herkese merhaba arkadaşlar.anakartıımı yeni değiştirdim. bu anakartla sorunlarım bir türlü bitmiyor.sistemde kullandığım asus 1608p3s model dvd yazıcımı tanıtamadım. dvd yazıcım bioasda görünmesine rağmen bilgisyarım altında gözükmüyor.sistem konfigirasyonum şu:
anakart abit IB9 işlemci core duo 2 ghz 1 gb 800 mhz ddr2 120 gb samsung sata hdd asus 1814 blt sata dvd yazıcı asus 1608 p3s pata dvd 512 mb asus 1550 ekran kartı vs.vs.vs
bu sistemde daha evvel asus 1814 blt sata dvd yoktu sadece asus 1608p3s dvd takılı idi ve işletim sistemini sıfırdan kurmak istedim fakat xp yi kuramadım mavi ekran hatası verdi. satın aldığım yere sordum bu model anakartlarda sistemi mutlaka sata dvd ile kurmalısınız yada bios upgrade gerekir dediler. bende biosu upgrade ettim.fakat sorun düzelmedi. bu sefer çaresiz diğer pc'mdeki asus 1814 blt sata dvd mi söküpo buna taktım format attım.sistemi kurdum ama şuan sistem de asus 1608p3s pata dvd bilgisayarım altında gözükmüyor.biosdan bektım dvd yi görüyor ama bilgisayarım altında asus 1608p3s gözükmüyor sadece asus 1814blt sata dvd yi görüyor. jumper ayarlarıyla deneme yaparak çzöebilirim diye jumper ayarları ile uğraştım ki asus 1608p3s dvd de 5 adet jumper sırası var her birine tek tek söküp takarak pc yi açtım ama jumperi hangi slota taksamda yine asus 1608p3s dvd yi gösteremedim.
sistemde bir sata hdd bir sata dvd var birde pata asus 1608p3s dvd var. diğer bileşenler pata olmadığından aynı kablo üzerinde bağlıda değiller.jumper ayarlarının hepsini denememe rağmen sorunu çözemedim. bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.lütfen emeğinizi esirgemeyiniz.herkse şimdiden teşekkür ederim