Su soğutma konusunda deneyimli olanların fikirlerine ihtiyacım var. Aşırı yüklü olmayan sistemlerde suyu radyatörlerle soğutmak yeterli çözüm gibi görünüyor. Tabi normal çalışma skalasından bahsediyorum. Aşırı zorlanmış donanımlardan değil. Aşırı yüklü, yani Cpu+Gpu+Kuzey+Güney+Mosfet gibi elemanları soğutmak için her ne kadar çift radyatör kullanılsada sistemde dolaşan su rezervuara geri döndüğünde tahminen 40-45 derecelerde olacak.
Her ne kadar buradan çıkışta tekrar radyatöre girip soğuyacaksada; teorik olarak radyatörün 40-45 derecelik suyu soğutma performansı belli bir düzeyde olacak.
Peki aşağıda kabaca çizdiğim devre gibi bir uygulama yapılsa; rezervuara ekstra giriş çıkış ile (sistem pompasının debisini etkilemeyecek bir kapalı devre) bir pompa ile rezervuar suyu bağımsız bir radyatöre daha pompalansa ve ısı belli bir düzeyde daha düşürülse; diğer yandan da bu bir miktar ısısı düşürülmüş su sisteme pompalanmaya devam edilse daha düşük bir ısı elde edilmez mi?
sisteme 1 radyatör eklemek tahminimce rezervuara bir radyatör eklemekten daha iyi performans verir. pasif bir rezervuar olarak düşünülürse fayda sağlayabilir, rezervuara fan tutulur vs. ama zaten bir radyatör ve fan kullanılacaksa, bir de ekstra pompa sıcaklığıyla uğraşmanın gereği yok, onun yerine o radyatör loop a dahil edilir
Benzer bi mantığı ben de radyatör yerine peltierli blok kullanarak yapmayı düşünmüştüm,2. bir pompa ile... Ama Bilal abimin dediği gibi pompanın ek ısı yayılımı ve elektrik harcamasında olumsuz artış sözkonusu olacaktır.
Böyle yapmak yerine döngüye bir radyatör daha eklemek daha mantıklı bir çözüm yoludur tabii ki,yani tüm soğutma parçalarından çıkıp gelen ve su kabında dönecek olan suyun tekrardan bir radyatörden daha geçirilmesi işe yarar...
Ama bir döngüde 3 tane radyatör suyun debisini aşırı şekilde düşürür.Bu sefer de debi düşüşü nedeniyle performans kaybı yaşarsınız.
Açıkçası,ben tek radyatörülü ve yüksek debili bir soğutma döngüyüsyle tüm sistemin soğutulabileceğine inanıyorum.Saatte 1500lt gibi bir debiyi yakalarsanız,veya bunu verebilecek sağlam bir pompa alırsanız,tüm sistemi birincil radyatörden çıkan suyla sorunsuzca soğutabilirsiniz.
Suyun hızı çok yüksek olduğu için,su daha 1C bile ısınmadan bloktan geri çıkmış oluyor.Debi düştükçe giren su - çıkan su arası sıcaklık farkı artıyor.
Yüksek debi yakalarsanız 20C olarak giren su 21C olarak işlemciden,22C olarak ekran kartından,22.6C olarak kuzey köprüsünden,23.8C olarak mosfetlerden,24.5C olarak da güney köprüsünden çıkabilir... Hatta bu değerler daha dar olabilir,yani suyun ilk girdiği sıcaklık ile son çıktığı sıcaklık arası fark daha da azaltılabilr.
İşte bu farkı azaltmanın tek yolu da yüksek debili bir pompa ile desteklenmiş,sağlam soğutma performansına sahip birincil radyatörden geçer... 2. veya 3. radyatöre gerek kalmaz.
Nedense bu aralar aşırı bi radyatör görgüsüzlüğü görüyorum soğutmacılarda,bi döngüye 2-3 radyatör takıp,600lük pompayla iş yapmaya çalışıyorlar,suyu mundar ediyorlar
Umarım yardımı olabilmişimdir,kolay gelsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DiabloXT -- 3 Haziran 2008; 15:22:29 >
Radyatörlerin suyun debisini düşürmeye neden olduğu ve böylece de performansa etki edebileceği konusunda sana katılıyorum. Fakat şöyle bir durum var; çift radyatör kullanmamın nedeni, cpu+gpu+kuzey+güney+mosfet gibi 5 elemanı arka arkaya dizmemek idi. O nedenle arada bir radyatör daha kullanarak sanal bir loop daha yaratmak istedim. sürekli ısısı artacak olan suyun elemanlar arasında dolaşmasındansa arada tekrardan soğutularak dolaşmaya devam etmesi daha performanslı geldi bana.
Bu noktada ortaya çıkan debi sorununu da, su basma performansı iyi olabilecek bir pompa ile aşmak mümkün gibi düşündüm. O nedenle yukarıda ismi geçen pompada karar kıldım. Zira 24 Volt verilerek en iyi performansı bu pompanın verdiği görülüyor testlerde. Şimdi de senin yorumundan sonra çift radyatör, yavaş debi ile tek radyatör hızlı debi arasında soru işaretleri oluştu kafamda :)
Aslında şöyle bir çözüm de geldi aklıma... StrangerXT nin bahsettiği gibi tabandan komple fanlar yardımı ile soğutulan bir rezervuar da etkili olabilir. Taban kısmı, yüzey olarak iyice iğnelerle arttırılmış, komple bakır bir rezervuar da radyatöre gerek olmadan kullanılabilir. Ama gene de suyun pompaya girip sisteme pompalanma esnasında az da olsa pompadan ısı alacağı hesaba katılarak 12cm lik bir radyatör pompa çıkışına konabilir. Böylece en yüksek debide su dolaşımı da sağlanmış olunur.
Gibi düşüncelerim var :)
Q6600 - 3.2Ghz günlük ~36-40 derece | Gigabyte X48-DQ6 | OCZ 4GB 1150MHZ FLEX-II | EVGA 8800GTX KO ACS3 | Seagate 410AS 2x250Gb Raid0 + 500 Gb 320AS | High Power Rock Solid 1000W | Thermaltake MozartTx | 2 x Loop Water Cooling
Kaptaki suyu soğutmanın en iyi yöntemlerinden birisi de pasif olarak desteklemektir elbette.
Zaten dışı heatsink şeklinde olan su kapları vardı bir ara piyasada.Siz de bakır olanlarından yaptırırsanız ve suya 1'er cm uzunluğunda silindir çubuklar şeklinde temas ettirirseniz,ve dışı da yine metal heatsink tasarımına sahip olursa radyatöre gerek bile kalmayabilir eğer fan kullanırsanız...
Mantıklı... Nasıl yapılabileceği konusunda bi araştırma yapayaım ben en iyisi. Şu senin hızlı su akışı olayı kafama yattı gibi. Mini bir radyatörle motor ısısını halledince radyatörsüz bu durumda hallolur gibi görünüyor. Denemekte fayda var :)
Q6600 - 3.2Ghz günlük ~36-40 derece | Gigabyte X48-DQ6 | OCZ 4GB 1150MHZ FLEX-II | EVGA 8800GTX KO ACS3 | Seagate 410AS 2x250Gb Raid0 + 500 Gb 320AS | High Power Rock Solid 1000W | Thermaltake MozartTx | 2 x Loop Water Cooling
Benzer bi mantığı ben de radyatör yerine peltierli blok kullanarak yapmayı düşünmüştüm,2. bir pompa ile... Ama Bilal abimin dediği gibi pompanın ek ısı yayılımı ve elektrik harcamasında olumsuz artış sözkonusu olacaktır.
Böyle yapmak yerine döngüye bir radyatör daha eklemek daha mantıklı bir çözüm yoludur tabii ki,yani tüm soğutma parçalarından çıkıp gelen ve su kabında dönecek olan suyun tekrardan bir radyatörden daha geçirilmesi işe yarar...
Ama bir döngüde 3 tane radyatör suyun debisini aşırı şekilde düşürür.Bu sefer de debi düşüşü nedeniyle performans kaybı yaşarsınız.
Açıkçası,ben tek radyatörülü ve yüksek debili bir soğutma döngüyüsyle tüm sistemin soğutulabileceğine inanıyorum.Saatte 1500lt gibi bir debiyi yakalarsanız,veya bunu verebilecek sağlam bir pompa alırsanız,tüm sistemi birincil radyatörden çıkan suyla sorunsuzca soğutabilirsiniz.
Suyun hızı çok yüksek olduğu için,su daha 1C bile ısınmadan bloktan geri çıkmış oluyor.Debi düştükçe giren su - çıkan su arası sıcaklık farkı artıyor.
Yüksek debi yakalarsanız 20C olarak giren su 21C olarak işlemciden,22C olarak ekran kartından,22.6C olarak kuzey köprüsünden,23.8C olarak mosfetlerden,24.5C olarak da güney köprüsünden çıkabilir... Hatta bu değerler daha dar olabilir,yani suyun ilk girdiği sıcaklık ile son çıktığı sıcaklık arası fark daha da azaltılabilr.
İşte bu farkı azaltmanın tek yolu da yüksek debili bir pompa ile desteklenmiş,sağlam soğutma performansına sahip birincil radyatörden geçer... 2. veya 3. radyatöre gerek kalmaz.
Nedense bu aralar aşırı bi radyatör görgüsüzlüğü görüyorum soğutmacılarda,bi döngüye 2-3 radyatör takıp,600lük pompayla iş yapmaya çalışıyorlar,suyu mundar ediyorlar
Umarım yardımı olabilmişimdir,kolay gelsin.
Diablo yeeenim de dediii gibi rezervuar işlerin de peltier çözümü mantıklı ama asıl mantıklı olan!!! tek bi düzenek üzerinde bileşenler en fazla verim almak::: yüksek performanslı sessiz pompa---- ısıyı üzerinden en iii şekilde atan bi radyatör ve başarılı bloklarla bu iş yapılabilir