Arkadaşlar bende gigabyte P31 chipli ana kart var. Chip üzerinde soğutucu metal var. Yalnız bu metal çok aşırı ısınıyor. Belki normaldir ama ben bunu rahatlatmak için üzerine fan takmayı düşünüyorum. Piyasada satılan anakartların üzerideki metallar için özel fan satılıyor mu? Çakma 5x5 fan mı takmalıyım? Ölçtüm metali 4,5x4,5 cm ebatlarında, her halde 5x5 cm'lik fan alıcam. Ama sizin kullandığınız bilgisayarcılarda satılan özel bi fan vs. var mı? Yoksa gerek yok mu? Yazın etkisiyle daha fazla ısınır gibi geliyor bana...
sanırsam anakart p31 ds3l evet kuzey köprüsü ısınıyor boşta işlemciden 6-7C daha fazla bir sıcaklığı var ve bilgisayarı kapatıp kasayı açtığımızdada soğutucu metali işlemciden daha sıcak ama ben en fazla 42C gördüm yazında olsa olsa 48C olur bence gerek yok üstüne bir fan takmaya ama olursada iyi olur. gigabyte niye ufaklıkta(p35 ds3l) kullandığı gibi büyük bir soğutucu takmamış acaba merak etmiyor değilim
İstanbul'da Yazıcıoğlu giriş katta Uygar'da biçok Firebal ürünü bulunuyor, bakıp alma şansı olur. Aynı şekilde Yazıcıoğlu içindeki elektronikçilerde kuzey köprüsü fanı diye 5-10 liraya da benzer modeller bulunur.
Aslında daha önceden bozulan VCD'nin içindeki fanı sökmüştüm. Sanırım fanın balans ayarı bozulduğu için gürültülü çalışmaya başladı. Isındıktan sonra gürültü kesiliyordu. Bende yağladım soğutucu metalin üzerine tekrar vidalarla tuturdum. Ama bi kaç gün sonra tekrar ilk çalışmada gürültü gelmeye başladı. Biraz önce söktüm fanı.
Peki bazı fanların üç tane kablosu var. Mesela benim işlemcim Intel E2200'ün fanı ana karta üçlü giriş fişi var. Anakartın üzerinde ise bu şekilde fana elektrik verebilecek üçlü iki tane çıkışı var. Bu üçlü fan çıkışlarını nasıl artırabiliriz?
Fanlarda varya üç kablo ve ucunda beyaz üç girişli küçük fiş. Ana kartın üzerine takıyoruz bu fişi. Peki ana kartın üzerinde taktığımız yeri artıramaz mıyız? Benim ana kartımda iki tane üçlü fan için giriş var. Birine işlemcinin fanını taktım. Diğerine kasanın fanını taktım. Üçüncü fan için artırılamaz mı bu girişler???
Her dakka yazmaya zamanım olmuyor, fırsat oldukça ilgileniyorum mesajlarla.
Yine Yazıcıoğlu'na gidersen Uygar'da ve diğer mağazalarda normal IDE diskler için kullandığın beyaz molex girişleri 2'li, 3'lü, 4'lü fan pinlerine çeviren dönüştürücüler bulabilirsin. http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=rc020 Ancak bunlarla hız kontrolü yapamazsın.
Her dakka yazmaya zamanım olmuyor, fırsat oldukça ilgileniyorum mesajlarla.
Yine Yazıcıoğlu'na gidersen Uygar'da ve diğer mağazalarda normal IDE diskler için kullandığın beyaz molex girişleri 2'li, 3'lü, 4'lü fan pinlerine çeviren dönüştürücüler bulabilirsin. http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=rc020 Ancak bunlarla hız kontrolü yapamazsın.
Sağolasın. Ben aslında yazıcıoğlunda sormuştum. Belki iyi anlatamadığım için bana yok demişlerdir. Hafta sonuna doğru gitmeye çalışıcam yazıcıoğluna....
bunun aynısından fakat cooler master marka bakır soğutuculu mavi led li bi fan aldım ...Ama anakartın soğutucusunu sökmedim, fan anakarttaki soğutucuya tam olarak denk geldiği için , söküp anakartın kendi soğutucusuna monte ettim ..Kalan bakır soğutucu bloğuda ekran kartımın arkasındaki demir plakaya yapıştırdım ...Sanki chipset yinede ısınıyor ama daha fazla ısınmasına engel olduğuna ve default anlarda daha çabuk soğumasını sağladığına eminim(Ölçebildiğim iyileşmeye yönelik bi değer yok ).. Ayrıca kasadaki eksoz fanında yardımıyla ekran kartımında biraz daha nefes aldığını düşünüyorum..Düşünüyorum dedim çünkü everestte bakınca ben bi fark göremedim ..????
bunun aynısından fakat cooler master marka bakır soğutuculu mavi led li bi fan aldım ...Ama anakartın soğutucusunu sökmedim, fan anakarttaki soğutucuya tam olarak denk geldiği için , söküp anakartın kendi soğutucusuna monte ettim ..Kalan bakır soğutucu bloğuda ekran kartımın arkasındaki demir plakaya yapıştırdım ...Sanki chipset yinede ısınıyor ama daha fazla ısınmasına engel olduğuna ve default anlarda daha çabuk soğumasını sağladığına eminim(Ölçebildiğim iyileşmeye yönelik bi değer yok ).. Ayrıca kasadaki eksoz fanında yardımıyla ekran kartımında biraz daha nefes aldığını düşünüyorum..Düşünüyorum dedim çünkü everestte bakınca ben bi fark göremedim ..????
Bu dediğinin aynısını bende VCD'den çıkma fan ile yapmıştım. Kasanın içini açıpta sıcaklığı elimle kontrol ettiğimde çok faydalı olduğunu anladım. Dün gittim önceden taktığım gürültülü çalışan fanı söküp yerine aynısından bulmaya çalıştım Karaköy/Elektronikçiler çarşısında, vidalarını tuturamadım çok uğraştım. Bide kablo uçları problem oldu. Bende en iyisi böyle çakma fan ile uğraşmak yerine ya böyle bırakayım yada Kadıköy/Yazıcıoğlu Han'dan kuzey köprüsü fanı bakayım dedim...
Şimdilik anakartın soğutucusu fansız çalışıyor. Diğer bi yönden yapan kişiler soğutucunun üzerine fan koymadıklarına göre o zaman pekte gerek yok gibi???