Thermaltake 735 temeline kurulu olan su soğutmamın E8400 işlemcimin voltaj ile haşır neşir olması sebebiyle yetersiz kalışı; beni bir süredir yeni su soğutma sistemi kurma konusunda isteklendiriyordu. Bu sebeple talihsiz 240mm Thermaltake radyatör güncellemem de işe yaramayınca, temelden değişikliğe gitmeye karar verdim.
Hazır 400 lt/s'lik Thermaltake su pompam garantideyken, Magicool 700 lt/s'lik pompa siparişini verdim. Gerçi daha önceden Magicool 280 lt/s'lik sipariş edip almıştım fakat pompanın yetersiz gelişi sebebiyle iade ettim. Bunun yanında bir kaç gün evvel sipariş ettiğim Alphacool Nexxxos Extr. II radyatör de hazır bekliyordu, tüm gözler pompaya çevrilmişti dolayısıyla
Pompam bugün geleceği için, dün gecenin köründe forumdan Mustafa Abi'yi (AMFİBİ) rahatsız ettim ve evine kadar gidip rekor + hortum aldım. Rekorlar krom kaplamalar. Hortum etli oluşu sebebiyle her türlü kıvrılmaya karşı kırılma yaratmadan sorunsuz bir biçimde kullanılabiliyor. Thermaltake sistem kullananlar o lanet hortumları bilirler, insanı çileden çıkartır.. Mustafa Abi'ye çok teşekkür ediyorum, ilk olarak hoş sohbeti ve misafirperverliği için
Bu öğlen pompa gelince hemen hortum ölçülerini ayarlayıp kurdum sistemi açıkta ve deneme suyuyla sistemin testini yaptım. Pompa tek blok ve tek radyatörlük sistemler için son derece yeterli ve güçlü. Çalıştırır çalıştırmaz bütün havayı alıp hazır hale geldi. Beklentimin üzerinde bir akış gerçekleştirdiğini ve ses konusunda çok iyi olduğunu belirteyim.
Sistem sıvısı olarak saf su + 1/3 oranında BP marka yeşil renkli antifriz kullandım. Antifriz'in aynı zamanda anti-korozyon özelliği oldu kabında da belirtilmiş.
Sistem şu şekilde: Alphacool Extreme Radyatör Magicool 700 lt/s Pompa Zalman WB4 Blok Feel Hurricane 2 Kasa
Zayıf pompa ve radyatör kullandığımda hızaşırtılmış sistem bir süre sonra hortumları ve radyatörü sıcacık ederken bu sistemde böyle bir şey hiç gözlemleyemedim. Suyun etkileyici akışı sayesinde borular ve radyatör her daim soğuk kalıyor. Eğer kasamın küçüklüğü sebebiyle radyatör tavanda değil tabanda olmuş olsa, 3-4 derecelik düşüşe kesin gözüyle bakıyorum.
Ve resimler;
Sistemin açıktaki hali.
Pompanın yakından görünümü. Isınma turları olduğundan hava kabarcıklarıyla dolu :)
Blok & Radyatör ikilisi.
Radyatörü Feel kasanın tavanına yerleştirdim, bir fan yukardan bir fan aşağıdan hava akımı sağlıyor. İki fanın da yönü yukarı tabii.
Pompa sabit disk yuvalarının tabanında. Sanki buraya göre üretilmiş gibi cup diye oturdu. Kasayla taban haricinde temas etmiyor.
İşlemci bloğunun olduğu bölge.
Genel sistem görünümü.
Radyatörün havasını dışarı attığı tavan ızgarası. Yakın zamanda SamirCakir ile organize ettik bu noktayı.
Sistem ısı testlerine gelirsek; durum benim için çok güzel. Daha önceki su soğutma ekipmanlarımla, yüksek voltaj isteyen işlemcimi dizginleyemiyordum. Aşırı ısı sebebiyle işlemciyi günlük olarak 4 GHz üstü kullanmadım. Fakat yeni sistem ile birlikte ısı kritik seviyelere ulaşmıyor.
Isılarda E8400'ün çekirdek sıcaklıklarının her zaman saçma sapan olması sebebiyle anakart diyot sıcaklıklarını baz alıyorum. Size de bunu tavsiye ederim. 45nm bir işlemcinin çekirdeğinin hangi soğutma kullanılırsa kullanılsın herhangi bir hızda 45 derece altına düşmemesini başka neyle açıklayabilirsiniz ki
İşlemcinin asıl hızı 4140 MHz. Fakat EIST özelliği açık olduğu için çarpan 6'ya düşmüş durumda. Bekleme sıcaklığı resimde 24 derece. Gündüz de 19-25 derece arası gezindi hava sıcaklığına göre.
10 dk'lık yükleme sonrası ısı değeri, 51 derece. Radyatör fanları yarı yarıya düşürülmüş durumda. İşlemci voltajı ise 1,488v. Voltaj yüksek; çünkü işlemci biraz zayıf bu konuda, zamanla optimize edeceğim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SeVeRaL -- 15 Mayıs 2008; 0:09:58 >
Hayırlı olsun yeni sistemin kardeşim, iyi günlerde kullanırsın inşallah serin serin. Ama o kart o kasaya hiç olmamış. İşkence çeker garibim orada yahu. Güzel bir kasa olsa (Tabiiki Stacker'i kastediyorum) değerler daha düşük olur eminim. Sağlıcakla kal..
Öncelikle hyrlısı olsun. Dikkatimi çeken bi nokta var bu sistemin CPU blok haric birebir aynısı topladım yakın zamanda bi arkadaşıma sizin dereceler biraz yüksek gibi geldi kasa veya bloktan mı acaba. Orthos öncesi sistem boştayken bide ortam sıcaklıklarını belirtirsen karşılaştıralım isterim. Güle güle kullanın. Saygılar..
Mustafa Abi sağol. Haklısın aslında ama ne kadar ıvır zıvır varsa hepsini alıyorum 1.5 yıldır, sıra bir türlü gelemedi kasaya
@highwayp
Teşekkür ederim. Oda sıcaklığını ölçme şansım pek yok. Fakat durum ilk olarak radyatör pozisyonu ve standardın üzerinde voltaj vermem gerekmesinden kaynaklanıyor kanaatimce.
edit: imla
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SeVeRaL -- 15 Mayıs 2008; 1:00:08 >
Dostum d5 pompalara verilecek paraya yazık. Firebal getiriyor bu pompaları hatta stoklara da girmiş fakat belirttiğin gibi aşırı fiyat istiyorlar. Çok blok içeren pompayı zorlayacak bir sistemin yok ise bence hiç gerek yok. İnternette pompa konusunda bakınırken, Magicool'un 280 lt/s'lik pompasının testini bulmuştum bir rus sitesinde. Magicool 280 lt/s'lik pompa ısı bakımından D5 pompadan yalnızca 3-4 derecelik bir kayıp yaratıyordu. Testteki sistemde 240mm radyatör ve tek blok denenmişti hatırladığım kadarıyla.
Bu pompa gerçekten böyle bir sistem için oldukça yeterli, ilk su dolumundaki akış hızını ve emişi görebilsen bana hak verirdin
@YasiKa
Zannetmiyorum. Testleri var pc-labs'da, bir göz atabilirsiniz.
Valla bende en az 2 blok olacak ve 240 radyator kullanacagim onceden hydor kullaniyordum 700lt\h olanindan pompa 3 bloguda rahat kaldiriyordu ancak rolye kullanmak ve prize baglamak cok kablo karmsasi yapiyor ve pompa disarida calistigi icin haliyle biraz ses yapiyor
Bu pompa ideal gibi elime para gecince bi tanede ben aliyim en iyisi
Bende pompa almayı dusunuyorum.Sadece Cpu sogutacagım ve 120mm radyatorum olacak.BW 735 gibi yani.Elime para gecince genisletecegim sistemi.Pompa hakkındaki yorumlarınız gercekten aydınlatıcı olucaktır.Ayrıca kasaya montajı nasıl?
Asus P5K-E Wi-Fi edition-Core2duo E6400 2.13@ 3.42 (Gunluk) AC Freezer Pro 7-250 GB 7200 RPM HDD-2X1024 mb DDR2 667mhz Kingston RAM+Revoltec Ram Freezer Copper Editionx2-Asus EAX1300PRO 256 MB DDR2 Grafik Kartı-Aopen H700A