Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
Ornek icin tesekurler. Devreyi asagidaki sekilde kurdum, ancak fan hizlaniyor, Led ile yaptigimda sonup yanmasi direk belli oluyor. PICle okuma islemini de PULSIN komutuyla yapiyorum. Sanirim devremde bir hata var. Bir de Fani ULN2003 ile kontrol ettigim zaman disardan bagladigim 12v ground'u 9. pine bagliyorum, ancak PIC'in groundunu da baglamadan motor calismiyor. Nedeni nedir acaba ?
ULN2003'ün 8 nolu pini GND, 9 nolu pini +12V'a bağlanmalı. (PIC beslemesinin GND'u ile 12V beslemenin GND ucu da bağlanmalı)Aşağıdaki devreyi sadeleştirip kurabilirsiniz. (R34 direnci yerine, 3 nolu ucu 1k direnç ile +5V'a bağlayın, diyot, R36 ve R39'a gerek yok) (N7002 yerine NPN transistör kullanabilirsiniz veya ULN2003 çıkışından PNP transistörü bir dirençle sürebilirsiniz. Ama pwm çıkışlarında ULN2003 kullanmanız max. gerilimi düşürecektir.)
Takometre için; Fanın her tam turunda 2 pals gelir. (bazı fan modellerine göre değişebiliyor) pals sayısından veya pals genişliğinden basit bir formülle rpm ölçebilirsiniz. Zaten siz de PULSIN komutunu kullanmışsınız.
L(ms) = (60000/RPM)/2 x (pulses per revolution)
formülünden RPM'i hesaplayabilirsiniz. (yanlış hatırlamıyorsam böyleydi, picbasic'le yazdığım bir kod vardı ama bulamadım)
Kolay gelsin...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garfie -- 19 Mayıs 2008; 16:20:18 >
Sekli asagidaki gibi kurdum Picbasic ile yazdigim programda da Rpm var Word Pulsin PortC.1,0,rpm veya Pulsin PortC.1,1,rpm yaptigimda rpm degeri hep Sifir olarak geri donuyor. 20 Mhz OSc kullandigim icin ornekleme 2uS.. Yardimci olursaniz sevinirim
PORTC.1 PWM çıkış olarak tanımlanmış ve öyle kalmış olabilir. (yazdığınız kodu, verdiğim formül ile proteus'da deneyebilirsiniz. 3 nolu uç yerine pulse generator bağlayın, 100Hz, %10'luk puls verin. 1500-2000 arası bir değer ölçmeniz lazım)
bunun dışında; bir önceki mesajımda yazdığım gibi, ULN çıkışına PNP veya NPN transistör bağlayarak fanı sürün. (Fan'ın bir ucu şasede olmalı yoksa doğru ölçüm alamazsınız) port tanımlamalarınızda sorun yoksa çalışacaktır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garfie -- 20 Mayıs 2008; 11:24:15 >