Arkadaşlar;evlerdeki güvenlik konusu sizin de bildiğiniz gibi çok önemli.Ne çelik kapılar,ne önlemler alındı,ama yine de bu işin önüne geçilemedi.Bu soruna en büyük çözümün mekanik bir kilit olduğunu düşündüm;yani bildiğimiz sürgü.
Lakin bu sürgü,evde kimse yokken içeriden kapatılamıyor.Bunun içinse şunu düşündüm ve karşıma çıkan sorunlar şunlar:
Bu sürgü,standart ve küçük bir motor aracılığıyla çekilebilir.Böylece çelik kapı gibi kalemlerden ve bunların sorunlarından kurtulunabilir.
Şimdi gelelim sıkıntıya:
1-Motoru harekete geçirecek tepki alarm ya da garaj kapılarındaki gibi radyolu bir sisteme entegre edilmeli.Burası kolay.Fakat bu motor hangi enerji türüyle çalıştırılır??
a- 220V= Elektrikler gitti diyelim;eve girilemez.Bunun yanında çoğu iletken olan çelik kapıdaki muhtemel bir kaçak,insana zarar verir.
b-Pil vb alternatif akım= Pil bittiğinde veya zayıfladığında sıkıntı çıkacak.Batarya benzeri bir sistemin ana ya da ara kaynak olarak kullanılması şart.
2-Bu radyo dalgalı sistem kolay çözülebilir mi??
Elektronik konusunda bilgim yok dostlar;belki böyle bir çalışmanın daha iyisi bile yapılmıştır.Ben sizin yorum,çözüm ve proje önerilerinizi duymak,bunlar hakkında kafa yormak istiyorum.
senin işine yarar mı bilmiyorum ama yenisini aldıkça satmaya kıyamadığımız cep telefonlarını değerlendirme fikri oluştu bende. bu aletlerin şarjı üzerinde iken , bataryası da takılı ilen güç kaynağı olarak kullanılabilir bence. modele göre 3-5 volt ve 300-700 miliamper veriyorlar. kabaca iki kalem pil eder . buna uygun devre ve elektromotorla konuşan bir kapın olabilir :)
Üstad şu olayı düşündüm ben de..Buna beyin fırtınası diyoruz işte
Senin cep telefonu işini;şifrenin çözülmemesi için şu şekilde hayata geçirsek:
Aynı bombaların aktif hale geldiği gibi,kilit açılmasını da gelecek olan çağrıya bağlasak..Numara kimse tarafından bilinmeyeceği için,tek bir aramaya sabitlenebilir sistemin açılması
Düzenleme: İmla
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aytürk -- 12 Mayıs 2008; 2:11:20 >
12 volt yüksek torklu motorlar mevcut,bir adet bilgisayar UPS si kullanarak elektrik kesintilerinede çözüm getirebilirsiniz sonuçta uzun vaadeyle elektrikler kesmiyordur güzel bir sistem olur bir zamanlar benimde benzer bir projem vardı elektronik kontröllü sürgülü kapı projesi üzerinde çalışıyordum şimdilik askıda ama inşallah bir gün gerçekleştireceğim.
kardeş benim geçmişte yaptığım bir şeyi sana tavsiye ederim arabaların merkezi kilit motorlarını kapıya takmıştım ve oto alarmınıda kullandım ben kapının tüm kilitlerini kontrol ediyordum yani barelde dahil buna 12v ups aküsüde elektrik kesilince devreye giriyordu ben bunları eski işyerimde odama yapmıştım çok kullanışlı oluyordu tavsiyem bu ve denenmiştir sana kolay gelsin
ek: ben elektirik kesilmesinde akü bile bitse içeri girilebilmesi için şu yöntemi uygulamıştım kapıda bir şase bulunuyor sewninki komple şase zaten malum çelikkapı demişin.
ben birde dürmünü mesela yalıtıp orayada pozitifi veriyordum bu durumda elektirik kaynakları tükenmişse bir adaptörü yada aküyü kapının önüne getirip dürbüne + kapının koluna - uç bağladığında içerideki motorlara geçici bir süreliğine kapıyı açacakkadar enerji verebilmeni öneririm
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tr-ex -- 12 Mayıs 2008; 10:49:49 >
bence güzel düşünce ama hırsıza kilit olmaz kapıdan giremez se bacadan girer yine girer benim basıma geleni söyliyeyim size kapıda kilit yerine çok eski yöntem olan iki 13 somun vardı bunu acman için illaki iki adet 13 anahtar gerekir ama benim akıllı hırsızım kapıyla uğrasmak yerine kapının hemen yanından kendine delik acıp içeri girdi benim depomu öyle patlattı yapanlar ise at arabası ile gezen çingeneler mahkeme derken uzatmayayım sonuc beraat ettiler olan benim malzemelere oldu
Sürgü iyi bir yöntemdir,kapı sağlam olduktan sonra eski de olsa çok iyi yöntemdir.Ayrıca kap arkasındaki duvara çubuk dayayıp kapıdan destek aldırmak da mantıklı bir yöntem...
Bence 220V daha mantıklı,UPS ile kullandıktan sonra problem edeceğini zannetmem. Veya DC 12V motor,bir oto aküsü,ve bir şarj devresi...
AMD AthlonXP 2500+ @ 4200+ [1833MHz @ 2723Mhz @2502Mhz Günlük] 1M=37sn El Yapımı PWM - NB - SB Soğutma Abit AN7-XT Eheim 2000lt/h 35W Pompa EA El Yapımı Bakır Soğutma Bloğu 15x30 Bakır Radyatör Aopen 800~2400rpm 12cm Rad. Fan 2x512MB Patriot XBLK 2-2-1-1 @ 400MHz NzXT Guardian Gümüş MSI X1950Pro AGP @ 575/1375 Tagan 2-Force II 800W Revoltec Kırmızı CCFL 2x30cm Revoltec Mavi CCFL 2x10cm TT Mavi 12cm Fan 3x T&T 8cm Siyah Fan Sunbeam 8cm Fan Seagate 250GB Sata2 16MB Seagate 500GB PATA 16MB Philips SNA-6500 Kablosuz Modem LG Flatron F700B 17"Ümit Özyürek DC12V Oto Ampli Besleme Sistemleri İçin PM Atınız! [15A~120A] / Arızalı PSU'larınız alınır... :)
yüksek torklu motora gerek olduğunu sanmıyorum otolarda kullanılan kilitleme mekanizmasının motoru var o kullanılanilir bence hemyeterince güçlü hemde küçük
İnşallah arıza yapmaz bir sistem yaparsınız Şunuda hatırlatayım aklınızda bulunsunsiz yokken biri kapıyı zorlar kilitleyen dilin orda sıkışmasına neden olursa muhtemelen geldiğinizde sizde kapıyı açamazsınız.Böyle şeyleride düşünmekte fayda var heleki tırmanılması zor bir apartmanda yaşıyorsanız
sürgüye gerek yok. piyasada kilite sabitlenmiş motorlu kilitler var. Bunlar 6 volt (4 adet 1.5 voltluk AA pilden) ile çalışmakta ve kumandayla uzaktan kontrol edilebilmekteler.Bizzat böyle sistemlerin imalatında çalışmaktayım.