Hepiniz iPhone getirtmekten söz ediyorsunuz, arkadaşla mı getirtsem, kargoda ne olur diye. Ben şu son iki ayda başıma gelenleri kısaca anlatayım, sonra siz yine bildiğiniz gibi yapın:
-Nisan 08 New York'a gittim, kendime bir iPhone aldım, paşa paşa gümrükten girdim. Sonra 5 YTL'ye Turkcell'e işlettim. 2008 yılında yurtdışına çıkanlar, sadece son bir ayda çıktıklarını pasaporttaki damgayla gösterip işletebiliyorlar. Ki benim pasaportta damga silikti, emniyete gidip, kayıtların dökümünü almak zorunda kaldım.
-Mayıs08 En yakın arkadaşım, telefonunu bana, yüksek fiyattan sat, dedi. Ben de nasıl olsa Amerika'da tanıdıklar var diye kabul ettim. Telefonumu sattım.
-22 Mayıs 08 Yakın arkadaşımın annesi, sağolsun, benim için 16 GB bir iPhone aldı. Babası FedEX Amerika'da pilot olduğu için, üstüne t-shirt falan yazıp gönderdiler kolaylıkla. Normalde pek çok zaman, daha kargo oradayken buluyorlarmış telefon olduğunu. Neyse...
-24 Mayıs 08 Telefonum Fedex Türkiye'ye geldi. İnternetten takip ettim. Hemen FedEX'e gittik arkadaşımla. Büyük şok: Telefonuma el konmuştu. İthalat belgesi ile işlem yapılabilecekti ancak. Fedex'in kendi Mali Müşaviri bu işi yapıyordu. Kaç paraya? 800 YTL+Noter masrafları. Biz bir düşünelim, derken, FedEX'te çalışan neredeyse herkesin iPhone'u olduğunu gördük. Nitekim tüm çalışanlar da, boşverin o kadar para daha vermeyin yazık, falan diyorlardı. Feci kıllandık ama yapacak gerçekten bir şey yoktu. Biraz düşünelim deyip eve döndük.
-Biz bu arada önce posta gümrüğünde tutulu sanıp, oraya gittik. Eğer orada olsa, çalışanlar çok sevimli elemanlar, kolaylıkla alırdık gibi geldi.
-25 Mayıs 08 Telefonu geri gönderelim, parasını alırız hiç değilse, diye düşündük. Feci yanılmışız. Bu sefer de ihracat olarak görünüyormuş, yaklaşık 600 YTL masrafı varmış. Cebimizden ekstra para çıkmamasının tek yolu, telefonu öylece devlete bırakmak; onların açık arttırmayla satışını görmekti. FedEX çalışanlarının, bırakın telefonu diye tavırlanması beni gıcık etti. Normalde asla ödemeyeceğim 800 YTL'yi bayılıp, Noter'de iki saat uğraştıktan sonra, işlemleri halletmek için müşavir devreye girdi.
-26 Mayıs 08 Ben o arada gümrükte tanıdık, eş, dost arıyordum. Nitekim buldum. Fakat adam gerçekten yapılabilecek hiçbir şey olmadığını söyledi. Özellikle iPhone konusunda büyük üreticiler çok lobi yapıyorlarmış, devlet işleri sıkılaştırmış. Geçtik.
-2 Haziran 08 Yeni iPhone'um geldi. Bana toplam maliyeti, Doğu Bank'takinden çok daha fazla olmuştu. İyi bir ders oldu. Ama yine de şöyle şarj olurken baktığımda, ulan değer o para diyorum. :) Yoksa insan fenalık geçirebilir bir MacBook parası bayıldığı için.
arkadasım baya bir ugrasmıssın herhalde iphone baska ellerdeyken uyku tutmamıstır zor bir durum eger onu almasaydın ellerinden icine otururdu bence paraya kıymıssın ama en iyisini yapmıssın aklın kalmıyacak biraz tuzlu olmus senin icin ama sonucta bi sorun yok kullanabiliyorsun güle güle kullan derim
kardeş çok üzüldüm geçmiş olsun yazıklar olsun bu sistemin çarklarına
FedEX dekilere nedemeli rezil insanlar
E şimdi ben bunun üzerine sana bişey anlatsam iyicene küplere binersin,,çok büyük ve güçlü bir firmada dış ticaret departmanında çalışıyorum ben,haliyle bu gümrük olayları vergisi çartu curtu çok iyi biliyorum,bizde fedex le çalışıyoruz genelde,daha dün aradılar gümrük fedex ten,bizim fabrikaya bi elektronik ölçüm cihazı faturası ile bir koli gelmiş,daha doğrusu geleceğinide biliyodum ben, çünkü siparişi ben vermiştim,bayağı bir büyük koli yapmışlar hemde,bu koli fedex te ne açıldı ne bişey oldu,malın değeri 6053 sterlindi ve biz sadece çok cüzzi bir miktar ünspet denilen nakliye firmasına ödeme yaptık ve koli bu gün yola çıktı gümrükten,yani şuna gelicem ben aslında senin iş birazda ordaki elemanın ib...liği yüzünden olmuş.isteseler sana hiç zorluk çıkarmadan verebilirlerdi.. Artı şuda var aklınızda bulunsun arkadaşlar bu tarz alışverişlerde gift yazdırın paketin üstüne,örneğin bu yöntemle geçen hafta bir arkadaşıma amerikadan pionerr cdj 800 mk2 cd deck getirttik,ve kutusu ile falan kocaman bir şeydi,o bile gümrükte takılmadı,tabi bu birazda şans işi....
Neyse biraz meşakatli olmuş ama sonuçta eline geçmiş cihaz,iyi günlerde kullan dostum...
Kesinlikle isteseler verirlerdi. İlk gittiğimizde ambar görevlisi, iphone'u fedex kutusundan çıkardı baktı. Biraz verecek gibi oldu, sonra başka biriyle konuştu, vazgeçti falan. Bu arada fedex kutusu biz gelmeden önce açılmıştı. Bir ton rezillik. Tahmin ettim bir ara yolu falan bulunur diye, ama uğraşamazdım onunla, o yoğunlukta.
Bu arada gümrük tarife cetveline ben bakmadım, ama 16GB olanı için sırf 350-400 dolar arası vergi gidiyormuş. Aldığın fiyat üzerinden değil, içindeki donanımın değeri üzerinden KDV ve diğer vergiler hesaplanıyor. Kalan masraf da işlemler için, bir de Fedex ürünü deposunda tuttuğu her gün için otel parası alıyor.
Bayağı bir şey de gümrükçüye gidiyor işte.
Teşekkürler herkese. Umarım diğer arkadaşlara faydalı olur bu bilgi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krysrn -- 4 Haziran 2008; 23:21:00 >
işim dolayısıyla zaman zaman yurtdışından 5 kg civarı değeri 5 ytl etmeyen numune gelir, anında fax çeker, mektup yollar, peşinizi bırakmaz Fedex'in çalışanları. İt sürüsü gibi peşinizde dolanırlar, gözlerini cebinize dikmiş vaziyette, efendim şöyle 400 ytl ödeyin filan derler, kargonun bedelinin çok olduğunu zannederek.
Ben de bunları güzelce uğraştırırım, sonra da çekmiyorum ulan numuneleri ne haliniz varsa görün, için o numuneleri ölün tez vakitte temennisiyle telefonu kapatırım, beni bir daha da aramayın derim (arar çünkü yüzsüzler)
Durum böyledir, o kullandıkları iphone'lar zehir zıkkım olsun hepsine.
Bence o iphone yakalama işini, numune olarak yapmışlardır... Bakın biz burada herşeyi kontrol ediyoruz ayağı.... Ama hikaye... Birinin ön cebinde iphone 8 gb, arka cebinde 16 gb lığı var...
Anlayacağınız kurban aramışlar seçmişler... O kadar basit.. Demokraside careler tükenmez... Bekleyin beni FedEX...
Yazınızı okurken aşağıdaki cümle dikkatimi çekti. Neden acaba FEDEX çalışanlarında iPhone var? İşte sizin gibi yurtdışından bu ürünü getirtip FEDEX'in faiş rakamları yüzünden almaktan vazgeçenlerin iPhone'ları bunlar. Bu insanlar o kadar şer... insanlar ki, 5 kuruşa tenezzül ediyorlar, kaldı ki konuştuğumuz ürün onların hayal bile edemiyecekleri bir telefon.
Allah, hepsinin yediği haram lokmaları tek tek bir taraflarından çıkarsın...
Yazıyı okuyunca gerçekten çok üzüldüm ve FEDEX çalışanlarına lanet ettim...
quote:
Orjinalden alıntı: krysrn
Biz bir düşünelim, derken, FedEX'te çalışan neredeyse herkesin iPhone'u olduğunu gördük. Nitekim tüm çalışanlar da, boşverin o kadar para daha vermeyin yazık, falan diyorlardı.
Ben 2 tane PSP almıştım ebayden gümrük ticaret yapacaksın diye vermedi! İki tane ürünün ne ticaretini yapacaksam artık... Sonra geri gönderildi gelen PSPler satıcılardan bir tanesi ürünü geri aldım dedi paypal paramı geri ödedi.Diğer geri dönen PSP ne hikmetse bana tekrar gönderilmiş.Satıcı ben göndermedim,hala bekliyorum dedi.Bu sefer PSP bir tane.Eğer bir tane alsaydın verirdim demişti.Fakat o şerefsiz müdür gene vermedi! Şerefsizlik bazı insanların kanında var.PSP tekrar geri gönderildi derken en sonunda kayboldu! Paypal soruşturma başlattı beni haklı gösterdi.Yaklaşık 7 aydır paramın geri iade edilmesini bekliyorum!