'ın sağladığı altyapısı sayesinde, şu anda sitede bulunan 39398 kişiye ve her ay 13 milyon kişiye, ürün videolarını, haberleri ve forumları 7/24, ışık hızında ve kesintisiz olarak sunuyoruz.
DH Özel: GeForce GTX 200 serisinin kesinleşen teknik özellikleri
Donanım Haber olarak yine bir özel haberi ile karşınızdayız. Nvidia'nın GeForce GTX 200 serisine yönelik olarak önemli bazı teknik verileri içeren detaylar elimize ulaştı. Kartların resmi lansman tarihi olan 18 Haziran'a kadar bir aylık uzun bir dönem olduğu için şu an resmi dökümanlara saat hızları yansımış olmasa da bellek veri yolu, bellek kapasitesi, paralel işlem birimlerinin sayısı ve destek verilen teknolojiler kesinleşti. Bu haberimizde sizlere Nvidia'nın GeForce GTX 200 serisi yada daha yaygın olarak bilinen adıyla GeForce 9900 serisinin detaylarından bahsedeceğiz.
Haberimize teknik özelliklere geçmeden önce Nvidia'nın isimlendirme stratejisinde yaptığı değişikliğe değinerek başlayalım. Son dönemde arka arkaya kullanıma sunulan yeni modeller ve sadece model tanımlaması değişerek pazara yeniden sunulan GeForce 9600GSO (8800GS) gibi "eski" yeni modellerden ötürü kafası iyice karışan kullanıcıların yaşadığı bu sorunu aşmak isteyen Nvidia, yeni ekran kartları ile birlikte isimlendirme konusunda da bir takım değişikliklere gidiyor.
Bilindiği üzere GeForce 8800GT'nin G80 tabanlı 8800GTS serisinden daha hızlı olması ve GeForce 8800GTS 512 ile GeForce 9800GTX'in teknik anlamdaki yakınlığı son kullanıcılarda kafa karışıklığına neden olurken Nvidia cephesinde de modellerin sınıflandırılması noktasında problem yaratabiliyordu. Yeni ekran kartları ile modellendirmeyi basite indirgeyerek bu sorunu aşmayı hedefleyen Nvidia'nın yeni isimlendirme ile pazara sunulacak ilk modelleri GeForce GTX 200 serisi olacak.
İsimlendirme konusunda yapılan değişikliği kısaca hatırladıktan sonra GeForce GTX 200 serisinin teknik özelliklerine değinmeye başlayalım. AMD-ATi'nin Radeon HD 4800 serisinde 256-bit bellek veri yolu ve GDDR5 bellek kullanım planlarının aksine GTX 200 serisi ile birlikte Nvidia bellek veri yolunu arttırıyor. Elimize ulaşan resmi bilgilere göre GeForce GTX 280 512-bit, GeForce GTX 260 ise 448-bit'lik bellek veri yolu ile gelecek. Tabi destek verilen bellek yollarına paralel olarak bellek kapasiteleri de değişkenlik gösterecek.
1GB GDDR3 bellek (muhtemelen 0.8ns) ile gelecek olan GeForce GTX 280'nin aksine GeForce GTX 260 ise 896MB GDDR3 bellek ile donatılacak. Anlaşılan Nvidia, geçtiğimiz sene kullanıma sunduğu G80 tabanlı GeForce 8800GTX ve 8800GTS arasındaki farklılık stratejisini GeForce GTX 200 serisine de yansıtıyor. Tabi merak edilen bir diğer nokta ise paralel işlem birimlerinin sayısı. Tahmin edebileceğiniz üzere GeForce GTX 280 ve GeForce GTX 260 paralel işlem birimlerinin sayısı açısından da farklılık gösteriyor.
Elimize ulaşan resmi dökümanlara göre GeForce GTX 280 240 adet paralel işlem birimine, GeForce GTX 260 ise 192 adet paralel işlem birimine sahip olacak. PCIe 2.0 uyumlu olan ekran kartları Nvidia'nın SLI teknolojisinin yanı sıra yüksek tanımlı videolara yönelik olarak donanımsal hızlandırma sağlayan PureVideoHD teknolojisini desteklemekteler. 2. jenerasyon unified architecture üzerine kurgulanan GeForce GTX 200 serisi ekran kartları, DirectX 10 desteği sunmaya da devam ediyorlar.
240 adet paralel işlem biriminin verdiği güç ve 2. jenerasyon mimari anlayışının katkısı ile oyunlarda %50'ye varan performans artışı sağlayacağı iddia edilen GeForce GTX 200 serisi, Nvidia'nın AGEIA'yı satın alıp ürünlerine adapte etmeye başladığı PhysX teknolojisini de desteklemekte. Öte yandan CUDA teknolojisine de destek sunan yeni ekran kartları hazırlanacak derleyiciler ile hedeflenen uygulamalar için grafik işlemci üzerinden donanımsal hızlandırma da yapabilecekler.
Elimizdeki bilgilere göre GeForce GTX 200 serisi ekran kartları üzerinde çift DVI ve HDTV destekli tv çıkışı yer alacak. Ayrıca çift link HDCP desteği de sunulacak. OpenGL 2.1 ile de uyumlu olan yeni ekran kartları ile Nvidia an itibariyle hakim konumda olduğu 3D liderliğini pekiştirerek yoluna devam etmeyi amaçlıyor. Triple SLI teknolojisine olan desteğin yeni modeller ile devam etmesi beklenirken önümüzdeki hafta içerisinde kartların başta saat hızları olmak üzere diğer teknik detaylarının da netleşmesi bekleniyor.
Gt200 serisi gereğinden fazla hızlı olucak oyunlar ne zaman ihtiyaç duyar bunlara o zaman alınır birde fiyat yönünden geçmişteki g80 gtx lere benzemesinde
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strikeforce -- 17 Mayıs 2008; 17:20:48 >
BİZE DX 10 U ADAM AKLLI GÖSTERMEYE ÇALIŞAN TEK OYUN CRYSIS AMA BAZI ARKADAŞLAR HAALA DX 10.1 DEN BAHSEDİYORLAR NEDENSE ANLAMIYORUM GİTTİ YA; CRYSIS GİBİ GERÇEK İSMİ DEĞİL KENDİSİ DX 10 OLAN OYUNLAR BEKLİYORUZZ
Nvidia Halen GDDR3 ü devam ettirdiğine göre performans anlamında Bellek saat frekansından dan ziyade, timing (gecikme süreleri) den yana.
Yoksa GDDR4 bellek koymak nvidia için teknolojik anlamda zor olmasa gerek.
Bellek bant genişliğine dokunmayıp GDDR4-5 yapmak transfer hızını arttırsa da, gecikme süreleri bakımından performansa ters tepki yapıyor. Bunun yerine GDDR3 kullanıp, bellek bant genişliğini 2ye katlamak daha sağlıklı bence. Nvidia 512bit yapmakla akıllılık etmiş. Yanlız, her ne kadar şuan için önemli olmasa da, 10.1'i desteklememesi sinir etti beni.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arsenik -- 17 Mayıs 2008; 17:37:38 >
minimum 650w psu isterse şaşırmayız bende var 8800 gts ne gerek var şimdi 9900 gtx e 8800 ile oyun açamazsam alırım zaten o zaman kadar onun fiyatıda çok çok 350 400 dolar arası gezer
Nvidia Halen GDDR3 ü devam ettirdiğine göre performans anlamında Bellek saat frekansından dan ziyade, timing (gecikme süreleri) den yana.
Yoksa GDDR4 bellek koymak nvidia için teknolojik anlamda zor olmasa gerek.
Bellek bant genişliğine dokunmayıp GDDR4-5 yapmak transfer hızını arttırsa da, gecikme süreleri bakımından performansa ters tepki yapıyor. Bunun yerine GDDR3 kullanıp, bellek bant genişliğini 2ye katlamak daha sağlıklı bence. Nvidia 512bit yapmakla akıllılık etmiş. Yanlız, her ne kadar şuan için önemli olmasa da, 10.1'i desteklememesi sinir etti beni.
Aslında ddr3 kullanmak daha iyi dediğin gibi çünkü gecikme süreleri ddr4 ve 5 den çok daha iyi tabi anlayana üstelik 512bit bellek arabirimi ile geliyor ve fazlasıyla düşük gecikmeli bellek bant genişliği sunucak directx10.1 demekki şu an için önemli değilki donanımsal destek koymuyor yoksa koyamadığından değil directx10 nun iyice gelişmesi gerekiyor ve gerçek destekli oyunlarınında aynı zamanda yaygınlaşması gerekiyor çıktığından 1 yıl sonra bunlarda alınası kartlar olurlar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strikeforce -- 17 Mayıs 2008; 18:07:30 >
DX10.1 yok gene. Ati nvidia yı geçemezse hemen 6 ay sonra çıkacak ekran kartları aynı mimarili olacak ve sadece revizyonu farklı ekran kartları olacak. Ondan sonraki 6. ay da da directX10.1 i destekliyoruz kapışın laaa diyecekler... Zaten physX özelliği atiyi kötü duruma düşürebilir ki zira nvidia oyun firmalarına para verirken artık "PHYSX i destekeleyen oyunlar çıkarın!" diyecek . Son kullanıcıda "AAA ne güzel physX öyle, ayranımız yok içmeye ama tahtıravanla gideriz genede nvidia ya para dökmeye canım ne var bunda" diyerekten çarçur harhur paraları harcayacaklar.. Hayırlısı olsun.. Umarım rekabet ölmez ve biz bilinçli kullanıcılar kendi çıkarlarımız doğrultusunda herhangi bir firmanın en uygun ekran kartını alırız.. Teşekkürler haber için..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DraGonS -- 17 Mayıs 2008; 17:55:15 >
_____________________________
Firma taraftarı olup kazıklanmaya gerek yok. Hepsi birbirini tokatlasın. Onların ağlayacağınımı sanıyorsunuz. 1 milyar değilde 500 milyon dolar kazansınlar. Üreteci kahkaha atacağına gülümsesin tüketici ağlayacağına gülsün be kardeşim...
Gördüğüm en kötü ekran kartı isimleri. 8800 GTS 512 bile daha iyidir bunlardan, isim konusunda.
Hayır, "GTX 280" dediğimizde, "o ne bea, benim 9800 GTX seninkini ezer" diyen salak tipler türeyecek gene.
%50, ilgi çekici. Yani, 240 adet eşit hızda işlemcili olası bir G92'den hem teoride %50 fazla shader başarımı olacak, bir de üstüne, 128 - 240 farkını ekleyeceğiz. Güzelmiş, ne diyeyim.
PhysX ve CUDA'nın vurgulanması dikkatimi çekti. Bu seride PhysX desteğini etkin edecekler, sanırım.
10.1'i şu an sallamayanların arasında bulunsam da, GeForce'nin yeni serisinde bu desteğin eklenmesini bekliyordum, ne yalan söyleyeyim.
Gerçi, "10.1 yok" diye bir şey de söylenmemiş, dx 10 yazılması 10.1'in olmadığı anlamına gelse de.
Bilmiyorum, belki de grafiksel getiri anlamında 10.1'i kullanmayacak oyunlar veya kullandırtmayacak, nVidia. 10.1, Radeon'un başarım konusunda biraz daha iyi olmasını(GeForce'den daha iyi, anlamında değil. 10.0'lı olası hâline göre daha iyi) sağlayan ek bir özellik olarak kalacak, kim bilir?
896 MB, miktar olarak fena değil. Ama 1 GB seviyesinin altına inilmemesini beklerdim, şahsen.
Radeon şunların karşısında tek grafik işlemci çözümüyle dursa, keşke.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğer -- 17 Mayıs 2008; 18:10:48 >
896mb olmasinin nedeni veriyolunun 448 bit olmasi. Ne yazik ki kullanaginiz bellek miktari veriyolunun adresleme miktarina bagimli olmak zorunda. 1gbti gecmeleri icin 1792mblik bellek koymalari lazimdi.
512bitlik veriyolu 512, 1024, 2048 ... ve 448 bit ile 448, 896, 1792 ... mb lik moduller desteklenebilinir (192 bitlik kartlarin 384mb ile baslamalari da ayni nedenden) 896 nin uzerindeki 1792 mblik bellek atlamaya degecek bir performans getirisi olmamis ve maliyeti asiri yukseltmis olmali ki koymamislar...
quote:
Orjinalden alıntı: Tuğer
...
896 MB, miktar olarak fena değil. Ama 1 GB seviyesinin altına inilmemesini beklerdim, şahsen.
Radeon şunların karşısında tek grafik işlemci çözümüyle dursa, keşke.
Sanırım GTX200 de herhangibir mimari değişim olmadan mevcut G92 geliştirmesi olarak gelecek. Ati hit oyunlardan bir ikisine sponsor olsun onun mimarisi desteklensin. Nvidia yapıyor da Ati neden yapmıyor? Piyasaya kafa olabilecek 10 oyun diyelim bunlardan 4 ünü Ati desteklese karşılaştrmaları da onagöre yapsak daha iyi olurdu. Uzun zamandır çıkmadı ki tarafsız hit bir oyun. Dx10x1 e gelince demekki AsassinCreed hala Dx10 da kalmaya devam edecek.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dellino -- 17 Mayıs 2008; 18:43:53 >
Eğer GTX280, RV770XT 'yi hatrı değer bir şekilde geçerse gider alırım bir tane. Her ne kadar içimden bir ses GTX280 alırsan, PSU da almak zorunda kalacaksın diyor ama değer sanırım.
896mb olmasinin nedeni veriyolunun 448 bit olmasi. Ne yazik ki kullanaginiz bellek miktari veriyolunun adresleme miktarina bagimli olmak zorunda. 1gbti gecmeleri icin 1792mblik bellek koymalari lazimdi.
512bitlik veriyolu 512, 1024, 2048 ... ve 448 bit ile 448, 896, 1792 ... mb lik moduller desteklenebilinir (192 bitlik kartlarin 384mb ile baslamalari da ayni nedenden) 896 nin uzerindeki 1792 mblik bellek atlamaya degecek bir performans getirisi olmamis ve maliyeti asiri yukseltmis olmali ki koymamislar...
Veriyoluyla ilgili olduğunun farkındayım zaten.
Bir şekilde 1 GB yapılmasını dilerdim, o belleğin. Tabii, bellek veriyolundan başlayıp ROP'larda bitecek kadar uzun bir meseleye yol açtığı için, sanırım ekonomik açıdan böylesini uygun görüyor, nVidia.
Şimdi, GTX 260'ta muhtemelen 28 ROP olacaktır. Sadece bunu düşününce bile, gerçekten kapsamlı bir mesele olduğu anlaşılıyor. ROP'ları başarısız olan işlemcileri kullanmak gibi, meselâ. Sallıyorum biraz, ama
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğer -- 17 Mayıs 2008; 18:49:31 >
Gördüğüm en kötü ekran kartı isimleri. 8800 GTS 512 bile daha iyidir bunlardan, isim konusunda.
Hayır, "GTX 280" dediğimizde, "o ne bea, benim 9800 GTX seninkini ezer" diyen salak tipler türeyecek gene. %50, ilgi çekici. Yani, 240 adet eşit hızda işlemcili olası bir G92'den hem teoride %50 fazla shader başarımı olacak, bir de üstüne, 128 - 240 farkını ekleyeceğiz. Güzelmiş, ne diyeyim.
PhysX ve CUDA'nın vurgulanması dikkatimi çekti. Bu seride PhysX desteğini etkin edecekler, sanırım.
10.1'i şu an sallamayanların arasında bulunsam da, GeForce'nin yeni serisinde bu desteğin eklenmesini bekliyordum, ne yalan söyleyeyim.
Gerçi, "10.1 yok" diye bir şey de söylenmemiş, dx 10 yazılması 10.1'in olmadığı anlamına gelse de.
Bilmiyorum, belki de grafiksel getiri anlamında 10.1'i kullanmayacak oyunlar veya kullandırtmayacak, nVidia. 10.1, Radeon'un başarım konusunda biraz daha iyi olmasını(GeForce'den daha iyi, anlamında değil. 10.0'lı olası hâline göre daha iyi) sağlayan ek bir özellik olarak kalacak, kim bilir?
896 MB, miktar olarak fena değil. Ama 1 GB seviyesinin altına inilmemesini beklerdim, şahsen.
Radeon şunların karşısında tek grafik işlemci çözümüyle dursa, keşke.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi janer798 -- 17 Mayıs 2008; 18:46:46 >
_____________________________
Toshiba Satelitte A200-1VL || Asus Zenbook UX31 || LG X130@Windows 7 Ultimate 32Bit || Creative Inspire M5300 5.1 75W || Toshiba TD8-DLP || Samsung S760 || Intel Core 2 Duo E6600 || Asus P5K-E Wifi-AP || Kingston Valeuram 2x1GB 800MHZ || MSI 9600GT OC V127 Red Cool || Coolermaster Real Power M520 || Samsung Syncmaster 732N+ || Seagate 320GB SATA2 16MB NCQ + Seagate 400GB SATA2 16MB NCQ || Windows 7 Ultimate 32bit || Samsung Galaxy S II 16+8GB
Soylediginiz cumleden farkinda olmayabileceginizi zannettim. Anlasilmayacak gibi bir konu degil zaten ama ben de anlayisinizla ilgili bir yorum yapmadim.
Her yazilani elestri olarak almayin lutfen...
quote:
Veriyoluyla ilgili olduğunun farkındayım zaten. Bu kadar basit bir şeyi anlamayacağımı mı düşündünüz?
Ama, bu yeni serilerle başarım açısından baş edebileceğine dair bir düşünceye kapılmak için veri bulamıyorum (böyle şeyler söyleyince bazı kafasızlar "ATI düşmanı" ilân ediyor sizi. "nVidia fanatiği" bile yaparlar).
x1950xtx kaç dolardı ilk çıktığında rakibi kadar güçlü olsa oda fiyat yükseltir tabiki 4870 eldeki verilere göre 3 aşağı beş yukarı 9800gtx kadar performans vericek çıkınca görücez zaten gt200 e gelince oldukça güçlü bir kart olucak bu kesin 9800gtx e göre 2 katı olan 240 iş hattı 240 shader ile geliyor ve 80 tmu ya sahip olucak deniyor buna göre 4870 x2 bile bu kartı yakalayamaz ama fiyat açısından cazip olmayacağı kesin
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strikeforce -- 17 Mayıs 2008; 19:41:17 >
Evet her zamanki gibi dereyi görmeden paçası sıvamak taraflısı değilim. Malum havalar pek tekin değil hasta olabiliriz. (Eğer hala nvidianın bu g80-90 serilerini ısıtıp ısıtıp önümüze sürmesinden hasta olmayan varsa)
Teknik özellikler fena gözükmüyor. Testleri görelim öyle konuşalım. Malum 2 firmanında resmi lansman tarihi 15-20 haziran arasında o zamana kadar kim öle kim kala...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi honneur -- 17 Mayıs 2008; 19:11:22 >
Dx10.1 in Ati'nin AA sorunu için çıkarılmış bir yamadan ibaret olduğunu düşünüyordum hep. Zira DX10.1 destekli Assassins Creedde gördük ki sadece AA açık durumda performansı arttırmış. Yani AA konusunda sorunlu ATI'nin sorununu çözmüş.
Bu seride Dx10.1 desteksiz gelirse nvidia nın büyük ihtimalle söylediğim doğru çıkacak. Zira shader lar elden geçmiş ki yeni nesil shader ların %50 fazla başarım sağlayacağı söyleniyor buda shaderler elden geçmiş demektir. Ve hala DX10.1 eklenmemiş ise ciddi bir soru işareti.
Bu arada kart kağıt üstünde ki özelliklerini performansa dökerse 600 dolar seve seve verilir. GTX 260 da 400 dolar civarı olacaktır ki bu kart gözüme battı. 8800GTX, GTS olayına birebir uyuyorlar bu mantıkla kısa bir süre sonrada 448 MB belleğe sahip GTX260 lar 300 dolara türer. fakay bu kart mantıksız olur.
Evet, ben de, düzgün bir merkezî işlemci alabilirsem (3.0 GHz 6420 ile GT200 serisi kart kullanılmaz), GTX 260 ayarı bir karta geçebilirim. Bellek kullanma özürlüsü bir oyun çıkar ve 896 MB sorun yaratabilir mi, gibi çekincelerim yok değil (sonuçta, GTX 260, şu anki kartlardan yüksek ayarlara olanak verecek); ama sanırım sorun olmaz.
448 MB bellekli sürümü çıkarsa, gülerim. Bellek yönetimi düzgün olsa da gülerim.
1gb ve 896mb belleklı çıkıyor kartlar en az 6 ay sonra gereksinim duyulan kartlar bu hafızada yapılıyorsa 1gb 8800gt almak baya saçma olur ve bunun bır pazarlama işi oldugu bellidir ama nvıdıayıyı yıne tebrık ettim beklenıldıgı gibi üst düzey kart cıkarıyor ati direkt 10.1 ile gddr5 ile uğraşıyor nvıdıa dırekt 10.0 ve ddr3 ile atiyi ezıyor sonrada ben bunları soyleyınce ati düşmanı nvıdıa fanatiği oluyorum... bıde dırekt 10.1 meselesını anlamadım gitti.... dırekt 10.0 destekleyen oyun yok ati 10.1 cıkarıyor amaç ve düşünce ne anlamadım
zamanında 3850 aldım ama 1 aydır pc açtgım yok bir kaç saatlik oyun için asla bu kadar para vermem olsada vermem ikinci elde fiyatının düşmesini beklerim ancak.
1 GB 8800 GT'nin olayı, 512 MB'den fazla bellekle gelmesiydi. 1 GB miktar, 8800 GT için gerekli anlamı çıkmasın.
Bu yeni kartlar için 1 GB ve ona yakın seviyenin altında bellek miktarı düşünülemezdi zaten.
Yani, yüksek çözünürlük ve yüksek ayarlarda oynama imkanı sağlayacaklar ve böyle bir durumda 512MB bellek komik olacaktır. Acaba diyorum ki, nVIDIA bu yeni GTX serisini destekleyen sürücüler ile şu bellek problemine çözüm getirir mi, öyle birşey olursa çok iyi olur sanırım.
Bir süre sonra 55nm versiyonu çıkar büyük ihtimalle
_____________________________
INTEL CORE I7 3770K@4.4 GHZ 1,18v , NOCTUA NH-D14 CPU COOLER , ASUS MAXIMUS V FORMULA MAINBOARD , 16GB 2133MHZ CL9 GSKILL RIPJAWZZ RAM,240gb OCZ Agility 4 SSD ,1TB SAEGATE+2 TB WESTERN DIGITAL HDD, ASUS GTX 680 DIRECT CUII TOP ,27" 3D SAMSUNG S27A950, THERMALTAKE ARMOR+ FULL TOWER CASE , TAGAN U-33 800W POWER SUPPLY, ASUS PHOEBUS 7.1 SOUND CARD , CREATIVE MEGAWORKS THX 550 , LOGITECH G510,LOGITECH G9X,AKG K550 KULAKLIK
%50, ilgi çekici. Yani, 240 adet eşit hızda işlemcili olası bir G92'den hem teoride %50 fazla shader başarımı olacak, bir de üstüne, 128 - 240 farkını ekleyeceğiz. Güzelmiş, ne diyeyim.
sanırım öyle değil, "2nd gen unifed architecture delivers %50 more gaming performance over 1st gen. through 240 sp" benim bu cümleden anladığım 2. nesil shader mimarisi 240 sp sayesinde 1. nesil shader mimarisine göre % 50 daha fazla oyun başarımı sunuyor. dediğiniz gibi olsaydı çok astronomik bi fark beklememiz gerekir, yanlışım varsa düzeltin?. gtx 280 deki 1sp nin g92 de ki 1 sp ye göre %50 daha fazla shader performansı vermesi mumkun değil bence, zaten bu kart 240 sp li revize edilmiş bi G92 den başka bişi değil, yepyeni bi mimari değil, yepyeni mimariden kastım gf7 ile g80 farkı mesela, birinde 24 piksel iş hatlı klasik sistem diğerinde çok sayıdaki birleşik tarayıcılar vs.
bu haberler için fx57 ye yani adaşa teşekkürler ama bu haberlerin benim ve oyun oynayanlar için hiçbir anlamı yok tabii pc yi hala upgrade etmemiş olanlar için çok önemli ama sistemini yenilemişler için önemsiz çünkü bu performansı kullanacak oyun yok millet g80 320 gts ile de oyunları full a yakın oynuyor(belki bazı oyunlarda aa+af kapalı bi şekilde) en kötü ihtimal g92 gts ile full oynuyor eğer bi arkadaş g92 gts i ile bütün oyunları fullde oynuyorsa neden bu karta terfi etsin? bi de dx10.1 e neden destek verilmemiş deniyor nvidia ın satış politikası bu dx11 e direk geçiş bekliyorum nvidia dan ati nin 10.1 desteği hiçbir işe yaramayacak çünkü tam dx10 oturacakken dx11 sahneye çıkacak
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -erna- -- 17 Mayıs 2008; 21:37:46 >
eğer bu %50 artış doğruysa ati nin hiçbir şansı kalmadı demektir direk düşük fiyatlardan kartı piyasaya sürecektir neden bu kadar kesin konuşuyorum çünkü ati 48** bi önceki seriden %50 daha hızlı olacak bu gtx 280 de bi önceki seriden %50 daha hızlı olcak tabii bi de gts g92 nin 3870 den de hızlı oluğunu düşünürsek sonuç belli kaybeden de baştan belli böle rekabet mi olur bi de şu dx olayı var bu dx11 için crytek in crysis çıkamdan önceki özel röportajını bir dergiden okumuştum biz şimdiden dx11 e hazırlanmaya başladık denmişti crytek demek nvidia demek crysis 2 de dx11 ile gelirse şaşırmayın
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -erna- -- 17 Mayıs 2008; 21:50:51 >
Kart çıksın yeter ki, alıcısı var. Üç beş oyun için dahi G92 GTS'den bunlara geçebilecek kişiler var, benim gibi. 1280x1024'te, hem de.
Pek oynadığım bir oyun değil, ama Oblivion için dahi GTX 260'a geçerim, meselâ.
O %50 ile kastedilenin shader başarımı olduğunu anlamıştım ben. Birinci nesil 240 işlemcinin başarımının %50'si kadar daha başarımlı ikinci nesil 240 işlemci, olarak düşünmüştüm. Öyle demiyor mu, orada da?
Yanlış anladıysam, durum vahimdir. Almam GTX 260 falan.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğer -- 17 Mayıs 2008; 22:14:40 >
Kart çıksın yeter ki, alıcısı var. Üç beş oyun için dahi G92 GTS'den bunlara geçebilecek kişiler var, benim gibi. 1280x1024'te, hem de.
Pek oynadığım bir oyun değil, ama Oblivion için dahi GTX 260'a geçerim.
O %50 ile kastedilenin shader başarımı olduğunu anladım ben.
Yani, hem 240 tane, hem de daha verimli. Nesilleri de vurgulamış: birinci nesil 240 işlemcinin başarımının %50'si kadar daha yüksek başarımlı ikinci nesil 240 işlemci, anlamında.
Yanlış anlıyorsam, durum vahimdir. Almam GTX 260 falan.
tam da Tuğer bu kartlarda da alt-tab sorunu olacak aynı kartın sadece parellel işlem biriminin sayısı artırılmış yani anlıyacağın bu kartların 1gb lığı bile ileride bize aynı sorunları yaşatabilir sonuçta sadece çözünürlük değil bellek kullanımını arttıran eğer aa ve af ve yüksek ayarlarda ekstra bellek dolmasına sebep olacaktır ama senin dediğine katılıyorum bundan soraki oyunlarda alt-tab sorunu daha bi göze batacak g92 512 gts/gt ler için ve bütün herkes bu kartlardan kurtulmaya çalışacak şu nvidia yok mu hakikaten milleti kazıklama politikası mükemmel işliyor rakipte yok istediği gibi pc kullanıcılarını kullanıyor nasıl olsa ati almazlar diyo en iyisi benim diyor bana muhtaçlar diyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -erna- -- 17 Mayıs 2008; 22:08:06 >
Ben de alt - tab yüzünden 896 MB'den çekiniyordum. Crysis'te, XP modsuz yüksek - 4x AA 1280x1024 ile 700 MB'yi aşan kullanım görebiliyoruz, GeForce ile. Dolması olanaksız değil, yani.
Neyse, bekleyelim.
Çok yüksek çözünürlükte ve ayarlarda test yapan siteler var. Meselâ, 2xxx'li bir çözünürlükte yapılan testte, 8800 GT 1 GB saçmalıyordu.
O tür bir testle, bunların da ne olduğunu anlarız ve ona göre plân yaparız. Elime para geçse uğraşmam ve 280'i alırım, ne yalan söyleyeyim. Veya, 4870 X2 gibi bir şey alabilirim tabii.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğer -- 17 Mayıs 2008; 22:12:37 >
O %50 ile kastedilenin shader başarımı olduğunu anlamıştım ben. Birinci nesil 240 işlemcinin %50'si kadar daha başarımlı ikinci nesil 240 işlemci, olarak düşünmüştüm. Öyle demiyor mu, orada da?
Yanlış anladıysam, durum vahimdir. Almam GTX 260 falan.
aslında karışık bi cumle, ama bence her 2 gpu daki eşit sayıdaki sp ye göre karşılaştırma yapılıyor olsaydı "through 240 sp" yerine "over 240 sp" denmesi daha doğru olurdu, sizin anladığınız gibiyse 9800 gx2 ye göre yaklaşık %50 performanslı bi kart var elimizde demektir, eğer benim anladığım gibiyse, tmu, rop, çekirdek -bellek hızı, doku doldurma gibi etkenleri hesaba katmaksızın gtx 280 deki 240 sp tek başına g92 de ki 128 sp ye göre %50 oyun performansı getiriyor, bide diğer etkenleri hesaba katarsak bu kart mesela bi 9800gtx e göre % 50 den daha hızlı anlamı çıkar, gerçeği kart çıkınca görücez sanırım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobold -- 17 Mayıs 2008; 22:20:38 >
Ben de alt - tab yüzünden 896 MB'den çekiniyordum. Crysis'te, XP modsuz yüksek - 4x AA 1280x1024 ile 700 MB'yi aşan kullanım görebiliyoruz. Dolması olanaksız değil, yani.
Neyse, bekleyelim.
Çok yüksek çözünürlükte ve ayarlarda test yapan siteler var. Meselâ, 2xxx'li bir çözünürlükte yapılan testte, 8800 GT 1 GB saçmalıyordu.
O tür bir testle, bunların da ne olduğunu anlarız ve ona göre plân yaparız. Elime para geçse uğraşmam ve 280'i alırım, ne yalan söyleyeyim.
ve dediğin gibi bellek kullanım aşımı ne kadar fazla olursa o kadar daha performans farkı oluyordu
Sende tavrını koy alma nvidia o zaman neden nvidia kart alıp sonrada nvidia'yı kötülüyorsun onu anlamadım tamam 8800gt 3870'ten daha hızlı olduğu aşikar ama bu kadar şikayetçi isen ati alman gerekirdi yoksa nvidia alıpta nvidia bizi zorluyor deme kimse sana zorla nvidia aldırmıyor bende senin düşüncendeyim bende ati aldım bu yüzden yıllardır nvidia kullanmama rağmen sende benim gibi davranıp nvidia'yı boykot et bu şikayeti etmeye hakkın olsun yoksa hakkın yok kusura bakma.
eğer bu %50 artış doğruysa ati nin hiçbir şansı kalmadı demektir direk düşük fiyatlardan kartı piyasaya sürecektir neden bu kadar kesin konuşuyorum çünkü ati 48** bi önceki seriden %50 daha hızlı olacak bu gtx 280 de bi önceki seriden %50 daha hızlı olcak tabii bi de gts g92 nin 3870 den de hızlı oluğunu düşünürsek sonuç belli kaybeden de baştan belli böle rekabet mi olur bi de şu dx olayı var bu dx11 için crytek in crysis çıkamdan önceki özel röportajını bir dergiden okumuştum biz şimdiden dx11 e hazırlanmaya başladık denmişti crytek demek nvidia demek crysis 2 de dx11 ile gelirse şaşırmayın
İddaalar ile yorum yapmak yanlış kartlar bi çıksın öyle yorum yaparız 2900xt içinde 8800gtx'den hızlı deniyordu nitekin yavaş çıktı zaten amd 8800gts(g80)'in rakibi olarak sundu kartı, hele şu kartlar çıksın herşey kesinleşir.
eğer bu %50 artış doğruysa ati nin hiçbir şansı kalmadı demektir direk düşük fiyatlardan kartı piyasaya sürecektir neden bu kadar kesin konuşuyorum çünkü ati 48** bi önceki seriden %50 daha hızlı olacak bu gtx 280 de bi önceki seriden %50 daha hızlı olcak tabii bi de gts g92 nin 3870 den de hızlı oluğunu düşünürsek sonuç belli kaybeden de baştan belli böle rekabet mi olur bi de şu dx olayı var bu dx11 için crytek in crysis çıkamdan önceki özel röportajını bir dergiden okumuştum biz şimdiden dx11 e hazırlanmaya başladık denmişti crytek demek nvidia demek crysis 2 de dx11 ile gelirse şaşırmayın
İddaalar ile yorum yapmak yanlış kartlar bi çıksın öyle yorum yaparız 2900xt içinde 8800gtx'den hızlı deniyordu nitekin yavaş çıktı zaten amd 8800gts(g80)'in rakibi olarak sundu kartı, hele şu kartlar çıksın herşey kesinleşir.
_____________________________
''Hababam Sınıfı da olsak ATATÜRK'ÜN GENÇLİĞE HİTABESİNİ ezbere biliriz''
bu özelliklere bakınca bana göre artık ATI teknoloji lideri
nası olurda bi gpunun ram kontrolcüsünü gddr4-5 e adapte edemezler
dx10,1 i zaten geçtim ama bu konuyu anlamıorum
İsterlerse adapte ederler ama bu saçma olur.
Zira
256 bitlik 4000 MHZ GDDR5 li kart ile,
512 bitlik 2000 MHZ GDDR3 sahibi kartlar aynı bant genişliğine sahiptir. ( GTX 280 daha hızlı ram kullanacak birde.)
Ayrıca 512 bit ve GDDR3 olan düşük bellek gecikmelerine sahip olmasından dolayı Atinin GDDR5 li modeli ile yakın bant genişliği sunmasına rağmen daha performanslı olacak.
Yan kusura bakmayın ama şunu söylemek zorundayım GDDR5 bir teknolojik üstünlük değil, bir keriz avlama metodu olarak kullanılıyor Ati tarafından maalesef.
Sende tavrını koy alma nvidia o zaman neden nvidia kart alıp sonrada nvidia'yı kötülüyorsun onu anlamadım tamam 8800gt 3870'ten daha hızlı olduğu aşikar ama bu kadar şikayetçi isen ati alman gerekirdi yoksa nvidia alıpta nvidia bizi zorluyor deme kimse sana zorla nvidia aldırmıyor bende senin düşüncendeyim bende ati aldım bu yüzden yıllardır nvidia kullanmama rağmen sende benim gibi davranıp nvidia'yı boykot et bu şikayeti etmeye hakkın olsun yoksa hakkın yok kusura bakma.
bi kere arkadaşım ben 2 sine de tavrımı koyuyorum ve sen bana diosun ki tavrını koyduklarından kötü olanını al ne yapayım kötünün iyisi nvidia nın kartını almak zorunda kalıyorum ati diye bi rakip amd ye satıldıktan sora yokoldu
eğer bu %50 artış doğruysa ati nin hiçbir şansı kalmadı demektir direk düşük fiyatlardan kartı piyasaya sürecektir neden bu kadar kesin konuşuyorum çünkü ati 48** bi önceki seriden %50 daha hızlı olacak bu gtx 280 de bi önceki seriden %50 daha hızlı olcak tabii bi de gts g92 nin 3870 den de hızlı oluğunu düşünürsek sonuç belli kaybeden de baştan belli böle rekabet mi olur bi de şu dx olayı var bu dx11 için crytek in crysis çıkamdan önceki özel röportajını bir dergiden okumuştum biz şimdiden dx11 e hazırlanmaya başladık denmişti crytek demek nvidia demek crysis 2 de dx11 ile gelirse şaşırmayın
İddaalar ile yorum yapmak yanlış kartlar bi çıksın öyle yorum yaparız 2900xt içinde 8800gtx'den hızlı deniyordu nitekin yavaş çıktı zaten amd 8800gts(g80)'in rakibi olarak sundu kartı, hele şu kartlar çıksın herşey kesinleşir.
o zaman ati nin parası bol demek ki daha iyi kartı ucuza piyasaya sürecek o dediğin testler ilk r600 testleriydi herkes atıp tuttu ama şimdi mimari aynı sonuçlarda sölentilerdeki kadar olur niye çünkü ilk mimari performası belirsizliği yok artık sadece parellel işlemci birimi ve bit ,rop lar vs. artırılıyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -erna- -- 18 Mayıs 2008; 0:37:38 >
şu an tek merak ettiim ayalrca beklediim GT200 den GTX260 kartını bnm psu un kaldırıp kaldırmayacağı (hiper 480W) ve 3.22 lik E6550 işlemcmle darboaz yapıp yapmayacağı
Bağzı arkadaşlar demiş dx10'un gelişmesi gerekiyor o yüzden dx 10.1 koymamışlardır.Yani dx10.1 koydukları zaman dx10 gelişemiyor mu?Madem Microsof'a göre özellikleri belirliyorlar neden dx10.1 e destek vermiyor anlamış değilim.Microsoft boşunamı çıkardı bu api yi.S3 bile destek verirken Nvidia'nın bunu yapmaması düşündürücü nedense
Eğer gerçekten teknolojik yenilik getiren bir kartsa bence DX10.1 de konulmalıydı. Yok eğer mevcut 9X serisinin güncellenip ısıtılıp rop sayısının artırılıp önümüze sürülen versiyonu ise o zaman zaten DX10.1 i desteklemeyen bir yapıydı. Şimdiye kadarki yorumlardan da anlaşılacağı üzere(ki kimse aksini iddaa etmiyor) kart dx10.1 i desteklemiyor. Buda demek oluyorki nvidia hala aynı mimariyi önümüze sürüyor.
Yani Tuğer hocanın detaylı testlerinde gördüğümüz bellek yönetim sorununu bu kartttada muhtamelen göreceğiz. (En azından Tuğer görecek Malum ciddi bir test yapacağına eminim.) Ama tabiki detaylar kesinleştikçe bu yorumlar geçersizde olabilir. Ama açıkçası nvidiadan pek ümidim yok. Elde hazır ve başarılı(tartışılabilir) bir mimari var ve hala ati bunu geçemedi neden amerikayı bidaha keşfetsinler. Bekleyip atini mimarisine göre bir sonraki adımı atacak olabilirler.