merhaba. bilgisayarımda son günlerde aşırı ısınma var. fanlardaki tozları aldım. hatta güç kaynağı fanını nasıl temizleyeceğimi bir teknik servise sordum. elektrik süpürgesi ile temizlememi söyledi. gerçekten çok fazla toz çıktı. ancak bu sefer bilgisayar daha fazla ısınmaya başladı. şuan işlemci fanınıda sayarsak 3 tane fan var.
Bilgisayar Özellikleri ASUS M2NPV-VM Anakart 2 X 1 GB Kingston Ram AMD Athlon 64 İşlemci
Normal Isı Değerleri (SpeedFan Programı ile baktım):
Öncelikle şunu belirteyim bu sıcaklıklar aşırı olmayı bırakın düşük bile denebilir. Prescott tip işlemci kullananlara sorun... Baba bir fan takmadığınız sürece 40'lı dereceleri iple çekersiniz. Bilgisayarın normal sıcaklık değerlerinin onlar olduğunu neye istinaden söylediğinizi anlamadım. Siz o "normal"lere mevsim normallerini de katıyomusunuz? Geçen haftadan beri en az 5 derece ısındı havalar...
Sıcaklık değerlerinden memnun olmadığınızda yapılacak ilk 3 şey:
1) Kasa açılır fanların rahatlıkla döndüğü görülür. (Dönmüyorlarsa gereken önlemler alınır, düzeltmeler yapılır). 2) Toz temizliği yapılır. TOZ TEMİZLİĞİ ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE İLE YAPILMAZ! Olsa olsa hava kompresörü ile yapılır ancak kasanın içindeki toz genelde statik toz olduğundan hava ile emilmesi ya da üflenmesi çok zor. Elinize bezi alıp temizliğe o şekilde girişmelisiniz. Ayrıca kompresör ya da elektrik süpürgesi fanların aşırı dönmesine neden olarak arıza çıkartabilir, yanlış bir parçayı emebilir (bkz pc speaker...) ya da siz bir hışm-ile temizlik yaparken kartları çatlatabilir.. 3) Termal macun yenilenir. Termal macun olmadan 90C ile çalışan sistem termalle 49 derecede çalışıyor. Önemlidir zira..
Bütün bunlar sorunu halletmiyorsa yeni fan(lar) alınır. Bkz. CPU için Zerotherm Nirvana NV120 Eskiden masaüstünde 45-55C arası olan P4 3.2 Prescott'um şimdi 35C civarında. Diğer işlemcileri 25C civarında tutabiliyor bu CPU "radyatörü"
Bütün bunlar sorunu halletmiyorsa yeni fan(lar) alınır. Bkz. CPU için Zerotherm Nirvana NV120 Eskiden masaüstünde 45-55C arası olan P4 3.2 Prescott'um şimdi 35C civarında. Diğer işlemcileri 25C civarında tutabiliyor bu CPU "radyatörü"
Ben de aynı işlemciyi kullanıyorum. eskiden, stok fanla loadda 74-75 C'yi görüp, kilitleniyor veya restart yapıyordu...Thermaltake Big Typhoon kullanmaya başladım başlayalı, hız aşırtması yapıp 3,6 GHz olarak kullanmaya başladığım halde, en fazla zorladığımda (2 saat kadar %100 CPU kullanımı), mKSİMUM 59 C'yi gördü....boşta 30 C civarı
verdiğiniz yanıtlar için çok teşekkürler. ancak anlamadığım bişey var odada klima var. yaz kış aynı sıcaklıkta. fanlar pisken nasıl daha düşük sıcaklıktaydı :(
arkadaşlar kafayı yemek üzereyim. klimayı 18 C ye ayarladım. duvardaki termometre 20 C gösteriyor. Bilgisayarı masanın altından çıkarıp yukarıya aldım. bilgisayar birkaç saat açık kaldı. oyundayken birden kapandı. açtığımda speedfan programı Temp1: 68 C Core: 65 C olarak gösteriyordu. ne olur yardım edin. sanırım yanacak bu gidişle bikaç parça :( :( :(
bir bilgisayar 20 C lik bir ortamda tüm fanları düzgün çalışırken neden çok ısınır acaba :( :( :(
arkadaşlar kafayı yemek üzereyim. klimayı 18 C ye ayarladım. duvardaki termometre 20 C gösteriyor. Bilgisayarı masanın altından çıkarıp yukarıya aldım. bilgisayar birkaç saat açık kaldı. oyundayken birden kapandı. açtığımda speedfan programı Temp1: 68 C Core: 65 C olarak gösteriyordu. ne olur yardım edin. sanırım yanacak bu gidişle bikaç parça :( :( :(
bir bilgisayar 20 C lik bir ortamda tüm fanları düzgün çalışırken neden çok ısınır acaba :( :( :(
Yahu dur naptın 60 derecede parça mı yanar e biz ölelim o zaman Benim makine eskiden 90'ları bile görmüş makine yanmaz merak etme.. Yapacağın termal macunu yenilemek. İnce bir tabaka halinde tüm işlemcinin üzerine sür..