Merhabalar arkadaşlar, bugün sizlerle paylaşacağım inceleme yazımda, DFI markasının Lanparty Dark X38-T2RB modelini göreceğiz. DFI anakartları artık www.teknobull.com aracılığı ile Türkiyede rahatça bulabileceğiz.
Son dönemde çıkan en özellikli çipsetlerden birine sahip olan DFI Lanparty Dark X38-T2RB anakartımız, çok abartılı olmayan pasif soğutma sistemi ile güzel bir görünüme sahip. Belirtmekte fayda görüyorum, incelediğim model B tipi soğutmalı olan model. Eski tip soğutmada ise kendimiz montaj yapıyorduk. B tipi pasif soğutmalı modelde ise kendi montajlı olarak geliyor. Anakartın bir diğer öne çıkan özellikleri arasında Debug Code LED, yani hata kodlarını görebiliceğiniz ve son derece kolay bir şekilde hata oluşursa çözebiliceğiniz bir ledli gösterge mevcut. Bir önceki incelememdende hatırlayacağımız üzere, hazır açma/kapama ve reset tuşları mevcut, özellikle benim gibi uzay montaja kullanmak zorunda olan insanlar için çok kullanışlı bir özellik. Arka paneldeki Clear CMOS jumper'ı ise pili çıkartma ile uğraşmadan bios reset yapmamıza yardımcı oluyor. Anakartın pasif soğutma sistemi, hem görüntü olarak hemde performans olarak başarılı. DFI bir diğer özelliklerinden biri olan UV duyarlı komponent ve portlar ise, fotoğraflarımda göreceğiniz üzere son derece güzel görünüyor. CMOS Reloaded özelliği sayesinde, hazırladığınız 4 performans bios ayarlarınızı koruyabiliyorsunuz.
Kullanılan X38 çipsetinin özelliklerinden olan çift pciex2.0 slotu ve 16x 16x crossfire modları ise, crossfire yapmak isteyen kullanıcılar için ideal. Çok detaylı bios'u sayesinde hız aştırma yeteneği gerçekten bir X38 çipsetine göre iyi. Anakartta dikkatimi çeken tek şey 4 fazlı besleme kullanılmış olması ve bunun olumsuzluk yaratıp yaratmayacağı idi fakat biostaki Vcore droop kapalı olduğu zaman vdrop 0.05 ten 0.02 e indi Q6600 işlemcim ile. E8400 testlerim sırasında ise 45nm lik bir işlemci için biosta küçük bir iyileştirme gerektiği ortaya çıktı ve e8400 ün sadece Cpu Yüzey ısısını 10 derece kadar fazla okuduğunu farkettim ve bu durum biraz tepe fsb değerini düşürdüğünü söylemeliyim. Açıkcası anakart görüntüsünden çok daha başarılı çıktı, daha önce yaptığım x38 testlerine göre daha başarılı olduğu kesin...
Testlerime geçmeden önce, test sistemimize ve kullandığımız yazılımlara bir göz atalım:
Test Sistemi
DFI Lanparty Dark X38-T2RB E8400 ve Q6600 B3 Thermalright Ultra-120 Extreme Powercolor 2900xt ve Gecube 3870CF Team Extreem 2*1 800 Seagate 250gb 410AS 3AAC Fsp Epsilon 700
Yazılımlar
XP 32Bit Everest Ultimate Edition 7-Zip HD Tach SuperPI
Dış Görünüş ve Kutu İçeriği
UV Işığı Altında Resimler
Kutu İçeriği
Standart parçalarının yanı sıra, kutu içerğine dahil edilmiş olan, 4 uzun jumper, UV duyarlı sata kabloları, UV duyarlı IDE kablosu, UV duyarlı Floppy kablosu ve hazır Raid disketi ise DFI'ın kutu içeriğine önem verdiğini gösteriyor. Debug Code tablosunun kullanma klavuzuna dahil edilmemiş olması beni ilk başta şaşırtsada, sonraki üretici ile görüşmelerimde bundan sonraki serilerine dahil edeceklerini öğrendim ve aldığım tabloyu sizlerle paylaşma gereği duydum.
hd tach long...................hd tach quick.............spi 1m
Sonuç ve Yorum
Sonuç olarak x38 çipsetli bir anakart olmasına rağmen gayet tatmin edici hız aştırma kabiliyeti bulunan DFI X38-T2RB, her özelliği ile rakiplerinden birkaç adım öne çıkıyor...