Şimdi Ara

DLP ile 3-D Ev Sinemasına giriş

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.489
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 1950'lerden beri uygulanan 3D görüntü izleme teknolojisi nihayet ticarileşiyor. Bu teknolojide gözlük takarak farklı dalga boylarındaki verilen görüntüyü iki gözünüz kendine ait görüntüleri görmekte. Görüntünün akıcı ve düzgün olması için 120Hz TV gerekli bunu dünya üzerinde de yapabilen tek teknoloji DLP teknolojisi zira LCD ve Plazma teknolojilerinin tepki süreleri şimdilik buna izin vermemekte. 120 Hz için saniyede 120 Kare verebilen bir teknoloji gerekmekte ki buda maksimum tepki süresinin 8.3 ms olması anlamına gelmekte.

     

    Halbuki günümüzdeki LCD monitörlerin 24" olanlarının 5 ms diye tanıtılanları bile maksimum 12 ms'de gezdikleri düşünülürse ki bunun onlarca model arasında sadece bir model olduğu düşünülürse LCD için oldukça gelişmeye ihtiyaç var. Bildiğiniz gibi ekran boyutu büyüdükçe ve TV boyutlarına çıktıkça tepki süreleride kontrolcülerin limitleri yüzünde daha da artmakta. Halbuki DLP bu desteği 73" TV'lerde bile rahatça destekleyebilmekte. Birde Samsung Plazma televizyonlarında bu teknolojiyi kullanacağını belirtmekte ama tam ayrıntılar kişi başına düşün saniyede kare sayıı gibi teknik detaylar bilinmemekte.

      

    Bu teknolojinin en büyük destekçileri DLP çiplerini üreten Texas Instruments ve bunun için uyumlu Televizyonları piyasaya süren Samsung ve Mitsubishi bu teknolojiyi bitmiş TV'lerin üzerind e3D Ready Logoları ile destekliyorlar. Gözlükler ise şu anda gelişme saffasında olsada 70 saat pil ömrü ve kablosuz IR senkronizasyonu yapmaktalar. DDD firmasının sunduğu kit aşağı yukarı 200$ civarında bu kite iki gözlük, senkronizasyon sağlayan IR verici ve PC için çeşitli sürücüler ve yazılımlar mevcut. Şimdilik Top 10 PC oyunları için sürücü desteği veren şirket 12 oyuna destek vermekte. Fakat ücretten ziyade önemli olan tüm popüler oyunları gerçek 3D ile büyük bir TV'de oynamak mümkün olması.

     

    Tabii ki esas 3D özelliği çoğunluğa hitap ettiğinde yani Holywood yapımı filmlerde kullanılmaya ve buna uygun DVD/ Bluray üretimleri gerçekleştiğinde olacak. Warner Bros ve Sony Pictures yetkilileri bu konuda oldukça olumlular zira ABD'de şu anda 1000 civarında 3D Sinema salonunun olduğu ve bu salonların için hali hazırda gişe hasılatı yapan filmler üretildiğini belirtiyorlar. Bunu eve sokmanın artık eskisi gibi zor olmaması ve alt yapının çoğunun hazır olması oldukça heyecan verici. Bunun gerçeklik kazanması için ise ne yazık ki bir çok destekli TV'nin hali hazırda piyasada olması ise tartışma götürmez bir gerçek. Fakat giriş seviyesinin TV için 1000$,3D set için 200$ olması tabii ki cesaret verici.

    Diğer başka bir kullanım alanı olarak ise Sony Playstation 3'ün oyunlarında buna destek vereceği ve rakiplerini bu şekilde ezmeyi planladığı belirtilenler arasında. Eğer ki Sony gibi bir dev oyun konsoluna bu özelliği kazandırmayı planlarsa tabii ki bütün çehre değişebilir. Zira bu teknolojinin en büyük özelliklerinden biri tek renk gözlük takan iki oyuncunun birbirinin oyununu görmeden farklı görüntüleri görerek oynayabilmeleri. Bu sayede bölünmüş ekran yerine her oyuncu tüm ekranı kendine ait şekilde kullanacak. Bu teknolojinin adı DualView olacak ve her oyuncu 60 FPS'de oyun oynayabilecek umarım ilerde Mhz miktarı artarda belki 3-4 oyuncu ile oynanır :) Tabii donanımlar bunu kaldırabilirse :)

    Başka daha pratik bir sistem ise TV'nin iki girişine takılan iki ayrı konsoldan görüntünün tek ekranda gösterilmesi. Bu sayede konsol desteğine gerek kalmamakla birlikte fazladan konsol ve tahminen oyun almanız gerekliliği olabilir.

    Samsung açıklamalarında ise bu teknoloji ile bir kişi oyun oynarken diğerlerinin film izlemelerinin, iki kişinin aynı anda farklı kanalları izlemesinin mümkün olduğunu dile getiriyor. Teknoloji tabii ki böyle uç örneklerde kullanılabilir ama oyun dışında kullanan teknoloji meraklısı olur mu merak konusu. Daha fazla bilgi için aşağıdaki videoları mutlaka izleyin ;

    GameTrailersGizmidoPCMag








  • tv kavgaları sona erer ne güzel olur böyle bişey.
  • 3D Gözlük Yok Direksyon Vites fln Bunlar alınıp 1 hafta sora bida yüzüne bakılmicak şekilde Bırakılan şeyler boşa heveslenip almayın derim.
  • En sonunda hayallerim gerçek oluyor yaw.
  • vincent çok yazı yazdı herhalde

    daha öncede denenen ama tutmayan şeyler. gelişen donanımlar daha elverişli hale getirebilir tabi. ama düşününce eğlenceli olabilir. gerçi ben resident evil gibi oyunlardan bile tırsıyorken böyle bir gözlükle o tarz bi oyunu oynamak biraz şey ister hmm ondan işte
  • Vay be...
  • 60 FPS gözü yorar.
  • daha neler müthiş birşey sanki bilim kurgu filmindeyim
  • Oyun endüstrisi ne boyutlara geldi ! 3 D teknolojisini bile dirilttiler demek yanlış olmaz sanırım. firmalar kafalarına koymuş bir kere. Belli ki sokacaklar evlerimize bu 3 D olayını da

    Saygılarımla
  • Yorumlar için teşekkürler, haberi yazdıktan sonra Plazma teknolojisininde gelecekte bu teknoloji ile uyumlu olacağını bazı firmalardan duydum. Böyle her alanda bir sürü ürün çıkar ise ve tekel olmaz ise yakında sistem oturabilir. Tabii Samsung gibi bir firmanın her DLP ürününde bunu sunacak olması kullancı tabanına yayılması için çok güzel bir gelişme.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.