halihazırda Gigabyte GA-8I955x Pro marka anakartımın üzerinde 1 adet 1Gb'lık 533 Mhz DDR-2 Ram kullanıyorum. Ram'imi 4 Gb'a yükseltmek istiyorum. Gigabyte'ın sitesinde anakartımın teknik özellikleri şu şekilde verilmiş: * Intel® Pentium® Extreme Edition işlemciler için optimize edilmiştir * 8GB'a kadar çift kanal DDR2 888 ile ECC desteği * SATA 3Gb/s arabirim desteği * T.I 1394b ve PCI-Express Gigabit Ethernet bağlantıları özelliği * Intel® Matrix Bellek Teknolojisi özelliği Tabi anlayana... Ben anlamıyorum. Lütfen aşağıdaki sorularımla ilgi olarak elinizden geldiğince bana yardımcı olun.
1- Yukarıdaki teknik özelliklerden 8Gb'ta kadar Ram kullanabileceğim mi anlaşılmalı? 2- Hangi marka RAM daha kalitelidir, ne tür bir konfigürasyon uygulamalıyım? Yani 2GB+1GB şeklinde mi eklemeliyim yoksa 1Gb+1Gb+1Gb şeklinde mi? Arasında fark varsa hangisi daha avantajlı olur? 3- Kullandığım RAM'in 533 Mhz olması hepsininde 533 Hhz olmak zorunda olduğu anlamına mı geliyor?
Önerilerinize ve yardımlarınıza şimdiden teşekkür ederim.
DualCore Intel Pentium D 820, 2800 MHz (14 x 200) Gigabyte GA-8I955X Pro (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394) OCZ Vista Upgrade 2*1GB 800 Mhz DDR-2 RAM Intel Glenwood i 955X Chipset NVIDIA GeForce 6600 LE (256 MB)
ama benim anakartta çalışır mı dersin? Şu "533 Mhz olmalı" muhabbeti kafamı çok bulandırdı.
galiba normal kullanıcı tanımının biraz dışındayım. Aslen 3d programları, ve bilimum grafik programları arasında sıklıkla gidip gelmem sebebiyle bilgisayarımın kasılmasından bıktım. Ama sanırım bir adet 2Gb'lık RAM eklemek de işimi görebilir. Yukarıdaki sorumun cevabı evet ise derhal sipariş edicem. Çok sağolasın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muarra -- 13 Mayıs 2008; 21:43:03 >
DualCore Intel Pentium D 820, 2800 MHz (14 x 200) Gigabyte GA-8I955X Pro (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394) OCZ Vista Upgrade 2*1GB 800 Mhz DDR-2 RAM Intel Glenwood i 955X Chipset NVIDIA GeForce 6600 LE (256 MB)
1GB 533MHZ modulünü söküp satmanı öneririm. Çünkü diğer tüm ramler en düşük MHZ'i olan rame ayak uyduracaklardır. Linkini verdiğim ramler DUAL olarak çalışırlar. Faydaları hakkında araştırma yapabilirsin.
Gecikme süreleri düşük yani CL3 (Ultra low latency) veya CL4 (low latency) 1066MHZ dual ram almanı tavsiye ederim.
Performansa katkısı olacaktır. İlerde Oc yapmayı düşünürsen de rahatça 1066Mhz'ye çıkabilirsin.
Marka ve model olarak ne tavsiye edersiniz dostum?
quote:
Orjinalden alıntı: DeWe
1GB 533MHZ modulünü söküp satmanı öneririm. Çünkü diğer tüm ramler en düşük MHZ'i olan rame ayak uyduracaklardır. Linkini verdiğim ramler DUAL olarak çalışırlar. Faydaları hakkında araştırma yapabilirsin.
DeWe dostum, Team'in kendi forum sitesine danıştım. "Team Xtreem DDR2 800MHz CL 4-4-4-10 2*1GB PC2-6400" model RAM'in benim anakartta sorun çıkarabileceğini, ve overclock'a uymayacağını söylediler.
Orjinalden alıntı: muarra Marka ve model olarak ne tavsiye edersiniz dostum?
O kadar çok marka oldu ki ramlerde hepsinin tam özelliklerini ve sisteme nasıl bir katkısı olabileceğini bilmediğimden yanlış bir yönlendirme yapmak istemiyorum.
Bence sen belli bir modelden farklı markaları karşılaştırırsan hangisinin iyi olduğunu ve gönlüne fiyat/performans açısından hangisini yattığını forumdaki arkadaşlarla paylaşırsan kesinlikle daha iyi olacaktır.
Bak burada böyle bir inceleme var umarım yardımcı olur. Başka incelemeler de bulabilirsin.
Arkadaşlar Bir ram almak istedim, araştırmalarım sonucunda kendimi çok sıkıntılı ve kompleks bir durum içinde buldum. Bir şeyler öğrenmedim değil ama hala pişman olmayacağımı hissettiğim bir ram'de karar kılamadım. Araştırmalarım sonucunda benim anakarta sadece 533 MHz, 400 MHz ve 667 MHz'lik Ram'lerin uyduğu sonucuna vardım: http://www.dealtime.co.uk/xPF-Gigabyte-GIGABYTE-GA-8I955X-PRO-S775-I955X-ATX-SND-GLN-1394-U2-FSB1066-SATAR-IN-GA8I955X-PRO Lakin zargana_11 arkadaşımızın bahsettiği CL3 veya CL4 tipi bir Ram bulamadım. Üstelik 1066MHZ dual bir ram'in uyacağını bilsem, tüm şu sıkıntıdan kurtulmak için epey bir paraya kıymaya bile hazırım. OC da yada ECC desteğinde falan gözüm yok, ancak yüksek performans alabileceğim 2 ila 4Gb 667 Mhz (anladığım kadarıyla benim anakartın üst sınırı) CL3 yada CL4 low latency dual bir ram'a ihtiyacım var. Böyle söylemek istemiyorum ama bu işlerden anlayan arkadaşlardan spesifik bir tavsiye rica ediyorum. "Armut piş ağzıma düş" olacak biraz.