

Windows XP işletim sistemleri için AdAdsl USB Modem sürücü kurulumu örnek olarak verilmiştir. Kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra, Türk Telekom tarafından atanan kullanıcı Adı ve şifresini http web tabanlı yönetim arayüzünü kullanarak giriniz. (AdAdsl Konfigürasyonu) LNK (Bağlantı) LED’i aktif olduktan sonra Internet erişiminiz sağlanmıştır.

- Windows XP İşletim Sisteminde Sürücü Kurulumu

AdAdsl USB Modemin bağlanacağı bilgisayar açık olmalı ve ekran masaüstünde bulunmalıdır.

AdAdsl USB Modem bilgisayara USB kablosu ile bağlandığında Windows XP işletim sistemi yeni donanımı bulacaktır.

Yeni Donanım Ekleme Sihirbazı penceresi ekrana çıktığında yandaki seçeneği işaretleyerek İleri’ ye basınız.

Ekranda görüntülenen pencerede CD-ROM sürücü seçeneğini işaretleyerek İleri ‘ye basınız (Diğer seçenekler işaretli olmamalıdır).

Bilgisayar gerekli olan sürücüleri aramaya başlayacaktır. Bu aşamada ekrana çıkan
pencerede Devam Et seçeneğine basarak devam ediniz.

Sürücü dosyaları bilgisayara yüklenmeye başlayacaktır. Bu aşamada ekrana çıkan pencerede Devam Et seçeneğine basarak devam ediniz.

Yandaki pencere ekrana çıktığında AdAdsl USB Ağ Arayüzü başarıyla yüklenmiştir. Son butonuna basınız.

İşletim sistemi AdAdsl USB Ağ Cihazını bulacak ve yandaki pencereyi açacaktır. Yeni Donanım Ekleme Sihirbazı penceresinde yandaki seçeneği işaretleyerek İleri’ ye basınız.

Ekranda görüntülenen pencerede CD-ROM sürücü seçeneğini işaretleyerek İleri ‘ye basınız (Diğer seçenekler işaretli olmamalıdır).

Bilgisayar gerekli olan sürücüleri aramaya başlayacaktır. Bu aşamada ekrana çıkan pencerede Devam Et seçeneğine basarak devam ediniz.

Sürücü dosyaları bilgisayara yüklenmeye başlayacaktır.

Yandaki pencere ekrana çıktığında AdAdsl USB Ağ Bağdaştırıcısı başarıyla yüklenmiştir. Son butonuna basarak kurum işlemini tamamlayınız.

Kurulum sonrasında Denetim Masasında bulunan Sistem’ i seçiniz. Aygıt yöneticisinde AdAdsl USB Network Adapter ve AdAdsl USB Network Interface in kurulduğunu gözlemleyiniz.

İşletim sistemi bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı istemeyecektir. Fakat; bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı tavsiye ederiz.

2. AdAdsl USB MODEM KONFİGÜRASYONU

2.1 Web Yönetim Arayüzüne Giriş

AdAdsl USB Modemin konfigürasyonlarının yapılabilmesi ve çalışma durumunun izlenebilmesi web yönetim arayüzü ile mümkün olabilmektedir. Bunun için,

Sürücü kurulumları tamamlandıktan sonra bilgisayarda kurulu web browser programını çalıştırınız.

Adres çubuğuna web adresi olarak http://10.0.0.2/ girip Enter a basınız.

Ekranda kullanıcı isminin ve şifresinin istendiği pencere çıktığında; User Name olarak admin yazınız, Password alanını boş bırakıp Tamam (OK) a basınız.

Kullanıcı adını ve şifreyi doğru girdiğiniz taktirde web browser da ana sayfa açılacaktır.

2.2 AdAdsl USB Modem Konfigürasyonu
Bağlı olduğunuz Internet Servis Sağlayıcı (ISS) değişik bağlantı modlarını desteklemektedir. AdAdsl USB Modem de ise bu ayarlar aşağıdaki gibi yapılabilir.

Ana sayfada bulunan Konfigurasyon menüsündeki WAN linkini seçiniz. WAN Konfigurasyonu sayfası ekrana çıkacaktır. Aşağıda WAN Konfigurasyon sayfasının fabrika değerleri görülmektedir.

Encapsulation, PPP – Kullanıcı adı ve PPP – Şifre parametreleri ISS tarafından verilmektedir.

VPI : VPI değeri Türk Telekom tarafından tanımlanmıştır ve değeri 8 dir.
VCI : VCI değeri Türk Telekom tarafından tanımlanmıştır ve değeri 35 dir.
Encapsulation : Türk Telekom tarafından Router ve Bridge bağlantı tipleri sağlanmaktadır. Bunun için;
- Türk Telekom tarafından sağlanan ADSL Router bağlantı tipi için PPPoA VC-Mux seçilmelidir.
- Türk Telekom tarafından sağlanan ADSL Bridge (RFC 1483) bağlantı tipi için ise 1483 Bridged IP LLC seçilmelidir (PPP – Kullanıcı adı ve PPP – Şifre boş bırakılmalıdır).
PPP – Kullanıcı adı : ADSL bağlantı için tanımlanmış kullanıcı adı’dir. (Bridged modda boş bırakılmalıdır.)
PPP – Şifre : ADSL bağlantı için tanımlanmış şifredir. (Bridged modda boş bırakılmalıdır.)
Otomatik Bağlan : Seçeneği işaretleyiniz.

Gerekli parametrelerin doğruluğunu kontrol ediniz ve girilmesi gereken parametreleri girerek Onay butonuna basınız.

Bağlantı Mod Konfigürasyonları için bu bölümde tanımlanmış ayarlar dışında başka bir ayarın değiştirilmesi gerekmemektedir.

Ana sayfada bulunan Konfigurasyon menüsündeki LAN linkini seçiniz. LAN Konfigurasyonu sayfası ekrana çıkacaktır.

DHCP Sunucu’nun, Aktif ve DHCP Adres Havuzu Seçimi’nin, Sistem Ayrılmış olduğunu kontrol ediniz.

Eğer, herhangi bir ayar değişikliği yapılırsa Onay butonuna basılması unutulmamalıdır.

Ana sayfada bulunan Konfigurasyon menüsündeki DNS linkini seçiniz. DNS Konfigurasyonu sayfası ekrana çıkacaktır. Bu sayfada, aşağıda görülen seçeneği işaretleyerek Onay butonuna basınız.

Ana sayfada bulunan Yonetici Haklari menüsündeki Cesitli Konfigurasyonlar linkini seçiniz. Cesitli Konfigurasyonlar sayfası ekrana çıkacaktır. Bu sayfada, aşağıda görülen seçenekleri işaretleyerek Onay butonuna basmanız tavsiye edilir. Bu ayarın yapılmamsı gerekli değildir.

Ayarları Kaydet/Yeniden Baslat linkini tıklayarak yaptığınız ayarların kalıcı olmasını sağlayınız.

AdAdsl USB Modem yeniden başlayacak ve ADSL bağlantısını kuracaktır.

ADSL bağlantısı, Durum menüsündeki ADSL link i ile girilebilen ADSL Durumu sayfasından izlenebilir. Hat durumunun SHOWTIME olması ADSL bağlantısının kurulduğunu gösterir. Veri hızı ile kullanılan band genişliği görülebilmektedir.

PPP otorumunun açıldığı ise Durum menüsündeki PPP link i ile girilen sayfadan izlenebilir. Ayrıca Ana Sayfa da WAN IP adresinin alınmış olması da PPP oturumunun açıldığını gösterir.

ADSL Durumu sayfasında, hat durumunun SHOWTIME olması PPP oturumunun açılmış olduğu -bir başka ifade ile Internet erişiminin sağlandığı- anlamına gelmez. Internet erişimi ancak PPP oturumunun açılması ile sağlanabilir.

-------------------------------

AdADSL Ethernet Modem/Router

AdAdsl ROUTER MODEM KONFIGURASYONU

1. DONANIM KURULUMU

AdAdsl Router Modem, aşağıda belirtilen değişik konfigürasyonlarda kullanılabilir.

LAN veya Bilgisayar Ethernet Arayüz Bağlantısı Yapılarak Kullanım
USB Arayüzü ile Kullanım

AdAdsl ADSL Router Modemin kurulum biçimleri, şekil 1’ de verilmiştir. En uygun bağlantı şeklini kullanarak bağlantıları gerçekleştiriniz.

1.1 LAN veya Bilgisayar Ethernet Arayüz Bağlantısı Yapılarak Kullanım

AdAdsl Router Modem, Ethernet kablosu ile yerel ağa (LAN) veya çapraz Ethernet kablo ile herhangi bir bilgisayara bağlanmalıdır.

Ayarların yapılacağı bilgisayarın IP adresi, modemin fabrika IP adres değeri (10.0.0.2) ile aynı sınıfta olacak şekilde değiştirilmelidir.

Örneğin, bilgisayarın IP adresini 10.0.0.3, Alt Ağ Maskesini 255.255.255.0 olarak yapabilirsiniz.

AdAdsl Router Modem ayarlarını yaptıktan sonra, kullandığınız bilgisayarın IP adres ve alt ağ maske ayarlarını eski haline getirmeyi unutmayınız.

1.2 USB Arayüzü ile Kullanım

AdAdsl ADSL Router Modemi USB arayüzü ile kullanmak için “AdAdsl Router USB Arayuz Kurulumu” dokümanını referans alarak kurum işlemini yapınız.

2. AdAdsl ADSL ROUTER MODEM KONFİGÜRASYONU

Bilgisayarınızda kurulu Web Browser programını çalıştırarak adres çubuğuna http://10.0.0.2/
girip Enter a basınız.

Ekranda kullanıcı isminin ve şifresinin istendiği pencere çıktığında; User Name olarak admin yazınız, Password alanını boş bırakıp OK e basınız.

Kullanıcı adını ve şifreyi doğru girdiğiniz taktirde web browser da ana sayfa çıkacaktır.
Konfigürasyon menüsünden WAN sayfasını seçiniz.
VPI / VCI değerlerini 8/35 yapınız.
Statik IP Adresi ve Ağ Geçidi’ni 0.0.0.0 yapınız.
Alt Ağ Maskesi’ni 255.255.255.0 yapınız.

ENCAPSULATION kısmından PPPoE-LLC seçiniz, Servis Adı kısmını boş bırakınız, Kullanıcı Adı ve Şifre bilgilerine Türk Telekom’dan aldığınız kullanıcı_adınız@ttnet ve şifrenizi giriniz.

LAN sayfasını seçiniz.
IP Adresinizi ve Alt Ağ Maskesi’ni LAN yapınıza uygun olarak belirleyiniz.
DHCP Sunucu’yu iptal ediniz.

Konfigürasyon menüsünden NAT sayfasını seçerek ve NAPT seçeneğini işaretleyiniz.
Tüm sayfalarda konfigürasyon sonrası Onay butonuna basmayı unutmayınız.
Ayarları Kaydet’e basarak yaptığınız değişiklikleri kaydediniz. Modem yeniden başlatılacak ve ADSL bağlantısı kurulacaktır.

Durum menüsünden ADSL sayfasını seçiniz. Hat durumu SHOWTIME olmalıdır.
Durum menüsünden Ana Sayfa sayfasını seçiniz. WAN başlığı altında IP Adresi alınmış olmalıdır. Ayrıca, PPP sayfasında Connected görülmelidir.

-----------------------------------------------
AirTies RT-101

AirTies RT-101 WEB ARAYÜZÜ İLE KURULUM

Bilgisayarınızda bulunan herhangi bir web tarayıcısı ile cihaza erişip gerekli ayarları yapabilirsiniz. (Internet Explorer, Netscape Navigator, vs.) Yazılım ayarlarını yapmadan önce RT-101'in güç adaptörünü prize takınız ve cihazın kutusundan çıkan Ethernet kablosu ile bilgisayarınızın Ethernet çıkışını RT-101'in arka panelindeki Ethernet çıkışına bağlayınız. Cihazın yüklemesi için 30 saniye kadar bekledikten sonra bilgisayarınızı çalıştırınız.

Adım 1:

Bilgisayarınızda Internet Explorer yada Netscape programını çalıştırın.

Adım 2:

Adres kısmına cihazınızın IP adresi olan 192.168.2.1 adresini girin.

Adım 3:

Karşınıza cihazın web arayüzü gelecektir. Kullanıcı adı ve şifreyi boş geçerek LOGIN i tıklayınız. Eğer bağlantı sağlanamıyorsa bilgisayarınızın ayarları daha önceden değiştirilmiş olabilir. Bu dokümanın 6'ıncı bölümü olan Sorunların giderilmesi kısmındaki ilk problemin çözümünde anlatılan TCP/IP ayarlarını tamamladıktan sonra RT-101'in ayarlarını yapabilirsiniz.

Adım 4:

Karşınıza gelen ekranın sol üst köşesindeki SETUP WIZARD'ı tıklayınız. ADSL hattınızı taktığınızı kontrol etmenizi söyleyen ekran gelecektir. Kuruluma devam etmek için NEXT'I tıklayınız.

Adım 5:

Cihazınız, ön tanımlı olarak size sunulduğu için, bu sayfada gördüğünüz bilgiler Turk Telekom'un ADSL ağına uygun olarak ayarlanmıştır. Eğer ADSL servisiniz Türk Telekom'dan sağlanıyorsa sadece kullanıcı adı ve şifreyi girmeniz yeterlidir. Eğer farkı bir kuruluş ise Protokol, Encapsulation, VPI/VCI, kullanıcı adı ve şifre gibi bilgileri Servis sağlayıcınızdan öğrenip buraya girmeniz gerekmektedir.

Adım 6:

Confirm sayfasında yapılan ayarları görebilirsiniz. NEXT i tıklayıp yaptığınız değişikliklerin kaydedilmesini sağlayınız.

Tebrikler!
Kurulum ayarlarını tamamladınız. RT-101'in ön panelindeki SYNC ışığı sürekli yeşil yanıncaya kadar bekleyiniz. Bu ışık yeşil yanıyorsa Internet bağlantınız sağlanmış demektir.

AirTies ADSL USB KOLAY KURULUM

Adım 1:

Yazılım ayarlarını yapmadan önce RT-101'in güç adaptörünü prize takınız ve cihazın kutusundan çıkan Ethernet kablosu ile bilgisayarınızın Ethernet çıkışını RT-110'in arka panelindeki Ethernet çıkışlarından herhangi birine bağlayınız. Daha sonra RT-101'in arka paneldeki açma/kapama anahtarından çalıştırınız ve cihazın yüklemesi için 30 saniye kadar bekledikten sonra bilgisayarınızı çalıştırınız.

Adım 2:

Bilgisayarınız açıldıktan sonra RT-101'in kutusundan çıkan Kolay Kurulum CD'sini CD sürücüsüne yerleştiriniz. AirTies ADSL Hizmet Programı otomatik olarak yüklenmeye başlayacaktır. İlk olarak aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir, "İleri>" butonunu tıklayarak kuruluma devam ediniz.

Adım 3:
ADSL servis sağlayıcınızdan almış olduğunuz kullanıcı adı ve şifreyi belirtilen yerlere giriniz. Kablosuz ağınıza vermek istediğiniz adı değiştirip "Kaydet" tuşuna tıklayınız.

Adım 4:
Bilgileriniz RT-101'e kaydedildikten sonra AirTies ADSL Hizmet programı tamamlanacaktır. "Son" tuşuna tıklayarak kurulumu bitirip programı başlatınız.

Adım 5:
AirTies ADSL hizmet programı RT-101'e yeniden bağlanarak size modemin durumu hakkında bilgiler verecektir.

Adım 6:
Internet’e bağlantı sağlandıktan sonra yukarıdaki bilgileri göreceksiniz. Test sayfasına tıklayarak bilgisayarınızdan Internet’e kadar uzanan bütün bağlantıları otomatik olarak kontrol ettirebilirsiniz.

--------------------------

AirTies RT-110

AirTies RT-110 WEB ARAYÜZÜ İLE KURULUM

Bilgisayarınızda bulunan herhangi bir web tarayıcısı ile (Internet Explorer, Netscape Navigator, v.s) cihaza erişip gerekli ayarları yapabilirsiniz. Yazılım ayarlarını yapmadan önce RT-110'un güç adaptörünü prize takınız ve cihazın kutusundan çıkan Ethernet kablosu ile bilgisayarınızın Ethernet çıkışını RT-110'un arka panelindeki Ethernet çıkışlarından herhangi birine bağlayınız. Daha sonra RT-110'u arka paneldeki açma/kapama anahtarından çalıştırınız ve cihazın yüklemesi için 30 saniye kadar bekledikten sonra bilgisayarınızı çalıştırınız.

Adım 1:

Bilgisayarınızda Internet Explorer yada Netscape programını çalıştırın.

Adım 2:

Adım 3:

Karşınıza cihazın web arayüzü gelecektir. Kullanıcı adı ve şifreyi boş geçerek LOGIN i tıklayınız. Eğer bağlantı sağlanamıyorsa bilgisayarınızın ayarları daha önceden değiştirilmiş olabilir. Bu dokümanın 6'ıncı bölümü olan Sorunların giderilmesi kısmındaki ilk problemin çözümünde anlatılan TCP/IP ayarlarını tamamladıktan sonra RT-110'in ayarlarını yapabilirsiniz.

Adım 4:

Karşınıza gelen ekranın sol üst köşesindeki SETUP WIZARD'ı tıklayınız. ADSL hattınızı taktığınızı kontrol etmenizi söyleyen ekran gelecektir. Kuruluma devam etmek için NEXT'I tıklayınız.

Adım 5:

Cihazınız, ön tanımlı olarak size sunulduğu için, bu sayfada gördüğünüz bilgiler Turk Telekom'un ADSL ağına uygun olarak ayarlanmıştır. Eğer ADSL servisiniz Türk Telekom'dan sağlanıyorsa sadece kullanıcı adı ve şifreyi girmeniz yeterlidir. Eğer farkı bir kuruluş ise Protokol, Encapsulation, VPI/VCI, kullanıcı adı ve şifre gibi bilgileri Servis sağlayıcınızdan öğrenip buraya girmeniz gerekmektedir.

Adım 6:

Confirm sayfasında yapılan ayarları görebilirsiniz. NEXT i tıklayıp yaptığınız değişikliklerin kaydedilmesini sağlayınız.

Tebrikler!
Kurulum ayarlarını tamamladınız. RT-110'un ön panelindeki ADSL ve PPP ışıkları sürekli yeşil yanıncaya kadar bekleyiniz. Bu ışıklar yeşil yanıyorsa Internet bağlantınız sağlanmış demektir.

AirTies CD ADSL KOLAY KURULUM

Adım 1:

Yazılım ayarlarını yapmadan önce RT-110'un güç adaptörünü prize takınız ve cihazın kutusundan çıkan Ethernet kablosu ile bilgisayarınızın Ethernet çıkışını RT-110'un arka panelindeki Ethernet çıkışlarından herhangi birine bağlayınız. Daha sonra RT-110'un yüklemesi için 30 saniye kadar bekledikten sonra bilgisayarınızı çalıştırınız.

Adım 2:

Bilgisayarınız açıldıktan sonra RT-110'un kutusundan çıkan Kolay Kurulum CD'sini CD sürücüsüne yerleştiriniz. AirTies ADSL Hizmet Programı otomatik olarak yüklenmeye başlayacaktır. İlk olarak aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir, "İleri>" butonunu tıklayarak kuruluma devam ediniz.

Adım 3:

ADSL servis sağlayıcınızdan almış olduğunuz kullanıcı adı ve şifreyi belirtilen yerlere giriniz. Kablosuz ağınıza vermek istediğiniz adı değiştirip "Kaydet" tuşuna tıklayınız.

Adım 4:

Bilgileriniz RT-110'a kaydedildikten sonra AirTies ADSL Hizmet programı tamamlanacaktır. "Son" tuşuna tıklayarak kurulumu bitirip programı başlatınız.

Adım 5:

AirTies ADSL hizmet programı RT-110'a yeniden bağlanarak size modemin durumu hakkında bilgiler verecektir.

Adım 6:

Internet’e bağlantı sağlandıktan sonra yukarıdaki bilgileri göreceksiniz. Test sayfasına tıklayarak bilgisayarınızdan Internet’e kadar uzanan bütün bağlantıları otomatik olarak kontrol ettirebilirsiniz.

--------------------------------

AirTies RT-210

AirTies RT-210 WEB ARAYÜZÜ İLE KURULUM

Bilgisayarınızda bulunan herhangi bir web tarayıcısı ile (Internet Explorer veya Netscape Navigator) cihaza erişip gerekli ayarları yapabilirsiniz. Yazılım ayarlarını yapmadan önce RT-210'un güç adaptörünü prize takınız ve cihazın kutusundan çıkan Ethernet kablosu ile bilgisayarınızın Ethernet çıkışını RT-210'un arka panelindeki Ethernet çıkışlarından herhangi birine bağlayınız. Daha sonra RT-210'u arka paneldeki açma/kapama anahtarından çalıştırınız ve cihazın yüklemesi için 30 saniye kadar bekledikten sonra bilgisayarınızı çalıştırınız.

Adım 1:

Bilgisayarınızda Internet Explorer ya da Netscape programını çalıştırın.

Adım 2:

Adım 3:

Karşınıza cihazın web arayüzü gelecektir. Kullanıcı adı ve şifreyi boş geçerek LOGIN i tıklayınız. Eğer bağlantı sağlanamıyorsa bilgisayarınızın ayarları daha önceden değiştirilmiş olabilir. Bu dokümanın 6'ıncı bölümü olan Sorunların giderilmesi kısmındaki ilk problemin çözümünde anlatılan TCP/IP ayarlarını tamamladıktan sonra RT-210'in ayarlarını yapabilirsiniz.

Adım 4:

Adım 5:

Kablosuz ağ ayarlarını bu bölümden yapabilirisiniz. Cihaz sizin için ön ayarlı gelmektedir.

Adım 6:

ESSID: Kablosuz ağınızı tanımlayan size özel bir kelimedir. Diğer kablosuz ağlarla karışmaması için size özel bir kelime belirlemeniz ve yazmanız tavsiye edilir. Örneğin soyadınızı yazabilirsiniz.

Adım 7:

Bu sayfadaki diğer ayarları değiştirmeniz tavsiye edilmez.

Adım 8:

EXT'I tıklayarak bir sonraki ekrana geçiniz.

Adım 9:

Adım 10:

Tebrikler!
Kurulum ayarlarını tamamladınız. RT-210'un ön panelindeki ADSL ve PPP ışıkları sürekli yeşil yanıncaya kadar bekleyiniz. Bu ışıklar yeşil yanıyorsa Internet bağlantınız sağlanmış demektir.

AirTies ADSL KOLAY KURULUM PROGRAMI

Adım 1:

Yazılım ayarlarını yapmadan önce RT-210'un güç adaptörünü prize takınız ve cihazın kutusundan çıkan Ethernet kablosu ile bilgisayarınızın Ethernet çıkışını RT-210'un arka panelindeki Ethernet çıkışlarından herhangi birine bağlayınız. Daha sonra RT-210'u arka paneldeki açma/kapama düğmesinden çalıştırınız ve cihazın çalışır duruma gelmesi için 30 saniye kadar bekledikten sonra bilgisayarınızı çalıştırınız.

Adım 2:

Bilgisayarınız açıldıktan sonra RT-210'un kutusundan çıkan Kolay Kurulum CD'sini CD sürücüsüne yerleştiriniz. AirTies ADSL Hizmet Programı otomatik olarak yüklenmeye başlayacaktır. İlk olarak aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir, "İleri>" düğmesine tıklayarak kuruluma devam ediniz.

Adım 3:

ADSL servis sağlayıcınızdan almış olduğunuz kullanıcı adı ve şifreyi belirtilen yerlere giriniz. Modeminizdeki Firewall(Güvenlik Duvarı) özelliğini etkinleştirmek isteyip istemediğinizi yanındaki kutucuktan seçiniz. Son olarak, tercihinize göre bir Kablosuz Ağ Adı belirleyip "Kaydet" düğmesine tıklayınız.

Adım 4:

Bilgileriniz RT-210'a kaydedildikten sonra AirTies ADSL Hizmet programı kurulumu tamamlanacaktır. "Son" düğmesine tıklayarak programı başlatınız.

Adım 5:

AirTies ADSL hizmet programı RT-210'a yeniden bağlanarak size modemin durumu hakkında bilgiler verecektir.

Adım 6:

Internet’e bağlantı sağlandıktan sonra ADSL Hizmet Programında yukarıdaki bilgileri göreceksiniz. “Test” sayfasındaki “Testi başlat” düğmesine tıklayarak bilgisayarınızdan Internet’e kadar uzanan bütün bağlantıların durumunu otomatik olarak kontrol ettirebilirsiniz.

Adım 7:

Limitli ADSL hizmeti kullanıcıysanız “Download Sayacı” sayfasına girerek aylık olarak kullanım miktarınızı Gigabyte cinsinden buradan takip edebilirsiniz. Ayrıca Internet’ten gelen veri hızını da anlık olarak bu sayfadan takip edebilirsiniz.

Hatırlatma: Bu program verileri modemden aldığı için sisteminizdeki tek bilgisayara yükleyerek toplam modem üzerinden yapılan download miktarını ölçebilirsiniz. Aynı şekilde tek bir bilgisayardan kurulumu yapmanız yeterli olacaktır. Tüm bilgisayarlara bu programı yüklemenize gerek yoktur.

---------------------------------------

Alcatel Speedtouch 330 USB Modem

Speedtouch 330 Kurulumu: (ALCATEL Network’ü için Ayarlar)

İlk önce kurulum CD’sini bilgisayarınızın CDROM sürücüsüne yerleştirin. Otomatik olarak kurulum menüsü çalışacaktır, bilgisayarınızda autorun aktif değilse, Başlat butonundan çalıştır kısmında D:\Menu.exe yazıp tamam tuşuna basarak çalıştırın.

İlk adım olarak kurulum dilini seçmeniz gerekir.

Daha sonra açılan pencereden SpeedTouch USB/330 Software butonuna basın.

Bu adımda Install PPP USB Software butonuna basınız.

Bu adımda PPPoA 8-35 VCMUX butonuna basınız.

Açılan menülerde Next butonuna basarak sırasıyla geçiniz.

Açılan pencerede Yes butonuna basınız.

Açılan pencerede Next butonuna basınız.

Açılan pencerede Next butonuna basınız.

Açılan pencerede Yükleme işlemini yapmasını bekleyin.

Açılan pencerede Finish butonuna basınız.

Modemin konfigürasyon işlemi bittikten sonra USB aygıtı kurulumu karşınıza gelecektir. İşletim sisteminizin özelliklerine ve versiyonuna göre pencereler farklı olabilir.

İleri butonuna basınız

Son butonuna basınız.

USB aygıtı kurulduktan sonra sıra WAN bağdaştırıcısına gelecektir sırasıyla bu adımları geçtikten sonra modeminizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

İleri butonuna basınız.

Son butonuna basınız.

Bütün kurulum işlemleri bittikten sonra bilgisayarınızın masaüstüne Alcatel Speedtouch Connection adlı bir simge oluşturulmuş olacaktır bu ikona fare ile çift tıklayarak.

Kullanıcı adı : kullanıcı_adı@ttnet (Türk Telekom’dan alınan kullanıcı adı)
Parola : ***** (Türk Telekom’dan alınan şifre)

Girildikten sonra Numara Çevir butonuna basarak Internet bağlantınızı gerçekleştirebilirsiniz.

-----------------------------------------

Alcatel Speedtouch 510 Eth. Modem

Speedtouch Web Arayüzü

Speedtouch 510 Kurulumu: (NEC Network’ü için Ayarlar)

İlk önce kurulum CD’sini bilgisayarınızın CDROM sürücüsüne yerleştirin. Otomatik olarak kurulum menüsü çalışacaktır, bilgisayarınızda Autorun aktif değilse, Başlat butonundan çalıştır kısmında D:\menu.exe yazıp tamam tuşuna basarak çalıştırabilirsiniz. Kuruluma başlayabilmek için Dil seçiniz.

Kurulum menüsü çalıştıktan sonra Initial Setup basarak kuruluma başlayabilirsiniz.

Açılan pencerede Setup my SpeedTouch Butonuna basarak ilerleyiniz.

Açılan pencerede Next Butonuna basarak ilerleyiniz.

İşlem bittikten sonra tekrar Next butonuna basın.

Karşınıza modeminizin bulunduğuna dair bir pencere çıkacaktır Next butonuna basarak bu kısmı da geçebilirsiniz.

Açılan pencerede Basic seçilerek sağ taraftaki menülerden Routed PPPoE DHCP-NAT seçilir. Next Butonuna basılır.

Vpi/Vci = 8.35 olacak şekilde ayarlayınız ve Next Butonuna basınız.

User Name : user@ttnet (Türk Telekom’dan Alınan Kullanıcı Adı)
Password : **** (Türk Telkom’dan alınan şifre)

Karşımıza çıkan bu pencerede yazdığınız username ve password’ü kesinlikle unutmayın çünkü modemin ayarlarını değiştirmek için kullandığımız Web konfigürasyon kısmına bu kullanıcı adını ve şifresini girerek erişebileceksiniz. İsterseniz bu kısmı boş bırakarak geçebilirsiniz. İstediğiniz kullanıcı adını ve şifresiniz yazdıktan sonra Next butonuna basınız.

Her 2 pencereyi de Next butonuna basarak geçiniz.

Finish Butonuna basıp kurulumu bitirebilirsiniz.

------------------------------------------

APACHE AE-DSL ADSL ROUTER KURULUM

APACHE AE-DSL ADSL ROUTER KURULUM

1. Paket İçeriği

Bu döküman ile beraber pakette şunlarda bulunmalıdır:

q ADSL Ethernet/Router
q Güç adaptörü
q USB kablosu
q Ethernet kablosu (“RJ 45 cross-over” tip kablo)
q Standart telefon/DSL hat kablosu “RJ 11”
q Harici Micro Filtre (opsiyonel, model ve stil değişiklik gösterebilir)
q CD-ROM (USB sürücüsü ve Kullanım Kılavuzu)

Şekil 1. ADSL/Ethernet Router Paket İçeriği

2. LED Paneli

LED paneli, ünitenin durumunu bildiren ışıklar (LED) içerir.

Şekil 2. Ön Panel ve LEDler

Etiket
Fonksiyon
PWR
On: Unite çalışır durumda Off: Ünite çalışmıyor
USB
On: USB hattı kullanımda off: USB hattı yok
ADSL
On: ADSL hattı aktif ve kullanımda Off: ADSL hattı yok
ACT
ADSL veri hareketlerinde yanıp soner. Veri hareketi yoğun olduğunda sürekli olarak yanabilir.
DIAG
Cihaz yazılımını kontrol etmek için, açılış sırasında on/off ışıkları yanıp söner. 10-15 saniye içerisinde tamamen söner.
LAN
On: LAN hattı aktif ve kullanımda
Off: LAN hattı yok

3. Konnektör Paneli

Arka panel, ünitenin data ve güç bağlantıları için portları içerir.

Şekil 3. Konnektör Panel Bağlantıları

Arabirim
Fonksiyon
RESET
Cihazı üretici varsayılan konfigürasyon değerlerine geri döndürür
ADSL
ADSL iletişimi için cihazı telefon soketine bağlar
USB
PCnin USB portuna bağlantı sağlar
LAN
Cihazı PCnin Ethernet portuna veya LAN hub’ının uplink portuna verilen kablo üzerinden bağlar
PWR
Verilen güç kaynağına bağlantı sağlar

4-Kurulum

a. Donanımı Bağlamak

Önce, cihazı telefon soketine, güç kaynağına, bilgisayar veya ağınıza bağlayacaksınız. Aşağıdaki Şekil Donanım bağlantılarını gösterir. Cihazınızın port sıralaması şekilden farklılık gösterebilir. Spesifik talimatlar için takip eden adımlara bakın.

Donanım bağlantılarına genel bakış

Adım 1. ADSL kablosu ve opsiyonel telefonu bağlayın.

Verilen telefon kablosunun bir ucunu cihazın arka panelinde yer alan ADSL etiketli porta bağlayın. Diğer ucu ADSL etiketli micro filtreye, oradan da duvardaki telefon soketine bağlayın.

Cihaza telefon hattı ilave edebilirsiniz. Eğer ADSL hattı duvardaki tek telefon soketini kullanıyorsa bu faydali olacaktır. İsterseniz telefon kablosunu PHONE etiketli porta bağlayabilirsiniz.

Adım 2. Ethernet kablosunu bağlayın.

AE-DSL ADSL/Ethernet router’ını LANa bağlamak için, verilen Ethernet kablosunun bir ucunu hub’a diğer ucunu da AE-DSL üzerinde yer alan Ethernet portuna bağlayın.

Eğer AE-DSL’i hub bulunmayan tek bilgisayarlı bir sistemle kullanacaksanız, PCyi cihaza direkt bağlamak için “crossover” Ethernet kablosu (verilmemektedir) kullanınız. Crossover kablosu hub bağlantısında kullandığınız kablodan farklıdır.

Straight-through kabloda yer alan renkli tellerin sıralaması her iki uçta aynıyken crossover kabloda farklıdır. Yardım için ISS’nizi arayın.

Adım 3. Güç konnektörünü bağlayın

AC-DC güç adaptörünü, cihazın arkasında yer alan PWR konnektörüne bağlayın. Adaptörüde duvar prizine bağlayın.

Adım 4. AE-DSL’i çalıştırın ve sistemleri yükleyin.

Bilgisayar(lar)ınızı, hub, switch gibi LAN cihazlarınızı çalıştırın.

Adım 5: USB yazılımını yükleyin ve USB kablosunu bağlayın

Tek bir bilgisayarı cihaza USB kablosu ile bağalayabilirsiniz. Ethernet ağına bağlantı için gerekli olan ağ arabirim kartına sahip olmayan USB destekli PCler için, USB port bağlantısı gereklidir.

USB kablosunu bağlamadan önce, PCnize USB sürücüsünü yükleyin ve bilgisayarı konfigüre edin.

b. Bilgisayarlarınızı konfigüre etmek

Varsayılan olarak, AE-DSL otomatik olarak tüm gerekli internet ayarlarını PClerinizde atar. Siz sadece atama yapıldığında PClerinizde bilgiyi onaylayacaksınız.

Eğer PCnizi USB portu üzerinden bağlamışsanız, USB konfigürasyon talimatlarına bakın.
Eğer LAN PCnizi Ethernet üzerinden AE-DSL’e bağlamışsanız, PCnizde yer alan işletim sistemine ait talimatları takip edin.

1. PCnizi Windows altında konfigüre etmek

1.1 Windows XP PCleri

1. Windows görev çubuğunda, önce Start butonunu sonra da Settings altında yer alan Control Panel ini tıklayın.
2. Network Connections ikonunu çift tıklayın.
3. LAN veya High-Speed Internet penceresinde, ağ arabirim (NIC) kartınıza ait ikonu sağ tıklayın ve Properties seçin (genelde bu ikon Local Area Connection olarak etiketlidir). Yüklü olan ağ elemanlarını listeleyen Local Area Connection diyalog kutusu belirecektir.
4. Solda yer alan Internet Protocol TCP/IP etiketli kutunun işaretli olduğundan emin olun ve properties tıklayın.
5. Internet Protocol (TCP/IP) PROPERTİES diyalog kutusunda, Obtain an IP address automatically butonunu tıklayın. Ayrıca Obtain DNS server address automatically butonunu da tıklayın.
6. Değişiklikleri onaylamak için OK çift tıklayın ve Control Panel’ini kapatın

1.2 Windows 2000 PCleri

Önce IP protokolünü kontrol edin, eğer gerekli ise yükleyin:

1. Windows görev çubuğunda, önce Start butonunu sonra da Settings altında yer alan Control Panel ini tıklayın.
2. Network and Dial-up Connections ikonunu çift tıklayın.
3. Network and Dial-up Connections penceresinde, Local Area Connection ikonunu sağ tıklayın ve Properties seçin. Yüklü olan ağ elemanlarını listeleyen Local Area Connection diyalog kutusu belirecektir. Eğer liste Internet Protocol (TCP/IP) elamanını içeriyorsa protocol yüklü demektir. Bu durumda adım 10’a geçin.
4. Eğer Internet Protocol (TCP/IP) listede yoksa INSTALL tıklayın.
5. Select Network Component Type diyalog kutusunda, Protocol seçin ve ADD tıklayın.
6. Network Protocols listesinde Internet Protocol (TCP/IP) seçin ve OK tıklayın. Dosyaları Windows 2000 kurulum CDsinden kopyalamanız istenebilir. Dosyaları yüklemek için gerekli talimatları takip edin.
7. Eğer istenirse bilgisayarı yeni ayarlar ile yeniden başlatmak için OK tıklayın. Daha sonra PCleri AE-DSL tarafindan atanan IP bilgilerini kabul etmeleri için konfigüre edin.
8. Control Panel’inde, Network and Dial-up Connections ikonunu çift tıklayın.
9. Network and Dial-up Connections penceresinde, Local Area Connection ikonunu sağ tıklayın ve Properties seçin.
10. Local Area Connection Properties diyalog kutusunda, Internet Protocol (TCP/IP) seçin ve PROPERTIES tıklayın.
11. Internet Protocol (TCP/IP) Properties penceresinde, Obtain an IP address automatically butonunu tıklayın. Ayrıca Obtain DNS server address automatically butonunu da tıklayın.
12. TCP/IP Settings diyalog kutusunda, Server assigned IP address etiketli butonu sağ tıklayın ve ayrıca Server assigned name server address etiketli butonu tıklayın.
13. Değişiklikleri kaydetmek için OK çift tıklayın ve Control Panel ini kapatın.

1.3 Windows ME PCleri

2. Network and Dial-up Connections ikonunu çift tıklayın.
3. Network and Dial-up Connections penceresinde, Network ikonunu sağ tıklayın ve Properties seçin. Yüklü olan ağ elemanlarını listeleyen Network Properties diyalog kutusu belirecektir. Eğer liste Internet Protocol (TCP/IP) elamanını içeriyorsa protokol yüklü demektir. Bu durumda adım 11’e geçin.
4. Eğer Internet Protocol (TCP/IP) listede yoksa ADD tıklayın.
5. Select Network Component Type diyalog kutusunda Protokol seçin ve ADD tıklayın.
6. Manufacturers kutusunda Microsoft seçin.
7. Network Protocols listesinde Internet Protocol (TCP/IP) seçin ve OK tıklayın. Dosyaları Windows Me kurulum CDsinden kopyalamanız istenebilir. Dosyaları yüklemek için gerekli talimatları takip edin.
8. Eğer istenirse bilgisayarı yeni ayarlar ile yeniden başlatmak için OK tıklayın. Daha sonra PCleri AE-DSL tarafindan atanan IP bilgilerini kabul etmeleri için konfigüre edin.
9. Control Panel’inde, Network and Dial-up Connections ikonunu çift tıklayın.
10. Network and Dial-up Connections penceresinde, Network ikonunu sağ tıklayın ve Properties seçin.
11. Network Properties diyalog kutusunda, TCP/IP seçin ve PROPERTIES tıklayın.
12. TCP/IP Settings diyalog kutusunda, Server assigned IP address etiketli butonu sağ tıklayın ve ayrıca Server assigned name server address etiketli butonu tıklayın.
13. Değişiklikleri kaydetmek için OK çift tıklayın ve Control Panel ini kapatın.

1.4 Windows95, 98 PCleri

Önce IP protokolünü control edin, eğer gerekli ise yükleyin:

2. Network ikonunu çift tıklayın. Yüklü olan ağ elemanlarını listeleyen Network diyalog kutusu belirecektir. Eğer liste Internet Protocol (TCP/IP) elamanını içeriyorsa protokol yüklü demektir. Bu durumda adım 9’a geçin.
3. Eğer Internet Protocol (TCP/IP) listede yoksa ADD tıklayın. Select Network Component Type diyalog kutusu belirecektir.
4. Protocol seçin ve ADD tıklayın. Select Network Protocol diyalog kutusu belirecektir.
5. Manufacturers liste kutusunda Microsoft seçin ve Network Protocols liste kutusunda TCP/IP tıklayın.
6. Network diyalog kutusuna dönmek için OK tıklayın, sonra tekrar OK tıklayın. Dosyaları Windows 95/98 kurulum CDsinden kopyalamanız istenebilir. Dosyaları yüklemek için gerekli talimatları takip edin.
7. PCyi yeniden başlatmak için OK tıklayın ve TCP/IP kurulumunu tamamlayın. Daha sonra PCleri AE-DSL tarafindan atanan IP bilgilerini kabul etmeleri için konfigüre edin.
8. Control Panel penceresini açın ve Network ikonunu tıklayın.
9. TCP/IP etiketli ağ elemanını seçin ve PROPERTIES tıklayın. Eğer çoklu TCP/IP listeleniyorsa, ilgili ağ kartınıza ait olanını seçin.
10. TCP/IP Properties diyalog kutusunda, IP Address tabını tıklayın.
11. Obtain an IP address automatically etiketli butonu tıklayın.
12. DNS Configuration tabını tıklayın ve Obtain an IP address automatically etiketli butonu tıklayın.
13. Değişiklikleri kaydetmek için OK çift tıklayın. Windows’u yeniden başlatmanız istenecektir.
14. YES tıklayın.

5. Bilgisayarı USB Portuna Bağlamak

Eğer PC bağlantısı için AE-DSL USB portunu kullanıyorsanız, PCnize verilen USB sürücüsünü yüklemeniz gerekir. Sürücü AE-DSL ile USB üzerinden Ethernet iletişimini sağlar.

1. USB bilgisayarı konfigüre etmek iki aşamalı bir işlemdir:

· Bölüm 1, PCnize USB sürücüsünü yüklemek.
· Bölüm 2, USB PCsinde IP ayarlarını konfigüre etmek.

Bölüm 1. USB Sürücüsünü yüklemek:

Not
USB kablosunun PCnizin USB portuna BAĞLI OLMADIĞINDAN emin olun. Kurulum programı kabloyu bağlamanız gerektiğini bildirecektir.

1. PCnizi yükleyin. Apache® CDsini CD ROM sürücünüze yerleştirin. Apache Setup Menüsü belirecektir. “ADSLs Driver” tıklayın. “AE-DSL-G” dizinine çift tıklayın ve DSL Modem Setup Wizard’ı başlatmak için Setup.exe dosyasını çift tıklayın. Sihirbaz yüklemeye hazırlanırken kurulum penceresi görüntülenecektir.

USB Setup Wizard: Kurulum Penceresi
2. Eğer Microsoft digital signature diyalog kutusu belirirse devam etmek için YES tıklayın.

3. Kurulum programı gerekli dosyaları yüklemeye başlayacaktır. Yükleme tamamlandığında USB kablosunu bilgisayarınıza bağlamanızı isteyen bir pencere belirecektir.

USB Kablosunu bağlamanızı isteyen uyarı mesajı

4. USB kablosunu ADSL-Ethernet router ile biligisayarınıza bağlayın. Verilen USB kablosunun bir ucu geniş konnektöre (Type A) diğer ucuda kare konnektöre (Type B) sahiptir. Geniş ucu bilgisayarınıza, kare ucu da AE-DSL’e bağlayın.

USB Kablo konnektörleri

5. Eğer Microsoft digital signature diyalog kutusu tekrar belirirse devam etmek için YES tıklayın. Açılan pencere yeni donanımın bulunduğunu ve ardından kurulumun tamamlandığını haber verecektir.

6. Artık sürücü kurulumunu tamamladınız. Bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekmez. USB PCsinde IP ayarlarını konfigüre etmek için Bölüm 2’ye geçin.

Bölüm 2. USB PCsinde IP ayarlarını konfigüre etmek.

USB sürücü kurulumu tamamlandığına göre, USB PCnize ait IP ayarlarını AE-DSL USB portu ile aynı subnette olacak şekilde konfigüre etmeniz gerekmektedir. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz:

AE-DSL, USB PCnize uygun IP bilgilerini atar. Bu “DHCP server” adlı otomatik atama özelliğini kullanmak istiyorsanız, USB PCnizi dinamik IP atamaları kabul edecek şekilde ayarlayın.

Eğer PCnize static IP adresi atamak isterseniz, Network and Dial-up Connections penceresinde, yeni USB bağlantınıza ait ikonu seçtiğinizden emin olun (Ethernet kartınıza ait olanı değil). İlgili ikonun özelliklerine baktığınızda, şu Connect Using tekst kutusu görüntülenecektir:

GlobespanVirata USB IAD LAN Modem

AE-DSL USB portu şu özelliklerle önceden ayarlanmıştır:

USB port IP adresi 192.168.1.2
USB port subnet mask: 255.255.255.0

Buna göre PCniz şu şekilde konfigüre edilmelidir:

IP adresi : 192.168.1.n n 2 ile 254 arasında bir sayıdır.

Subnet mask: 255.255.255.0
Varsayılan ağ geçidi: 192.168.1.2

Bölüm 3 - AE-DSL’i Konfigüre Etmek

Bölüm 3’de, AE-DSL üzerindeki programa erişip internet bağlantınız için gerekli temel ayarları yapacaksınız. Bu adımı tamamlamak için gerekli bilgileri ISS’nizden alabilirsiniz.

AE-DSL Quick Configuration Sayfasına Erişmek

AE-DSL, web tarayıcısı üzerinden cihazı ayarlamanıza izin veren Configuration Manager adlı önceden ayarlanmış bir yazılım içerir. Cihazı kullanmadan once değiştirmeniz gereken ayarlar Quick Configuration sayfasında gruplandırılmıştır.

Cihaz ayarlarını yapmak için şu talimatları yerine getirin:
Herhangi bir PCde Ethernet veya USB üzerinden AE-DSL’e bağlanın. Web tarayıcınızı çalıştırın ve adres kutusuna şu adresi girin:

http://192.168.1.1

<Enter> tuşuna bastığınızda, "Erişim Ekranı" belirecektir (eğer hata mesajı belirir veya sayfa görüntülenmezse, sorunu gidermek için kullanım kılavuzunun “Sorun Giderme” bölümüne bakın).

Default User name: root
Default Password: root

<Enter>'a bastığınızda, aşağıda gösterilen sayfa belirecektir eğer hata mesajı belirir veya sayfa görüntülenmezse, sorunu gidermek için kullanım kılavuzunuzun “Sorun Giderme” bölümüne bakın).

Quick Configuration Sayfası

Alanlar takip eden tabloda açıklanmaktadır. Değiştirmeniz gereken ayarlar için ISS’nize danışın.

Alan
Açıklama
Genel Ayarlar
ATM Interface
Kullanmak istediğiniz ATM arabirimini seçin (genelde atm-0). ISS’nize ait farklı tip servisler kullanıyorsanız sisteminiz birden fazla ATM arabirimi ile konfigüre edilmiş olabilir.
Operation Mode
Bu ayar AE-DSL’i açar veya kapatır. “No” ayarı ile cihaz internet erişimini sağlayamaz. Bağlantıyı aktif hale getirmek için “Enabled” seçin.
Encapsulation
Bu ayar, ISS ile ADSL/Ethernet router arasındaki data bağlantısını belirler. İlgili ayarlar için ISS’niz ile görüşün.
VCI ve VPI
Bu değerler ISS tarafından belirlenir ve ISS ile aranızdaki bağlantı yolunu belirler.
Bridge
Bu ayar AE-DSL ile ISS arasındaki köprüyü açar veya kapatır. ISS’niz buna “RFC 1483” veya “Ethernet over ATM” olarak bakacaktır.
IGMP
Bu ayar, bazı ISS’lerin cihazınızı uzaktan konfigüre etmesine izin veren Internet Group Management Protocol’ünü açar veya kapatır.
IP Address ve Subnet Mask
Eğer ISS’niz LAN’ınıza genel IP adresi atamışsa, ilgili adresi ve subnet mask’ını girin (Not: bazı konfigürasyonlarda, genel IP adresi ADSL/Ethernet router yerine PCnize girilmelidir. Detaylı bilgi için ISS’niz ile görüşün).
Default Route
Aktif hale getirildiğinde, girilen IP adresi LAN’ınız için varsayılan ağ geçidi olarak kullanılır. LAN bilgisayarlarınızdan biri internete çıkmak istediğinde, data WAN arabirimi üzerinden iletilecektir.
Gateway IP Address
Internet bağlantınızın yönlendirileceği ISS sunucusuna ait adresi belirtir.
PPP Ayarları
PPP User Name ve Password
ISS erişimi için gerekli kullanıcı adı ve şifresini girin (Not: Bu Configuration Manager erişimi için kullandığınız kullanıcı adı ve şifresi değildir).
Use DNS
LAN’ınızın kullanacağı DNS sunucu adresi, her erişimde ISS tarafından dinamik olarak sağlanacaksa bu özelliği aktif hale getirin. Eğer Disable seçerseniz, DNS adresini her biligisayarda veya ilgili kutuda manuel olarak girmeniz gerekir.
DNS Ayarları
Primary/ Secondary DNS Server
ISS tarafından sağlanan, Primary ve Secondary Domain Name System (DNS) sunucu adreslerini girin.

Ayarları tamamladığınızda SUBMIT tıklayın. Artık ayarlarınız aktif durumdadır, ancak yeniden başlatır veya güç kesintisi yaşarsanız tüm ayarlarınız kaybolacaktır. Adım 3’de, değişiklikleri kalıcı belleğe kaydedeceksiniz:
Sayfanın sağ üst köşesinde yer alan Admin tabını tıklayın. Görev çubuğunda Commit & Reboot tıklayın.
COMMIT tıklayın.
Gelen sayfa değişikliklerin onaylandığını belirtir ve Commit & Reboot sayfasına geri döner.

Tüm ayarları sıfırlamak ve varsayılan değerlere geri dönmek için DELETE tıklayın.

Temel ayarları şu anda tamamladınız. Ek özellikleri değiştirmeniz gerekiyorsa takip eden bölümü okuyun.

Varsayılan Router Ayarları

ISS ile olan DSL bağlantınız için, AE-DSL ADSL/Ethernet router ağınıza ait farklı servisler sunmaktadır. Cihaz, tipik ev ve küçük ofis kullanımı için varsayılan ayarlarla önceden yüklenmiş olarak gelir.

Tablo 1 bazı çok önemli varsayılan ayarlarını listeler; bu ayarlar takip eden bölümlerde detaylı olarak açıklanmaktadır. Eğer ağ konfigürasyonlarında tecrübeli iseniz, Tablo 1’de yer alan ayarların mevcut ağınızla uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Değişiklik yapmak için talimatları takip edin. Eğer tecrübeli değilseniz, cihaz ayarları ile oynamayın veya ISS’nize danışın.

Herhangi bir değişiklik yapmadan önce, Configuration Manager programına (tam kılavuz CDde) erişim ve kullanım hakkında bilgi almak için Bölüm 4’e bakın. Varsayılan ayarları değiştirmeden önce ISS’nize danışmanızı öneririz.

Tablo 1. Varsayılan Ayarlar Özeti
Opsiyon
Varsayılan Ayar
Açıklama/Talimatlar
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)
DHCP sunucusu aşağıdaki adres havuzu ile aktif hale getirilmiştir:
192.168.1.3
ile
192.168.1.34 arası
AE-DSL, LAN’ınıza dinamik olarak atanmak üzere lokal IP havuzu sağlar. Bu servisi kullanmak üzere, bilgisayarlarınızı otomatik IP alacak şekilde ayarlamanız gerekmektedir (bkz. Hızlı Başlangıç Bölüm 2).
NAT (Network Address Translation)
NAPT rule aktif
Bilgisayarlarınızın yerel IP adresleri, her internete çıkışta genel IP adresine çevirilecektir.
LAN Port
IP Address
Atanmış statik IP adresi:
192.168.1.1

Subnet mask:
255.255.255.0
Bu, cihazın LAN portuna ait IP adresidir. LAN portu cihazı Ethernet ağınıza bağlar. Genelde bu ayarı değiştirmeniz gerekmemektedir.
USB Port
IP Address
Atanmış statik IP adresi:
192.168.1.2

Subnet mask:
255.255.255.0
Bu cihazın USB portuna ait IP adresidir (eğer kullanılmışsa). Genelde bu ayarı değiştirmeniz gerekmemektedir.

KURULUMU TEST ETMEK

Bağlantıyı test etmek için cihazı çalıstırın, 30 saniye kadar bekleyin ve LEDlerin Tablo 2’de gösterildiği şekilde yandığından emin olun.

Tablo 2. LED Işıkları
LED
Özellik
PWR
Sürekli yeşil. Cihazın çalıştığını gösterir. Eğer ışık yanmıyorsa, güç kablosunun bağlı olduğundan emin olun.
USB
Sürekli sarı ışık. USB bağlantısının aktif olduğunu gösterir.
ADSL
Sürekli yeşil ışık. Cihazın ISS ile başarılı bir şekilde iletişim kurduğunu gösterir.
ACT
Cihaz interenete data gönderip alırken yanar ve söner. İletişim yoğunluğuna göre sürekli de yanabilir.
DIAG
Cihaz açılırken yanıp söner. 10-15 saniye sonar tamamen sönmelidir.
LAN
Sürekli yeşil ışık. Cihazın LAN ile iletişim kurduğunu gösterir.

Eğer LED'ler doğru yanıyorsa, LAN bilgisayarlarından internet erişimini test edin (eğer kullanılmışsa USB bilgisayarlarından da). Web tarayıcınızı çalıştırın ve harici bir web sitesinin URL adresini girin (örnek http://www.apache-micro.com). ACT etiketli LED yanıp sönecek ve bağlantı sağlanınca sürekli yanacaktır.

Eğer LED'ler doğru yanmıyor veya web sitesi görüntülenemiyorsa, sorun gidericiye bakın veya yardım için ISS’niz ile görüşün.

6. CONFIGURATION MANAGER KULLANIMI

AE-DSL önceden yüklenmiş Configuration Manager adlı bir program içerir. Bu program cihazda yüklü olan yazılım için bir arabirimdir. Cihazı ağınıza uygun bir şekilde yapılandırmanızı sağlar. LAN veya USB portu üzerinden AE-DSL’e bağlı herhangi bir bilgisayarın web tarayıcısından bu progama erişilebilir.

Bu bölüm Configuration Manager kullanımı hakkında bilgi verir.

1. Configuration Manager’a erişmek

Configuration Manager programı, AE-DSL’in belleğine önceden yüklenmiştir. Programa erişmek için şu