Saygılar herkese. Havaların ısınmasıyla birlikte uzun zamandır düşündüğüm su soğutma olayına girmeye karar verdim nihayetinde. Başka her türlü çözümü denedim, o nedenle "bu paraya değmez filan" gibi görüşlere ihtiyacım olmadığını affınıza sığınarak peşinen belirteyim. Sizlerden beklentim; daha önce hiç deneyimim olmadığı için bu işi bilenlerin görüş ve önerilerini dinlemek. Eğer aşağıda seçmiş olduğum sistem bileşenlerini incelerseniz ve yeterli olup olmadığını belirtirseniz müteşekkir kalırım. Temelde hedeflediğim olay şu; default 1333 FSB de çalışan Evga 780i anakartı 1400 - 1500 Mhz ye yükseltince aşırı ısı ile karşılaşıyorum. Özellikle kuzey köprüsü el yakıyor. Zaten üzerinde yer alan default fanı değiştirmem rağmen 1333Mhz de bile min. 60 derece. 1400 seviyelerinde ise çalışırken veya oyun oynarken 69-70 dereceleri görüyor. İşlemci max. 55 lerde sorunsuz. Ekran kartı MSI 8800GTX in ısı sorununu ise Zalman ZM-RHS88 + VF1000 kullanarak ve üstündeki fanı söküp, 2 adet 8 lik fan takarak tam yükte bile 50 dereceyi geçmeyecek şekilde çözdüm. Aslında temelde ısınma sorunum anakart dışında yok yani. Çözemediğim anakart ısı sorunu yüzünden de su soğutmaya geçmeye kesin karar verdim. Seçimimi Koolance den yana kullandım. Sistem parçalarını amerikadan getirteceğim. Muallakta kaldığım nokta ise, pompa ve rezervuar derdiyle uğraşmamak için seçtiğim hazır (cdrom gözüne girebilecek) 1000W ısı değerini atabilecek bir pompa+rezervuar kiti kullanmam. Soğutma uygulanacak noktalar sırasıyla şunlar (2 adet 14cm x 43cm radyatör kullanacağım ve sistem seri olacak): Pompa çıkışından 1. radyatöre ve oradan önce CPU ya, sonra 8800GTX ekran kartına girecek. Oradan çıkan su 2. radyatöre girecek ve çıkışta önce Kuzey Köprüsüne, ardından Güney köprüsüne ve oradan da son olarak Voltaj regülatör mosfetlerine gidecek. Ramlerin ve HDD lerin ısı sorunu yok. Zira OCZ ReaperX HPC ramler var ve soğutucuları zaten oldukça yeterli ve sorunsuz 4.4.3.12 (2.1V) çalışıyorlar. Yukarıda anlattığım su dolaşımı için acaba hazır kit olarak alacağım Koolance RP-1000SL-R yeterli gelir mi? Zira üründeki pompa dakikada sadece 8.5 litre su basabiliyor. Sistemde kullandığım su akış çapı 10mm. 13mm de vardı ama pek farkının olmayacağını düşünerek en azından daha hızlı bir akış sağlamak için 10mm de karar kıldım.
Sistemin tüm bileşen parçaları aşağıdaki gibidir.
1 adet CPU-340 $54.99 Cpu 1 adet GPU-200 $39.99 Northbridge 1 adet CHC-125 $44.99 Southbridge 1 adet MVR-40 $29.99 MB VReg 1 adet MVR-PLT76 $3.99 Heat Transfer Plate, 76mm 1 adet VID-282 $87.99 GeForce 8800GTX 1 adet LIQ-702GN-B $14.99 Liquid Coolant Bottle 2 adet HX-1020 $159.98 Radiator 1 adet RP-1000SL-R $188.95 Reservoir and Pump 5 çift NZL-V10KG $44.95 Nozzle 2 çift NZL-L10KG $29.98 L Nozzle 2 adet HOS-AP009P $2.60 Tubing, Clear UV-Reactive PVC
Görüşlerinizi büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum, zira ona göre siparişi vereceğim...
Tavsiye üzerine sistemi şemada da görüldüğü üzere iki paralel sisteme dönüştürdüm.
Ufaltılmış ön izleme resmi
********************************************************************************** KARARIM ŞU YÖNDE DEĞİŞTİ: Sanırım nihai hali bu olacak. İyice düşündüm, taşındım ölçtüm biçtim ve gereksiz maliyetleri en aza indirerek şekildeki sistemde karar kıldım. Daha güçlü bir motor (saatte 1200 Litre) ve iki paralel sistem yerine seri sistem. İki radyatör ile zaten iki ayrı soğutma sistemi gibi çalışacak. Tek sorun pompanın gücü idi. Sanırım bu seçtiğim pompa her halukarda işi görecektir. Ayrıntılar ve tüm liste burada: http://www.grafiqer.com/cls/list.htm
Hocam sistem dizilimi gerçekten güzel olmuş. Parça seçimin de güzel.. Sorun olarak 2 radyatör de kasana sığabilecek mi var (herzaman internal sistemlere yönelmeni tavsiye ederim ben)
Ayrıca hortum olarak 13mm ve 10mm arasında performans farkı olmasa da görüntü farkı cok fazla olucaktır. O yüzden 13mm seç derim hortum olarak da
Kasa Thermaltake MozartTX. Kasaya sığma sorunu yaşarsam bu kasada da, herhalde başka hiçbir kasaya sığmaz :) Zira kasanın PSU takılan öbür yanı tamamen boş ve kullanılabilir durumda. Tabi bir miktar mekanik aksam modifiyesi yapmam gerekebilir. Hortum konusunda tavsiyeni dinleyeceğim saol.
Q6600 - 3.2Ghz günlük ~36-40 derece | Gigabyte X48-DQ6 | OCZ 4GB 1150MHZ FLEX-II | EVGA 8800GTX KO ACS3 | Seagate 410AS 2x250Gb Raid0 + 500 Gb 320AS | High Power Rock Solid 1000W | Thermaltake MozartTx | 2 x Loop Water Cooling
Peki pompa+rezervuar hazır kiti bu sistemi sorunsuz besleyebilir mi? Besler diye düşünüyorum ama forumlarda araştırdığım kadarıyla herkes yüksek kapasite pompaları tavsiye ediyor. Çift radyatörden dolayı sadece benim sistemde pompa zorlanabilir diye tahmin ediyorum ama tamamen deneyimsizce bir tahmin benimkisi. Dakikada 8.5litre su devirdaimi yeterli olur mu senin değerlendirmene göre?
quote:
Orjinalden alıntı: ToffieBoi
Hocam sistem dizilimi gerçekten güzel olmuş. Parça seçimin de güzel.. Sorun olarak 2 radyatör de kasana sığabilecek mi var (herzaman internal sistemlere yönelmeni tavsiye ederim ben)
Ayrıca hortum olarak 13mm ve 10mm arasında performans farkı olmasa da görüntü farkı cok fazla olucaktır. O yüzden 13mm seç derim hortum olarak da
Q6600 - 3.2Ghz günlük ~36-40 derece | Gigabyte X48-DQ6 | OCZ 4GB 1150MHZ FLEX-II | EVGA 8800GTX KO ACS3 | Seagate 410AS 2x250Gb Raid0 + 500 Gb 320AS | High Power Rock Solid 1000W | Thermaltake MozartTx | 2 x Loop Water Cooling
Saatte 510lt eder 2 tane büyük radyatör kullanıcağını düşünürsek yetersiz kalabilir.. Veya 2 tane paralel sistem kurmayı dene CPU VGA bi radyatör ve pompaya diğerleri de 2. radyatör ve pompaya bağlı olucak şekilde..
Söylediğin gibi olmak üzere sistemi değiştirdim. İki adet paralel sisteme dönüştürdüm ve fiyat 188 usd gibi bir raka oynadı. Bence uygun bir çözüm ve performans da iki katına çıkmış oldu böylece. Fiyat performans olarak bayaa ucuza geldi de denebilir :) Yanlız hortum kalınlıklarını 13mm ye çıkarmaktan vazgeçtim. Zira bazı aparatlar için benim seçtiğim kelepçesiz nozzle yok. Kelepçe kullanmak da istemedim açıkcası. Bazı bloklardada farklı nozzle kullanmak istemiyorum. 13mm görüntüsünden feragat etmeye karar verdim kısacası :)
quote:
Orjinalden alıntı: ToffieBoi
Saatte 510lt eder 2 tane büyük radyatör kullanıcağını düşünürsek yetersiz kalabilir.. Veya 2 tane paralel sistem kurmayı dene CPU VGA bi radyatör ve pompaya diğerleri de 2. radyatör ve pompaya bağlı olucak şekilde..
Sanırım nihai hali bu olacak. İyice düşündüm, taşındım ölçtüm biçtim ve gereksiz maliyetleri en aza indirerek şekildeki sistemde karar kıldım. Daha güçlü bir motor (saatte 1200 Litre) ve iki paralel sistem yerine seri sistem. İki radyatör ile zaten iki ayrı soğutma sistemi gibi çalışacak. Tek sorun pompanın gücü idi. Sanırım bu seçtiğim pompa her halukarda işi görecektir. Ayrıntılar ve tüm liste burada: http://www.grafiqer.com/cls/list.htm
Uzman değilim ama deneyimlerimi siszinle paylaşmak istedim. Öncelikle bi sorum olucak sistem 7/24 mü kullanılıcak yoksa günlük 8-10 saat ortalamasında mı?...
7/24 kullanmayacağım. Bu benim işim için kullandığım bilgisayarım. Günlük ortalama 10 saat çalışma süresi var. Fakat aynı anda ortalama 6 programla eş zamanlı çalıştığınızı varsayarsak ve bilgisayarı kasacak ağır dosyalar işlediğini düşünürsek ısınma sorunu hayli can sıkıcı oluyor. Bu arada gene "bu kadar çok masraf yapacağınıza" ile başlayan cümleler kuruluyor :) teşekkürler düşündüğünüz için de; waterbox yapacak kadar bu konuda maceracı olamayacağım üzgünüm... Ben gene "bu kadar masraf" yapmaya kararlıyım. En azından sorunu kökünden çözmüş olacağım.