Şimdi Ara

'Fotoğrafa resim denmez!' saçmalığı (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
94
Cevap
1
Favori
8.358
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • okunma ve cevap sayısı rekora koşuyor. meğer içimizde neler birikmiş de dökmememişiz. :)
  • Yaaa arkadalar böle bi yaklaşım gereksiz bi yaklaşım tamamen kişisel bi tercih olması ile beraber karşsındaki insanı resim dediği için uyaran arkadaşlara ufak bi anektot girmek istiyorum aslında bu karşınızdakinin kim olduğu ilede alakalı birazda sonuç olarak senelerdir ARA GÜLER de resim demekteki burda yılların deneyimlerinden bahsediyorm bi r konuşma esnasında densizin biri uyarmış "hocam resim değil fotoğraf" diye ve adam böle bişey yapıtığına pişman olmuş ara güler kalkmış sen önce yaptığın sanatla beni geç sonra fotoğrafmı resimi tartışız demiş.
    demek istediğim tamamen göreceli...
  • Cep telefonlarının görüntü alabilmesiyle birlikte, son yıllarda çok genç arkadaşlarımızın ve çocukların dilinde yerleşik olan şekliyle, 'resim' sözcüğü daha çok kullanılır oldu. Fotoğraf sözcüğünün resim sözcüğüne göre söylenmesi daha uzun olduğu için, genç nesilin bu kullanımı seçtikleri düşünülebilir belki. Örnekle açıklamak gerekirse chat dilinde de "selam" sözcüğünün "slm" şeklinde yazılmasını hatta "ne haber?" sözcüğünün konuşma dilinde kısalarak "naber?" ve chat dilinde daha da kısalarak "nbr" diye kullanılmasını gösterebiliriz.

Yine bu örnekten gitmek gerekirse, msn ve sms yazışma ortamlarında genellikle genç nesil sözcükleri iyice kısaltma eğilimindedir. Daha olgun kişiler ise, sözcüğün tamamını yazmayı tercih ederler ve bu kısaltmaları da bir yozlaşma olarak algılarlar.

İşte fotoğraf konusunda da bir anlamda bu geleneksel yaklaşım sözkonusu. Konuya kültürel anlamda bakılırsa, 'fotoğraf' yerine 'resim' demek, yapılan işi bir anlamda küçültüyor. Ve yozlaşmayı kabullenmek anlamına geliyor.

Diğer taraftan sözcüklerin İngilizce'de ne şekilde kullanıldığından çok, o sözcüğün kendi dilimizdeki yerleşik durumuna bakmak daha olur diye düşünüyorum. Bu yönüyle bakılırsa, eğer fotoğraf makinasıyla 'resim çekmek' ifadesi bir arada kullanılırsa, bu gerçekten yanlış bir kullanım diye algılıyorum. Ama genç bir çocuk cep telefonuyla, 'resim çekmek'ten bahsederse, yadırganma daha az oluyor belki.

Ara Güler'in 'resim çekmek' ifadesini ise, o kişiden duyarsam belki pek yadırgamam. Çünkü o kişi o yeteneğiyle bir bütünlük kazanmış ve kabul görmüştür. Ama büyük isimler hiç hata yapmıyordur, ağzından çıkan kanundur diye bir mantık da yürütemeyiz bence.

Sonuç olarak; tıpkı selamlaşmada kullanılan sözcüğün bile -kimi zaman siyasal simgeleştirilmesi yönünü göz ardı edersek- kültürel ve sosyal, çok çeşitli bir olgu olması hali gibi, 'fotoğraf' ya da 'resim' sözcüklerinin kullanılmasını da kültürel ve sosyal bir yansıma olarak değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.

• quote:

Orjinalden alıntı: PlutosDaddy

Sağ sol çatışmasına dönüyo yavaştan, sakin olalım beyler\bayanlar

Allah korusun, yakında çatışmalarda çıkar.
  • Resim arapca Rasm kokunden gelmekte olup iz(ayak izi) muhur, damga anlamina gelmekte olup ingilizce olan picture ise latin pingere (cizme, boyama, betimleme) kokunden gelmektedir.

cekmek ya da isigi yakalamaktan uzaklar ama diller organik birim/butunlerden olustugu icin gunumuzde herhangi bir sey soylemek zor. Istediginizi kullanin ne kadar iyi fotograf cekeceginizi degistirecegini sanmiyorum.
  • @BooMeranG bakınız benim bundan bir önceki attığım msj içeriğine.

quote:

"ki fotoğraf deriz biz" siz bu işi ne kadar iyi yapıyosunuz yaptığınız işin içeriği nedir ne çizersin yada ne çekersin. bu bir sanattır aynı zamanda icra edebilmekte herkesin işi değildir kıdemin vs kademen nedir diye sorarlar adama.
  • quote:

Orjinalden alıntı: 10_ur

okunma ve cevap sayısı rekora koşuyor. meğer içimizde neler birikmiş de dökmememişiz. :)

bana da bir arkadaş forumda öğretmişti, fofoğrafa resim denemeyeğini....

siyah ve kara eş anlamlı mıdır? Evet, ama her yerde birbiri yerine kullanılamaz...

kanaatimce, fofoğrafa resim de denebilir ama, resime foto denmez tabi,
    resime fotoğraf denmez diye fotoğrafa da resim denmez iddiası çok yersiz...
    fotoğraf kelimesi resim kelimesine göre daha spesifik,

mesela köylük yerde gül, zambak vsr hepsine çiçek derler, yanlış da değil, ama gül deyince gül daha bir memnun kalır,,,,

gül kelimesi çiçek kelimesine göre daha spesifiktir...

ben resim diyordum forumda fırça yemeden önce,,, şimdi yine diyecem ama korkuyorum,,,
    bırakın ben resim diyim , bu da benim konuya ne kadar uzaktan ve genel baktığımı anlatsın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fanican -- 20 Mayıs 2008; 11:10:58 >

• Her ikisi de rahatça kullanılabilmeli. Resim deyince kimse şaşırmamalı, dudak bükerek bakmamalı bence. Halkın %98'in (tahmin ediyorum) fotoğraf yerine resim dediği bir ülkede ille de fotoğraf diye kasmanın manası yok. Hangimizin anası-babası-ailesi-arkadaşları-çevresi "bizim bir fotoğrafımızı çek" diye basa basa cümle kuruyor. Arada fotoğraf diyebilirler ama çoğunlukla klasik bir şekilde resmimizi çeksene derler.

Benzer şekilde "fotoğraf makinesi" diyoruz, hangi dilde "photography machine" diye veya bu anlama gelen bir tabir var merak ediyorum. Niye kullandığımız şu cihazlara kamera demiyoruz mesela?

Ya da film izledim diyoruz, ne filmi? Röntgen filmi mi? Adamlar sinema filmi için "movie" demeyi uygun görmüş, biz kestirmeden film demişiz. Ama izledim denilince anlıyoruz ki, sinema filminden bahsediliyor. Kanıksamışız. Evlerde zamanında video kaset oynatan cihazlara da kısaca video derdik. Video kelimesi tek başına böyle bir cihazı anlatmak için yetersiz ama bunu da şıp diye anlıyorduk.

Yani bizim dilimize yabancı dillerden girmiş bu kelimelerin ince düşüncelerle üretildiğini veya kullanıldığını düşünmüyorum, zaman içinde böyle yerleşip gelmiş.

• Ara Güler bir röportajındada ".......resim çekerim." dediğini izledim..bazen fotoğraf diyor bazen resim diyor....
    bakıyorumda bu konu böyle bitmayecek..olmassa bu münakaşanın yönünü değiştirelim...ben aklıma takılan bir soruyu sorayım size..
    Fotoğraf sanat mıdır...yoksa değilmidir...Ara Güler sanat olmadığını söylüyor bir röportajında...sizin fikirleriniz nedir bu konuda...
    quote:

Orjinalden alıntı: BooMeranG

Yaaa arkadalar böle bi yaklaşım gereksiz bi yaklaşım tamamen kişisel bi tercih olması ile beraber karşsındaki insanı resim dediği için uyaran arkadaşlara ufak bi anektot girmek istiyorum aslında bu karşınızdakinin kim olduğu ilede alakalı birazda sonuç olarak senelerdir ARA GÜLER de resim demekteki burda yılların deneyimlerinden bahsediyorm bi r konuşma esnasında densizin biri uyarmış "hocam resim değil fotoğraf" diye ve adam böle bişey yapıtığına pişman olmuş ara güler kalkmış sen önce yaptığın sanatla beni geç sonra fotoğrafmı resimi tartışız demiş.
    demek istediğim tamamen göreceli...

• arkadaş ne dolmuş be
  • Ya neden hala tartisiyorsunuz......

ISTEYEN RESIM DESIN VE RESSAM OLSUN
    ISTEYEN FOTOGRAF DESIN ve FOTOGRAFCI OLSUN !!!!

Ben fotograf cekerim, resim cekemem...... sebebi RESSAM DEGILIM !!!!
  • quote:

Orjinalden alıntı: fanifan

quote:

Orjinalden alıntı: 10_ur

okunma ve cevap sayısı rekora koşuyor. meğer içimizde neler birikmiş de dökmememişiz. :)

bana da bir arkadaş forumda öğretmişti, fofoğrafa resim denemeyeğini....

siyah ve kara eş anlamlı mıdır? Evet, ama her yerde birbiri yerine kullanılamaz...

kanaatimce, fofoğrafa resim de denebilir ama, resime foto denmez tabi,
    resime fotoğraf denmez diye fotoğrafa da resim denmez iddiası çok yersiz...
    fotoğraf kelimesi resim kelimesine göre daha spesifik,

mesela köylük yerde gül, zambak vsr hepsine çiçek derler, yanlış da değil, ama gül deyince gül daha bir memnun kalır,,,,

gül kelimesi çiçek kelimesine göre daha spesifiktir...

ben resim diyordum forumda fırça yemeden önce,,, şimdi yine diyecem ama korkuyorum,,,
    bırakın ben resim diyim , bu da benim konuya ne kadar uzaktan ve genel baktığımı anlatsın...

dediğin gibi konuya uzaklığı belli eder kimin ne dediği. hata yapanlar var diye ben yapamam yapıldığında normal bir insan gibi hatayı söylerim basittir bu ...

• görünüyor ki pek birşey değişmeyecek 3000 mesaj da yazılsa..
    zaten herkes aynı şeyden bahsediyorken
    bu başlığı her zaman yukarda görmek
    biraz zaman harcama ve israf değil midir?

fotoğraf çekelim paylaşalım
    kısırdöngü şeylerle uğraşacak kadar
    çok zamanımız yok bu hayatta..

ben de resim denmesine karşıydım ama
    artık kimsenin fikrine ve yorumuna eleştri getirmeyeceğim..

hadi herkes normale dönsün
  • sanat midir degil midir konusu da az camurdan degil hani. Sanati bir fikir beyani olarak dusunursek gaz cikarmak da sanat sayilabilir, kimsenin umurunda olduugunu sanmiyorum bu gunlerde. Yuksek sanat midir yoksa deigl midir gibi daha deger bicici sorular biraz daha cevaplanabilir sorular
  • dün gece resmini öptümde yattım,,,

ben ağlarım sen yak resimleri
  • Yak bütün fotografları

bana ait eşyaları....
  • Bu akşam hüzünleri evde bıraktııımm...

Abicim ne bu ya şarkı sözü mü arıyosunuz didik didik; şarkıyı yazan adam sanki fotoğrafçı...
  • bu mu normal haliniz..
  • resim işlenebilirmi?

yoksa fotoğrafmı işlenir?
  • quote:

Orjinalden alıntı: fbonurcan

ingilizce kelimeleri dayanak göstererek böyle bi iddaa da bulunman çok saçma

bence de. türkçeleştirmeyi savunarak açıklasan daha iyi olur. millet picture diyo diye fotoğrafa resim denmez. ha dersin ki ben photograph dememek için diyorum ona lafım olmaz.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.