O farkı sadece 1080P filmde ya da 1-2 oyunda göreceksin. Tabii burda panelinin markası da önemli. Geri kalan tüm yayınlarda ve kaynaklarda HD Ready çok daha iyi görüntü verecek. Buna PS 3, Bluray, Digiturk Plus, 720p ve SD yayın dahil.
Nasıl yani; Örneğin 50" bir televizyonda, yayın kaynağı 720p iken, televizyonun 720P olması ya da 1080 P olması kalitede fark yaratmaz. Hatta 1080P daha iyi gösterecektir. Biri düşük piksel sayısı nedeniyle kötü gösterir, biri de upscale yapacağı için bir miktar kötü gösterebilir. Ki 720P kaynak, 1080P televizyonda upscale edilince kayıp çok azdır. Daha teknik bilenler, yazsın buraya gelip. Ancak 720P' den 1080' P' ye upscale işlemi burada yazıldığı kadar bir kalite kaybına neden olmaz. Öte yandan; SD yayın ne HD ready' de ne FULL HD' de güzel göstermez. Ne demek, "SD yayın hdready' de çok daha iyi göüntü verir" ? SD yayının güzel gözükmnesi sadece panelin boyutuyla alakalı; panel büyürse SD yayın çamur gibi olur. Ki söylenen şey doğru dahi olsa.. bırakın LCD işini, tüplü televizyon alalım; SD yayında hepsinden iyi.. Böyle bi saçmalık mı var?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feanorringeril -- 20 Mayıs 2008; 14:00:23 >
Digitürk'ün HD yayını yalan arkadaşlar, o yayın HD felan değil, resmen kandırmaca, o adamların düzgün bir full HD yayın vermeleri 10 sene içerisinde mümkün değil
Full HD ve HD farkını ayırt etme mesafelerini göz önüne alırsanız, film ve PS3'tede olayın yalana yakın olduğunu anlarsınız.
Kısacası full HD bir pazarlama hilesi arkadaşlar, en azından Tr için bu %100 böyle, çok kaliteli fiyatı düşmüş bir Hd lcd almanız çok daha yararlı olur, Samsung 40R81 gibi. İnanın neden full Hd almadım dediğiniz zaman Tr'de o full Hd'lerin fiyatı 1000 ytl'nin altında ve görüntü kalitesi şu andakinden çok daha iyi olacak.
Bu dediğiniz basit bir kullanıcı için geçerli ama biz donanımhaber okuyucuları olarak internet ve bilgisayar kullanıyoruz doalyısıyla htpc diye bir kavram var (tv ye bağlı bilgisayar) internetten indirdiğimiz full hd 1920 çözünürlüklü videoları full hd bir tv de izlemenin keyfini yaşamak varken neden düşük çözünürlü modelleri tercih edelim?
Ayrıca normal tv yayınlarının full hd olması kimin umurunda hd olsa bile kime ne? Dandik dizileri ve kadın programlarını veya heberleri hd izlemek insana nasıl bir zevk verir? Ha maçları veya belgesel/film kanallarını izlemek güzel olabilir tabiki ve bunu dijitürk bize sunuyor zaten, benim görüşümde bu tür kanallar hariç diğer kanalların hd olmasının bir manası yok reklamları hd izliyecende eline ne geçicek?
Tüm bunlar bir kenara paralı yada parasız hiçbir uydu/kablo yayının kalitesi senin netten indireceğin blueray rip bir filmin kalitesine/sesine yaklamaz bile bu keyfi tatmanızı dilerim sadece pc monitöründe bile harikalar yaratan bu fırsatı fullhd bir plazma veya lcd yaşamak mükemmel bir duygu olurdu...
O farkı sadece 1080P filmde ya da 1-2 oyunda göreceksin. Tabii burda panelinin markası da önemli. Geri kalan tüm yayınlarda ve kaynaklarda HD Ready çok daha iyi görüntü verecek. Buna PS 3, Bluray, Digiturk Plus, 720p ve SD yayın dahil.
Nasıl yani; Örneğin 50" bir televizyonda, yayın kaynağı 720p iken, televizyonun 720P olması ya da 1080 P olması kalitede fark yaratmaz. Hatta 1080P daha iyi gösterecektir. Biri düşük piksel sayısı nedeniyle kötü gösterir, biri de upscale yapacağı için bir miktar kötü gösterebilir. Ki 720P kaynak, 1080P televizyonda upscale edilince kayıp çok azdır. Daha teknik bilenler, yazsın buraya gelip. Ancak 720P' den 1080' P' ye upscale işlemi burada yazıldığı kadar bir kalite kaybına neden olmaz. Öte yandan; SD yayın ne HD ready' de ne FULL HD' de güzel göstermez. Ne demek, "SD yayın hdready' de çok daha iyi göüntü verir" ? SD yayının güzel gözükmnesi sadece panelin boyutuyla alakalı; panel büyürse SD yayın çamur gibi olur. Ki söylenen şey doğru dahi olsa.. bırakın LCD işini, tüplü televizyon alalım; SD yayında hepsinden iyi.. Böyle bi saçmalık mı var?
kaynak 720p iken ekranda kaynakla aynı çözünürlükteyse en iyi görüntüyü o verir, hiç ekrandaki nokta sayısını arttırarak orjinal görüntü iyileştirilebilir mi? ayrıca SD izlenecekse tüplü daha iyi elbette. ama SD izlemek için alınmıyor sanırım bu tv'ler ki ben tüplüde bile bilgisayar bağlayıp izliyorum filmleri, tv de ne varki izlenecek doğru dürüst
sevgili feanorringeril ,seyredeceğiniz kaynak görüntünün çözünürlüğü kullandığınız panelin çözünürlüğüne ne kadar yakınsa,görüntü o kadar güzel görünür.yani yukarıdaki arkadaş biraz haklı.bizim SD yayınlar 720*576 çözünürlüğünde(tam değil ama öyle varsayalım),bu görüntüyü aynı büyüklükteki birisi full,diğeri ready panelde seyretsek ,raedy panelde daha iyi gösterir teorik olarak.teorik olarak diyorum çünkü güzel görüntüyü etkileyen tek faktör panel değildir.bir çok faktör vardır.ki bunlardan en önemlisi panelde kullanılan video işlemcisidir.şimdi siz mantiken pixel sayısı arttıkça monitörlerdeki gibi görüntünün kalitesinin artacağını söylüyorsunuz galiba yanlış anlamadıysam.ama tam tersi.şayer Akseaus arkadaşın hazırladığı ve imzasındaki Scale,De-interlacing..... yazısını okusaydınız daha iyi anlardınız.düşük çözünürlükteki görüntülerde,mesala SD yayınlarda;paneldeki video işlemcisi,panelin pixel sayısı arttıkca işi zorlaşacak ve görüntüyü bu panele uydurmak için görüntünün kalitesinden daha çok ödün vererek panele oturtacaktır.diyelim ki elimizde 10 pixellik bir görüntü var,bunu 30 pixellik (ready tv) ve 50 pixellik (full tv) bir panele oturtsak sizce hangisi daha güzel görüntü verir.dikkat ediyorsanız panellerin büyüklüğünden bahsetmiyorum.pixel sayısından bahsediyorum.panelin büyüklüğü farketmez,pixel sayısı önemli olan.panel büyüklüğü yalnızca seyretme mesafesini etkiler.
evet CRT TV SD yayınlarda panellerden üstün.şayet bu paneller kadar büyük ebetlarda CRT TV olsa herkez onu alırdı.ama yok.doyısıyla herkez büyük ekran keyfini yaşamak için görüntülerden fedakakarlık yaparak panellere yöneliyor.ama günümüzdeki yayın kaliteleri açısından bakarsak ,büyük paralar vererek full panel almanın da anlamı yok.(oyun ve 1080 p filimler hariç).
720p kaynak görüntünün,768p ve 1080p panellerde fark olmaz,108p daha iyi olur demişsiniz,bir bakıma haklısınız.şayet panelin video işlemcisi kaliteliyse.ama işlemcisi 20-30dolarlık ucuz bir şeyse kalite farkı çok olur.yukarıda anlattığım gibi,720p lik bir görüntüyü 768p lik panele oturtmak ile 1080p panele oturtmak aynı olmaz.normal şartlarda 768p lik panelde görüntü daha iyi olur.bütün bunları deneyerek kendimin bulduğu sonuçlardır.mesala ben SD yayınları 1920*1080p çözünürlükte ,1280*720p 'den daha net şekilde seyrediyorum PIONEER 508XD plazmamda(DRAGONFLY'dan geçirerek).ama dediğim gibi panelin video işlemcisi çok çok önemli.sevgilerle
Bence de, zaten BLuRay delisini değilseniz lafı bence hatalı, yani biz tabii korsana alışık olduğumuz ve yeri geldiğinde her gün bir iki film izlemeye alıştığımız için orijinal BluRay ve HD DVD film almak bir çoğumuza ütopik geliyor. Ben korsana karşı falan olmadığım halde, pek ala göz zevkim için HD DVD ya da BluRay film alabilirim, onu geçtim, çok daha farklı çözümler var artık. BluRay filmleri indirip, PS3 HDD'si üzerinden izleme olanağı var mesela. Tabii BluRay film indirecek kadar süratli interneti olan az, ama seneye internet'in çok daha hızlı olacağını görmek zor değil, 12 Mbit hızla pek ala her gün bir film indirilebilir.
Bu bold cümleyi okuyan telekom da 1Mbit olan internet hızını olsa olsa 1.5Mbit'e yükseltir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi srazon -- 20 Mayıs 2008; 15:35:48 >
sevgili feanorringeril ,seyredeceğiniz kaynak görüntünün çözünürlüğü kullandığınız panelin çözünürlüğüne ne kadar yakınsa,görüntü o kadar güzel görünür.yani yukarıdaki arkadaş biraz haklı.bizim SD yayınlar 720*576 çözünürlüğünde(tam değil ama öyle varsayalım),bu görüntüyü aynı büyüklükteki birisi full,diğeri ready panelde seyretsek ,raedy panelde daha iyi gösterir teorik olarak.teorik olarak diyorum çünkü güzel görüntüyü etkileyen tek faktör panel değildir.bir çok faktör vardır.ki bunlardan en önemlisi panelde kullanılan video işlemcisidir.şimdi siz mantiken pixel sayısı arttıkça monitörlerdeki gibi görüntünün kalitesinin artacağını söylüyorsunuz galiba yanlış anlamadıysam.ama tam tersi.şayer Akseaus arkadaşın hazırladığı ve imzasındaki Scale,De-interlacing..... yazısını okusaydınız daha iyi anlardınız.düşük çözünürlükteki görüntülerde,mesala SD yayınlarda;paneldeki video işlemcisi,panelin pixel sayısı arttıkca işi zorlaşacak ve görüntüyü bu panele uydurmak için görüntünün kalitesinden daha çok ödün vererek panele oturtacaktır.diyelim ki elimizde 10 pixellik bir görüntü var,bunu 30 pixellik (ready tv) ve 50 pixellik (full tv) bir panele oturtsak sizce hangisi daha güzel görüntü verir.dikkat ediyorsanız panellerin büyüklüğünden bahsetmiyorum.pixel sayısından bahsediyorum.panelin büyüklüğü farketmez,pixel sayısı önemli olan.panel büyüklüğü yalnızca seyretme mesafesini etkiler.
evet CRT TV SD yayınlarda panellerden üstün.şayet bu paneller kadar büyük ebetlarda CRT TV olsa herkez onu alırdı.ama yok.doyısıyla herkez büyük ekran keyfini yaşamak için görüntülerden fedakakarlık yaparak panellere yöneliyor.ama günümüzdeki yayın kaliteleri açısından bakarsak ,büyük paralar vererek full panel almanın da anlamı yok.(oyun ve 1080 p filimler hariç).
720p kaynak görüntünün,768p ve 1080p panellerde fark olmaz,108p daha iyi olur demişsiniz,bir bakıma haklısınız.şayet panelin video işlemcisi kaliteliyse.ama işlemcisi 20-30dolarlık ucuz bir şeyse kalite farkı çok olur.yukarıda anlattığım gibi,720p lik bir görüntüyü 768p lik panele oturtmak ile 1080p panele oturtmak aynı olmaz.normal şartlarda 768p lik panelde görüntü daha iyi olur.bütün bunları deneyerek kendimin bulduğu sonuçlardır.mesala ben SD yayınları 1920*1080p çözünürlükte ,1280*720p 'den daha net şekilde seyrediyorum PIONEER 508XD plazmamda(DRAGONFLY'dan geçirerek).ama dediğim gibi panelin video işlemcisi çok çok önemli.sevgilerle
Peki şunu merak ediyorum.. Ben şöyle düşünüyorum; 720P bir görüntünün 1080P panelde izlenmesi, kalite kaybına yol açmaz. Siz de bunun işlemciye bağlı olduğunu söylemişsiniz; doğrudur, çok teknik bilgim yok. Ancak 1080P panellerde 720P ile sorun yaşayan; kalite düşüyor diyen de görmedim ben. Herhalde kalite kaybı teorik olarak var. Ya da daha başka doğrular mı var işin içinde? Panel büyüklüğünü de, SD yayınlar zaten çok düşük çözünürlükte olduğundan o şekilde yazdım. Yani 46"-50" bir panelde isterse HD ready olsun isterse FULLHD, pek birşey farketmez, görüntü bozuk olacaktır. SD yayınlar için ben LCD ya da plazma almanın pek uygun olmayacağını düşünüyorum. Peki o zaman sd yayınları muhaf tutarsak, büyük boyut bir panel alınırken; 46"-50" , FULL HD almanın neresi yanlış? 720P görüntüyü ikisi de aşağı yukarı aynı kalitede sunuyor. Ancak yarın bluray oynatıcı ile bir film izleme şansından neden uzakta kalayım? Ya da bu şansı kullanmak isteyenler neden "pazarlama tekniklerine kananlar" şeklinde nitelensin? Sonuçta panel büyük ise, gerçek bir 1080P görüntü ile 720P görüntü arasında fark var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feanorringeril -- 20 Mayıs 2008; 15:39:19 >
bir yanlışın var, nasıl sd yi crt tv daha iyi sunuyorsa (doğal çözünürlüğü ve tarama mantığından dolayı), 720p görüntüyü de hdready ekranlar daha iyi gösterecektir. lcd ekranın varsa bilgisayarda deneyebilirsin, lcd'nin doğal çözünürlüğünde yazılar net gözükürken çözünürlüğü düşürdüğünüzde (bu 1080 ekranın 720 görüntüyü göstermesine benzetilebilir) yazılar bulanıklaşmaya başlayacaktır. 720lik görüntüyü 1440lık bir lcd olsa aynı kalitede gösterebilir, çünkü doğal çözünürlüğünün yarı katlarını deformasyon olmadan akatarabilirsin ekrana. ama 720 noktayı 1080 noktaya kaydırdığında ekrandaki piksel başına 0.kusur bilgi düşeceğinden yuvarlamalar, bulanıklaşmalar olacaktır.
Arkadaşlar 3-5 yıl içinde yayınlar HD ye geçer geçmez i tartışıyoruz .. yayınlar 720p , 1080i olmalı diyoruz vs..
BENCE ÖNCE ÜLKEMİZ YAYINLARININ İÇERİĞİNİ DÜZELTMEK GEREK !!!
kıytırık kadın programları , salak magazin programlarını , komedi haline gelmiş acınası haberlerimizi 1080i izlesek ne olur 720x368 izlesek ne olur arkadaşlar
Bilmeden konuşuyorsun. Bilmediğini de zaten kendin de aşağıdaki mesajın da kabul ediyorsun. HD ready TV 720P ya da 768P'dir ve 1080P Full HD dediğin görüntü 720P görüntünün 2 misli fazla çözünürlük demektir. Full HD bir panelin işlemci gücü ve yazılımı ne kadar iyi olursa olsun 720p görüntüyü HD ready kadar iyi veremez. Akıl var mantık var. Plazmalar ve LCD'ler SD yayınlarda ne görüntü kalitesi, ne kontrast oranı ne de tepkime süresi bakımından CRT'nin yanına bile yaklaşamazlar. Bu yüzdendir ki Amerika'da millet evinde 2-3 panel varken hala DLP TV, düşük çözünürlüklü panel ya da CRT TV alıyor. Bundan 2-3 sene önce düşük çözünürlüklü dandik LCD ve plazmaları binlerce dolara millete kakaladılar. Şu an alınan bir Full HD normal bir kullanımda 5-10 sene içerisinde yani Türkiye'de Full HD yayınını göremeden, 1080P oyunlar ve filmler Türkiye'de tam olarak yaygınlaşmadan ömrünü tamamlayacaktır. Bugün bir Bluray film 50-65 YTL arasında arasında fiyata satılmaktadır. Bluray playerlar 700-800 YTL civarındadır. Blurayin getirdiği olanaklardan biri olan online içerik indirme bu playerlarda mevcut değildir üstelik. 50 inçin altında zaten Full HD gereksizdir. 50 inç aldınız diyelim 2,5 metre yakından izlemeden yine Full HD farkını göremezsiniz. Teknoloji çok hızlı ilerlemektedir. 2 senede bir mevcut panellerin değeri %50-60'dan fazla değer yitirmektedir. Bence Türkiye için hala Full Hd panel satışı müslüman mahallede salyangoz satmak gibidir. Ama parası bol olan için bunlar fasa fisodur. Koyarsınız HD ready TV'nin yanına bir de Full HD. Keyfinize göre hangisinde isterseniz onda takılırsınız.
quote:
Orjinalden alıntı: feanorringeril
quote:
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sabriaga -- 20 Mayıs 2008; 21:33:10 >