Slm, elimdeki Zalman HD160 (HTPC) kasayi daha iyi degerlendirmek icin gecen gun bir upgrade yaptim. Su anki konfigurasyon:
Asus Striker II Extreme/NSE mobo (790i SLI NVidia chipset) Intel Q9300 CPU 2 x 1GB 1333Mhz OCZ DDR3 Ram Gigabyte Nvidia GeForce 8800GT graphics
Daha sistemi kurali iki gun oldu, mobo'nu detaylarini yeni yeni kesfetmeye basladim. Striker II deneyimi olan arkadaslar, ozellikle Q9300'u nereye kadar zorlayabilecegim hakkinda fikir verirlerse super olacak.
Bir de, Q9300 ile gelen standart fani kullandim, fakat elimde ayni zamanda bosta bir Zalman Quiet Fan var, cap olarak daha genis. Overclocking icin daha cok ise yarar mi bilemedim, ama gerektiginden fazla gurultulu oldugu icin simdilik kullanmadim. Standart Intel fan'indan daha fazla ise yarayip yaramadigini bilen varsa sevinirim.
--L
şu anda işlemci standart olarak kullanıldığı zaman intel'in stok fanları gayet iyi ama o/c yapıldığında yetersiz kalacağı kesindir.Bu yüzden O/C yapmadığın taktirde ekstra bi fana gerek.Bu arada q9300'ü denemedim fakat duyduğum kadarıyla 4Ghz e kadar yolu var fakat bunun içinde elindeki zalman fan bile yetersiz kalıcaktır.
450x7,5=3375mhz de rahatça açabilirsin 1.4v yeterli.Stok fanla 1.4v de 55-60 geçmez büyük ihtimal.Daha sonra ince ayarla devam edersin.Cpu configuration ilgili ayarları unutma detayını forumda bulabilirsin.
şu anda işlemci standart olarak kullanıldığı zaman intel'in stok fanları gayet iyi ama o/c yapıldığında yetersiz kalacağı kesindir.Bu yüzden O/C yapmadığın taktirde ekstra bi fana gerek.Bu arada q9300'ü denemedim fakat duyduğum kadarıyla 4Ghz e kadar yolu var fakat bunun içinde elindeki zalman fan bile yetersiz kalıcaktır.
İntel in fanları eet stock kullanım için iyi ama çok sesli ve kaldı ki Q9300 ile 4 ghz görülebileceğini hiç sanmam maksimum 3,8 ghz o da anakart 510 fsb yapıp stabil çalışırsa, ve yine Q9300 ü 4 ghzda kullanmak için 533 fsb yapabilecek çok ii bir kart ve Oc çok ii anlayan bir kişi lazım.
benim de zalman'dan beklentim cok sessiz olacagi yonundeydi, ama ayni rpm'de (1m600 civari) zalman daha fazla gurultu cikartiyor intel standart fan'dan, sasirtici ama gercek.
benim sagda solda okuduklarim da q9300'un 3.5ghz'e kadar sorunsuz cikabilecegi yonunde, deneyip gorecegiz. asus mobo ile bir de bios'a girmeden ve reboot etmeden fason sekilde windows uzerinde overclocking yapabilen bir software cikti (AI Manager ile beraber). tam olarak hangi parametreleri ve carpanlari degistiriyor bilmiyorum, ama nedense calisan bir pc'de bunlari canli canli yapmak bana cok mumkun gelmedi. onu da deneyecegim ama bir taraftan.
dennjS dostum, ilk adimda sizin onerilerle baslayacagim. kaptan3434, siz de deneyimlerinizi ve detaylari paylasirsaniz cok memnun olurum.
--L
C1E support (Speedstep de yazabilir) ,cpu TM function, execute disable limit kapatın. Ayrıca bellek bölümünde static read control kapatın ve tabikide spread spectrum unutmayın. PCI hızınıda 100 olarak ayarlayın.Auto da olursa zarar vermez.PCI clock synchronization kapatma auto da durması daha iyi olur.Ayrıca ROG serisindeki voltage damper özelliğinide kullanırsan rahat edersin.
FSB frekansı , FSB voltajı, cpu voltajı , bellek voltajı ve bellek zamanlamalarını duruma göre uygun şekilde ayarlıyıcaksın o senin tecrübene kalır ama istersen yardım ederiz.
Bende de striker 2 extreme var. şu vtt ve pll voltajları kafamı karıştırıyor.birde sb ve nb voltaj ayarları var. bunları nasıl ayarlamam gerektiği hakkında çok bilgim yok.
q9300@3.3ghz--Asus Striker 2 Extreme--Zoctac 9800 gx2--Ddr3 1800 mhz ocz 8.8.8 4gb ram--500gbx2 raid 0 Segate Hd--1tb+500gb External Hd--Creatıve X-Fi Extreme Gamer--Cosmos Rs 1100 Big Tower--Silwer Stone 1000w Psu--Asus 20xDvd Wr--3x120mm Extreme Radyatör Su Soğutma--Wiew Sonic 22inc Monitör
striker 2 ile fazla bişi beklemeyin hele hele bi arkadaş 4ghz demiş onada çok güldüm.. 3.0-3.3 arası oc yapabilirseniz bu çok iyi bir değer olacaktır..
Orjinalden alıntı: EcZaNeT
striker 2 ile fazla bişi beklemeyin hele hele bi arkadaş 4ghz demiş onada çok güldüm.. 3.0-3.3 arası oc yapabilirseniz bu çok iyi bir değer olacaktır..
q9300@3.3ghz--Asus Striker 2 Extreme--Zoctac 9800 gx2--Ddr3 1800 mhz ocz 8.8.8 4gb ram--500gbx2 raid 0 Segate Hd--1tb+500gb External Hd--Creatıve X-Fi Extreme Gamer--Cosmos Rs 1100 Big Tower--Silwer Stone 1000w Psu--Asus 20xDvd Wr--3x120mm Extreme Radyatör Su Soğutma--Wiew Sonic 22inc Monitör
Tam olarak bunu neye dayanarak söyledin? Yani oc kapasitesi düşük birkartmı?
quote:
Orjinalden alıntı: EcZaNeT
Nvidia chipsetler oc kıtıdır bu yüzden Aynı olay striker extreme'dede var nforce 680'de arkadaşta q6600 g0 var 3.000 mhz'i geçemedi geçse bile windows açılmıyor nvidia chipsetler biraz takoz o yüzden.
Bende de striker 2 extreme var. şu vtt ve pll voltajları kafamı karıştırıyor.birde sb ve nb voltaj ayarları var. bunları nasıl ayarlamam gerektiği hakkında çok bilgim yok.
vtt yarım bellek voltajı, pll ise işlemciyi direk kontrol eden clock generator anakart voltajı.