(Aynı soruyu sapphiretech forumlarında da sordum fakat burada su soğutma ile ilgili uzman kişilerin daha çok olduğunu düşünerek moderatör arkadaşların anlayışına sığınarak burada bir kez daha soruyorum)
Eski mainboard'ımın ( PE-AM2RS690MH - PURE Element 690G ) durup dururken 2 kere bozulması üzerine yeni ve yine bir sapphire mainboard'u olan PC-AM2RD790 - PURE CrossFireX 790FX'i tercih ettim. Sistemimde su soğutması kullanıyorum. Güney ve kuzey köprüsü için iki adet CL-W0083 kullansam uyumlu olur mu? Ayrıca mosfet için hangi su bloğu uyumlu olur? Ayrıca sizin farklı su bloğu önerileriniz var mı? Bu arada benim kullandığım sistem AG1/4" connector uyumlu ve yine elimde ayrıca bir sistem olan THERMALTAKE CL-W0052'yi ise ekran kartımı (HIS ATI HD2600XT) soğutmak için kullanıyordum(bunun connector'ü ise 1/4" - 3/8" uyumlu). CL-W0052'yi, EK ATI Radeon HD3870 X2 Ekran Kartı Sıvı Soğutma Bloğu 'na adapte etsem SAPPHIRE HD3870X2 ekran kartım için yeterli olur mu? Yeterli olmaz ise, hangi sistem bu ekran kartının sıvı soğutma bloğu ile yeterli olur?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Menpower -- 12 Mayıs 2008; 7:45:28 >
Arakadaşım yazından pek birşey anlayamadım block'a göre ekrankartımı arıyorsun, yoksa ekrankartına göre block mu arıyorsun. ama şunu söyleyeyim 3870x2'ye o block olmaz biraz el becerin var ise o block'dan bir tane daha alıp ojinal soğutucuyu uygun şekilde kesip uydurabilir
Yanlış yazdıysam özür dilerim ama ben orada linklerini araştırmanız için verdiğim parçaların tam olarak elimde olduğunu belirtiyorum. Belkide linkleri fark etmediniz çünkü elimde üstte linkini verdiğim HD3870X2 için yapılmış su bloğu mevcut.
Neyse soruları daha anlaşılabilir bir halde özetleyim;
Benim elimde EK ATI Radeon HD3870 X2 Ekran Kartı Sıvı Soğutma Bloğu ve Sapphire Ati Radeon HD3870 X2 Ekran kartı var. THERMALTAKE TIDAL WATER CL-W0052'yi, EK ATI Radeon HD3870 X2 Ekran Kartı Sıvı Soğutma Bloğu'na takarsam, soğutması için yeterli olur mu?
Bir diğer sorum ise, PC-AM2RD790 - PURE CrossFireX 790FX anakartım için iki adet THERMALTAKE CL-W0083 Kuzey ve Güney Köprüsü Su Bloğu alsam bu anakartın üzerindeki güney ve kuzey köprüsü çipsetine uyumlu olur mu?
Son sorum ise, yine PC-AM2RD790 anakartın mosfet soğutması için hangi su bloğu uygun olur?
Umarım bu sefer anlaşılır olmuştur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Menpower -- 12 Mayıs 2008; 13:20:53 >
Hocam sorunlarına ayrı ayrı cevap vermeye çalışayım burada bu konuda benden daha tecrübeli arkadaşların affına sığınarak bilgimin yettiğince;
1)- CL-W0052 3870x2 için serin tutmaya yarayabilir,ama kesin olarak soğutma çözümü değildir.OC yapmak için kullanacaksan riske atma kartını.CL-W0052 tek blok ve tek GPU soğutmak için tasarlanmış bi soğutucu.Ama dersen serin ve sessiz olsun kasamdaki loop ile alakası olmasın,rekorları birbirine uydurup kullanabilirsin,bu arada eğer sıvı ekleyebiliyorsan saf su eklemeni tavsiye ederim çünkü blok baya geniş.
2)-Bana sorarsan senin boardun için sıvı soğutma gerekli değil,gayet güzel bir heatpipe soğutması var.Ama illede iki çipsetide sıvı soğutmama dahil edicem dersen.TT çipset bloğundan iki adet işini görür.
3)-mosfet soğutma için kullanabileceğin iyi bir blok (hepsi ile burada arasındaki tire işaretini kaldırın) :
hocam oncelikle ekran kartı için THERMALTAKE CL-W0052 yetersiz kalacaktır bence. maximum fan hızında iyi bir sıcaklık yakalarsınız belki. gerci bu aletin çift bloklusunuda yapmışlardı ama o radyator yetersiz kalacak.
bide tt ve su soğutma bence cok kotu bir ikili. bu iki kelimenin yanyana gelmemesi gerekir bence. o paraya daha iyi bloklar bulmaya çalışın.
Hocam sorunlarına ayrı ayrı cevap vermeye çalışayım burada bu konuda benden daha tecrübeli arkadaşların affına sığınarak bilgimin yettiğince;
1)- CL-W0052 3870x2 için serin tutmaya yarayabilir,ama kesin olarak soğutma çözümü değildir.OC yapmak için kullanacaksan riske atma kartını.CL-W0052 tek blok ve tek GPU soğutmak için tasarlanmış bi soğutucu.Ama dersen serin ve sessiz olsun kasamdaki loop ile alakası olmasın,rekorları birbirine uydurup kullanabilirsin,bu arada eğer sıvı ekleyebiliyorsan saf su eklemeni tavsiye ederim çünkü blok baya geniş.
2)-Bana sorarsan senin boardun için sıvı soğutma gerekli değil,gayet güzel bir heatpipe soğutması var.Ama illede iki çipsetide sıvı soğutmama dahil edicem dersen.TT çipset bloğundan iki adet işini görür.
3)-mosfet soğutma için kullanabileceğin iyi bir blok (hepsi ile burada arasındaki tire işaretini kaldırın) :
1 - Evet dediğiniz gibi riske atmayacağım. Ekran kartı için bloğu ve mosfet bloğu dışardan bir sistem olan Zalman Reserator XT yi kullanacağım. Saf su derken neyi kastettiniz? Bende Alphacola sıvı var.
2- Heatpipe sistemi gerçekten hoşuma gitti. Yeterli derecede soğutacağını düşünmüyorum çünkü üretici firmanın forumlarında 590fx in çok ısındığından şikayet edenler var. Bende harareti önlemek için su soğutma kullanıyorum zaten.
3- Bu bloğun benim anakartıma uyup uymayacağından emin olamadım zaten o yüzden sormuştum. Ama bu uyar derseniz çok iyi çünkü ekran kartı su bloğum ile aynı markada olması benim işimi kolaylaştırıyor.
Yardımlarınız için sonsuz teşekkürler.
quote:
Orjinalden alıntı: jeofizikci
hocam oncelikle ekran kartı için THERMALTAKE CL-W0052 yetersiz kalacaktır bence. maximum fan hızında iyi bir sıcaklık yakalarsınız belki. gerci bu aletin çift bloklusunuda yapmışlardı ama o radyator yetersiz kalacak.
bide tt ve su soğutma bence cok kotu bir ikili. bu iki kelimenin yanyana gelmemesi gerekir bence. o paraya daha iyi bloklar bulmaya çalışın.
Neden herkes TT den bu kadar soğumuş anlamıyorum, aslında soğutma sistemleri bayağı güzel. Ben zaten blok önerilerinizi sormuştum zira ben Türkiye'de bulabileceğim bu anakartlara uyumlu adam gibi köprü çipseti blokları bulamadım. Asıl sistemim zaten Alphacool sadece ekran kartı için TT Tide Water almıştım ve anakartıma alphacool'un çipset bloğu uymayınca TT çipset bloğu aldım o kadar. Yardımlarınız için teşekkürler. Aslında sizin blok önerilerinizi de duymak fena olmazdı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Menpower -- 13 Mayıs 2008; 11:46:56 >
hocam anakartınıza blok uydurmak biraz zor olacak. arkadaşın tavsiye ettiği bloksa asus anakartlara ozel yapılmıştır, sizin mosfetlerin alanı(aşağıdaki resim) daha geniş kalmakta. uydurmakta zorlanabilirsinız. zaten ek blokların fiyatına kendiniz blok yaptırabilirsiniz. tabi bu ankartı kullananlar daha iyi yorumlarda bulunacaklardır. benim asıl goruşum ekran kartı soğutmanız içindi. bunuda belirttim