Merhabalar arkadaşlar, bugünkü inceleme yazımda sizlerle kaliteli anakartları ile öne çıkan DFI markasının P35-T2RS modelini inceleyeceğiz... DFI anakartları artık www.teknobull.com aracılığı ile Türkiyede rahatça bulabileceğiz.
Öncelikle anakartın bu sıcak günlerdeki, oda sıcaklığında bile rahatça 550FSB yapması beni şaşırttı. Testlerim sırasında edindiğim tecrübelerden bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Anakartın üzerinde bulunan açma/kapama ve reset tuşları, uzay montaj olarak kullanım sırasında büyük kolaylık sağladı. Clear CMOS jumper'ının ise anakartın arka paneline konumlandırılması ise, kasanın kapağını açmadan kolayca, bios resetleme işlemini kolaylaştırdı. Ayrıca anakartın üzerinde ayrı bir Clear CMOS jumper'ı daha yer alıyor. Anakartın kuzey ve güney köprüleri, güç fazlarının bulunduğu bölgeler, eşdeğer anakartlara göre daha soğuk çalışıyor bu sayede ise daha iyi bir hız aştırma deneyimi sunuyor. Özellikle gelişmiş bios'u sayesinden istediğiniz işlemleri çok kolayca yapabiliyorsunuz, yaptığınız işlemleri ise CMOS Reloaded özelliği ve menüsü ile 4 farklı yere kaydedip istedğiniz zaman bunları geri yükleyebiliyorsunuz.
Testlerime geçmeden önce, test sistemimize ve kullandığımız yazılımlara bir göz atalım:
Test Sistemi
DFI Lanparty Dark P35-T2RS E8400 Thermaltake Big Typhoon Powercolor 2900xt ve Gecube 3870 Team Extreem 2*1 800 Seagate 250gb 410AS 3AAC Fsp Epsilon 700
Yazılımlar
XP 32Bit Everest Ultimate Edition 7-Zip HD Tach SuperPI
Dış Görünüş ve Kutu İçeriği
UV Işığı Altında Resimler
Kutu İçeriği
Standart parçalarının yanı sıra, kutu içerğine dahil edilmiş olan, 4 uzun jumper, UV duyarlı sata kabloları, UV duyarlı IDE kablosu, UV duyarlı Floppy kablosu ve hazır Raid disketi ise DFI'ın kutu içeriğine önem verdiğini gösteriyor.
Bios Görüntüleri
FSB Testi
Thermaltake Big Typhoon gibi iyi sayılabilicek bir hava soğutma ile rahatça 550FSB yapılabilmesi, DFI'ın anakartlarında bizlere sunduğu harika hız aştırma potansiyelinden başka bir şey değildi...
Cpu-z .................................. Spi 1m
Hız Aştırılmamış Testler
7-zip..............................bellek gecikme..........bellek kopyalama.............bellek okuma
hd tach long...................hd tach quick.............spi 1m
Sıcaklıklar
Anakartımızın çok detaylı bir sıcaklık okuma kapasitesi mevcut. Hız aştırma uygulandığında bile pekte ısınmıyor...
Sonuç ve Yorum
Sonuç olarak DFI, gene kendinden beklenildiği gibi son derece kaliteli bir anakart hazırlamış ve çok rahat bir hız aştırma yeteneği kazandırmış. Gerek görünüşü, gerekse anakartın stabilitesi ve yeteneği göz önüne alındığında, anakart kendini rakipleri arasından sıyırıyor...
harika duruyor board DFI almak istedim hep ama nasip olmadı x38 fiyatları düşsün alacağım DFI kullanmak çok istiyorum tek kullanmadığım marka o kaldı zaten
Bir düşük modeli olan T2RL ile 520Fsb'leri gören vardı. Sağlam kart bunlar. İnceleme için teşekkürler. Edit; Sizin X38 DFI neler yaptı onuda görelim 600FSB fln
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dennjS -- 6 Haziran 2008; 0:24:23 >
Sayın Yoneticim (yoksa BASKANIM mı demeliyim :P ) harika bir test olmus elinize saglık. DFI gibi markalar gercekten zor bulunuyor ve bu adamlar cok kaliteli boardlar yapıyorlar iscilik ve malzeme kaliteleri gercekten cok yuksek buna karsın pazarlama politikaları ve bir takım olumsuzluklar yuzunden bizim ulkemizde cok yayılamadılar. DFI gibi alanında kendini kanıtlamıs bircok marka var gonul ister ki hepsi gelsin rekabet artsın fiyatlar dussun siz testler yapın bize en iyisini soyleyin. Ben bu testinizi usenmeden okudum arkadaslara tavsiyem herkes benim gibi butun fotograflara baksın ve testi adam gibi okusun bu zamana kadar parayı sokaga attıgımı anlamıs bulunmaktayım( kisisel gorusum) x38 testlerinden sonra ki eminim o kartta canavar DFI a gecmeyi planlıyorum. Benim sistemi biliyorsun su sogtumada problem olmaz demi DFI larda karta su sogutmaya engel herhangi bir yapı falan gormedim ben ama yinede sorayım dedim. Guzel inceleme icin tekrar tesekkur ederim kolay gelsin...
E6600 Core 2 Duo | Asus P5WDH Deluxe i975X | 2x1Gb Team XTreem DDR2-800|Thermaltake ARMOR BLACK(bigtower)|Thermaltake Big Water 735 | LEADTEK 7950GT 256MB/256bit DDR3 HDTV-out | 320 GB SEAGATE SATA2 16 MB NCQ 7200.10| SAMSUNG 2232BW 22"LCD| Thermaltake Silent Pure Power 480W PSU |Samsung Dvd- RW SATA birim |Logitech Z-4(black) |A4 x-7 f750 mouse |Creative Fatal1ty Klavye|
emre_mech estağfurullah abicim, x38 testlerini yarın yayınlamaya çalışacağım çünkü bugünlük pilim bitti ama emin ol ki çok sağlam bir kart... soğutma sistemini değiştirdim iki test arasında Thermalright Ultra-120 Extreme modeline geçtim, çok geniş bir soğutucu olmasına rağmen bir sorun olmadı, su soğutmada da bir sıkıntı yaşamazsın
tmm size güveniyorum ve bu işlemciyi sipraiş ediyorum... bundan önce şu işlemciyi almayı düşünüyordum http://www.exa.com.tr/shop/product.asp?caid=328&pid=4626 ... şimdi sipariş vericem ödeme kısmındayım ilk defa böyle şekilde ürün alıyorum ...bazı seçenekler var
havale ile bilmem kaç ytl diyo yani ne demek bunlar ben banakya kaç apra yatırıcam verdiği şubeye? ve kaç gün içinde gelir... yoksa hiç uğraşmayıp şunu alsam nolur? çok yüksek o/c yapıcam diye birşey yok 3.0 ghz bile yeter bana...
benim için doluluğuda önemlidir yani ne bilim ses girişleri olsun bazı e- sata gibi şeyler olsun ve performanslı olsun ideal bir performans... bu kartı alsam http://www.gigabyte.com.tr/products/mb/specs/ga-ep35-ds4_21.html çok mu zarar ederim yani çok yüksek o/c yapmayı düşünmüyorum..milet 3.6 lara çıkıyor ben 3.2 bile yetiyor ...zaten sistemi değiştiiyoruz devamlı..ne dersiniz? bu olmak zorunda değil tabi başka anakartda tavsiye edebilrisiniz gigabyte ın felan ep35 ds4 ile ep 35 ds3 arasındaki farkıda anlamadım? ds4 alırsam dual bios özelliği felan var bu ne kadar işime yarar sli yapamyı düşünmüyorum veya crossfire.
( kargoyla felan uğraşmak istemiyorum ve en ykaın zmaanda almam lazım..gigabyte almayı düşünüyorum ksıacası veya msi veya asus önerilleriniz bu şekilde istiyorum arkadaşlar...)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi borealatis -- 6 Haziran 2008; 12:09:27 >
HİPER bugün x38 testlerini yayınlayacağım x48leri herhalde 1 hafta alır çünkü işlerim ve okulum çok yoğun
borealatis fiyat olarakta avantaj DFI da hocam kesinlikle ama siz bilirsiniz... bir telefon açın isterseniz teknobull'a yardımcı olacaklardır mutlaka
ben fiyatdan geçtim ya...yani bu anakartı önerirmisiniz..ve hangisini önerirsiniz? diyebiliyorum sadece:( kargoyla felan uğraşamam ya fiyatıda geçtim 10-20 ytl fark olsun olmasın önemli değil...cevabınızı bekliyorum gidip alıcam o/c konusunda hayal kırıklığına uğramak istenmiyorum ve stabilite konusunda...kullandığım ekran kartı 8800gts 512.. tşk. ederim.. ve unutmadan pci-e 2.0 çok fark ettirir mi? ekran kartında
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi borealatis -- 6 Haziran 2008; 12:24:32 >
tmm... peki markayı ilk defa duyuyorum bios güncellemelerini yapaiblirim dimi yazılımlarıyla felan...he deminde sordupum gibi pci-e 2.0 ne akdar etki yapar? ( anlamadığım şu gigabyte anakart niye önermiyorsunuz hiç...)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi borealatis -- 6 Haziran 2008; 12:36:24 >
gigabyte önermiyorum değilde, dfi açık ara daha iyi, dünya üzerinde baktığınız zaman en üst kullanıcılar her zaman dfi kullanır. pciex2.0 olayı bana göre etki yapar yerine göre %10 bile yapabilir, birazdan x38-t2rb incelemesi yayınlayacağım isterseniz onada bir bakın
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FasTBoY -- 6 Haziran 2008; 13:45:20 >
Intel Dual Core E2160 1.8Ghz @3.0 Ghz with Thermaltake BigType 120VX | MSI P35 Platinum rev1.2 | Kingston HyperX 2x1GB DDR2 Dual 900Mhz + OCZ Platinum XTC 2*1GB DDR2 Dual 800Mhz CL4 | Axle 8800GT 512MB with Zerotherm Fan | FSP Bluestorm II 500W PSU | Seagate 500GB 32MB SATA2 HDD | AG NEOVO - H-W22 Asus GigaX 1008B Switch | Logitech Momo Force Feedback | A4Tech Pk636MA Webcam | Hiper 8081 8.0MP Webcam | Zoom X4 5551(6 sene full kullanımdan sonra mefta) | ZyXEL P-660RU-T1 v2
bu kartı alıyorum fakat şöyle birşey sorucam...kimse stabilite konusuna değinmemiş oyun performansları nasıl stabilitesi nasıl kartın? gigabyte p35 ds4 ürününde " 1600 (O.C.)/1333/1066/800 MHz FSB " fsb yi böyle diyor bu anakartda da fsb yi bu şekilde yapabilirmiyiz? ve aynı şekilde gigabyteın aynı modelinde " DDR2 1200 (O.C.)/1066/800/667 MHz " diyor bu anakartda da bu değerler staibl olabilir mi gigabyte gibi?
sipraiş edicem bunlara göre..mesela arkadşaın çıktığı gibi 3.8 lere çıkmaya niyetim yok...3.0 3.2 bile yeterli bana ...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi borealatis -- 6 Haziran 2008; 14:01:30 >
testlerimde verdiğim değerler tepe (max) değerler değil kesinlikle, daha kartın çok yolu var ama sıradan bir kullanıcı 1-2 adet bios ayarı ile bu değerleri alabilir. 550fsb testinde bellekler 1100mhz de sorunsuz
sadece bios ayarları ile istediğiniz mhzde kullanabilirsiniz işlemci yada belleğinizi
Quad larda biraz daha fazla dostum. 0.05 kadar. 4 Phase digital pwm kullanıyor. abileri X38 ve X48 in UT ve LT modellerinde 8 Phase digital pwm mevcut. biosa vdroop control koymamışlar koysalardı ek bir güzellik olurdu. X38 ve 48 lerde var
x38 de vdrop kontrol var hocam, birazdan yayınlayacağım testlerde ondan da bahsedeceğim vcore droop u kapattığınız zaman 0.05 ten 0.02 iniyor vdrop ve benim gözüme daha çok girdi böylece anakart çünkü 4 fazlı bir besleme ile x38 çipi bile iyi sonuçlar alabiliyor
Quad larda biraz daha fazla dostum. 0.05 kadar. 4 Phase digital pwm kullanıyor. abileri X38 ve X48 in UT ve LT modellerinde 8 Phase digital pwm mevcut. biosa vdroop control koymamışlar koysalardı ek bir güzellik olurdu. X38 ve 48 lerde var
bu vdroop olayı fazla alakalı bir durum mu ? Asus'un yeni çıkıcak olan P5Q Deluxe modeli 16 fazlı diye okumuştum onda minimumdur o zaman eğer ki fazla alakalıysa,konuyla alakalı olmadı ama genel bilgi edinmek için soruyorum :)
x38 de vdrop kontrol var hocam, birazdan yayınlayacağım testlerde ondan da bahsedeceğim vcore droop u kapattığınız zaman 0.05 ten 0.02 iniyor vdrop ve benim gözüme daha çok girdi böylece anakart çünkü 4 fazlı bir besleme ile x38 çipi bile iyi sonuçlar alabiliyor
evet X38 ve 48 lerde bios ta vdoop control var. DK serilerinde x48 DK T2RS dahil 4 Phase pwm kullanıyor. sizin test edeceğiniz x38 UT LT ise 8 Phase mevcut. yeni çıkan DFI 45 chipsette 4 pahase olacak ama diğer modellerinde bu değişebilir.
sonuç olarak ben 4 phase nin bir eksisini görmedim. 0.05 Quad için çok aşırı bir dalgalanma değildir. stabilite bozmuyor 6-7 saat prime yaptım 3600mhz de en ufak sorun çıkmadı Quad ile 500fsb de dahil prime alıyor bildiğin gibi anakartta 8pin cpu connector mevcut. bu çok önemli işte özellikle quad larda çok önemli. zira, anakartınızda 4 pin cpu connector olduğunda , Psu nuz sigle +12v rail değilse veya psu nun +12v1-2-3-4 çıkış Amper leri 15A civarında ise durum kötü gibi. oraya taktığınız 4pin cpu connector için psu dan Quad ve hız aştırma için min 25A +12v bağlamalısınız yoksa stabilite bozacaktır hız aştırma ile. işte DFI de 4+4 Pin cpu +12 girişi olması büyük bir artı dır.
ama kullandığınız psu single rail ise ( tek kanaldan +12v )sorun yok. bendeki psu single rail tek kanaldan 70A veriyorki Quad lar için fazlasıyla doyurucu
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 865pe -- 6 Haziran 2008; 15:05:16 >
E.Berkan fazla faz göz boyamak için yapılan bir değişiklik olabilir, zira x38 dq6 da 12 faz vardı ama 3.45 çakılıyordu, aynı işlemci 3.75 yapıyor DFI ile
865pe elinize sağlık gayet güzel açıklamışsınız durumu
borealatis DFI anakartlar, ülkemize çok ta doğru olmayan yollardan geliyordu artık www.teknobull.com aracılığı ile DFI ürün faturalı alabiliceksiniz
msı p35 platinum ile dfı LP DK p35 arasında 15-25 ytl anca var ,, siz msı incelemediginiz için birşey dermisiniz bilmiyorum ama platinum un sogutması her mercide kanıtlandı , senin yorumun ne olacak , amacım SORUNSUZ bir kart ve kolay OC ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cluber00 -- 6 Haziran 2008; 17:00:10 >
vdrop, anakarttan işlemciye gönderilmesi için seçilen voltajın, yük altında yada boşta iken seçilen voltajdan daha düşük olarak gitmesi demek... 0.01 vdrop = yok sayılabilir 0.02 yok kabul edilebilir 0.05 normale yakın kabul edilebilir 0.1 vdrop var denir ve yüksek denir
mesela
işlemciye 1.50v ayarladınız, yük altında 1.45 e düştü 0.05v drop var
borealatis DFI anakartlar, ülkemize çok ta doğru olmayan yollardan geliyordu artık www.teknobull.com aracılığı ile DFI ürün faturalı alabiliceksiniz
umarım diğer modelleride gelir yakında LT UT serileri.
inceleme için teşekkürler öncelikle,yalnız bazı arkdaşlar daha Dfi'ın adından ve oc den bi haberken ben bu kartların alınmasını önermem kesinlikle,yanlış anlaşılmasın ama, bi gigabyte ve asusu herkes kullanır ama bir Dfi ve Abit daha oc ye yeni başlayanların hemen kullanabilecekleri kartlar değildirler bana göre..çünkü oc menüleri gerçekten çok başarılı olduğu kadar farklıdırda aynı zamanda,kaldıki geçmişte bu konuda çok örnekler gördük forumda, özelliklerini kapamayıp,karta hemen kötü muamelesi yapıştırıp konu açanlar çıkmadı değil.. sonuç olarak DFİ ve ABİT OC DÜNYASININ KRALLARIDIR..ama insanın ilk anakartıda DFİ ve Abit olursa biraz tuhaf olur gibi
umarım DFİ sürekli yaşadığı distribütör sorununu çözer artık bu firmayla,çünkü hiç talebi olmayan kart markaları bile ülkemizde rahatlıkla bulunurken, Dfi gibi bi kartın distribütör sorunları yüzünden Ülkemizde bir türlü tutunamaması çok saçma
querdem@ hocam bu arada yanan anakartın neydi acaba ve fsp psu ve powercoma rağmen nasıl yandı o kart,ilginç, geçmiş olsun..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi righteous@ -- 7 Haziran 2008; 9:25:54 >
gigabyte ,asrock,ve asusda o/c denemelerim çok oldu en son ki kartım( gigabyte) quad core işlemcimle uyumsuzluk söz konusu olduğu için çıkamamıştım fazla...bu kart öğleden sonra elime geçecek...yani o/c menüsü çok karışık mı yoksa üstünden gelebilirmiyim?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi borealatis -- 7 Haziran 2008; 9:52:51 >
gigabyte ,asrock,ve asusda o/c denemelerim çok oldu en son ki kartım( gigabyte) quad core işlemcimle uyumsuzluk söz konusu olduğu için çıkamamıştım fazla...bu kart öğleden sonra elime geçecek...yani o/c menüsü çok karışık mı yoksa üstünden gelebilirmiyim?
yok almışsın artık,zaten aldığın kartta şahane bi kart,sıkıştığın yerde destek veririz hertürlü burdan hayırlı olsun
yok almışsın artık,zaten aldığın kartta şahane bi kart,sıkıştığın yerde destek veririz hertürlü burdan hayırlı olsun
teşekkür ederim öğleden sonra bilg.a format atıp denemeler yapıcam:) ayrıntıları sizden alırım genel oç.c konusunda bilgim var ama şu vdroop felan filan ne pek anlamam açıkcası...he bu arada anakartı aldığımda biliyorsunuz default ayarlarla geliyor bu anakartlarda fix yapılan ayarlar var mı yani anakartı aldığınızda şu ayarı kesin yaparım gibisinden veya şu ayarı yapmalısınız gibisinden?bide unutmadan dfi ın sürücülerini nereden güncelleşetirebilirim? int. sitesinden mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi borealatis -- 7 Haziran 2008; 10:03:52 >
righteous@ anakartın adını vermek istemezdim fakat, zaten bilen bilir, xfx 650i ultra kullanıyordum, evin sigortası atıp duruyordu sürekli.... birgün açmaya çalıştım kuzey ve güney köprülerinde elektrik atlamaya başladı
max975 onu denemdim hocam ne yazıkki, iyi bir hava soğutma ile 4.4ghz e gelebilir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi borealatis -- 10 Haziran 2008; 10:08:20 >
heh tşk.ederim hocam indiriyorum hepsini valla..ama nedense audio driver ı en son 2007 yılında verilmiş baya geçmiş :) bide biosu güncelledim mi tamamdır...
ben GB-EP35 DS3R düşünüyorum DFI ın bu modelini çok beğendim o.c yapmayı bilmiyor fakat istiyorum bu nedenle DFI almak bana gereksiz gibi geldi sanırım bu o.c yapanlara hitap ediyor
ben GB-EP35 DS3R düşünüyorum DFI ın bu modelini çok beğendim o.c yapmayı bilmiyor fakat istiyorum bu nedenle DFI almak bana gereksiz gibi geldi sanırım bu o.c yapanlara hitap ediyor
hyr bu bitek o.c yapanlar hitap etmiyor herkese hitap ediyor performans bakımından olsun kalite bakımından olsun her yönden ideal bence...o.c yapsanızda yapmasanızda öneriririm..