Şimdi Ara

Video ve resimlere çözünürlük dopingi ; Intel'den Super-Resolution (SR)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
9.389
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Günümüzde resmen bir multimedya çılgınlığı yaşanıyor. Görüntüleme ve ses üstüne her gün yeni bir teknoloji tanıtılıyor ya da bu konu ile ilgili donanımlar ya da cihazlar piyasaya sürülüyor. Artık cep telefonlarında dahi dijital kameralara ya da ses kayıt cihazlarına yer verilmekte.

    Her ne kadar cep telefonlarımız ile de artık resim veya video çekebiliyor olsak da bu resimlerin ve videoların kaliteleri pek de tatmin edici olmuyorlar. Öyle ki çektiğimiz bir videoyu orjinal boyutunda değilde biraz büyütüp izlemeye çalıştığımızda görüntü bozulmakta ve tamamen anlaşılmaz bir hal almakta. Bu tip düşük çözünürlükteli video ve resimleri artık daha yüksek çözünürlükte ve netlikte orj boyutlarından iki (2) kat daha büyük şekilde izlemek mümkün nasıl mı?

    Bu güne kadar hep filmlerde gördüğümüz ve gizli servis ajanlarının kullandığı bulanık anlaşılmaz video ve resimleri netleştirme teknolojisi Intel'in super-resolution (SR) ismini verdiği teknik ile mümkün. Super-resolution o kadar etkili ki herhangi bir videoyu iki (2) kat çözünürlüğe netleştirme yaparak çıkartabilmekte.

    Hareketli görüntülerde netleştirme yapmak üzere tasarlanmış super-resolutionprensip olarak bir video karesindeki kayıp pikselleri bulmak için daha sonraki kareleri inceleyerek görüntülerdeki bozulma ve dağınık piksel hareketleri üzerinden algoritma işleterek, görüntüdeki eksik parçaları tahmin ediyor ve boşlukları doldurarak görüntü çözünürlüğünün yükselmesini ve görüntünün netleşmesini sağlıyor.

    Yukarıdaki resimde üç (3) saniye boyunca sabit olarak bir telefon kamerası ile görüntülenmiş uyarı yazısının orjinal hali ile (soldaki) super-resolution ile işlenmiş hali (sağdaki) bulunmakta. Soldaki resim kesinlikle okunaksız ve çok kalitesizken işlemden geçmiş görüntü oldukça net ve başarılı. Teknik oldukça başarılı olsada günümüz işlemcileri tarafından gerçek zamanlı işleme imkansız. Yukarıdaki üç (3) saniyelik görüntünün işlenmesi için bile bir (1) dakika süreye ihtiyaç duyulmuş.

    Intel günümüz makinalarından bin (1000) kat güçlü makinaların ancak bu işlemi rahatlıkla gerçekleştirebileceklerini ve masa üstünde kullanılabilir kılacaklarını söylüyor. Aslına bakılırsa multi core gibi tek pakette birden fazla işlemci çekirdeği barındıran yeni nesil işlemcilerde ne gibi işlerin mümkün kılınabileceği super-resolution la bizlere gösterilmiş oluyor.

    Bu gün için hayal gibi olsada PC nin ilk günden bugüne geçirdiği hızlı değişim göz önüne alındığında bu tip yüksek işlem gücü gerektiren teknolojileri en geç 5 ile 10 yıl içerisinde kullanmaya başlayabiliriz.








  • peki bu teknoloji program şeklinde mi olucak yani render şeklinde mi eğer öyleyse test sürümü varsa linkini verebilirmisin ?
  • ya bu ornekler hep super olur ama gercekte alirsin alakasi yoktur
    bunda umarim oyle bisey yoktur manyak bisey cunki
  • ya ben 3 saniye için 1 dk beklerim ya ne olucak sanki yeterki download a sunsunlar bir inceleyelim
  • Bu programlar tahminen beta ve geliştirmesi çok pahalı olduğundan ancak kamu kuruluşları ve askeriye kullanabilmektedir. İlerde pazarın doygunluğa ulaşılmasından sonra ve bu tür algoritmalar geliştirenlerin sayısı arttıktan sonra rekabet ile ucuz pazarlara hitap edilebileceğini tahmin edebiliriz. Ucuz dediğim bir kaç bin dolar. Sonrasında bir kaç yüz dolara inecektir ve sonrasın belki sisteme bile entegre gelebilir.
  • Anasayfa haberlerinde uzun zamandır hatalı yazımlar görüyorum. Lütfen haberleri çevirdikten sonra bir kez okuyun, daha sonra haber olarak koyun.


    Günümüzde resmen bir multimedya çılgınlığı yaşanıyor. Görüntüleme ve ses üstüne her gün yeni bir teknoloji tanıtılıyor yada bu konu ile ilgili donanımlar yada cihazlar piyasaya sürülüyor. Artık cep telefonlarında dahi dijital kameralara yada ses kayıt cihazlarına yer verilmekte.
    "yada" -----> "ya da"


    Her ne kadar cep telefonlarımız ilede artık resim veya video çekebiliyor olsakda bu resimlerin ve videoların kaliteleri pekte tatmin edici olmuyorlar. Öyleki çektiğimiz bir videoyu orjinal boyutunda değilde biraz büyütüp izlemeye çalıştığımızda görüntü bozulmakta ve tamamen anlaşılmaz bir hal almakta. Bu tip düşük çözünürlükteli video ve resimleri artık daha yüksek çözünürlükte ve netlikte orj boyutlarından iki (2) kat daha büyük şekilde izlemek mümkün nasıl mı?

    "ilede" -----> "ile de"
    "olsakda" ----> "olsak da"
    "öyleki" ----> "öyle ki"
    "pekte" -----> "pek de"


    Bu güne kadar hep filmlerde gördüğümüz ve gizli sevis ajanlarının kullandığı bulanık anlaşılmaz video ve resimleri netleştirme teknolojisi Intel'in super-resolution (SR) ismini verdiği teknik ile mümkün. Super-resolution o kadar etkiliki herhangi bir videoyu iki (2) kat çözünürlüğe netleştirme yaparak çıkartabilmekte.



    Hareketli görüntülerde netleştirme yapmak üzere tasarlanmış super-resolution prensip olarak bir video karesindeki kayıp pikselleri bulmak için daha sonraki kareleri inceleyerek görüntülerdeki bozulma ve dağınık piksel hareketleri üzerinden algoritma işleterek, görüntüdeki eksik parçaları tahmin ediyor ve boşlukları doldurarak görüntü çözünürlüğünün yükselmesini ve görüntünün netleşmesini sağlıyor.

    Yukarıdaki resimde üç (3) saniye boyunca sabit olarak bir telefon kamerası ike görüntülenmiş uyarı yazısının orjinal hali ile (soldaki) super-resolution ile işlenmiş hali (sağdaki) bulunmakta. Soldaki resim kesinlikle okunaksız ve çok kalitesizken işlemden geçmiş görüntü oldukça net ve başarılı. Teknik oldukça başarılı olsada günümüz işlemcileri tarafından gerçek zamanlı işleme imkansız. Yukarıdaki üç (3) saniyelik görüntünün işlenmesi için bile bir (1) dakika süreye ihtiyaç duyulmuş.

    "olsada" ----> " olsa da"



    YA DA böyle yazılıyor.




  • @Ferocity

    Eleştirileriniz için teşekkürler. Sizler yanlışları görüp düzelttiğiniz sürece sitedeki yazım kalitesi her zaman daha iyiye gidecektir.
  • Eger basliktaki gibi resimlerde de piksel duzeltebiliyor ve iki kati buyutebiliyorsa Masa ustu yayincilik icin super
    Resim duzeltirken okadar cok islemci gucu ve sure gerekecegini sanmam.
  • 3 saniyelik bir video 25 fps si olsa ve 320*240 olsa ve 3 saniyede liği 1 dk sürerse bu demek oluyorki 75 tane 320*240 çözünürlükte resmi veya 640*480 onu şu anda bilemiyoruz 1 dk da render edebiliyor.
  • "Bu gün için hayal gibi olsada PC nin ilk günden bugüne geçirdiği hızlı değişim göz önüne alındığında bu tip yüksek işlem gücü gerektiren teknolojileri en geç 5 ile 10 yıl içerisinde kullanmaya başlayabiliriz"

    5-10 yıla kadar böyle bir teknolojiye ihtiyaç kalacağını sanmıyorum.Öyle ki cep telefonuyla DVD formatlı video'lar çekebileceğimizi düşünüyorum.
  • bende @chas arkadaşımıza katılıyorum samsung şimdiden 7 megapikselli cep telefonu üretti bile
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Alcoholic

    Eger basliktaki gibi resimlerde de piksel duzeltebiliyor ve iki kati buyutebiliyorsa Masa ustu yayincilik icin super
    Resim duzeltirken okadar cok islemci gucu ve sure gerekecegini sanmam.



    zannımca haberde de yazıldığı gibi aslında bu teknoloji sadece videolara uygulanabiliyor.

    video lardaki kayıp pikselleri bir önceki ve bir sonraki frame lerden almaya çalışarak yapıyor.
    o yüzden resimlerde uygulanması zor (imkansız) gibi...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Chas

    "Bu gün için hayal gibi olsada PC nin ilk günden bugüne geçirdiği hızlı değişim göz önüne alındığında bu tip yüksek işlem gücü gerektiren teknolojileri en geç 5 ile 10 yıl içerisinde kullanmaya başlayabiliriz"

    5-10 yıla kadar böyle bir teknolojiye ihtiyaç kalacağını sanmıyorum.Öyle ki cep telefonuyla DVD formatlı video'lar çekebileceğimizi düşünüyorum.


    DVD miş peh peh!
    Daha adam gibi foto çekemiyor cep telefonları, o ufacık objektifleri ile de asla çekemeyecekler!
    Sen DVD den bahsediyorsun
    Hangi cep telefonu adam gibi video kaydedebiliyor ki?
    Onu geç, hangi foto makinası güzel video kaydı yapıyor? MiniDV ile kıyaslandığında HİÇBİRİ!




  • kardeş arkadaş şuan için dememiş dikkatini çekerim hemen sazan gibi atlamayın herşeye ya

    5-10 yıl gibi bir rakam var dikkat ettiysen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulwi -- 20 Mart 2005, 19:59:58 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: hemera

    kardeş arkadaş şuan için dememiş dikkatini çekerim hemen sazan gibi atlamayın herşeye ya

    5-10 yıl gibi bir rakam var dikkat ettiysen


    Teşekkür ederim "hemera"

    Kesinlikle gelecek için böyle bir tahminde bulundum.Teknoloji'nin hızı göz önüne alındığında gelecekte böyle bir olayın gerçekleşmesine şaşırmam doğrusu
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Prudencio


    quote:

    Orjinalden alıntı: Alcoholic

    Eger basliktaki gibi resimlerde de piksel duzeltebiliyor ve iki kati buyutebiliyorsa Masa ustu yayincilik icin super
    Resim duzeltirken okadar cok islemci gucu ve sure gerekecegini sanmam.



    zannımca haberde de yazıldığı gibi aslında bu teknoloji sadece videolara uygulanabiliyor.

    video lardaki kayıp pikselleri bir önceki ve bir sonraki frame lerden almaya çalışarak yapıyor.
    o yüzden resimlerde uygulanması zor (imkansız) gibi...

    Ben basliktaki yaziya gore dusuncemi belittim "Video ve resimlere ??k dopingi ; Intel'den Super-Resolution (SR)"
    Ama dedigin gibi imkansiz.




  • Resimler içinde aynı işlemler yapılabiliyor fakat oldukça zor tabiki. Resimler için yapılır fakat daha çok vektörel çizimlerde...
  • Aradan 3 yıl geçti ve işlemciler 8 çekirdeği aştı. Haberde bahsedilen olay için o zamanın işlemcileri 3sn için 1 dk istiyordu şimdikiler kaç sn'ye inmiştir acaba? Birde şu arkadaşın yorumu hoşuma gitti ileriyi görüşlü bir arkadaşmış .

    quote:

    Orjinalden alıntı: muratremix
    DVD miş peh peh!
    Daha adam gibi foto çekemiyor cep telefonları, o ufacık objektifleri ile de asla çekemeyecekler!
    Sen DVD den bahsediyorsun
    Hangi cep telefonu adam gibi video kaydedebiliyor ki?
    Onu geç, hangi foto makinası güzel video kaydı yapıyor? MiniDV ile kıyaslandığında HİÇBİRİ!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-EDE16CD6E -- 20 Haziran 2008; 1:44:49 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: LostSpace

    Aradan 3 yıl geçti ve işlemciler 8 çekirdeği aştı. Haberde bahsedilen olay için o zamanın işlemcileri 3sn için 1 dk istiyordu şimdikiler kaç sn'ye inmiştir acaba? Birde şu arkadaşın yorumu hoşuma gitti ileriyi görüşlü bir arkadaşmış .

    quote:

    Orjinalden alıntı: muratremix
    DVD miş peh peh!
    Daha adam gibi foto çekemiyor cep telefonları, o ufacık objektifleri ile de asla çekemeyecekler!
    Sen DVD den bahsediyorsun
    Hangi cep telefonu adam gibi video kaydedebiliyor ki?
    Onu geç, hangi foto makinası güzel video kaydı yapıyor? MiniDV ile kıyaslandığında HİÇBİRİ!






    Bu konuyla ilgili bazı programlar indirmiştim fakat hepsi yalan çıktı hiç bi netleştirme fln söz konusu değil. ''Harbi'' görüntü netleştime programı bilen varmı?




  • Bende Photozoom Professional Var . Çok Güzel , Resmi Yakınlaştırıyor Ve Netleştiriyor . Ama Büyük Çözünürlükteki Resimlerde Geçerli ;)

    İnşallah Dediklerimiz Gibi Sonuç da Böyle Olur .
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.