benim video düzenleme ile ilgili sorunlarım var. umarım bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir...
yapmak istediğim basitçe şu:
1. Hazır bir kaç DVD'nin "VOB" dosyalarından bazı kısımları kesmek... bunu hangi programla yapabilirim? hangi formatı kullanmam lazım? bir "VOB" dosyasını açıp kesme yapabilirmiyim doğrudan, yoksa onu önce "AVI"'ye dönüştürmem mı lazım?
2. Kestiğim bu bölümleri AVI olarak kaydedip, düzenleyip yeni bir DVD oluşturmak... bunu hangi programla yapabilirim? hangi formatı kullanmam lazım? dikkat etmem gereken neler var, iyi bir kalite yakalamak için? codecler, ayarlar?
yardımcı olursanız çok makbule geçer, şu ana kadar tüm denemelerim suya düştü. ne hata yapıyorum bilmiyorum fakat acaip kalite düşüşü oluyor. şu an elimdekiler: VirtualDub 1.8.0, Magic Video Converter, Sony DVD Creator 4,5...
bol bol mesaj ve tavsiyelerinizi bekliyorum...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahafiec -- 19 Mayıs 2008; 6:07:52 >
Böyle bir program var mı bilmiyorum, doğrudan VOB dosyaları üzerinde çalışmaya müsaade eden...? Büyük bir ihtimalle mpeg2 ye ya da Avi'ye dönüştürmen gerek önce!
Ben sana hatıralarımı anlatayım en iyisi, sen de içinden işine yarayab bir şeyler varsa seç.
1-Yeğenimin düğün DVD'si. Ne çektilerse oldukları gibi kaydedip vermişler. Menü falan yok. Ben en iyisi bunu menü yapayım dedim. Ulead Video Studio 10. Capture Import from DVD/DVD-VR. Bu alanda son derece zekice hazırlanmış bir program. Diyelim DVD 2 saat, ister hepsini, ister içinden sadece 3-5 dakikayı mepg2 olarak pc'ye indirebiliyorsun. Bu işi Vegas da yapıyor ama videoları olmadık yerlerden kesip ayırabiliyor ki sonradan bunların içinden ayıklaman gerekiyor, eğer amaç içinden bellş bir parça almaksa.... PC'ye indirme işi tamamlandıktan sonra onlar artık benim!!! Vegas'ta istediğim gibi, müzik ekle, hızlı / yavaş oynat, efect ekle... Kalite için, ayarlar var Vegas'ta...Best, Good, vesaire... Best'i seçiyorum... Eğer ses, 48.000 hz değilse, 48.000 yap diyorum... 16:9 mu 4:3 mü ona bakıyorum... Aslında daha bir sürü ayar var Vegas'ta ama bu konuda bizzat ben kendim bu konuda derse muhtaç haldeyim!
2-Abimin bir arkadaşı. Ailecek Venedik seyahatine gitmişler. Oradan gelen Venedik DVD'si. Yaklaşık 15 dakika. DVD tek parça. İçinde Venedik'ten fotolar + giden ailenin fotoları. Serpiştirilmiş halde. Abim süresini uzat, müziği de değiştir dedi... Napoliten şarkılar olsun.... Bunu gene Ulead Video Studio 10'da indirdim. Yaklaşık 30'ar saniyelik bir sürü video dasyası oluştu. İçlerinden seçmesi, yer değiştirmesi çok kolaylaştı. Anladım ki adam "mark" işaretler koymuş her bir videonun arasına, ayrılırken de tabi, pek de güzel "ek yerlerinden" ayrılmış oldu.
DVD yaparken uzunca bir süre Nero 7 işimi gördü ama içime hiç sinmiyordu... çok da profesyonel bir görüntüsü yoktu çünkü... menünün... Al takke ver külah, araştıra araştıra, Sony DVD Architect ile "play all" ve "sahne seçimi" düğmelerini işletmeyi başardım... En zoru buydu bana göre... Yoksa menü resmi ekle, menü için video ekle, yazı yaz falan filan... bunlar çok kolaydı....
Ulead da import DVD dedikten sonra istersen ulead içinde de işleyebilir hatta oradan direkt olarak DVD yapabilirsin. Başka sistemler de var ama çok uğraştırır seni. Aslında basit olmalarına rağmen sen bilmediğin için işin uzar. En iyisi ulead
arkadaşlar, hızlı cevaplarınız için teşekkürler. iki gündür bununla uğraşıyorum ve epey kafam ağırdı.
ilk önce bende öğrendiklerimi sizinle paylaşayım sonra da yazdıklarınızla ilgili bir kaç yorumum olacak.
doğrudan VOB dosyaları üzerinde çalışma sadece VirtualDub ile mümkün. yalnız benim bilgime göre bu sadece bir VOB dosyasını açıp bir kısmını keserek bu kısmı AVI olarak kaydetme ile sınırlı. yaptım ve oldu da, fakat oluşan AVI dosyasında birşey eksik ki playerlar oynatmasına rahmen Sony DVD Architect bunu import etmek istemiyor. neden olarak da video parametreleri belirsiz diyor, video çözünürlüğü falan filan...yani işe yaramadı...
şimdi eğer doğru anladıysam tavsiyeniz şu: 1. eski DVD'yı Ulead Video Studio ile import yap. bu arada Ulead VOB dosyalarını AVI'ye dönüştürüyor. 2. elde edilen AVI'leri Ulead'in içinde istediğin gibi derle topla, kırp ve böl. sonra ya Ulead içinde ya da mesela Sony DVD Architekt ile yeni DVD oluştur.
bu benim de izlemek istediğim yoldu zaten ve ben başka program kullansam da aynı işlemleri yaptım. (bende Ulead Video Studio yoktu, indirdim fakat kurulum hatası veriyor ve şu an henüz kullanamıyorum)
aynı mantıktan yola çıkarak ben şunları yaptım:
1. istediğim DVD'den VOB dosyasını Magic Video Studio ile AVI'ye dönüştürdüm. "adsız.VOB" oldu "adsız.AVI" kullandığım codec şu - Video [Xvid - 9600kbps]; Audio [Mp3 - 256kbps] (bunu DVD'yi Ulead'e import ederek de yapabiliriz dediğiniz gibi)
2. elde ettiğim "adsız.AVI" dosyasını VirtualDub'da açtım, kesilecek yeri belirledim ve kestim. bunu "adsız_part_1.AVI" olarak kaydettim. bu arada "adsız.AVI" ve "adsız_part_1.AVI" codec açısından tamamen aynı, kesim esnasında değişiklik yapılmadı. (bunu da Ulead içinde yapabiliriz dediğiniz gibi)
3. bu işlemleri (1. ve 2.) tüm gereken VOB dosyaları için yaptım ve neticede 4 parça AVI elde ettim. bunlar "adsız_part_1.AVI", "adsız_part_2.AVI", "adsız_part_3.AVI" ve "adsız_part_4.AVI". bu dördünü de bu aşamada oynatarak kalitenin en az orjinal alındıkları DVD kadar iyi olduğuna emin oldum.
4. bu 4 AVI'den Sony DVD Architekt ile bir DVD oluşturdum, menü falan filan. seçtiğim kalite "best", sistem "PAL" yani herşey en iyi seviyede. gelin görün ki oluşan DVD tam anlamıyla berbat, kalite açısından. yani neticeyi görünce şok oldum...oluşan hatanın bu kademede oluştuğunu 2-3 deney sonunda anca anladım...
peki arkadaşlar bildiklerim bu kadar...sizce ne yapabilirim? DVD oluşturmak için başka program kullanabilirim, fakat daha önce Sony ile yaptığım DVD'ler çok iyidi... ne düşüneceğimi bilemiyorum doğrusu. Ulead Video Studio kurabilirsem birde onunla denerim...