bi kameranın iyi olduğunu hangi kıstaslar belirler? ben neye bakıp, neyle ne maksatla karşılaştırarak benim için en uygun kamerayı bulacam? bi kameranın fiyat performans ürünü olduğunu nasıl anlayabiliriim?
bütçe önemli değil, önemli olan alınacak cihazın f/p performansı göz doldursun dersem hangi fiyat aralığındaki hangi modellerin üzerine gitmem gerekir?
kasetli ile hdd li modeller arasındaki aktarım/dönüştürme ve bu süreçdeki kayıplar konusunda bişeyler paylaşabilir misiniz?
video sonraki aşamada pc üzerinde işlenecek, hatta ek bilgi vererek kafamdakiler hakkında sizi bilgilendireyim; kamerayla çekilen görüntülerin bilgisayara aktarılmasından sonraki süreçte, ham görüntü üzerine çeşitli müdahaleler, ekleme, çıkarma, belkide arka planı kaplayan görüntü üzerine bi başka görüntü yada görüntülerin, fotoğrafların yada çeşitli animasyonların bindirilmesi/ daha doğru bi ifadeyle bunların hepsinin belli bi fikir etrafında kompoze edilme kaygısı ..gibi çok havada bi açıklamayla siz öneride bulunacak arkadaşlara ne tür şeyler yapacağım konusunda bi fikir verebilirim.
günceli, o anda olanı eleştiren, üzerine bişeyler katma yada bambaşka bi amaçla.., yani kısacası ticari yada ajans işi kaygısından uzak, deneysel/sanatsal işlerin ortaya çıkarılma kaygısının bulunduğu bi mantık ile hareket ediyoruz..
çekilen görüntülerin başta festival, sergi, çeşitli prezentasyon yöntemleri ile halka arz edileceğini de ayrıca belirtmek istiyoruym ki, yapılacak işlerin amatör işler olmadığı vurgulansın, bu sayede nasıl bi kameraya gereksinim duyacağımız daha iyi algılanabilsin..
evet, görmüş olduğunuz üzere an itibariyle bilimum kısa film, video-art, kamera derken bu işide el atmış bulunuyorum
kasetli kamera her zaman daha avantajlıdır görüntü kalitesi açısından.bir firewire kartı, bağlantı kablosu ve görüntüleri capture etmek için montaj yazılımı(ulead video studio,adobe premiere,final cut pro(mac tabanlı sistemlerde çalışır),sony vegas bir çok çeşit program var)
harddiskli ya da dvd'li bir kamera aldıgında ya sony vegas programına mahkum olursun ya da avi formatına convert edersin(ki görüntüde kalite kaybına ugrarsın).hdd veya dvd'li kameralarla hiç ugrasma derim.kasetli kameralar .avi formatında kaydeder montajını yaparsın mis gibi kalite kaybın da olmaz.
canon hv20 tavsiye edebilirim sana(hdv) aynı zamanda dv olarak da kayıt yapabilirsin bu kamera ile.ben sony dcr-hc1000e kullanıyorum.bulabilirsen ( ki çok zor :D ) hiç kaçırma derim.
harddisk için mpeg alan herhangi bir program da uygundur biz premierede mpeg işliyoruz
asıl olay çip büyüklüğü(1/3" ve üstü iyidir) çözünürlük de yine etkili kullanılan lens(leica, carl zeiss) bence ışık miktarını etkilediği için objektif çapı
aklıma gelenler bunlar
bende hv20 veya 30 öneririm
daha prof olsun derseniz
panasonic dvx102b(galiba bu veya bunun pal olanı) sony hdr fx1 canon vardı bitane tam hatırlamıyorum xls bişey bişey gibiydi
Dostum bu gibi işlerde kullanacağın kamera kesinlikle MiniDV kasetli bir kamera olmalı. Çünkü öyle zannediyorum ki senin ham görüntüleri arşivlemeye ihtiyacın olacak. Arşivleme konusunda sana en büyük kolaylığı kaset tanır. Ben en son SONY HDR-HC5E kullandım. Gerçekten 10 numara bir kamera. MiniDV ye HD kayıt imkanı da veriyor. Eğer bütçen gerçekten ÖNEMLİ değilse DVCam ya da DVCPro kasetlere çekim yapabilen serilere yönelebilirsin. Bunlar genelde HandyCam den büyük olup Profesyonel kameralardan küçük olan şu haberci kameralarından olanlardır. Ama bütçe bütçe bütçe :):):)
Ama özellikle kasetli kamera derim sana. Geri kalanların hepsi mpeg kayıt yapar ki, mpeg format kesinlikle final format olarak kullanılmalıdır. Yani ham görüntü asla mpeg olmamalıdır. Her ne kadar uygulamada mpeg formattaki görüntüler montaj işlemine tabi tutulsa da gerçekte asla mpeg montaj yapılmamalıdır. Çünkü şu anda anlatamayacağım kadar uzun nedenlerden dolayı (anahtar kareler kullanılarak video karelerin bir birine benzetilmesi esasına dayanılan bir sıkıştırma) mpeg format gerçek anlamda video işlemeye uygun format değildir. Kaset kullan, avi capture yap, final videonu ne istersen o formatta çıkış al. Evet avi çok yer kaplar. Ama unutma Hummer Jipe bineceksen çok benzin harcayacaksın demektir.
baba senle direk aynı fikirdeyim ama pc de önemli yani en az 2 gb ram yada 1.8 ghz işletim hızı olan 80 gb yada 120 gb hdd olan olmalı ki montaj işlerini kolaylıkla yapabilsin alan kişi çok ciddi oranda depolan verinin aktarımı sonunda pc de işlenmesi gerekiyor
HD videolar üzerinde rahat çalışabilmek için artık
Q6700, 2-3Gb ram, orta-iyi arası bir ekran kartı ve en azından bunlar kadar önemli olan oldukça kaliteli bir monitöre ihtiyacın var, hatta bir kaç tane
hocam bişi dicem memory stick nie tavsiye etmiyosunuz ayrıca mini dv profesyonel olmaktan çıktı full hd kameralr geldikten sonra bence yi kalite sunabilir hdd ye veye memory sticke kayıt yapanlar
toparlamaya çalışırsak.., bütçe önemli değil, ancak alınacak model taşınabilir olmalı, orta format büyüklükteki yarı pro makinalar gibi olmamalı ama en az onlar kadar, belkide onlardan daha iyi iş görebilmeli dediğimiz takdirde marka model önerileriniz ne olur? limit; 1500 -2000 YTL ye kadar rahat çıkabiliyor, fakat 2500 çık derseniz oda olur?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi face1tr -- 31 Mayıs 2008; 12:05:50 >