|
Bonaventure -> Onkyo 606 - Audysey Dynamic EQ İzlenimleri (30 Mayıs 2008; 10:37:51)
|
Evet arkadaşlar. Onkyo 606 hakkında merak edilen audysey ile ilgili bir kaç test yaptım. Teknik bir analiz yapmaktan çok uzağım. Ancak kabaca gördüklerimi, artılarını vs. anlatacağım. Onkyo 606'nın yanında wharfedale 9.6, 9.2, sw150, 9cs kullanıyorum. Amfiden ve kolonlardan zaten memnundum. Setup'da Equalizer ayarını V şeklinde yapmıştım. Ayrıca, kolonların dinleme noktasına uzaklıkları ve hangisine ne kadar güç vereceğimi de manuel ayarlamıştım. Audysey, onkyonun yeni nesil serisinde kullanılan ve yukarıda manuel olarak yaptıklarımı otomatik olarak odanın şeklinde göre, en uygun şekilde ayarlayan yeni bir teknoloji. Temelde amacı, daha kısık seste daha fazla detay, daha iyi dağılan bir ses sunmak. Test çok basit. Amfiye, yanında verilen bir mikrofon takıyorsun. Bu mikrofonu sırasıyla dinlediğiniz noktaya, bu noktanın aynı hizada en az bir metre sağına ve sonra da soluna koyuyoruz. Bu noktaların her birinde tüm kanallardan garip frekansta sesler veriliyor. Daha sonra amfi işlemcisinde hesaplamalar yapılıyor. Odanızın şekline göre en doğru kolon uzaklıkları, hangi kolonda ne kadar güç olacağı audysey tarafından hesaplanıyor. Ayrıca normalde manuel olarak tek tek değişik frekanslarda girdiğiniz değerlerle oluşturduğunuz equalizer ayarını audysey şeklindeve değerleri gözükmeyen şekilde ayarlıyor. Standart Digiturk, DVD, Laptopdan hdmi bağlantıyla mkv ve divx izleme ve müzik dinleme amaçlı kullanıyorum amfiyi. Yani hemen hemen her noktada amfiye yoğun ihtiyacım var. Altivi rezaletinden ötürü ps3 üm hala gelmediğinden ve ps3 ü geçtim sadece altivi'den paramıkurtarma durumuna olduğumdan ps3 oyun ve bluray filmlerde test yapamadım. Test gerçekten düzgün sonuçlar üretti mi ve ne kadar fark yarattı bunları merak ettiğimden iki kez farklı dinleme noktası seçerek yaptım. Normalde 4X7 metrekarelik bir salon var. Ön kolonlara 4 mt, arka kolonlara 3mt uzaklıkta dinleme noktam. Bir böyle denedim; bir de 1.5 metre kadar daha yaklaştım önlere öyle denedim. Audysey in otomatik ayarladığı equalizetr benimkine göre bariz daha iyiydi. Seste güç ve netlik artmıştı. Manuel olarak bu kadar iyi ayar yapılabilir belki; ama adam bunu otomatik olarak gayet düzgün yaptı. Daha sonra kolon uzaklıklarını gayet doğru hesapladı. Direk ölçtüm; cuk oturtmuş. Kolonlara güçleri ayarlarken, daha önce +6db, +10db gibi ayarlar verirken , audysey bunları 9.6 ların gücü 9.2lere çok fazla öne çıkmasın diye -2db gibi değerler ayarladı. Sub ı -13 db ye getirdi. Net değerleri isteyene ayrıca hepsi için gönderebilirim; ama tabii ki bu benim odaya ve uzaklıklara göre olduğundan kimseye uymayabilir. Bu değerler sonunda test etmek için digiturku açtım. Ses biraz daha iyi gibiydi; ama digiturk zaten uygun bir test ortamı değil. Yüzüklerin efendisi ve hero yu denedim dvd ortamında. Ses gerçekten bariz daha iyi dağılıyordu. Geçilşler bariz daha iyiydi. Ses odayı resmen sarıyordu. Daha önce kolonlar birbirini bastırdığından, bazen arkalardan gelen efektler sönük kalıyordu; bazen müzik fazla geliyordu, bazen konuşmalar azıcık sönük kaalbiliyordu. Aksine bu sefer çok daha iyi bir sinema deneyimi yaşadım. Nazgulların kafamın üstünde gezdiğini hissettim. Müziklerde bariz bir fark hissetmek zor. O da tatminkardı ama. Mkvlerde de eksisine oranla sönük kalan bir kanal yoktu. Sesin ara ara artması ve orantısız azalması gibi sorunlar oalbiliyordu. Bunlara rastlamadım. Diğer test sonucunda audysey önlere yaklaşmam dolayısıyla arkaları daha ön plana çıkardı. Hatta bu kısımda da çok keyif aldım. Audysey beni fazlasıyla memnun etti. Dediğim gibi, dinleme noktasının az önüne veya arkasına koyarak da çok güzel ve size özel sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrıca audysey sayesinde ses kısıkken daha fazla detay duyduğumu hissettim. Ses 20lerde ortalığı inletiyordu ayrıca. Ancak ne kadar fark olduğunu matematiksel olarak söyleme şansım malesef yok. İzlenimlerim bunlar. Saygılar..
|
|
|
|