Toshiba Satellite A120 notebook'umda Vista işletim sistemi var. 2x512 (533 MHz) ram ile çok yavaş kalıyor. Birkaç yetkili teknik servisi aradım ve çok farklı fiyatlar verdiler. Ama kesin olarak öğrenemedim. Ram'lemden birini 2GB ram ile değiştirmek istiyorum diyorum. Kimisi 533MHz in 2GB 'ı yok diyor kimi var diyor. (Eğer varsa, ramlerin birini değiştiricem ve 2GB + 512MB iki ramim olucak.)
1-) 2GB 533MHz Ram fiyatı en uygun ne kadardır? (Ankara'dayım.) 2-) Masaüstü rami ile notebook rami aynı mıdır? 3-) Toshiba yetkili servisinde yaptırırsam, garantisinin devam etmesi açısından önem taşır mı?
notebook ramlari masaüstü ramlarinden farklıdır, bilgisayarının ramlarini kendin de değiştirebilirsin garantisi bozulmaz çok kolay bir işlemdir (not: ramlarin olduğu yerdeki kapakta kapağı açtığında yırtılacak herhangibir sticker varsa o zaman servisle görüşmelisin garanti ile ilgili bilgi için eğer yoksa problem de yoktur sen değiştirsen de garantisi bozulmaz) , http://www.exa.com.tr/shop/product.asp?caid=326&pid=5000 bu linkte uygun fiyatlı 2gb ram var. 533 mhz ram almak zorunda değilsin 667 mhz ram de kullanabilirsin herhangibir problem olmaz...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antidote -- 15 Mayıs 2008; 16:13:11 >
notebook ramlari masaüstü ramlarinden farklıdır, bilgisayarının ramlarini kendin de değiştirebilirsin garantisi bozulmaz çok kolay bir işlemdir (not: ramlarin olduğu yerdeki kapakta kapağı açtığında yırtılacak herhangibir sticker varsa o zaman servisle görüşmelisin garanti ile ilgili bilgi için eğer yoksa problem de yoktur sen değiştirsen de garantisi bozulmaz) , http://www.exa.com.tr/shop/product.asp?caid=326&pid=5000 bu linkte uygun fiyatlı 2gb ram var. 533 mhz ram almak zorunda değilsin 667 mhz ram de kullanabilirsin herhangibir problem olmaz...
Evet ama 667 MHz 2GB ile şu an üstündeki 533 MHz 512MB ram uyum sağlar mı ki? (Toplam 2 buçuk olucak diye düşünüyordum.(Eski 512'liklerden birini çıkarıp birini üstünde bırakıcaktım yani.))
Düzenleme: Ya da o linkteki 40$+KDV olan 2GB'lık ramlerden 2 tane alsam, 667'yi kesin destekler mi laptop'ım. Sonra elimde kalmasın. :))
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HakikiVisco -- 15 Mayıs 2008; 17:03:24 >
533 mhz ram ile 667 mhz rami yanyana takarsan ikiside 533 mhz hızında çalışacaktır hızlı olan yavaş olana uyum sağlar yani toplamda 533 mhz de çalışan 2.5 gb ramin olacak. 667mhz rami 533 ü çıkartarak tek olarak kullanamayı düşünürsen 667mhz de çalışıp çalışmyacağını söyleyebilmem için işlemcinin modelini bilmeliyim eğer işlemcinin fsb'si 533 mhz ise tek olarak takacağın 667 mhz ram yine 533 mhz çalışcakatır ama işlemcinin fsb si 667 mhz ise tek olarak takacağın 667 mhz ram bu hızda çalışabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antidote -- 15 Mayıs 2008; 17:17:04 >
Yani bir tane 533MHz 512MB Ram yanına bir tane 667MHz 2GB Ram taksam, sorunsuz çalışır mı? (533'de çalışsın sorun değil.) Ve Vista Business 32 bit işletim sistemi yeterince feraha kavuşur mu? (Şu an çok çok ağır.)
Verdiğin linkteki ramden 1 tane ya da belki 2 tane sipariş etsem, elimde patlama olasılığı var mı diye de aklıma takılıyor.
(Epeyce yoruyorum seni bu arada antidote. Teşekkür ederim bilgiler için.)
533 mhz'de sorunsuz çalışır ve vista rahatlar tabi. yanlız şunu da belirteyim bilgisayarının anakartı maksimum kaç gb ram destekliyor onu öğrenmen lazım eğer maximum 2gb destekliyorsa boşuna 2gb lık ram alma.uzantısıyla beraber modelini yazarsan bakabiliriz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antidote -- 15 Mayıs 2008; 18:13:07 >
Uzantısı yok. Kutusu üzerindeki etiketi aynen yazıyorum:
-------
SATELLITE PRO A120
CORE DUO T2250 512MB+512MB MEMORY 533MHZ 80GB HARDDISK DRIVE (5400 RPM SATA) 15 WXGA TFT SCREEN DVD SUPER MULTI DRIVE (2-LAYER) 56K MODEM / LAN W-LAN (802 11A/G) MICROSOFT VISTA BUSINESS 32BIT
-------
Bu arada, orada yazmamış ama işlemci 1.73 GHz (Bilgisayarım özellliklerinden görülen)
Teknik servis elemanı bir yerlerden bakıp 4GB ram desteklediğini söyledi ama, aceleye gelmişti telefonda.
Düzenleme: Bilgisayarın altındaki etikette ve kullanma kılavuzunda da uzantı yok. Ancak internette bulamayınca, şimdi faturasına baktım A120-189 diye yazmışlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HakikiVisco -- 15 Mayıs 2008; 19:10:51 >
Yukarıdaki siteden 1 ya da 2 adet o ramlarden alsam, elimde patlama riski var mı ki? Ve aslında ben hiç anlamıyorum, bilen birine taktırmam gerek. Yetkili servisine elimde ramlerle gitsem ve takmalarını istesem olur mu?
ramlar arızalı değilse herhangibir problem olmaz yani alacağın ram ddr2 533 mhz veya ddr2 667 mhz olabilir hiç farketmez ikisini de alabilirsin benim tavsiyem 1 tane 2gb alsan yeter 4 gb a gerek yok ileride birtane daha alırsın istersen. serviste takarlar herhalde ama dediğim gibi çok kolay bir işlem gözünde büyütme
Bugün sabah telefonla konuştuğum bir yer Kingston 2 GB 667 MHz rami 72 YTL karşılığında teknik servislerinde deneyerek alabileceğimi söyledi. Ben de dizüstümü aldım gittim. Ama meğer saat 14:00 'de kapanıyorlarmış Cumartesi günleri. Sağa sola bakınarak geri dönüyordum. Birkaç bilgisayarcıya girdim ama ellerinde ürün yoktu ve yine Cumartesi olduğu için getirtemeyeceklerini söylüyorlardı.
Neyse en son bir yerde bilgisayar donanımcısı daha gördüm. Girip sordum ve 62 YTL diye ezberden söyledi. Ben de KDV dahil mi, dolar mı YTL mi diye tekrar sordum. KDV dahil 62 YTL dedi. Meğer ucuza bulunca toplu mal çekmiş peşin parayla ve 100 taneden yaklaşık yarısını satmış bile hemen. İçeriden aldı geldi denedik ve 512 MB 533 MHz ramle birlikte sorunsuz açıldı bilgisayar. Özelliklerden bakınca da 2.5 GB rami görüyordu. Yani aradığım ürün şansıma o yerde haftanın ürünüymüş ve hesapladığımda 42 dolara falan geliyordu. Hatta internet sitesinden baktığımda fiyatı 61 küsur YTL. :))
Alışverişten çok memnun kaldım ve satıcı da çok güvenilir ve efendi bir izlenim veriyordu. Aynı (veya benzer) üründen hemen sipariş vermek isteyen olur belki diye site adresini de vereyim.