Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
ASUS EEE PC 701 XP TECRUBELERIM VE YAPILMASI GEREKENLER

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Mobil Cihazlar] >> Notebook - Diz üstü >> Asus >> ASUS EEE PC 701 XP TECRUBELERIM VE YAPILMASI GEREKENLER Sayfa: [1] 2   sonraki >   >>
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
painkiller004

2 Haziran 2008; 23:07:56 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Cihazı geçen hafta Teknosa'dan satın aldım bir haftadır kullanmaktayım. Öncelikle cihaz kalite olarak beklentilerimin üstünde diyebilirim. Kasa kalitesi oldukça iyi ve sağlam katı hal bir kasası var boyutlarına göre, tuşlarıda oldukça güzel en azından cihazın üzerinde oyuncak gibi durmuyorlar. Bunun dışında cihazı alınca yanında optik mouse ve taşıma kılıfı hediyeside var.

Cihazı aldıktan sonra incelemeye ve cihaz için geliştirilen yazılımları takip etmeye, foorumları okumaya başladım. Bir çok kişi çok gereksiz bir laptop, 4gb hdd mi olur, 900 mhz işlemci çok yetersiz gibi yorumlar yapmış. Buna bir açıklık getirmek gerekirse ben bu yorumları yanlış buluyorum. Nedeni ise bu cihazın amacının taşınabilirlik en ön planda olmak üzere, basit internet ve ofis işlemlerini dışarıda kolayca halledebilmek amacı ile yapılmış UMPC olmasıdır.

Bu yazdıklarımdan sonra kullanımla ilgili tecrübelerimi paylaşmaya başlayabilirim.

Ben direk XP olan modelini aldım, ancak Linux modelini alip nLite gibi bazı programlarla XP'yi Eee PC'ye göre küçültüp uyarlayan ve bu şekilde kullananlarda var. Cihazi ilk açtiğımda merak ettiğim ne kadar boş alanın olduğu idi. Ilk açılışta XP 1.6 Gb yer kaplıyor 2.2 Gb civari boş alan bulunmakta. Bunun içinde Microsoft Works, Windows Live uygulamaları, Acrobat Reader ve bir kaç Asus yazılımı var, fazla gereksiz program yüklenmemiş. Works ile klasik word işlemlerinizi gerçekleştirebillirsiniz.

XP SP3 KURULUMDAN SONRA BİLGİSAYARIMDA BOŞ ALAN KALMADI NE YAPABİLİRİM?

Kablosuz bağlantı ayarlarından sonra XP otomatik güncelleştirmelere başlıyor, önce güvenlik yamaları sonra SP3 ve en son birkaç yama ve IE7 update yükleniyor. Tüm bunlar bitince birde bakıyorsunuz ki 380 mb boş alan kalmış :) Bu şekilde aslında bir çok gereksiz şey yüklendiği gibi birde kendi setup dosyasını saklıyor. Bundan kurtulmanın iki yolu var. Birincisi sisteminiz SP3’e yükselmeden siz kendiniz Asus Eee için hazırlanmış “Windows XP SP3 lite for ASUS EEE PC” yüklemesini bulup kurmanız yada ikinci yol aşağıda yazacağım normal kurulumdan sonra ki gereksiz dosyaları temizlemeniz olacaktır.

Bunun için yapılması gerekenler şunlar;
- Gizli dosyaları görünür yaptıktan sonra Windows\$NTServicePackUninstall klasörünü silin.
- Windows\SoftwareDistribution\Download klasörünün içeriğinide silebilirsiniz.
- C:\af74d61c43av gibi bir klasör kurulumdan sonra oluştuysa silin.
- C:\Windows\ServicePackFiles klasörünü oduğu gibi silin.

Böylece diskinizde oldukça fazla boş alan açmış olacaksınız.

PROGRAMLAR - PORTABLE APPS

Bu işlemden sonra ben birkaç olmazsa olmaz programı kurdum, herkesin tercihi farklı olacaktır elbet ama ben kurduklarımı yazayım.

- Kaspersky Antivirus Programı (6.0 versiyonunu kurdum özellikle sorunsuz ve sistemi kasmadan kullanabiliyorum.)
- Winrar
- FlashGet
- SpeedUpMyPc (bu programı özellikle tavsiye edebilirim, sistemi sorunsuz bir şekilde çok güzel optimize ediyor ve temizliyor.)

Bunun dışında 4 Gb'lik bir flash disk kullanıyorum, Office vs gibi bir çok özel yazılımı bu şekilde portable olarak açıyorum. Ne kadar az kurulum yaparsak Eee Pc’nin performansını o kadar az düşürmüş oluruz bu yüzden Eee Pc kullanicilari portable apps’lere yönelmeli bence. Bkz. http://portableapps.com/

Ben ise aşağıdaki linkte vereceğim portable uygulamasını kullanıyorum. index resminde içinde hangi programlar hazır olarak geliyor görebilirsiniz.

http://rapid$hare.com/files/59194125/index.jpg

Eğer sizde indirmek isterseniz:
http://rapid$hare.com/users/IM54GM

EKRAN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ DEĞİTİRMEK VE YÜKSELTMEK

Standart olarak 800x480 ve 800x600 şeklinde iki çözünürlük mevcut standart diyorum çünkü aşağıda vereceğim driver ile bunlar dışında 1280x1024 ve 1024x768 çözünürlüklerine ayarlayıp kullanabiliyorsunuz. Standart olarak cihazla birlikte “EeePC Tray Utility” geliyor buradan dilediğiniz şekilde kolayca ayarlayıp, hatta kamera ile wlan’ı engelleyebiliyorsunuz. 800x600 çözünürlüğünü kullanırken bütün ekranı göremiyorsunuz mouse’u yukarı yada aşağı kaydırınca sayfa kayıyor. Ben bu şekilde kullanımı sevmedim ama aşağıdaki driver kurulursa bu da ortadan kalkıyor.

Diğer çözünürlükleri elde etmek için yapılması gerekenler;
http://rapid$hare.com/files/119617357/EeePC_VGA_Scale_Drivers.rar

Yukarıda ki driver’ı indirdikten sonra
Masaüstünden Bilgisayarım’a sağ tıklayıp özelliklere giriyoruz.
Donanım tabından Aygıt Yöneticisi’ni açıyoruz.
Ekran Bağdaştırıcıları’na girip altındaki ekran kartı bilgisine çift tıklıyoruz.
Açılan pencereden Sürücü tabına gelip oradan Sürücüyü güncelleştir seçiyoruz.
Hayır bu kez değil > listeden yada belirli bir konumdan yükle > Arama. Yüklenecek sürücüyü ben seçeceğim > Disketi var adımlarindan sonra indirdiğiniz dosyadaki driveri gösterin ve yükselsin. Daha sonra pc restart olacak, açıldıktan sonra yeni çözünürlükleri kullanabilirsiniz

İŞLEMCİ VE FAN HIZI - OVERCLOCK - EKRAN IŞIĞI

Bildiğim kadarı ile Asus Eee Pc 701 modelinde 900 mhz işlemci var ancak ısınmasın daha az enerji harcasın vs gibi nedenlerden dolayı olsa gerek fabrika çıkışı 600 mhz kullanılabilir şekilde satılıyor. Biraz yoğun kullanacak olursanız fanlar yetersiz kalıyor ve ısıdan dolayı cihazda kasılmalar performans düşüşleri kaçınılmaz oluyor.

Bunun için aşağıda paylaşacağım programı kullanmanızı tavsiye ederim.

Resimdende anlaşılacağı gibi bu minicik program ile CPU hızını 1000 Mhz’e çıkarabilir, bununla birlikte fan devrini biraz yükseltip ısınmayı engelleyebilir ve ekran ışığını normalde olan maksimum parlaklıktan daha parlak “ultra bright” yapabilirsiniz. Ama unutmayın bunlar pil ömrünü çok fazla kısaltacaktır bu yüzden adaptör takılı iken kullanmakta fayda var.

Indirmek için tıklayın:
http://rapid$hare.com/files/119621493/eeeCTL.rar

BATARYA ÖMRÜ

İlk başta yazdığım gibi UMPC sınıfında ULV işlemcili ve SSD hard diskli bir cihaza göre pil ömrü bence yetersiz kalıyor.

Ekran ışığı %100, wifi açık, ses %75 açık, normal kullanımda (yani birkaç Office uygulaması kullanmak ve internette gezinmek) cihazın pili 1 saat 15 dk kadar dayanıyor.

Ekrann ışığı %40,wifi açık,ses kapalı normal kullanımda ise 2 saat 10 dk kadar dayanıyor.

Yorum sizin...

Yazı biraz karışık oldu, bazı yapılması gerekenleri ve programları paylaşmak istedim ve bu başlık altında bunu yapmaya devam edeceğim. Diğer Eee PC kullanıcılarının katkısı ile Eee PC’lerimizi daha performanslı kullanabiliriz

SONY VAIO VGN-SZ660N/P CTO 4Gb Ram | Nokia 8800 | Samsung i8510 innov8 |
Agent_WD40

2 Haziran 2008; 23:18:52 

Tebrikler. Teşekkürler. Almayı düşünen arkadaşlar için oldukça faydalı bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık.

Geldim, gördüm, yendim.
noqturno

2 Haziran 2008; 23:21:56 

painkiller004 arkadaşım teşekkürler. Henüz bir eeepc m yok ama yakında (bir aksilik olmazsa) 8.9 inch lik 1gb ram 20gb hd modelini alıcam. Linuxlu geldiği için xp ye çevireceğim.
Bugün senin modelin yeşilini teknosada inceledim. Çok hoş. Lakin ekran ortada küçük kalmış. Alırsam yardımlarına başvururum

[img]http://i38.tinypic.com/2uo2ayp.jpg[/img]
Whoppix

3 Haziran 2008; 0:23:13 

arkadaşlar bende 900 modelini almayı planlıyorum fakar merak ettiim bir olay var
format tıp yeni işletim sistemi yükleme olayı nasıl gercekleşiyor ?
harici cd rom mu takmak lazım yoksa falsdanmı yükleniyor ?

electrogod

Bu kullanıcının bu kategori altındaki blog mesajlarına git Bu kullanıcının DH Blog sayfasina git

3 Haziran 2008; 0:43:27 

* gercekten cok dolu ve iyi bilgiler vermissin ve paylaşıma giriş yapmışsın emeğine sağlık

benim birkac sorum olacaktı yardım edersen sevinirim :)

bu taşınabilir programlar linux icinde kullanılabilir mi?

bende 2 gb lık standart kingston sd kartı var eğer taşınabilir programları uygulamaları buna yüklersem eee pc de calıştırırken cok mu yavaş calışır? flash

bellek sart mıdır?

birde yüklediğin performans arttıran uygulamalar linux icinde gecerli mi?

swordmaster

3 Haziran 2008; 0:45:21 

inceleme için teşekkürler. Bende 900 modelini almayı düşünüyorum şimdiden kırpılmış ve hızlı çalışan xp çalışmalarıma başladım. Birkaç tane cd hazırladım. Her defasında başka eksiklikler buluyorum ama sonlarına yaklaştım gibi. Şimdilik diğer eeepc konusunda yazdığım gibi en hızlısı olan JET XP yi yaptım. (adını kendim koydum) Ancak camtasia studyo gibi ekrandan video yakalama programları çalışmadı. Onun dışında her zaman kullanılan officeler, winamp, vlc player, firefox vs gibi programlar çalışıyor. Üstelik bunların çalışma kayıtlarınıda tutmadığı için her açılışta biraz daha yavaşlamaya neden olmuyor. vs vs ama ben ortasını bulana kadar sitede paylaşmama kararı aldım. Ne olur ne olmaz. Her türlü programa uyumlu olması ve aynı zamanda hızdan ödün vermemesi gerekiyor. Bil amcadan yardımmı istesem ne:D Neyse çok konuştuk hadi bana eyvallah.

http://www.****.com/HomeMain.cfm?RefID=swordmaster
painkiller004

3 Haziran 2008; 0:46:17 

hepinize teşekkürler beğenmenize sevindim.

@Whoppix, harici bir dvdrom yada flash disk ile kurabiliyorsun sadece. Zaten bios boot ayarlarında Usb Dvd default olarak geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi painkiller004 -- 3 Haziran 2008; 0:46:55 >

painkiller004

3 Haziran 2008; 0:50:57 

quote:

Orjinalden alıntı: electrogod

* gercekten cok dolu ve iyi bilgiler vermissin ve paylaşıma giriş yapmışsın emeğine sağlık

benim birkac sorum olacaktı yardım edersen sevinirim :)

bu taşınabilir programlar linux icinde kullanılabilir mi?

bende 2 gb lık standart kingston sd kartı var eğer taşınabilir programları uygulamaları buna yüklersem eee pc de calıştırırken cok mu yavaş calışır? flash

bellek sart mıdır?

birde yüklediğin performans arttıran uygulamalar linux icinde gecerli mi?

Paylastığım portable programları kullanmak için flash disk şart değil, sd kart içine atarak oradan da çalıştırılabilir ancak bunlar Windows uyumlu, linux üzerinde kullanılamaz. performans sd kartın yada flash diskin kalitesine göre belli olur, okuma ve yazma hızları önemlidir.

Verdiğim performans arttıran programlarda maalesef linux uyumlu değil, ama denk gelirsem burada paylasmaya çalışırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi painkiller004 -- 3 Haziran 2008; 0:53:09 >

painkiller004

12 Haziran 2008; 12:30:26 

Pil omru olarak beni tatmin etmedigi icin, ve gerekli arastirmalardan sonra bu pil omrunun normal oldugunu ogrendikten sonra cihazi aldigim yere iade ettim. Yakin zamanda 900 modelinin Atom islemcili olani cikacak, zaten kasa boyutlari ayni, agirlikta hemen hemen oyle. Bu yuzden 901 modelini dusunuyorum. Umarim pil sorununu da cozerler.

thereborned

21 Haziran 2008; 0:49:30 

Merhaba,

Öncelikle paylaşım cidden süper.

Ben de eee pc 4g kullanıcısıyım ve söylediklerine baştan sona katılıyorum arkadaşım.

Ancak bir sorunum var yardımlarınızı beklerim. eee pc beklemeye girdiği zaman monitörü kapatıyor - doğal olarak, ama bilgisayrı bekleme modundan çıkaramıyorum. Ayarlarına baktım normalde sorunsuz olarak açılması gerek ama maalesef açılmıyor. Bilgisayarın açma kapama tuşundan kapatıp açmak zorunda kalıyorum her seferinde.. Sorun nerde olabilir, diğer kullanıcılar bir monitör açma kısayolu keşfetmişler midir, ya da çok basit bir iş de benim kafam mı durdu :)

Teşekkürler...

*THE ReBoRNeD*
kralkobra_kralkobra

21 Haziran 2008; 0:55:01 

arkadaşm güzel inceleme olmuş....alacak olanlar için gayet açıklayıcı
thereborned

21 Haziran 2008; 1:24:29 

quote:

Orjinalden alıntı: thereborned

Merhaba,

Ben de eee pc 4g kullanıcısıyım ve söylediklerine baştan sona katılıyorum arkadaşım.

Ancak bir sorunum var yardımlarınızı beklerim. eee pc beklemeye girdiği zaman monitörü kapatıyor - doğal olarak, ama bilgisayrı bekleme modundan çıkaramıyorum. Ayarlarına baktım normalde sorunsuz olarak açılması gerek ama maalesef açılmıyor. Bilgisayarın açma kapama tuşundan kapatıp açmak zorunda kalıyorum her seferinde.. Sorun nerde olabilir, diğer kullanıcılar bir monitör açma kısayolu keşfetmişler midir, ya da çok basit bir iş de benim kafam mı durdu :)

Teşekkürler...

*THE ReBoRNeD*
onur668785

21 Haziran 2008; 10:40:12 

merhaba arkadaşlar bende almayı düşünüyorum eee pc'den fakat 4 gb hafıza gerçekten komik fakat sd kart yuvasıyla bu sorun nispeten çözülebilir gibi görünüyor cihazı kullanan arkadaşlara bir sorum olacak sd kartla hafızayı genişletirsem işletim sisteminin bulunduğu disc'e yüklediğim programları aynı şekilde sd kartada yükleyebilirmiyim yani bu hafızayıda normal pc hafızası olarak kullanabilirmiyim? iyi çalışmalar...

painkiller004

23 Haziran 2008; 14:49:55 

quote:

Orjinalden alıntı: thereborned

Merhaba,

Teşekkürler...

Dedigin ilk baslarda bende de oluyordu ama butun updateleri yaptiktan sonra duzelmisti. Gerekli Asus ve XP update'lerini yaptinmi?