Merhaba arkadaşlar. Evde download yapmak için kullandığım bilgisayarıma HD almak istiyorum. Nette siteleri dolaştığımda SATA,SATA2,NTQ,IDE gibi terimlerle karşılaştım. IDE'yi biliyorum aslında, emektar kablomuz diyebilirim.Ama digerleri hakkında hiçbir bilgim olmadığı için karar vermekte zorlanıyorum.
Sadece download yapmak ve nette gezmek için kullanılan bir bilgisayar. 250,320 yada 500GB lık bir harddisk alacagım.
Alacagım HD'in SATA,SATA2 yada IDE olması farkedermi? Eger farkediyorsa hangisinden almamı tavsiye dersiniz. HD'i depolama amaçlı kullanacagım için marka olarak hangisini tavsiye edersiniz?
Bi kere SATA yani SATA1 artık eskide kaldı. Artık sadece SATA2 diskler var.
SATA2 tek ve incecik kablolar kullanarak yapılan daha yeni bir bağlantı şekli. IDE'nin o bildiğin iki aygıt bağlanan kalın kabloları tarih oluyor artık.
Ancak senin sistemin o kadar yeni değil. http://www.foxconnchannel.com/product/Motherboards/detail_overview.aspx?ID=en-us0000281 Anakartında yalnız IDE çıkış var. Bu sistemi (anakart, işlemci ve RAM, hatta ekran kartı da) değiştirmeden SATA2 disk kullanamazsın. Önemli olan yeni anakartta SATA2 çıkış olması ancak işlemci RAM vs hepsi eski olduğundan, çalışması için 4'ünün de değişmesi gerekir.
Bu durumda yine IDE disk alman gerekiyor. IDE'ler artık az satıldığından SATA2'lere göre biraz pahalılar. Örneğin 250 Samsung SATA2 diski 55$'a bulabilirken aynısının IDE'sini 65$'a alabiliyorsun. Paran uygunsa elbette 250 yada 320 yerine 500 al. Bu senin internet hızınla ne kadar indireceğine bağlı. Diyelim 2 Mbit hattın varsa ve hat da iyiyse, günde 17-20 GB iner. 1 Mbit ile de 8-10 GB indirirsin, ona göre diskin ne kadar zamanda dolacağını hesaplayabilirsin.
Marka olarak Seagate veya Samsung düşün. Seagate'ler 5 sene garantiyle satılıyor, Samsung 3 sene, ancak Samsung'lar da genelde daha ucuzlar ve fazla ısınmıyorlar.
yanıtların için çok teşekkürler, eger sen cvp vermeseydin heralde sata2 hd falan alırdım :) ancak kafam karıştı.acaba sistemimi yenilesem yoksa sadece hd takviyesimi yapsam diye :)
Rica ederim. Aslında mesajda bişey eklememişim. Sıfır iyisini bulman zor ama kullanılmış anakartlardan içinde SATA girişi olan bir taneyi ucuza alabilirsin. http://www.borsapazar.com/urunlistesi.php?durum=2&kategoriid=5&altkategoriid=15&sirala=&gorunum= Burdakiler gibi Intel 865'lerde SATA vardır, SATA1'dir aslında ama SATA2'leri sorunsuz çalıştırır. Ayrıca son çıkan bazı 845'lerde de SATA olabilir ama kartta SATA var mı yok mu iyi araştırıp alman gerekli.
Elbette bu yazdığım en ucuza iyi olanları, daha çok para ayırabiliyorsan Intel'de Dual-Core işlemci ya da Core2Duo'lu P35 anakartlı bi sistem oluşturman daha iyi olur.
Intel E2180,Gigabyte P35-DQ6,2x1GB Kingston DDR2-800,His 512MB 2600Pro,Samsung 750GB,4xSamsung 500GB,Philips 2412 DVDRW,TechniSat SkyStarII,Aopen H600B05,PC Power&Cooling Silencer 610W,Samsung 932B+,Philips MMS430G AYRICA: (Fotoğraf için Canon PowerShot A550)-(Hız ve Sağlamlık için Kron XC4000)
Önerilerin için çok teşekkür ederim. Durumu biraz gözden gecirdim ve şu anda ek bir bilgisayar almak lüks geldi. O yüzden IDE harddisk almaya karar verdim. Forumlarda okuduguma göre IDE harddiskler IDE-SAtA dönüştürücüler sayesinde performans kaybı olmadan SATA olarak kullanılabiliyormuş. Yani ileride bilgisayarı yeniledigimde aldıgım IDE harddiskii kullanabilcegim (umarım yanlış anlamamışımdır :) ). Almayı düşündüğüm harddisk 320 SEAGATE 7200 16MB IDE ST3320620A. yanlız seagate harddisklerin sesli çalıştıgı yönünde yorumlar okudum.aklıma takılan husulardan biride bu. bu ürün hakkındaki yorumlarınızıda alıp son kararımı verecegim :) (çok masraflı oldum sanırım)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sepultulica -- 14 Mayıs 2008; 10:31:47 >
Aynı dönüştürücünün SATA'yı IDE çevirenleri de var: http://www.noktaelektronik.net/shop/products.asp?category=23 (ortalara doğru ikisi de görünüyor) Bence öyle bir kullanım amacın varsa eski IDE diski şimdi pahalıya alacağına ucuza SATA2 disk al.
Ses konusu biraz karışık. Açıkçası çok fazla model var. En basitinden 80 GB Seagate IDE'nin belki 20'ye yakın ayrı modeli çıktı ilk üretildiği 2000 yılından beri. O yüzden birisinin 80 kullandım sesli sorunlu dediğini başka bir Seagate 80'de asla yaşamazsın.. Bu bakımdan modelden modele hız/ses ve sıcaklık değişiyor... Yine de genel olarak Samsung'un ucuz modelleri dışındakiler yeni aldığında sessizlik ve serinlik açısından iyiler. Seagate'in de bazı yeni modelleri (250'lik 410AS gibi) aynı şekilde iyi...
Intel E2180,Gigabyte P35-DQ6,2x1GB Kingston DDR2-800,His 512MB 2600Pro,Samsung 750GB,4xSamsung 500GB,Philips 2412 DVDRW,TechniSat SkyStarII,Aopen H600B05,PC Power&Cooling Silencer 610W,Samsung 932B+,Philips MMS430G AYRICA: (Fotoğraf için Canon PowerShot A550)-(Hız ve Sağlamlık için Kron XC4000)
dönüştürücü fiyatları 20 ila 50 ytl arasında degişiyor. o şekilde almak daha pahalı olacak yani. alacagım yerde sata2 ile ide arasında 3ytl fark var sadece. o yüzdende biraz cazip geldi. ide 320gb seagate 106, sata2 320gb seagate 103 ytl. ilerde her halukarda dönüştürücü almak zorunda kalacagım ama hem belki fiyatı düşer hemde bakarsınız o zamna kadar başka yöntemler başka sistemler ortaya cıkar :) anlaşılan ses konusu birazda şans :) cevapların için çok teşekkür ederim.