Donanım ve yazılım konularında iyi olsam da Network konusunda pek bilgi birikimine sahip değilim. O yüzden bana sorulan bir soruyu bende size sorup fikrinizi almak istiyorum.
Köye ADSL hizmeti yeni gelmiş. Muhtarlık binasına ADSL aboneliği alıp, binaya mesafesi takriben 300 - 400 metre olan bir evdeki bilgisayara bağlantıyı paylaştırabilir miyiz ?
Binalar birbirini direkt görmüyor, araya birkaç ev giriyor ama tabiki köy evleri olduğu için yüksek binalar değil, hepsi tek katlı evler.
Mesafe belkide 300 metreden kısa olabilir ben en kötü ihtimalle 300-400 yazdım.
Hangi modemi ve cihazları kullanabiliriz ve ortalama kaç liraya mâl olur. ?
Ben istanbul' da aralarında 500 metre olan direk birbirini çatı düzeyinde gören bina arasında RF anten + cisco bridge ile 10Mbit bağlantı yaptım.
Türki cumhuriyetlerinde ise ,Allah'ın çölünde 3 nokta aktarmalı 30 Km uzaklıktaki lokasyona data-mail-voip hizmeti götürdüm.
300 metre dediğin ne kine
Edit:Köyde ise,al bir spiral -geçir içinde cat6 kabloyu (en az 3 tane cekersen yedeklemiş olursun hattı) direk toprak altında çek.Hem sağlam olur hem dedicated 1000Mbit hız.Toprak altındna olmuyorsa binalrın çatılarında geçir,o kadar telefon telleri içinde hiç göze batmaz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fenasi44 -- 20 Mayıs 2008; 2:40:59 >
Walla bir zamanlar elimde wireless outdoor bridge vardı.Bridge in antenlerin plastik kılıfını parçalamış yeni F-M konektor çakarak direk RF antenine kablo bağlamışdım.Gayet iyi çalışıyordu.Ama sen binalar birbirini görmüyor diyorsun,o zaman RF ile direk nokta-nokta degilde ,direk outdoor yapacaksın anlaşılan,olur mu olmaz mı bişey diyemiyecem.
Edit:Yazmayı unuttum,bazı RF antenler var arada bina olsa bile çekiyor. Diyecekseniz nasıl oluyor,oluyor işte Diğer binalardan yansıtarak alıyor sinyalleri
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fenasi44 -- 20 Mayıs 2008; 2:54:57 >